wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

29 restauracji z Trójmiasta w nowym przewodniku Gault&Millau

Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi.
Premiera trzeciej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 odbyła się w minioną niedzielę, w budynku EC1 w Łodzi. fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński

Trzecia polska edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie trafiła do sprzedaży. Wyróżniono w nim 460 restauracji, w tym 29 z samego Trójmiasta, gdzie najwyższe noty - tak, jak w roku ubiegłym - otrzymały dwa gdańskie lokale: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną powyżej 15 pkt. trafiły do grona 12 miejsc w Polsce wyróżnionych trzema "czapkami kucharskimi".



Przewodnik kulinarny Gault&Millau pojawia się w Polsce już po raz trzeci. W porównaniu do swojego czerwonego konkurenta, przyznającego gwiazdki Michelin, zasięgiem obejmuje cały nasz kraj (nie tylko Warszawę i Kraków). W tym roku licząca ponad 700 stron publikacja poleca 460 restauracji, czyli aż o 220 więcej niż w pierwszej jego edycji (2015).

Numerem jeden w Polsce została warszawska restauracja Senses. Wyróżniona 18 pkt. wyprzedziła tryumfujące do tej pory Atelier Amaro (17,5 pkt.). Przypomnijmy, że Andrea Camastra - szef kuchni Senses, wyróżniony w tym roku na gali Gault&Millau tytułem Szefa Roku - przygotował w maju dla mieszkańców Trójmiasta lunch z gwiazdką Michelin.

Przeczytaj relację z wydarzenia i wywiad z Andreą Camastrą

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dziś publikowany jest w 12 krajach na świecie. Inspektorzy Gault&Millau odwiedzają i oceniają lokale anonimowo. Do przewodnika trafiają te, które dostały przynajmniej 10 z 20 możliwych punktów przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Punkty przyznaje się za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji.

W Trójmieście niezmiennie najlepszymi lokalami pozostają: Metamorfoza oraz Mercato. Z oceną sięgającą odpowiednio 15,5 oraz 15 pkt. obie cieszą się wyróżnieniem w postaci trzech "czapek kucharskich". W całym kraju tak wysoko ocenionych zostało tylko 12 miejsc.

Restaurację Metamorfoza doceniono za szacunek do produktu, tradycji i niezwykle staranny wybór dostawców, którymi są gospodarstwa kaszubskie, lokalni hodowcy, rybacy i rzemieślnicy.

- W Metamorfozie warto skosztować rzadko serwowanych gdzie indziej specjałów, np. belony, ryby o charakterystycznie długich szczękach i zielono zabarwionych ościach. Wędzona na miejscu metka, podawana z chlebem w formie tostów francuskich i szczawikiem zajęczym jest prosta i wykwintna zarazem. Karta zmienia się często, bo szef kuchni (Adrian Klonowski) restrykcyjnie przestrzega zasady sezonowości - każdy składnik ma swój czas, poza którym nie uświadczy się go w karcie - czytamy w przewodniku.
Mimo rozstania z Adamem Woźniakiem ubiegłoroczną pozycję utrzymało także Mercato w hotelu Hilton. Lokal wyróżniono za hołdowanie dawnym gdańskim recepturom i pielęgnowanie lokalnej spuścizny kulinarnej. Filarami menu są tu bowiem: kaczka, łosoś, fagas oraz bób - cztery, tradycyjne dla regionu produkty, które pojawiają się na stole zgodnie z rytmem sezonu.

Przeczytaj także wywiad z Pawłem Stawickim z Mercato oraz o wyróżnieniu Adriana Klonowskiego z Metamorfozy przez Gault&Millau.


W porównaniu z rokiem ubiegłym trzem restauracjom z Trójmiasta przyznano niższą o jeden pkt. notę: gdyńskim SztuczceMalice oraz sopockiemu Thai Thai. Awansowały z kolei: Tłustka Kaczka, Krew i Woda, Szafarnia 10, Bulaj, Morska oraz Targ Rybny - Fishmarkt.

Z przewodnika zniknęły, choć nadal funkcjonują: Britannica Steakhouse, Bellevue, Restauracja Filharmonia oraz Tupot Mew. Pojawiły się za to nowe lokale: 1611 Restaurant w Dworze Oliwskim (13,5 pkt.), której po odejściu z Mercato szefuje Adam Woźniak, otwarta w kwietniu tego roku gdyńska Open Kitchen (12 pkt.), Restauracja Ritz (11 pkt.), w której szefem kuchni jest Basia Ritz, Fellini (11,5 pkt.), Good Morning Vietnam (10,5 pkt.) oraz Hashi Sushi.

Lista trójmiejskich restauracji wyróżnionych w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2017:


  1. Metamorfoza, Gdańsk (szef kuchni: Adrian Klonowski) - 15,5 pkt.

  2. Mercato, Gdańsk (szef kuchni: Paweł Stawicki) - 15 pkt.

  3. Biały Królik, Gdynia (szef kuchni: Marcin Popielarz) - 14,5 pkt.

  4. 1611 Restaurant, Gdańsk (szef kuchni: Adam Woźniak) - 13,5 pkt.

  5. Sztuczka, Gdynia (szef kuchni: Jacek Koprowski) - 13,5 pkt.

  6. Szafarnia 10, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Labuda) - 12,5 pkt.

  7. Tłusta Kaczka, Gdynia (szef kuchni: Paweł Kwitniowski) - 12,5 pkt.

  8. Targ Rybny - Fishmarkt, Gdańsk (szef kuchni: Piotr Samulski) - 12 pkt.

  9. Ristorante La Cucina, Gdańsk (szef kuchni: Grzegorz Nakrajnik) - 12 pkt.

  10. Krew i Woda, Gdynia (szef kuchni: Mariusz Pieterwas) - 12 pkt.

  11. Open Kitchen, Gdynia (szef kuchni: Piotr Ślusarz) - 12 pkt.

  12. Fellini, Gdańsk (szef kuchni: Michał Rybak) - 11,5 pkt.

  13. Bocian Morski, Sopot (szef kuchni: Filip Miotke) - 11,5 pkt.

  14. Petit Paris, Sopot (szef kuchni: Philippe Abraham) - 11,5 pkt.

  15. Cyrano & Roxane, Sopot (szef kuchni: Yannick Chauvet) - 11,5 pkt.

  16. Grono di Rucola, Sopot (szef kuchni: Robert Zieliński) - 11,5 pkt.

  17. Malika, Gdynia (szef kuchni: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz) - 11,5 pkt.

  18. Morska, Sopot (szef kuchni: Adam Głowiński) - 11 pkt.

  19. Thai-Thai, Sopot (szef kuchni: Surachart Urajaroen) - 11 pkt.

  20. Bulaj, Sopot (szef kuchni: Artur Moroz, Paweł Chomentowski) - 11 pkt.

  21. Restauracja Kubicki, Gdańsk (szef kuchni: Damian Mazurowski) - 11 pkt.

  22. Restauracja Ritz, Gdańsk (szef kuchni: Basia Ritz) - 11 pkt.

  23. A la française, Gdańsk (szef kuchni: Dominique Chesnais) - 10,5 pkt.

  24. Trattoria La Cantina, Gdańsk (szef kuchni: Patryk Kowalski) - 10,5 pkt.

  25. Good Morning Vietnam, Gdynia (szef kuchni: Thang Nguyen) - 10,5 pkt.

  26. Hashi Sushi, Gdynia (szef kuchni: Piotr Falczyński) - 10,5 pkt.

  27. Moon, Gdynia - 10,5 pkt.

  28. Bistro Pobite Gary, Gdańsk (szef kuchni: Rafał Brzoskowski) - 10 pkt.

  29. Neighbour's Kitchen, Gdańsk (szef kuchni: Bartosz Hyży) - 10 pkt.


Przewodnik Gault&Millau można nabyć w salonach Empik w cenie 59,90 zł.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (78)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
13.10.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia