• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsze restauracje w Trójmieście według przewodnika Gault&Millau

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
29 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 

Czwarta edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie została opublikowana. Wyróżniono w nim 580 restauracji z całej Polski, w tym aż 41 z Trójmiasta, z których najwyższe noty otrzymały restauracje Metamorfoza, Mercato, Biały Królik oraz Sztuczka. Nagrodę Szefa Jutra dostał k2443.html' class='parse-link' title='Paweł Stawicki'>Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.



27 listopada odbyła się uroczysta gala czwartej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau w przestrzeniach Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. Podczas wieczoru wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Statuetkę Szefa Jutra otrzymał Paweł Stawicki, na co dzień pełniący rolę szefa kuchni w gdańskiej restauracji Mercato w hotelu Hilton.

- Nagroda Szefa Jutra i trzy czapki dla Mercato w przewodniku Gault&Millau to ogromne wyróżnienie dla mnie i całego zespołu restauracji. Cieszę się i jestem dumny z tego, że dzieląc się wspólną pasją razem odnosimy sukcesy, które znajdują odzwierciedlenie w naszej codziennej pracy - komentuje Paweł Stawicki.
Podczas gali premierę miał również Żółty Przewodnik, który dostępny jest już w sprzedaży. W tegorocznym wydaniu wyróżniono aż 580 restauracji, czyli połowę spośród odwiedzonych przez inspektorów Gault&Millau i 120 więcej niż w ubiegłorocznej edycji.

Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a Polską edycję opublikowano po raz czwarty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.

Najlepsze restauracje w Trójmieście



O wiele więcej jest także restauracji z Trójmiasta - rok temu do przewodnika trafiło ich 29, a teraz aż 41. Pierwsze miejsce w Polsce, podobnie jak w roku ubiegłym, otrzymała warszawska restauracja Senses, która otrzymała 18,5 pkt. Na drugim miejscu znalazło się Atelier Amaro (17,5 pkt.).

Zobacz także: Trójmiejskie restauracje w Żółtym Przewodniku 2017

Wśród restauracji z Trójmiasta, które zostały wyróżnione w Żółtym Przewodniku, są cztery, które zdobyły trzy czapki kucharskie. Najwięcej, bo 16,5 pkt. otrzymała gdańska restauracja Metamorfoza, której szef kuchni, Adrian Klonowski, w zeszłym roku otrzymał tytuł Szefa Roku.

- Menu degustacyjne intryguje nazwami dań, np. "Ferment" czy "Co ustrzelił myśliwy?". Przy haśle "Por" na talerzu rzeczywiście pojawiają się tylko plastry pora, ale... marynowane przez dobę w soku z derenia z przecierem pomidorowym oraz świeżą cebulą (...). Każdy kęs to nowe niesamowite doznania smakowe - czytamy w Żółtym Przewodniku.
Na drugim miejscu trójmiejskiej mapy gastronomicznej znalazły się ex aequo Mercato (15,5 pkt.) oraz Biały Królik (15,5 pkt.).

Restauracja Mercato, z której rozciąga się widok na Motławę mieści się na Targu Rybnym w hotelu Hilton. Wraz z nagrodzonym szefem kuchni Pawłem Stawickim na czele proponuje gościom nietuzinkowe dania, które opisano w przewodniku:

- Paweł Stawicki kładzie duży nacisk na filozofię farm-to-table, a produkty, z których korzysta, poznaje na długo przed sprowadzeniem ich do kuchni. W swoich daniach przybliża gościom historię oraz kulinarne dziedzictwo regionu pomorskiego w autorskiej interpretacji.
Marcin Popielarz, szef kuchni z restauracji Biały Królik, mieszczącej się we wnętrzach hotelu Quadrille nominowany był w kategorii Szefa Roku. Mimo braku tytułu, restauracja otrzymała aż trzy czapki kucharskie. Podkreślono ciekawy wystrój trzech sal, klimatyczny ogród oraz nowatorskie propozycje kulinarne Marcina Popielarza.

Czwartym miejscem z najwyższą notą jest gdyńska Sztuczka, w której szefem kuchni jest Jacek Koprowski.

- Dania nie tylko są pyszne, ale uwodzą też prezentacją. Proste i eleganckie kameralne wnętrze jest dla nich najlepszym tłem - czytamy w przewodniku.
  • Nagrodzeni szefowie kuchni podczas tegorocznej gali.

Dwie czapki kucharskie, czyli 13-14 pkt. zdobyło pięć restauracji zlokalizowanych w Gdańsku i Gdyni. Po 13,5 pkt. otrzymały: Correze, Fedde Restauracja&Bistro oraz Eliksir, który wyróżniono zarówno za smaczne dania, jak i szeroki wybór koktajli.

Doceniono także restaurację Szafarnia 10 - w stosunku do ubiegłego roku zyskała ona 0,5 pkt. - oraz Restaurację Ritz, którą prowadzi Basia Ritz, która otrzymała o 2 pkt. więcej niż rok temu.

Wszystkie trójmiejskie restauracje, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2018:




Zobacz także

Opinie (73) ponad 10 zablokowanych

  • Kolejna sciema

    Dziwne te rankingi przewodniki. Kilka miejsc wymienionych w górnej części listy polecam omijac szerokim łukiem - jakość nie adekwatna do ceny. No ale jak się wykupi pewnie miejsce to się na liście znajduje. Czy ktoś w końcu może stworzyć prawdziwy katalog miejsc do których warto zaglądnąć? Wszystko to komercja!!!!! Brak dziś prawdziwych opiniotwórczych instytucji. Szkoda bo rynek ten jest ogromny. Pozdrawiam wszystkich czytających i zachęcam do sprawdzania samemu miejsc i wydawania swoich opinii

    • 4 1

  • Corezze

    Super restauracja.. naprawdē polecam i dodam ze nie pracuje tam, nie jestem wlascicielem tylko vzasami bywam tam w tygodniu z dzieckim a w weekendy z mezem i jest super Zawsze szukamy ,gdzie wyjsc w weekend na obiad i w ostatnim czasie po kilku sparzeniach zdecydowanie wracamy do corezze bo mamy juz dosc pomylek.... do miejsc. Szkoda czasu i pieniedzy na byle co.

    • 0 4

  • Good Morning Vietnam (1)

    Śmiech na sali... kiedyś było tam przepysznie. Teraz tylko smród, obdarte meble i brudne stoliki. Pozostałe restauracje to w większości "znajomi królika" . Rok w rok to samo. Choć zazwyczaj smacznie jest.

    • 0 2

    • chyba nie

      byłam wiele razy w good morning wietnam i jedzenie nadal przepyszne. wystroj faktycznie do wymiany ale jedzenie dobre.

      • 0 0

  • Polecam

    Czekam na ranking kawiarni. Wole isc do Kreatywnej Cafe, gdzie mozna wypic super kawe i zjesc cos niz wydac setki na dania, ktorych porcje sa absurdalne. Swoja droga bardzo polecam miejsce ;)

    • 0 0

  • Nowe wydanie kuchni polskiej (1)

    Moim zdaniem brakuje tu restauracji Gvara. Polska kuchnia odkrywana na nowo. Niby smaki tradycyjne, ale jest w nich cos swiezego i zaskakujacego. Jak dla mnie jedna z lepszych restauracji w Trójmieście.

    • 0 0

    • Zgadzam się! Dość rzadko interesują się restauracjami typu Gvara, która zdecydowanie jest warta uwagi. Dobre jedzenie i fajny klimat :)

      • 0 0

  • Thai-Thai

    Thai-Thai serio? Przeciez oni sa ledwo lepsi od barow serwujacych chinszczyzne za 15zl. Roznia sie glownie tym, ze porcje sa mniejsze, dania kosztuja nie 15 a 60zl no i sa polozeni w modnym miejscu

    • 0 0

  • Jedzenie

    Jeśli rozmawiamy już o restauracjach nad morzem to ja uważam, że restauracja Kuchnia Wielosmakowa w Trzęsaczu jest świetna, aby polecić ją wszystkim osobom, które chcą skorzystać ze świetnego jedzenia podczas swojego urlopu.

    • 0 0

  • Kołobrzeg

    A jakaś lista miejsc w okolicach Kołobrzegu? Wybieramy się w sierpniu tam na urlop i chętnie sprawdziłabym jakieś pięknie i polecane miejsca. Znajoma wspominała o restauracji My Fish na promenadzie i przeczytałam sobie na ich temat świetne opinie, więc na pewno wskoczymy tam na rybkę.

    • 0 0

  • Dobra restauracja w Gdańsku

    Tanio i smacznie jest w Panoramie, jeżeli chodzi o Gdańsk. Wpadłam tam zobaczyć ich pracę po Kuchennych Rewolucjach i tak już któryś rok zostałam. Obsługa niezwykle sympatyczna i potrafią doradzić. Miałam tam jedną imprezę też wśród znajomych, taka bardziej rodzinna, ale catering był na wysokim poziomie. Wiem, że ludzie później brali do siebie.

    • 0 0

  • Dobra restauracja w Gdańsku

    Ostatnio byłem na chrzcinach u rodziny w restauracji Panorama. Super miejsce, jak ktoś szuka dla siebie opcji na rodzinne uroczystości to na pewno warto zwrócić uwagę na te propozycje. Na stronie panoramarestauracja.pl z tego co widziałem jest menu i informacje o organizacji imprez. Ogólnie jedzenie tez bardzo smaczne.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane