• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mariusz Pieterwas zmienia kuchnię White House

Joanna Ogórek
12 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Mariusz Pieterwas w kuchni White House Restaurant & Lounge. Nowy szef kuchni wprowadził do karty tylko swoje autorskie dania. Mariusz Pieterwas w kuchni White House Restaurant & Lounge. Nowy szef kuchni wprowadził do karty tylko swoje autorskie dania.

Młody i zdolny, a przede wszystkim pasjonat - Mariusz Pieterwas, wcześniej związany z restauracją Metamorfoza, teraz podjął rękawice i przejął władzę w kuchni White House Restaurant.



W zawodzie jest od ponad 15 lat. Po zbieraniu doświadczeń w różnych miejscach, teraz walczy o stworzenie nietuzinkowej kuchni w restauracji, która z racji lokalizacji nad samym morzem stawia na ryby i owoce morza.

W karcie dań restauracji White House już widoczne są zmiany, jakie wprowadził nowy szef kuchni, Mariusz Pieterwas. Doskonałym wyborem jest bałtycka zupa rybna z szafranem, kolendrą, dziką bazylią i czosnkowym aioli. To początek przyjaźni, którą fani ryb i owoców morza mogą zawrzeć z tą kuchnią na długo.

Szef kuchni White House Restaurant deklaruje, że smakowy sukces pragnie osiągnąć poprzez tworzenie dań, w których lekko doprawiona ryba osiąga pełnię smaku dzięki dobrze skomponowanym dodatkom. Te z kolei tworzą pięknie namalowany kulinarny obraz na talerzu. To efekt także artystycznych pasji.

- Wszystko, co mnie otacza: muzyka, malarstwo, miejsca i napotkani ludzie, jest dla mnie inspiracją. Talerz jest moim płótnem, a danie, które na nim komponuję, ma zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem - opowiada Mariusz Pieterwas.

Na pytania dotyczące tworzenia kuchni eksperymentalnej odpowiada, że oczekiwania właścicieli White House otwierają przed nim wachlarz możliwości.

- Kuchnia typowo tradycyjna w tym miejscu nie istnieje. Tutaj tworzymy nowe dania, czerpiąc z możliwości, jakie daje nam położenie samej restauracji, autentyczność, piękny widok na morze. Serwujemy owoce naszego regionu w postaci na nowo odkrytych ryb i owoców morza. - podkreśla kucharz - Dorsz, risotto z chorizo ze szpinakiem i sosem beurre blanc to danie, które polecam jako jedno z mojej kuchni autorskiej. Mam nadzieję, że nie tylko zasmakuje, ale i zapadnie gościom w pamięć.

Czy lubisz łączyć polskie smaki z wyszukanymi dodatkami?

W ocenie Mariusza Pieterwasa to chęci są kluczem do sukcesu w branży i spełnienia zawodowego. Jako własne autorytety wskazuje jasno - Jako pierwsza - mama. Po niej Rick Stein, który tworzył doskonałe w swej prostocie dania z ryb i owoców morza. Dalej Marco Pierre White, który jako pierwszy brytyjski szef kuchni został nagrodzony trzema gwiazdkami Michelina, będąc jednocześnie najmłodszym, któremu udało się to osiągnąć.

Jako cel zawodowy postawił sobie tworzenie dań, które zostaną zapamiętane i według znanego powiedzenia trafią przez żołądek do serca gości prowadzonej przez niego restauracji.

  • Glazurowane wątróbki drobiowe z gruszką, flambirowane wiśniówką
  • Halibut w trawie cytrynowej z emulsją kokosową, risotto szparagowe, świeża kolendra, czarny sezam
  • Tort z białej czekolady z kukurydzianym crunchem i sosem pomarańczowym z marakują
  • Mariusz Pieterwas
  • Mariusz Pieterwas
  • Mariusz Pieterwas

Miejsca

Opinie (68) ponad 20 zablokowanych

  • (1)


    To żenujące jak z trojmiasto.pl zaczyna przypominać portal plotkarski !!!!
    A gdzie małe restauracje z ekscytująca oferta ....

    • 3 1

    • pewnie wszystko w swoim czasie

      • 1 0

  • zmienia oblicze

    ziemi

    • 6 5

  • Mniam (1)

    Piękne zdjęcia. Bez wątpienia wybiorę się spróbować tej zupy i przedstawionego na zdjęciu deseru. Wszystkim, którzy myślą podobnie, życzę smacznego :)

    • 20 17

    • porcje jak dla kota

      • 1 2

  • Fanfary i w ogóle.

    Przejął władzę, podjął rękawicę i co jeszcze? Przyjął berło, klęknął do miecza? Dostał pracę i bardzo fajnie, wszystkiego dobrego. Ale to promo graniczące z masturbacją jest tak widoczne, że źle się to czyta.

    • 12 7

  • A jednak... (2)

    Mimo świetniej opinii gości, o smaku i atmosferze w Restauracji "White House", wewnętrzny system pracy jest jak wojsko. Pracownicy zwalniają się bo nie są w stanie pracować pod presją P. Pieterwasa.

    • 24 7

    • jak nic nie można podp......... to sie zwalniają

      • 3 1

    • ..

      nie sądź po sobie. Praca na najwyższym poziomie na pewno nie jest dla każdego..

      • 5 5

  • A gdzie jedzenie? (3)

    Patrze na te foty i się zastanawiam gdzie jedzenie . po talerzach pochlapane cos tam na ciapane a gdzie ŻARCIE ????

    • 15 11

    • Polecam

      Nażreć sie możesz w barze mlecznym ...zamów talerz Ziemniaków zasmażanych dzban mleka zsiadłego to sie nażresz....

      • 2 0

    • (1)

      "żarcie" to możesz sobie szukać w przydrożnej budce ze smażoną rybą sprzed 3 lat lub kiełbasą, do takiego miejsca idzie się połechtać podniebienie, a nie nażreć!

      • 6 10

      • Łechtać to ja wolę coś innego.

        • 11 2

  • słabo

    Niestety jadłem i ten kucharz nie ma smaku;-(

    • 9 3

  • hmmm (2)

    teraz white house wystrzeli w kosmos z każdym miejscem tak robił i z ludzmi też

    • 15 1

    • zgadza się, po raz kolejny stworzy najlepszą restaurację

      • 3 2

    • ha!

      nie wiem ktoś Ty, ale prawdę piszesz..

      • 10 0

  • nowe menu

    Byłam z mężem w niedziele, skosztowaliśmy potrawy i mnie w 90% zachwycają, gdyż niektóre kombinacje psuja dodatki. Krem z kurek pyszny ale po zasmakowaniu ze świeżą bazylią która jest dodawana całe szczęście w poszatkowanej kulce jest odpychający i smakuje to naprawde okropnie. Halibut w trawie cytrynowej, czarnym sezamem, emulsją kokosową i risotto szparagowym jest bardzo dobry trzeba naprawde lubić te wszystkie składniki gdyż są bardzo wyczuwalne. Potrawa z sandacza gorąco polecam. Zupa rybna pierwsza klasa. Cieszy mnie to że można bardzo dobrze zjeść i rozkoszować sie smakiem z pieknym widokiem na morze.

    • 7 4

  • klasa

    widze ze Pieterwas podoba sie tylko zwolennikom Magdy Gessler,
    to chyba świadczy o randze kucharza.

    • 4 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane