- 1 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (13 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 4 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 5 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 6 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Mariusz Pieterwas zmienia kuchnię White House
Młody i zdolny, a przede wszystkim pasjonat - Mariusz Pieterwas, wcześniej związany z restauracją Metamorfoza, teraz podjął rękawice i przejął władzę w kuchni White House Restaurant.
W karcie dań restauracji White House już widoczne są zmiany, jakie wprowadził nowy szef kuchni, Mariusz Pieterwas. Doskonałym wyborem jest bałtycka zupa rybna z szafranem, kolendrą, dziką bazylią i czosnkowym aioli. To początek przyjaźni, którą fani ryb i owoców morza mogą zawrzeć z tą kuchnią na długo.
Szef kuchni White House Restaurant deklaruje, że smakowy sukces pragnie osiągnąć poprzez tworzenie dań, w których lekko doprawiona ryba osiąga pełnię smaku dzięki dobrze skomponowanym dodatkom. Te z kolei tworzą pięknie namalowany kulinarny obraz na talerzu. To efekt także artystycznych pasji.
- Wszystko, co mnie otacza: muzyka, malarstwo, miejsca i napotkani ludzie, jest dla mnie inspiracją. Talerz jest moim płótnem, a danie, które na nim komponuję, ma zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem - opowiada Mariusz Pieterwas.
Na pytania dotyczące tworzenia kuchni eksperymentalnej odpowiada, że oczekiwania właścicieli White House otwierają przed nim wachlarz możliwości.
- Kuchnia typowo tradycyjna w tym miejscu nie istnieje. Tutaj tworzymy nowe dania, czerpiąc z możliwości, jakie daje nam położenie samej restauracji, autentyczność, piękny widok na morze. Serwujemy owoce naszego regionu w postaci na nowo odkrytych ryb i owoców morza. - podkreśla kucharz - Dorsz, risotto z chorizo ze szpinakiem i sosem beurre blanc to danie, które polecam jako jedno z mojej kuchni autorskiej. Mam nadzieję, że nie tylko zasmakuje, ale i zapadnie gościom w pamięć.
Jako cel zawodowy postawił sobie tworzenie dań, które zostaną zapamiętane i według znanego powiedzenia trafią przez żołądek do serca gości prowadzonej przez niego restauracji.
Miejsca
Opinie (68) ponad 20 zablokowanych
-
2013-07-22 19:47
(1)
To żenujące jak z trojmiasto.pl zaczyna przypominać portal plotkarski !!!!
A gdzie małe restauracje z ekscytująca oferta ....- 3 1
-
2013-08-08 15:57
pewnie wszystko w swoim czasie
- 1 0
-
2013-07-18 22:36
zmienia oblicze
ziemi
- 6 5
-
2013-07-12 15:06
Mniam (1)
Piękne zdjęcia. Bez wątpienia wybiorę się spróbować tej zupy i przedstawionego na zdjęciu deseru. Wszystkim, którzy myślą podobnie, życzę smacznego :)
- 20 17
-
2013-07-18 16:45
porcje jak dla kota
- 1 2
-
2013-07-18 14:32
Fanfary i w ogóle.
Przejął władzę, podjął rękawicę i co jeszcze? Przyjął berło, klęknął do miecza? Dostał pracę i bardzo fajnie, wszystkiego dobrego. Ale to promo graniczące z masturbacją jest tak widoczne, że źle się to czyta.
- 12 7
-
2013-07-13 00:24
A jednak... (2)
Mimo świetniej opinii gości, o smaku i atmosferze w Restauracji "White House", wewnętrzny system pracy jest jak wojsko. Pracownicy zwalniają się bo nie są w stanie pracować pod presją P. Pieterwasa.
- 24 7
-
2013-07-18 12:23
jak nic nie można podp......... to sie zwalniają
- 3 1
-
2013-07-13 23:57
..
nie sądź po sobie. Praca na najwyższym poziomie na pewno nie jest dla każdego..
- 5 5
-
2013-07-12 20:46
A gdzie jedzenie? (3)
Patrze na te foty i się zastanawiam gdzie jedzenie . po talerzach pochlapane cos tam na ciapane a gdzie ŻARCIE ????
- 15 11
-
2013-07-18 12:20
Polecam
Nażreć sie możesz w barze mlecznym ...zamów talerz Ziemniaków zasmażanych dzban mleka zsiadłego to sie nażresz....
- 2 0
-
2013-07-12 21:18
(1)
"żarcie" to możesz sobie szukać w przydrożnej budce ze smażoną rybą sprzed 3 lat lub kiełbasą, do takiego miejsca idzie się połechtać podniebienie, a nie nażreć!
- 6 10
-
2013-07-12 21:33
Łechtać to ja wolę coś innego.
- 11 2
-
2013-07-18 11:49
słabo
Niestety jadłem i ten kucharz nie ma smaku;-(
- 9 3
-
2013-07-15 16:11
hmmm (2)
teraz white house wystrzeli w kosmos z każdym miejscem tak robił i z ludzmi też
- 15 1
-
2013-07-18 08:23
zgadza się, po raz kolejny stworzy najlepszą restaurację
- 3 2
-
2013-07-15 16:17
ha!
nie wiem ktoś Ty, ale prawdę piszesz..
- 10 0
-
2013-07-17 15:32
nowe menu
Byłam z mężem w niedziele, skosztowaliśmy potrawy i mnie w 90% zachwycają, gdyż niektóre kombinacje psuja dodatki. Krem z kurek pyszny ale po zasmakowaniu ze świeżą bazylią która jest dodawana całe szczęście w poszatkowanej kulce jest odpychający i smakuje to naprawde okropnie. Halibut w trawie cytrynowej, czarnym sezamem, emulsją kokosową i risotto szparagowym jest bardzo dobry trzeba naprawde lubić te wszystkie składniki gdyż są bardzo wyczuwalne. Potrawa z sandacza gorąco polecam. Zupa rybna pierwsza klasa. Cieszy mnie to że można bardzo dobrze zjeść i rozkoszować sie smakiem z pieknym widokiem na morze.
- 7 4
-
2013-07-17 09:17
klasa
widze ze Pieterwas podoba sie tylko zwolennikom Magdy Gessler,
to chyba świadczy o randze kucharza.- 4 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.