wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Lekkie koktajle na upalny weekend

Koktajle na bazie prosecco, likierów i owoców sprawdzają się na letnie spotkania.
Koktajle na bazie prosecco, likierów i owoców sprawdzają się na letnie spotkania. mat.pras. Papieroovka Cider Garden

Koktajle na bazie bąbelków i delikatnych likierów cieszą się popularnością głównie w sezonie letnim. Dlatego korzystając z ostatnich i co ważne, słonecznych dni wakacji, warto wybrać się do jednego z trójmiejskich koktajlbarów i spróbować autorskich trunków.



Kolorowe koktajle bez alkoholu


W ciepły weekend warto wybrać się na miasto i skorzystać z plenerowych atrakcji. Tych w Trójmieście nie zabraknie, a wszystkie wydarzenia można sprawdzić w kalendarzu imprez. W drodze na wybrane wydarzenie albo na spotkanie ze znajomymi czy partnerem, warto wybrać się do jednego z koktajlbarów, w których zamówimy autorskie spritzy czy lekkie drinki na bazie bąbelków. Często dodawane są do nich mniej lub bardziej znane alkohole (np. Aperol) i likiery, a także owoce.

Owoce w roli głównej: cydr i truskawki



Czy lubisz poznawać smaki nowych koktajli?

tak, chętnie poznaję nieznane receptury 73%
nie, wolę klasyczne smaki 27%
zakończona Łącznie głosów: 80
Wybierając się do centrum Gdańska można wstąpić do Małej Sztuki, która proponuje zarówno klasyki, jak i wymyślne koktajle.

- Przygotowujemy koktajle na bazie bąbelków w bardzo szerokiej gamie, dostosowując wszystko do naszych gości. Koktajle takie jak Aperol Spritz, Mimoza czy Hugo są w naszym lokalu jak najbardziej dostępne. Poza klasykami, serwujemy również Strawberry Campari Spritz oraz Italicus Spritz - mówi Aleksander Pelowski z Małej Sztuki.
1 miejsce
w rankingu Drink Bary
Zygmunta Augusta 3, Gdynia


Na Strawberry Campari Spritz składa się: Campari infuzowane truskawkami, pulpa z truskawek po infuzji oraz prosseco. To dobry wybór dla wielbicieli owocowych smaków.

Być może nie każdy wie, że istnieją wytrawne cydry, które z powodzeniem zastąpić mogą prosecco w koktajlach. Będzie to jeszcze lżejsza wersja spritza ze względu na niską zawartość alkoholu. Miejsce, w którym możemy wybierać spośród cydrów z całego świata, jest Cider Garden Papieroovka w Gdańsku.

- Najpopularniejszym smakiem tegorocznych wakacji stały się koktajle na bazie prosecco. Jest to zdecydowanie najlepsze orzeźwienie na letnie upały. Oprócz klasycznych koktajli, w sezonie letnim naszym gościom proponujemy wiele lekkich i owocowych napojów. Bez wątpienia hitem na upały stał się Aperol Spritz, który doskonale smakuje o każdej porze dnia. Niepowtarzalny smak znajdą państwo w naszym autorskim koktajlu - Sadova Spritz. Jest to idealnie wyważone połączenie cydru i likieru jabłkowego. Delikatny i orzeźwiający smak napoju znakomicie komponuje się z każdą potrawą - proponuje Marta Zelek, Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu Papieroovka Cider Garden.
Miłośnicy wakacyjnych smaków mogą spróbować również pozostałych propozycji koktajli na bazie prosecco, np. Hugo (z czarnym bzem) czy Goldwasser Spritz (Goldwasser Cognac).

Klasyka odświeżona: szampan i włoskie spritzy



Pub 10/6, znajdujący się w Hotelu Quadrille w Gdyni, proponuje klasyczny koktajl Aperol Spritz, który jest mieszanką aperolu, prosecco i wody sodowej z odrobiną pomarańczy i który otrzymujemy w stylowym kieliszku do wina Spiegelau. Jest popularny wśród gości, szczególnie latem, więc nie znika praktycznie z karty i jest jednym z tutejszych bestsellerów.

- W zeszłym miesiącu zaczęliśmy oferować również spritz oparty na innym włoskim, nieco bardziej niszowym aperitivie, pochodzącym tak jak Aperol z północnych Włoch P31, który, jak nazwa wskazuje, stanowi mieszankę aż 31 różnych ziół. Co ciekawe, szczegółowa receptura trzymana jest w tajemnicy przez producenta. Fantastyczny żywy zielony kolor sprawia, że drink prezentuje się świetnie, a słodsze nuty P31 rumianku, wanilii czy goździków, wspaniale komponują się ze świeżością bąbelków prosecco i kwasowością limonki - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager Hotelu Quadrille.
W Probierni Win możemy wybrać klasyczny Aperol Spritz, ale znajdziemy tutaj również dwa inne orzeźwiające koktajle na bazie prosecco. Pierwszy z nich to Elderflower Spritz - połączenie likieru z kwiatów czarnego bzu, prosecco i aromatycznego nowozelandzkiego Sauvignon blanc z dużą ilością lodu, sokiem z limonki i cytryny. Drugi z nich to Green Spritz - na bazie ziołowego likieru P31, prosecco i wody gazowanej.

Wśród najpopularniejszych włoskich koktajli znajdziemy Negroni Sbagliato. Powstał podobno przez przypadek, gdy jeden z barmanów zamiast ginu dolał do niego prosecco. Włoską klasykę przypomnieć możemy sobie na ul. Ogarnej w Gdańsku.

- Jednym z naszych ulubionych koktajli jest Negroni Sbagliato. Drink powstał przez pomyłkę, gdy do wermutu i campari dodano prosecco. My robimy to już specjalnie. Negroni Sbagliato to świetna, orzeźwiająca alternatywa dla wytrawnego Negroni, z zachowaniem lekko ostrego, ziołowego klimatu tego klasycznego koktajlu - mówi Marta Sałek, manager restauracji Canis.
Z widokiem na gdańskie kamienice, Motławę i Stare Miasto, można skonsumować koktajl w Rooftop by Sassy, który został otwarty niespełna dwa miesiące temu.

- W lokalu Sassy Rooftop, na 8 piętrze Chmielnej 10-11, postanowiliśmy odbiec od utartych schematów i wprowadzić coś nowego. Ponieważ całość lokalu jest utrzymana w konwencji edenu, w którym króluje szampan Perrier-Jouet, stworzyliśmy własne wersje ostatnio popularnych spritzów. Codziennie już od godz. 13, serwujemy klasyczny szpryc w trzech wariantach, za każdym razem na bazie szampana Perrier-Jouet, do tego francuski wermut Lillet i klasycznie soda. Posiadamy też wariant bardziej tropikalny, w którym dodajemy werbenę cytrynową i własnej produkcji syrop na bazie ananasów lub wariant, w którym można znaleźć także sok z grejpfruta i kolendrę. Poza klasycznymi szprycami, posiadamy także menu autorskie, w którym można znaleźć inne koktajle na ochłodę w te ciepłe dni, np. jeden z naszych bestsellerów jakim jest Drzewo Życia, czyli połączenie musu jeżynowego, ginu, cytryny, sody i piany z szampana, skomponowane jest w taki sposób, aby wyglądało jak mała sadzonka drzewa w kieliszku - przekonuje Oskar Waręża, SASSY Head of Bars .
Popularne spritzy znajdziecie również w większości restauracji, zwłaszcza w ofercie sezonowej.


Opinie (10) ponad 10 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia