wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Kolacja dla zmysłów, czyli menu koncepcyjne w Eliksirze

Różowy łosoś sous vide z kaszą amarantus ze spiruliną, redukowanym sosem arbuzowym, puree z dyni i miętą mocno kontrastował ze sparowanym z nim koktajlem Szept.
Różowy łosoś sous vide z kaszą amarantus ze spiruliną, redukowanym sosem arbuzowym, puree z dyni i miętą mocno kontrastował ze sparowanym z nim koktajlem Szept. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

W środowy wieczór w gdańskim Eliksirze odbyła się premiera pierwszego w Polsce tzw. menu koncepcyjnego. Goście, którzy wzięli udział w specjalnej kolacji komentowanej przekonali się, czym wyróżnia się nowa Karta Zmysłów oraz czy można smacznie połączyć sztukę kulinarną z... testem plam atramentowych Rorschacha.



Według organizatorów spotkania, nowe koncepcyjne menu, którego powstanie zainspirowały emocje, jakie budzą się w nas podczas degustacji każdego "eliksirowego" dania czy koktajlu, ma oddziaływać na wszystkie nasze zmysły.

- Motywem przewodnim nowej karty są zmysły i to właśnie je chcemy kulinarnie u państwa pobudzić. W każdym daniu znajdziecie bardzo wyraziste i charakterystyczne smaki. Do tego oczywiście sparowaliśmy koktajle - powitał gości szef kuchni, Paweł Wątor.
Oprócz tego na gości czekała jeszcze jedna atrakcja: koktajlowe Menu Atramentowe, które oparto na znanym Teście Rorschacha z 1921 roku. Ta karta wyróżnia się zwłaszcza wyglądem. Nie znajdziemy tu żadnych szczegółowych opisów koktajli czy choćby ich nazwy, która sama w sobie może już coś sugerować. Widzimy za to specjalnie zaprojektowane kolorowe atramentowe plamy i to właśnie na ich podstawie, zupełnie podświadomie i poprzez abstrakcyjne skojarzenia, możemy wybrać alkohol (dostępny także w regularnej karcie, już z wyszczególnionymi składnikami).

- Mam prośbę do państwa, abyście zagłębili się w tę kartę i przyjrzeli zawartym w niej obrazom, by na koniec kolacji sprawdzić, czy obraz, który wywołał najwięcej emocji to także koktajl, który wam najbardziej zasmakował - zachęcał szef kuchni.
Tego dnia goście skosztowali siedmiu dań stworzonych przez szefa kuchni Pawła Wątora oraz sześciu zestawionych z daniami koktajli, według szefa baru Oskara Weręża. Uczestnicy degustacji nie wiedzieli, jaki koktajl połączono z potrawą - mieli natomiast za zadanie, na podstawie Menu Atramentowego, skojarzyć jego nazwę z jedną z kolorowych plam w karcie.

Degustację otworzyła drobna przekąska amuse-bouche: ogony wołowe z odrobiną puree pietruszkowego, zaś pierwszym głównym daniem była zupa consomme, czyli niezwykle aromatyczny wywar. Tutaj na szczególną uwagę zasługuje aksamitny crème brûlée z... borowików. Inspirowany jesiennym menu bulion z królika i świeżych grzybów rozgrzał i przygotował gości na kolejne kulinarne doznanie, czyli sałatkę z królikiem i ciekawie przełamującym słony smak potrawy słodkim dressingiem z mirabelki. To danie zestawiono z orzeźwiającym koktajlem Skarbiec, który sam w sobie może stanowić doskonały aperitif (szampan G.H. Mumm, tequila, marchew, cytrusy i przyprawy korzenne).

Różowy łosoś sous vide z kaszą amarantus ze spiruliną, redukowanym sosem arbuzowym, puree z dyni i miętą mocno kontrastował ze sparowanym z nim koktajlem Szept. Połączenie wódki Absolut Elyx, sosny, tonicu własnej produkcji, gorzkich pomarańczy i anyżu dało piorunujące wrażenie. Zwłaszcza ostatni składnik zdominował smak alkoholu, a zatem to mieszanka dla najzagorzalszych fanów tej wyrazistej przyprawy.

Jesień zagościła na talerzach ponowie w postaci ravioli nadziewanego puree z pieczonej dyni z pianką z orzechów laskowych i prażonej pistacji. Ta niezwykle mocno dyniowa kompozycja była jednym z najmocniejszych punktów wieczoru: słodka, aksamitna, doskonale wyważona, z przepysznym sosem. Przy niej bezalkoholowy koktajl Ślepota z białej herbaty, ślazu, kwaśnego jabłka i ananasa stanowił jedynie delikatne tło, choć sposób jego podania wzbudził w gościach zaskoczenie.

Położona pod kwaskowatą galaretką z pigwy, smażona z jednej strony foie gras to danie dla miłośników kalorycznych pasztetów ze stłuszczonych kaczych i gęsich wątróbek. Oskar Weręża sprytnie połączył je ze słodko-wytrawnym koktajlem Aksamit (gin, likier, wytrawny wermut) z kwaskową pianką z mango i fiołka, który przełamał charakterystyczny smak mięsa. Oprócz tego to alkohol idealny na jesienne wieczory - mocny, rozgrzewający i intrygujący, ponieważ słodki, przywodzący lato zapach zapowiadał zupełnie inne wrażenia.

Ostatnim głównym daniem, Bavette, czyli polską wołowiną z Pniew, z boczkiem, jarmużem, puree z dyni i sosem z czarnego bzu oraz jałowca, powinni zainteresować się fani steków średnio wysmażonych. To potrawa świetnie wykonana i dobrze przemyślana, lecz nie dla wszystkich. Za to po koktajl Trzask, w którym znajdziemy rum, wędzoną zieloną herbatę gunpowder, goździki i moczoną ponad miesiąc w occie jabłkowym borówkę, powinni sięgnąć wszyscy ci, którzy lubią wytrawne alkohole, ale przełamane jednym, pozorne burzącym koncepcję elementem. W tym przypadku jest to słodko-kwaśna borówka.

Kolację zamknęła tarta Rokitnik, z paloną białą czekoladą i chipsem z karmelu. W parze z niebywale słodkim ciastem na kruchym spodzie wystąpił Dym, koktajl, który równie dobrze mógłby stanowić "pełnoprawny" deser lub zastąpić mocną kawę, a wszystko to zasługa składników, czyli wódki Absolut Elyx, kawy, lodów śmietankowych i wędzonych śliwek.

Czy menu koncepcyjne w Eliksirze odmieni nasze zmysłowe postrzeganie kulinariów i tzw. foodpairingu, czy może będzie po prostu kolejną innowacją, która uatrakcyjni czas spędzony w restauracji - na te pytania każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Zainteresowani menu koncepcyjnym powinni jednak się pospieszyć - kolejna zmiana karty nastąpi za dwa miesiące.

Udział w kolacji kosztował 189 zł za osobę.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (42)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
13.10.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze artykuły

wydarzenia