- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 2 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 3 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 4 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki
Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?
Ślimaki jadalne - jak przygotować?
Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą zawartością białka, niską zawartością tłuszczy, a do tego zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.
Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku - symbol francuskiej kuchni.
- Ślimaki po burgundzku to tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Jest to ugotowane mięso ze ślimaka podane z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Skorupka ślimaka jest faszerowana, układana w brytfance, a następnie pieczona w temperaturze 180 stopni w piekarniku przez 15 minut - tłumaczy Maria Petit z Cyrano&Roxane w Sopocie.
Należy jednak pamiętać, że podczas przyrządzania ślimaków najważniejsze jest to, aby je odpowiednio przygotować.
- Ślimaki powinny zostać poddane specjalnej diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie śluzu. W celu oddzielenia mięsa od skorupki należy gotować je jeszcze przez co najmniej 10 minut - tłumaczy Maria Petit.
Żabie udka - jak przygotować?
Szukając oryginalnych potraw z żabich udek w roli głównej, warto wybrać się do restauracji Petit Paris. Szef kuchni i właściciel to urodzony w Orleans we Francji Philippe Abraham zaserwuje żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym.
- We Francji tradycyjnie przygotowane żabie udka serwowane są saute, z czosnkiem, masłem i pietruszką oraz świeżo upieczoną, chrupiącą bagietką. Można je jednak przyrządzić na różne inne sposoby: w ziołowej panierce czy zapiekane z parmezanem - tłumaczy Philippe Abraham, właściciel i szef kuchni Petit Paris.
Tak jak w przypadku ślimaków nie każdy gatunek żaby nadaje się do jedzenia. Najlepszym gatunkiem jest rzekotka drzewna. Mięso z żabich udek jest bardzo delikatne i najczęściej jest porównywalne do mięsa z kurczaka. Do jedzenia wystarczą nam zwykłe sztućce.
Składniki: 12 żabich udek, 100g bulionu mięsno-warzywnego, 100g śmietany kremówki (min. 30 proc. zawartości tłuszczu), 4 średniej wielkości ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól i pieprz, parmezan.
Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać bulion, dodać ząbki czosnku, sól, pieprz, śmietanę i rozmaryn. Zagotować i zredukować sos do połowy objętości. Następnie dodać żabie udka i dusić bez przykrycia ok. 5 minut. Gdy będą gotowe, wyłożyć żabie udka na głęboki talerz. Sos gotować do zagęszczenia, dodać parmezan i wymieszać. Polać udka sosem i posypać parmezanem.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (80) 8 zablokowanych
-
2012-07-23 12:27
(1)
Takimi rzeczami to ja sie zajadam codzinnie siedzac na balkonie swojego 37 metrowego apartamentu z widokiem na apartament sąsiada. Swoj apartament kupilam okazyjnie za 350 tys zl biorac kredyt w CHF kiedy ten kosztowal 2 zł.
Nie ma to jak dobry standard życia.- 8 3
-
2012-07-25 00:55
37 metrowy apartment za 350 tysiecy? To nawet jak w naszych polskich zlotych
to chyba jestes rzeczywiscie wyksztalcona ale zly fakultet wybralas.
- 0 0
-
2012-07-23 12:55
Najlepsze (1)
meni , obozowe , zupa z brukwi i ludzie żyli i grubasów nie było !!!!!
- 2 5
-
2012-07-25 01:01
Ci co jedza slimaki i zaby tez nie sa otyli.
- 2 0
-
2012-07-23 13:19
Byłem, jadłem. Bez szału
ogólnie nie polecam
- 7 3
-
2012-07-23 13:41
u mnie macie plus
żabie udka w rozmarynie pyszności !
- 5 3
-
2012-07-23 13:47
Najlepsze są winniczki prosto z krzaka!
a nie jakieś tam padnięte ślimaki w restauracji, które zwymiotowały trawę.
- 8 2
-
2012-07-23 14:17
Biedronka
:) ostatnio takie same nadziewane ślimaczki kupiłam w Lidlu :) tylko do piekarnika na 5 minut i jadalne. Nadzienie chyba nawet macie takie same! Lol. Byłam wielokrotnie w ni Petit Paris. Swietna kuchnia. jadłam żabie udka/ polecam.
- 9 3
-
2012-07-23 14:20
smacznego
- 2 1
-
2012-07-23 15:30
moj maz sprobowal slimaki i od arzu pobiegl do toalety (1)
. Wrocil caly blady na buzi i powedzial,ze sprobowal slimakow pierwszy i ostatni raz w zyciu. No coz jadl jzu wczesniej dziwne rzeczy jak pieczone swinki morskie, swinki leb, czy szwedzkie smierdzace sledzie z Polnocy Szwecji, zupe zolwiowa i nic nie ruszylo go a tylko te slimaki.
- 1 9
-
2012-07-25 00:59
To mial w sobie duzo sily bo ja
nie zdazylem i wszystko zalatwilem do zlewu w kuchni. A moja musiala to wszystko umyc bo ja sie nie odwazylem do tego zlewu wiecej spojrzec.
- 4 0
-
2012-07-23 15:49
moze tak zareagowal jak ciebie zobaczyl ..
- 9 3
-
2012-07-23 23:33
Szkoda tylko ze ci francuzi jedza polskie slimaki bo wiekszosc ich jest z polski !!! (1)
Boze ! do czego to doszlo ze nawet slimaki to emigranci !
- 10 0
-
2012-07-25 01:04
Masz zupelna racje. Poniewaz Polska sprzedaje
surowce i inne rzeczy do innych krajow a tamci po przetworzeniu zbieraja za to 10 krotnie wiekszy szmal niz my.
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.