• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki

Natalia Lebiedź
23 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najlepszym gatunkiem żaby jest rzekotka drzewna. Najlepszym gatunkiem żaby jest rzekotka drzewna.

Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?



W Trójmieście żabie udka i ślimaki dostępne są w gdyńskiej i sopockiej restauracji Petit Paris oraz sopockiej restauracji Cyrano&Roxane .

Ślimaki jadalne - jak przygotować?



Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą zawartością białka, niską zawartością tłuszczy, a do tego zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.

Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku - symbol francuskiej kuchni.

- Ślimaki po burgundzku to tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Jest to ugotowane mięso ze ślimaka podane z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Skorupka ślimaka jest faszerowana, układana w brytfance, a następnie pieczona w temperaturze 180 stopni w piekarniku przez 15 minut - tłumaczy Maria Petit z Cyrano&Roxane w Sopocie.

Należy jednak pamiętać, że podczas przyrządzania ślimaków najważniejsze jest to, aby je odpowiednio przygotować.

- Ślimaki powinny zostać poddane specjalnej diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie śluzu. W celu oddzielenia mięsa od skorupki należy gotować je jeszcze przez co najmniej 10 minut - tłumaczy Maria Petit.

Za jaką kuchnią najbardziej przepadasz?

Mięso ślimaków można spożywać ze skorupki w formie farszu, grillowane, zapiekane lub smażone. Do wydobycia mięsa używamy szpikulca z małym trójzębem i specjalnych szczypców do trzymania gorącej skorupy.

Żabie udka - jak przygotować?



Szukając oryginalnych potraw z żabich udek w roli głównej, warto wybrać się do restauracji Petit Paris. Szef kuchni i właściciel to urodzony w Orleans we Francji Philippe Abraham zaserwuje żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym.

- We Francji tradycyjnie przygotowane żabie udka serwowane są saute, z czosnkiem, masłem i pietruszką oraz świeżo upieczoną, chrupiącą bagietką. Można je jednak przyrządzić na różne inne sposoby: w ziołowej panierce czy zapiekane z parmezanem - tłumaczy Philippe Abraham, właściciel i szef kuchni Petit Paris.

Tak jak w przypadku ślimaków nie każdy gatunek żaby nadaje się do jedzenia. Najlepszym gatunkiem jest rzekotka drzewna. Mięso z żabich udek jest bardzo delikatne i najczęściej jest porównywalne do mięsa z kurczaka. Do jedzenia wystarczą nam zwykłe sztućce.

Żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym

Składniki: 12 żabich udek, 100g bulionu mięsno-warzywnego, 100g śmietany kremówki (min. 30 proc. zawartości tłuszczu), 4 średniej wielkości ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól i pieprz, parmezan.

Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać bulion, dodać ząbki czosnku, sól, pieprz, śmietanę i rozmaryn. Zagotować i zredukować sos do połowy objętości. Następnie dodać żabie udka i dusić bez przykrycia ok. 5 minut. Gdy będą gotowe, wyłożyć żabie udka na głęboki talerz. Sos gotować do zagęszczenia, dodać parmezan i wymieszać. Polać udka sosem i posypać parmezanem.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (80) 8 zablokowanych

  • (1)

    Takimi rzeczami to ja sie zajadam codzinnie siedzac na balkonie swojego 37 metrowego apartamentu z widokiem na apartament sąsiada. Swoj apartament kupilam okazyjnie za 350 tys zl biorac kredyt w CHF kiedy ten kosztowal 2 zł.
    Nie ma to jak dobry standard życia.

    • 8 3

    • 37 metrowy apartment za 350 tysiecy? To nawet jak w naszych polskich zlotych

      to chyba jestes rzeczywiscie wyksztalcona ale zly fakultet wybralas.

      • 0 0

  • Najlepsze (1)

    meni , obozowe , zupa z brukwi i ludzie żyli i grubasów nie było !!!!!

    • 2 5

    • Ci co jedza slimaki i zaby tez nie sa otyli.

      • 2 0

  • Byłem, jadłem. Bez szału

    ogólnie nie polecam

    • 7 3

  • u mnie macie plus

    żabie udka w rozmarynie pyszności !

    • 5 3

  • Najlepsze są winniczki prosto z krzaka!

    a nie jakieś tam padnięte ślimaki w restauracji, które zwymiotowały trawę.

    • 8 2

  • Biedronka

    :) ostatnio takie same nadziewane ślimaczki kupiłam w Lidlu :) tylko do piekarnika na 5 minut i jadalne. Nadzienie chyba nawet macie takie same! Lol. Byłam wielokrotnie w ni Petit Paris. Swietna kuchnia. jadłam żabie udka/ polecam.

    • 9 3

  • smacznego

    • 2 1

  • moj maz sprobowal slimaki i od arzu pobiegl do toalety (1)

    . Wrocil caly blady na buzi i powedzial,ze sprobowal slimakow pierwszy i ostatni raz w zyciu. No coz jadl jzu wczesniej dziwne rzeczy jak pieczone swinki morskie, swinki leb, czy szwedzkie smierdzace sledzie z Polnocy Szwecji, zupe zolwiowa i nic nie ruszylo go a tylko te slimaki.

    • 1 9

    • To mial w sobie duzo sily bo ja

      nie zdazylem i wszystko zalatwilem do zlewu w kuchni. A moja musiala to wszystko umyc bo ja sie nie odwazylem do tego zlewu wiecej spojrzec.

      • 4 0

  • moze tak zareagowal jak ciebie zobaczyl ..

    • 9 3

  • Szkoda tylko ze ci francuzi jedza polskie slimaki bo wiekszosc ich jest z polski !!! (1)

    Boze ! do czego to doszlo ze nawet slimaki to emigranci !

    • 10 0

    • Masz zupelna racje. Poniewaz Polska sprzedaje

      surowce i inne rzeczy do innych krajow a tamci po przetworzeniu zbieraja za to 10 krotnie wiekszy szmal niz my.

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane