- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (132 opinie)
Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki
Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?
Ślimaki jadalne - jak przygotować?
Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą zawartością białka, niską zawartością tłuszczy, a do tego zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.
Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku - symbol francuskiej kuchni.
- Ślimaki po burgundzku to tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Jest to ugotowane mięso ze ślimaka podane z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Skorupka ślimaka jest faszerowana, układana w brytfance, a następnie pieczona w temperaturze 180 stopni w piekarniku przez 15 minut - tłumaczy Maria Petit z Cyrano&Roxane w Sopocie.
Należy jednak pamiętać, że podczas przyrządzania ślimaków najważniejsze jest to, aby je odpowiednio przygotować.
- Ślimaki powinny zostać poddane specjalnej diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie śluzu. W celu oddzielenia mięsa od skorupki należy gotować je jeszcze przez co najmniej 10 minut - tłumaczy Maria Petit.
Żabie udka - jak przygotować?
Szukając oryginalnych potraw z żabich udek w roli głównej, warto wybrać się do restauracji Petit Paris. Szef kuchni i właściciel to urodzony w Orleans we Francji Philippe Abraham zaserwuje żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym.
- We Francji tradycyjnie przygotowane żabie udka serwowane są saute, z czosnkiem, masłem i pietruszką oraz świeżo upieczoną, chrupiącą bagietką. Można je jednak przyrządzić na różne inne sposoby: w ziołowej panierce czy zapiekane z parmezanem - tłumaczy Philippe Abraham, właściciel i szef kuchni Petit Paris.
Tak jak w przypadku ślimaków nie każdy gatunek żaby nadaje się do jedzenia. Najlepszym gatunkiem jest rzekotka drzewna. Mięso z żabich udek jest bardzo delikatne i najczęściej jest porównywalne do mięsa z kurczaka. Do jedzenia wystarczą nam zwykłe sztućce.
Składniki: 12 żabich udek, 100g bulionu mięsno-warzywnego, 100g śmietany kremówki (min. 30 proc. zawartości tłuszczu), 4 średniej wielkości ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól i pieprz, parmezan.
Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać bulion, dodać ząbki czosnku, sól, pieprz, śmietanę i rozmaryn. Zagotować i zredukować sos do połowy objętości. Następnie dodać żabie udka i dusić bez przykrycia ok. 5 minut. Gdy będą gotowe, wyłożyć żabie udka na głęboki talerz. Sos gotować do zagęszczenia, dodać parmezan i wymieszać. Polać udka sosem i posypać parmezanem.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (80) 8 zablokowanych
-
2012-07-23 23:33
Szkoda tylko ze ci francuzi jedza polskie slimaki bo wiekszosc ich jest z polski !!! (1)
Boze ! do czego to doszlo ze nawet slimaki to emigranci !
- 10 0
-
2012-07-25 01:04
Masz zupelna racje. Poniewaz Polska sprzedaje
surowce i inne rzeczy do innych krajow a tamci po przetworzeniu zbieraja za to 10 krotnie wiekszy szmal niz my.
- 3 0
-
2012-07-23 12:55
Najlepsze (1)
meni , obozowe , zupa z brukwi i ludzie żyli i grubasów nie było !!!!!
- 2 5
-
2012-07-25 01:01
Ci co jedza slimaki i zaby tez nie sa otyli.
- 2 0
-
2012-07-23 15:30
moj maz sprobowal slimaki i od arzu pobiegl do toalety (1)
. Wrocil caly blady na buzi i powedzial,ze sprobowal slimakow pierwszy i ostatni raz w zyciu. No coz jadl jzu wczesniej dziwne rzeczy jak pieczone swinki morskie, swinki leb, czy szwedzkie smierdzace sledzie z Polnocy Szwecji, zupe zolwiowa i nic nie ruszylo go a tylko te slimaki.
- 1 9
-
2012-07-25 00:59
To mial w sobie duzo sily bo ja
nie zdazylem i wszystko zalatwilem do zlewu w kuchni. A moja musiala to wszystko umyc bo ja sie nie odwazylem do tego zlewu wiecej spojrzec.
- 4 0
-
2012-07-23 12:27
(1)
Takimi rzeczami to ja sie zajadam codzinnie siedzac na balkonie swojego 37 metrowego apartamentu z widokiem na apartament sąsiada. Swoj apartament kupilam okazyjnie za 350 tys zl biorac kredyt w CHF kiedy ten kosztowal 2 zł.
Nie ma to jak dobry standard życia.- 8 3
-
2012-07-25 00:55
37 metrowy apartment za 350 tysiecy? To nawet jak w naszych polskich zlotych
to chyba jestes rzeczywiscie wyksztalcona ale zly fakultet wybralas.
- 0 0
-
2012-07-24 23:11
jadlem slimaki i powiem smakuja wybornie...drogie sa
- 3 1
-
2012-07-24 16:29
Bo to są ....
...specjały do posmakowania i degustowania, do ,,nażarcia , sie to są parówki z trocinami z Biedronki po 1. 99 zł za 1,5 kg.
- 6 1
-
2012-07-23 11:10
ciekawe ile sobie liczą za takie danie? (6)
Pewnie fortunę.
Ja ślimaki i żabie udka kupowałem w Bomi, teraz po upadku firmy trzeba będzie szukać w innych delikatesach.
A przyrządzić można samemu, bardzo prosto.- 15 7
-
2012-07-23 13:08
Wystrarczy przejrzeć menu (2)
Petit Paris - 25zł potrawka ze ślimaków
25,00 zł - chrupiące żabie udka- 3 1
-
2012-07-23 14:20
Czy będę grubiański, jeśli... (1)
... powiem że wolałbym zjeść cokolwiek innego nawet za 50zł i się najeść?
- 7 2
-
2012-07-24 10:40
będziesz zaściankowy
- 0 1
-
2012-07-23 20:57
W Lidlu też możesz kupić mrożone ślimaczki po 9,99zł za 10szt;)
Smacznego;)- 3 1
-
2012-07-23 11:27
akurat tak jest ze że slimaki są w Polsce najtańsze w całej UE i to z Polski są exportowane na cała europe (1)
I we Francji żabojady jedzą Polskie ślimaki :) Wiec powinno byc unas takie danie najtaniej.Niestety wtym kraju nic niejest normalne dlatego mnie to nie zdziwi jak bedzie drozej niz we Francji:)
- 9 3
-
2012-07-23 12:39
Bo pewnie one sa na powrot z Francji importowane, to dopiero byloby zalatwione na sposob Polski
- 9 1
-
2012-07-23 10:05
Zawsze i wszedzie najlepsza kuchnia wywodzi się z biedy (2)
Tak jest wszędzie na świecie. Dlatego nie wiem dlaczego niektore potrawy wynoszone są do rangi wręcz krolewskich a prawda jest taka, że wywodzą się z plebsu i prowincji
- 24 3
-
2012-07-24 09:46
No nie wiem, nie nazwałbym pizzy najlepszą kuchnią...
- 1 0
-
2012-07-23 10:38
odpowiedź jest bardzo prosta
przykładowo kuchnia polskiej szlachty polegała na dodawaniu tylu przypraw ile się dało do już trochę niezbyt świeżego mięsa - by zabić smak to raz, a dwa by zaszpanować przed innymi biesiadnikami. Na zasadzie "Że niby mnie nie stać na oryientalne korzenie?", albo Koniecpolski ostatnio podawał to, to ja muszę też.
Nie trzeba dodawać, że nikt z nas by tego nie przełknął
Pod tym względem w sumie niewiele się zmieniło do dziś.
A kuchnia polskiej biedoty - kasza, słonina, podła wóda.- 6 2
-
2012-07-23 15:49
moze tak zareagowal jak ciebie zobaczyl ..
- 9 3
-
2012-07-23 11:39
Świństwo dla frajerów. (1)
Myśli że jak zje ślimaka czy żabę to jest cool i trendy.
- 22 25
-
2012-07-23 14:30
ta jasne, akurat wiesz co myśli, kiedy je żabę.
a może największym frajerem to jesteś ty, bo nie jesz?
- 7 6
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.