- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 3 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 4 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki
Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?
Ślimaki jadalne - jak przygotować?
Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą zawartością białka, niską zawartością tłuszczy, a do tego zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.
Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku - symbol francuskiej kuchni.
- Ślimaki po burgundzku to tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Jest to ugotowane mięso ze ślimaka podane z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Skorupka ślimaka jest faszerowana, układana w brytfance, a następnie pieczona w temperaturze 180 stopni w piekarniku przez 15 minut - tłumaczy Maria Petit z Cyrano&Roxane w Sopocie.
Należy jednak pamiętać, że podczas przyrządzania ślimaków najważniejsze jest to, aby je odpowiednio przygotować.
- Ślimaki powinny zostać poddane specjalnej diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie śluzu. W celu oddzielenia mięsa od skorupki należy gotować je jeszcze przez co najmniej 10 minut - tłumaczy Maria Petit.
Żabie udka - jak przygotować?
Szukając oryginalnych potraw z żabich udek w roli głównej, warto wybrać się do restauracji Petit Paris. Szef kuchni i właściciel to urodzony w Orleans we Francji Philippe Abraham zaserwuje żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym.
- We Francji tradycyjnie przygotowane żabie udka serwowane są saute, z czosnkiem, masłem i pietruszką oraz świeżo upieczoną, chrupiącą bagietką. Można je jednak przyrządzić na różne inne sposoby: w ziołowej panierce czy zapiekane z parmezanem - tłumaczy Philippe Abraham, właściciel i szef kuchni Petit Paris.
Tak jak w przypadku ślimaków nie każdy gatunek żaby nadaje się do jedzenia. Najlepszym gatunkiem jest rzekotka drzewna. Mięso z żabich udek jest bardzo delikatne i najczęściej jest porównywalne do mięsa z kurczaka. Do jedzenia wystarczą nam zwykłe sztućce.
Składniki: 12 żabich udek, 100g bulionu mięsno-warzywnego, 100g śmietany kremówki (min. 30 proc. zawartości tłuszczu), 4 średniej wielkości ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól i pieprz, parmezan.
Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać bulion, dodać ząbki czosnku, sól, pieprz, śmietanę i rozmaryn. Zagotować i zredukować sos do połowy objętości. Następnie dodać żabie udka i dusić bez przykrycia ok. 5 minut. Gdy będą gotowe, wyłożyć żabie udka na głęboki talerz. Sos gotować do zagęszczenia, dodać parmezan i wymieszać. Polać udka sosem i posypać parmezanem.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (80) 8 zablokowanych
-
2012-07-24 16:29
Bo to są ....
...specjały do posmakowania i degustowania, do ,,nażarcia , sie to są parówki z trocinami z Biedronki po 1. 99 zł za 1,5 kg.
- 6 1
-
2012-07-24 23:11
jadlem slimaki i powiem smakuja wybornie...drogie sa
- 3 1
-
2012-07-25 00:44
Przyznam ze chociaz wedlug polskich gustow (1)
zdemoralizowanych przez nasze "przysmaki" jak salceson czy kaszanka to slimaki i zabie udka moga wywolac dreszcz negatywnych emocji zoladkowych nad Wisla. Ale ja to jadlem kilka razy w zyciu i bylo to bardzo smaczne. Tak samo smakuje jak nasze polskie flaki. Natomiast salceson przyprawia mnie o wymioty.
- 3 0
-
2012-07-28 01:09
krytykują tylko Ci co w d byli i g widzieli
leczy mnie taki brak otwarcia, przecież nikt wam tępole nie każe tego jeść, tak samo jak jajecznicy z kurkami, ok można z kiełbasą ale wg mnie szkoda zdrowia
- 0 2
-
2013-03-04 13:46
zabie udka
Wyglądają zachęcająco, już mi cieknie ślinka,
jak mi się nuda je zdobyć - to sobie tez usmażę- 0 0
-
2016-04-10 23:36
Ślimaki WInniczki
Firma P.P.H.U. MARGO zaprasza do współpracy w tegorocznym sezonie skupu ślimaków winniczków. Zapraszamy na naszą stronę internetową http://www.skupslimakow.pl Szczegółowe informacje otrzymają Państwo pod numerem telefonu- 600 851 982
- 0 0
-
2016-06-17 21:59
Wielkie zarcie
Polecam kuchnie hinduska w gdynii w "bollywod"
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.