• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki

Natalia Lebiedź
23 lipca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najlepszym gatunkiem żaby jest rzekotka drzewna. Najlepszym gatunkiem żaby jest rzekotka drzewna.

Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?



W Trójmieście żabie udka i ślimaki dostępne są w gdyńskiej i sopockiej restauracji Petit Paris oraz sopockiej restauracji Cyrano&Roxane .

Ślimaki jadalne - jak przygotować?



Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą zawartością białka, niską zawartością tłuszczy, a do tego zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu.

Najbardziej znanym przepisem jest ślimak po burgundzku - symbol francuskiej kuchni.

- Ślimaki po burgundzku to tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Jest to ugotowane mięso ze ślimaka podane z masełkiem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Skorupka ślimaka jest faszerowana, układana w brytfance, a następnie pieczona w temperaturze 180 stopni w piekarniku przez 15 minut - tłumaczy Maria Petit z Cyrano&Roxane w Sopocie.

Należy jednak pamiętać, że podczas przyrządzania ślimaków najważniejsze jest to, aby je odpowiednio przygotować.

- Ślimaki powinny zostać poddane specjalnej diecie solnej, która umożliwi im wypróżnienie i pozbycie śluzu. W celu oddzielenia mięsa od skorupki należy gotować je jeszcze przez co najmniej 10 minut - tłumaczy Maria Petit.

Za jaką kuchnią najbardziej przepadasz?

Mięso ślimaków można spożywać ze skorupki w formie farszu, grillowane, zapiekane lub smażone. Do wydobycia mięsa używamy szpikulca z małym trójzębem i specjalnych szczypców do trzymania gorącej skorupy.

Żabie udka - jak przygotować?



Szukając oryginalnych potraw z żabich udek w roli głównej, warto wybrać się do restauracji Petit Paris. Szef kuchni i właściciel to urodzony w Orleans we Francji Philippe Abraham zaserwuje żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym.

- We Francji tradycyjnie przygotowane żabie udka serwowane są saute, z czosnkiem, masłem i pietruszką oraz świeżo upieczoną, chrupiącą bagietką. Można je jednak przyrządzić na różne inne sposoby: w ziołowej panierce czy zapiekane z parmezanem - tłumaczy Philippe Abraham, właściciel i szef kuchni Petit Paris.

Tak jak w przypadku ślimaków nie każdy gatunek żaby nadaje się do jedzenia. Najlepszym gatunkiem jest rzekotka drzewna. Mięso z żabich udek jest bardzo delikatne i najczęściej jest porównywalne do mięsa z kurczaka. Do jedzenia wystarczą nam zwykłe sztućce.

Żabie udka duszone w kremowym sosie czosnkowo-rozmarynowym

Składniki: 12 żabich udek, 100g bulionu mięsno-warzywnego, 100g śmietany kremówki (min. 30 proc. zawartości tłuszczu), 4 średniej wielkości ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól i pieprz, parmezan.

Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać bulion, dodać ząbki czosnku, sól, pieprz, śmietanę i rozmaryn. Zagotować i zredukować sos do połowy objętości. Następnie dodać żabie udka i dusić bez przykrycia ok. 5 minut. Gdy będą gotowe, wyłożyć żabie udka na głęboki talerz. Sos gotować do zagęszczenia, dodać parmezan i wymieszać. Polać udka sosem i posypać parmezanem.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (80) 8 zablokowanych

  • smacznego

    • 2 1

  • Biedronka

    :) ostatnio takie same nadziewane ślimaczki kupiłam w Lidlu :) tylko do piekarnika na 5 minut i jadalne. Nadzienie chyba nawet macie takie same! Lol. Byłam wielokrotnie w ni Petit Paris. Swietna kuchnia. jadłam żabie udka/ polecam.

    • 9 3

  • W całym artykule ani razu nie padło słowo "smaczne". (7)

    Padły za to: luksusowe, rarytas, ekskluzywne i uwaga - jadalne :D

    • 39 7

    • Widać w takim razie, że nie wiesz co sam piszesz (4)

      Słowo rarytas oznacza właśnie coś bardzo smacznego, rzadkiego, wyjątkowo cennego. Czekaj jak to się nazywa... analfabetyzm wtórny!

      • 9 10

      • myślisz rarytas z frykasem (3)

        to się nazywa wykształciuch

        • 4 4

        • Kolejna analfabetka (1)

          Rarytas



          rarytas
          1. «rzecz rzadka i niezwykle cenna»

          2. «coś bardzo smacznego»
          rarytasowy

          Źródło:
          sjp.pwn.pl

          • 3 4

          • cóż jest cennego i rzadkiego w ślimakach i żabach?

            Ślimaki same w sobie nie mają żadnych walorów smakowych, są mdłe jedząc je czujemy smak przypraw. Ich konsystencja jest przynajmniej dla mnie nieprzyjemna, cóż nie jestem smakoszem.

            Żaby tymczasem mają delikatne mięso, coś między soczystym kurczakiem a kiepską rybą. Problem polega w tym, że trzeba je skubać jedynkami.

            Całość ma na celu bardziej wypełnienie wydmuchanego ego "smakosza" pozostawiając żołądek pustym. Brakuje tylko przyprawienia etykietki afrodyzjaka ślimakom lub żabom (jak to jest z ostrygami). A wtedy zgraja łysawych brzuchatych panów po 50-tce gotowa jest słono przepłacić za iluzję sprawności.

            A biznes się kręci :).

            Szczęśliwie kuchnia francuska to nie tylko ślimaki i żaby.

            • 8 4

        • Jo jo jo ola "myślisz rarytas z frykasem"

          Ty nawet pisać nie umiesz a co dopiero mówić o znajomosci poszczególnych słów w języku polskim.

          • 4 1

    • bo to zbyt pospolite słowo.

      wiesz na salonach smacznie nie wypada zjeść. za to ekskluzywnie, luksusowo i prestiżowo jak najbardziej.
      swoją droga ślimaki lubię, ale robienie z nich nie wiadomo czego jest trochę śmieszne.

      • 7 1

    • zapomnieli o słowie - klucz
      PRESTIŻ

      • 15 0

  • Najlepsze są winniczki prosto z krzaka!

    a nie jakieś tam padnięte ślimaki w restauracji, które zwymiotowały trawę.

    • 8 2

  • u mnie macie plus

    żabie udka w rozmarynie pyszności !

    • 5 3

  • Byłem, jadłem. Bez szału

    ogólnie nie polecam

    • 7 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane