• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Eliksir: ukryte i zapomniane menu. O nowej karcie

Alicja Olkowska
19 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Paweł Wątor Paweł Wątor

To już tradycja, że co trzy miesiące wrzeszczańska restauracja Eliksir proponuje gościom nową kartę połączoną z autorskimi koktajlami. Nie inaczej było w ostatni czwartek, kiedy to uczestnicy kolacji komentowanej jako pierwsi skosztowali potraw z zimowego "Ukrytego i zapomnianego menu".



W październiku Eliksir wprowadził "Kartę Zmysłów" i pierwsze w Polsce tzw. menu koncepcyjne, ale to już przeszłość, bo czwartkowa kolacja zainaugurowała nowe menu. Tym razem szef kuchni postawił na dobrze znane tradycyjne smaki, takie jak barszcz, rolada śląska czy pierogi ruskie, ale podane w nowym, chwilami nieoczywistym i zaskakującym stylu. Skąd pomysł na powrót do kulinarnych korzeni, ale wzbogaconych elementami typowymi dla zimy i karnawału?

- Przepisy z nowej karty są przepisami klasycznymi, czyli wróciliśmy do kiszonek, do barszczu, golonki i zimnych nóżek. Chcieliśmy jednak zaskoczyć formą podania - powitał gości szef kuchni, Paweł Wątor, by chwilę później uraczyć ich pierwszym daniem, czyli niewielką przekąską amuse-bouche.
Mała przekąska była cudownie chrupiąca i okazała się doskonałym początkiem kolacji. Na skórce z pieczonego ziemniaka położono kawałek piklowanego buraka, żel z czeremchy, czarną kurkę i dressing z mirabelki. Jeden kęs, a tyle smaków.

  • Amuse-bouche
  • SERNIK: pieczony krem waniliowy, śliwka, kruche ciasto, owoce
  • MORSZCZUK: smażony filet z morszczuka, sos paprykowo-pomarańczowy, kiszona czerwona kapusta, chips z ziemniaka, chrupiąca fasola
  • Zespół restauracji Eliksir.
  • Goście podsumowali kolację brawami.
  • TROPIKI ZIMĄ: rum Havana Club 3YO infuzowany kokosem, syrop kakao – kokos na bazie masła klarowanego
  • Paweł Wątor
  • ZIMNE NÓŻKI: rilettes z golonki, kiszone kurki, majonez pietruszkowy, kiszona kalarepa, pieczywo rozmarynowe, seler naciowy, piana z octu
  • BARSZCZ: barszcz na zakwasie buraczanym, pierożki z wędzonką, suszone jabłko, kiszony czosnek, kiszony burak
  • RUSKIE: makaron pietruszkowy, ser twarogowy, pieczony ziemniak, puder z wędzonego twarogu, słonina
  • ELYX PECULIAR MULE: Absolut Elyx infuzowany czarnym kardamonem, własnej produkcji niskoprocentowe piwo imbirowe doprawione przyprawami korzennymi
Właściwą kolację rozpoczęła przystawka, która cieszy się w Polsce popularnością przez cały rok, choć w karnawale szczególnie często gości na naszych stołach. Mowa o zimnych nóżkach, które w wykonaniu Pawła Wątora prezentowały się zupełnie inaczej niż zazwyczaj, choć w smaku przypominały dobrze znaną galantynę. Lekkości dodała jej zwłaszcza piana z octu. Całość zestawiono z koktajlem Eliksir #1, który sam w sobie stanowił atrakcję za sprawą wafelka z kwaśnym musem z jabłka, słonego karmelu i mleka.

Klarowny barszcz z pierożkami wspaniale pachniał wędzonką, choć to zupa, która przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom wyrazistych i pikantnych smaków. To także wyzwanie dla tych, którzy na co dzień unikają czosnku... Poza tym zupa idealnie nadaje się na zimową porę, bo przyjemnie rozgrzewa.

Ten, kto spodziewa się w Eliksirze klasycznych pierogów ruskich, będzie zaskoczony przede wszystkim formą podania. Farsz z sera twarogowego i pieczonego ziemniaka Paweł Wątor otulił, bo nie zamknął, płatem makaronu... pietruszkowego. Natomiast Oskar Weręża zaproponował do tego dania lekko rozgrzewający koktajl Elyx Peculiar Mule na bazie niskoprocentowego piwa imbirowego własnej produkcji.

Kolejny duet to zestawienie, które sprawdzi się zwłaszcza zimą: kaloryczne i treściwe. Risotto z piklowaną marchwią, popcornem z ryżu i bardzo intensywnym w smaku dojrzewającym serem połączono z gorącym koktajlem Tropiki zimą. Szef baru zmiksował infuzowany kokosem rum Havana z syropem kakao i klarowanym masłem. Tutaj zdecydowanie na pierwszy plan wysunął się oryginalny koktajl.

Rolada śląska
to kolejny tego wieczoru ukłon w stronę tradycyjnej kuchni polskiej. Mięciutkie kluski śląskie, rozpływająca się ustach goleń wołowa i ogórek kiszony. Kropkę nad i stanowił chrupiący, lekko słony boczek. Całości dopełnił koktajl Shakerato na bazie ginu, polskich owoców, gorzkiego likieru Campari, czerwonego wermutu i likieru wiśniowego. To dość mocna alkoholowa mieszanka, ale też i rolada wymaga konkretnego "towarzysza"...

Ostatnim daniem głównym był niezwykle maślany morszczuk, położony na słodko-kwaśnym sosie paprykowo-pomarańczowym i kiszonej czerwonej kapuście. Brawa należą się za idealnie chrupiące chipsy z ziemniaka - aż szkoda, że było ich tylko kilka. To danie uzupełnił koktajl Figazmakiem, czyli Olmeca Altos Reposado infuzowana makiem niebieskim, własnej produkcji marmolada, cytryna i syrop z migdałów. Smaczny, słodki trunek.

Ucztę zamknęła wariacja na temat sernika. Na kruchym cieście położono puszysty kozi ser, który przykryto gorzką czekoladą i uzupełniono lekko kwaśnym akcentem w postaci śliwki, jednak to koktajl na rumie Espresso-Martiki-Tini grał w tym zestawieniu pierwsze skrzypce: intensywny, bardzo orzechowy i pobudzający za sprawą kawy.

Czwartkową kolację goście nagrodzili brawami i na koniec chętnie dzielili się wrażeniami z załogą Eliksiru.

Udział w wydarzeniu kosztował 189 zł za osobę. Nowa karta menu obowiązuje od 19 stycznia.

Miejsca

Opinie (44) 8 zablokowanych

  • Namowila mnie moja dziewczyna na ten Eliksir. (4)

    Ogolnie fajna miejscowka, szeroki bar i wygodna kanapa jak sie czeka na szamanko.
    Jedzenie super ale porcje malutkie. Jak sie najadlem to rachunek wyszedl ponad 300 pln. Do tego nie mozna zapalic fajka w tym pokoju a tylko cygara. Jak dla mnie za drogo i sadze ze ludzie przestana tam chodzic bo nie chca placic tyle za jedzenie.

    • 16 3

    • (3)

      farmazony piszesz, zapłaciłem wczoraj 99zł za 5 dań i się najadłem a nie należę do wagi lekkiej

      • 0 3

      • Ktoś tu nie wyczuł ironii z kilometra

        • 1 1

      • 99 za 5 dan ? Do tego picie ? (1)

        Kogo na to stac ?

        • 1 1

        • Krzycz Trybson!

          Tego kto sie za mlodu uczyl. :)

          • 0 0

  • Co kogo obchodzi kumulacja w lotto . Ciekawość jest karana

    • 3 0

  • Ktoś tu bardzo lobbuje za elyksyrem...

    a jest wiele równie dobrych knajp o ile nie lepszych

    • 16 4

  • To jest knajpa czy pracownia zegarmistrza ?

    ...porcja na talerzu dla niemowlaka ?

    • 29 0

  • wystarczy

    poplątać i pomieszać składniki do tej pory uważane jako sprzeczne i już jesteś wybitnym mistrzem kuchni

    • 16 0

  • Mikstura

    Porcje mini. ,ceny mąci No to dorabianie całej psychologi do jedzenia.Po prostu ma być smacznie jak u mamy No i dobrze by było jak by ceny były rozsądne

    • 4 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane