• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Eliksir: ukryte i zapomniane menu. O nowej karcie

Alicja Olkowska
19 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Paweł Wątor Paweł Wątor

To już tradycja, że co trzy miesiące wrzeszczańska restauracja Eliksir proponuje gościom nową kartę połączoną z autorskimi koktajlami. Nie inaczej było w ostatni czwartek, kiedy to uczestnicy kolacji komentowanej jako pierwsi skosztowali potraw z zimowego "Ukrytego i zapomnianego menu".



W październiku Eliksir wprowadził "Kartę Zmysłów" i pierwsze w Polsce tzw. menu koncepcyjne, ale to już przeszłość, bo czwartkowa kolacja zainaugurowała nowe menu. Tym razem szef kuchni postawił na dobrze znane tradycyjne smaki, takie jak barszcz, rolada śląska czy pierogi ruskie, ale podane w nowym, chwilami nieoczywistym i zaskakującym stylu. Skąd pomysł na powrót do kulinarnych korzeni, ale wzbogaconych elementami typowymi dla zimy i karnawału?

- Przepisy z nowej karty są przepisami klasycznymi, czyli wróciliśmy do kiszonek, do barszczu, golonki i zimnych nóżek. Chcieliśmy jednak zaskoczyć formą podania - powitał gości szef kuchni, Paweł Wątor, by chwilę później uraczyć ich pierwszym daniem, czyli niewielką przekąską amuse-bouche.
Mała przekąska była cudownie chrupiąca i okazała się doskonałym początkiem kolacji. Na skórce z pieczonego ziemniaka położono kawałek piklowanego buraka, żel z czeremchy, czarną kurkę i dressing z mirabelki. Jeden kęs, a tyle smaków.

  • Amuse-bouche
  • SERNIK: pieczony krem waniliowy, śliwka, kruche ciasto, owoce
  • MORSZCZUK: smażony filet z morszczuka, sos paprykowo-pomarańczowy, kiszona czerwona kapusta, chips z ziemniaka, chrupiąca fasola
  • Zespół restauracji Eliksir.
  • Goście podsumowali kolację brawami.
  • TROPIKI ZIMĄ: rum Havana Club 3YO infuzowany kokosem, syrop kakao – kokos na bazie masła klarowanego
  • Paweł Wątor
  • ZIMNE NÓŻKI: rilettes z golonki, kiszone kurki, majonez pietruszkowy, kiszona kalarepa, pieczywo rozmarynowe, seler naciowy, piana z octu
  • BARSZCZ: barszcz na zakwasie buraczanym, pierożki z wędzonką, suszone jabłko, kiszony czosnek, kiszony burak
  • RUSKIE: makaron pietruszkowy, ser twarogowy, pieczony ziemniak, puder z wędzonego twarogu, słonina
  • ELYX PECULIAR MULE: Absolut Elyx infuzowany czarnym kardamonem, własnej produkcji niskoprocentowe piwo imbirowe doprawione przyprawami korzennymi
Właściwą kolację rozpoczęła przystawka, która cieszy się w Polsce popularnością przez cały rok, choć w karnawale szczególnie często gości na naszych stołach. Mowa o zimnych nóżkach, które w wykonaniu Pawła Wątora prezentowały się zupełnie inaczej niż zazwyczaj, choć w smaku przypominały dobrze znaną galantynę. Lekkości dodała jej zwłaszcza piana z octu. Całość zestawiono z koktajlem Eliksir #1, który sam w sobie stanowił atrakcję za sprawą wafelka z kwaśnym musem z jabłka, słonego karmelu i mleka.

Klarowny barszcz z pierożkami wspaniale pachniał wędzonką, choć to zupa, która przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom wyrazistych i pikantnych smaków. To także wyzwanie dla tych, którzy na co dzień unikają czosnku... Poza tym zupa idealnie nadaje się na zimową porę, bo przyjemnie rozgrzewa.

Ten, kto spodziewa się w Eliksirze klasycznych pierogów ruskich, będzie zaskoczony przede wszystkim formą podania. Farsz z sera twarogowego i pieczonego ziemniaka Paweł Wątor otulił, bo nie zamknął, płatem makaronu... pietruszkowego. Natomiast Oskar Weręża zaproponował do tego dania lekko rozgrzewający koktajl Elyx Peculiar Mule na bazie niskoprocentowego piwa imbirowego własnej produkcji.

Kolejny duet to zestawienie, które sprawdzi się zwłaszcza zimą: kaloryczne i treściwe. Risotto z piklowaną marchwią, popcornem z ryżu i bardzo intensywnym w smaku dojrzewającym serem połączono z gorącym koktajlem Tropiki zimą. Szef baru zmiksował infuzowany kokosem rum Havana z syropem kakao i klarowanym masłem. Tutaj zdecydowanie na pierwszy plan wysunął się oryginalny koktajl.

Rolada śląska
to kolejny tego wieczoru ukłon w stronę tradycyjnej kuchni polskiej. Mięciutkie kluski śląskie, rozpływająca się ustach goleń wołowa i ogórek kiszony. Kropkę nad i stanowił chrupiący, lekko słony boczek. Całości dopełnił koktajl Shakerato na bazie ginu, polskich owoców, gorzkiego likieru Campari, czerwonego wermutu i likieru wiśniowego. To dość mocna alkoholowa mieszanka, ale też i rolada wymaga konkretnego "towarzysza"...

Ostatnim daniem głównym był niezwykle maślany morszczuk, położony na słodko-kwaśnym sosie paprykowo-pomarańczowym i kiszonej czerwonej kapuście. Brawa należą się za idealnie chrupiące chipsy z ziemniaka - aż szkoda, że było ich tylko kilka. To danie uzupełnił koktajl Figazmakiem, czyli Olmeca Altos Reposado infuzowana makiem niebieskim, własnej produkcji marmolada, cytryna i syrop z migdałów. Smaczny, słodki trunek.

Ucztę zamknęła wariacja na temat sernika. Na kruchym cieście położono puszysty kozi ser, który przykryto gorzką czekoladą i uzupełniono lekko kwaśnym akcentem w postaci śliwki, jednak to koktajl na rumie Espresso-Martiki-Tini grał w tym zestawieniu pierwsze skrzypce: intensywny, bardzo orzechowy i pobudzający za sprawą kawy.

Czwartkową kolację goście nagrodzili brawami i na koniec chętnie dzielili się wrażeniami z załogą Eliksiru.

Udział w wydarzeniu kosztował 189 zł za osobę. Nowa karta menu obowiązuje od 19 stycznia.

Miejsca

Opinie (44) 8 zablokowanych

  • Co kogo obchodzi kumulacja w lotto . Ciekawość jest karana

    • 3 0

  • Z piciem

    • 3 2

  • (2)

    Wydaje mi się,że troszkę podpatrujecie najlepszy koktajl bar w Gdańsku. Smacznego.

    • 7 18

    • Myslisz, ze podpatruja Vietnamska Huang Dong z ich hot dogami ?

      • 6 2

    • jak Eliksir może podpatrywać Eliksir?!

      • 11 4

  • "menu koncepcyjne" :) dżizys (3)

    • 47 6

    • (1)

      Hih to samo pomyślałam :) W tych knajpach ( zwlaszcza w hotelach) mają zryte głowy " treningami" tak , że nie potrafią odroznic rzeczywistości od ich amerykańskiego snu .... zapominają kto jest na końcu łańcucha tj. Zadowolony szczęśliwy klient a nie cyfry , syatystyki i premie od wykonanego planu :)

      • 13 2

      • dokładnie jak wyzej !

        • 6 0

    • za takie menu mozesz placic koncepcyjnymi pieniedzmi

      • 18 0

  • Zjadłbym dobra zapiekanki. (5)

    • 35 1

    • (1)

      Spóźniłeś się o dobre 20 lat. Przyczepa vis a vis LOTu serwowała najlepsze zapiekanki jakie można sobie wyobrazić. Ilekroć tamtędy przechodze to wspominam tę budę i kiosk obok gdzie kupowałem sobie tygodnik Piłka Nożna. Ach piekne beztroskie czasy...

      • 17 1

      • Taaa Piłka Nożna
        Raczej Twój weekend
        hehe

        • 11 3

    • .

      • 0 1

    • Są na giełdzie w Chwaszczynie - Niedziela. (1)

      8 zeta.

      Byłyśmy sprzedać autko i kupiłyśmy po jeszcze jednej.

      • 2 2

      • Za ile poszedł golfik?

        • 9 1

  • Najbardziej mi się spodobała " Karta Zmysłów " :-)

    Muszę was odwiedzić.

    • 7 12

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane