• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Druga edycja Slow Food Festival

Aleksandra Sobocińska
28 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Różnorodność potraw prezentowanych na festiwalu powinna zaspokoić wszystkie gusta. Różnorodność potraw prezentowanych na festiwalu powinna zaspokoić wszystkie gusta.

Na sopockim molo trwa druga edycja "Slow Food Festival - Sopot od kuchni". Wydarzenie rozpoczęło się w sobotni poranek (11:00) i potrwa do niedzielnego popołudnia (19:00). Mimo deszczowej aury, cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowej kuchni, blogerów, mieszkańców Trójmiasta, restauratorów, zagranicznych dziennikarzy i turystów.



Czy bierzesz udział w tegorocznej edycji festiwalu?

W zeszłorocznej, pierwszej edycji festiwalu, który trwał jeden dzień udział wzięło 17 szefów kuchni z Trójmiasta i okolic, a w tym - około 50, ponadto w tym roku trwa dwa dni. Uczestników wydarzenia połączyła konsumencka świadomość wyrażona filozofią "slow food", którą w Trójmieście wypromował Wojciech Radtke, główny organizator festiwalu.

W ramach "Slow Food Festival - Sopot od kuchni", wzdłuż molo ustawiono długi stół, przy którym restauracje z Trójmiasta i okolic prezentują autorskie przysmaki, przyrządzone na bazie tych samych produktów. Aby ich skosztować, należy kupić karnet na 5 dań degustacyjnych za 25 zł (koszt jednego dania to 5 zł).

- Wszystkim szefom kuchni i osobom gotującym na molo dostarczyliśmy około 1,5 tony ryb, w tym ryb bałtyckich i łososia z eko hodowli; kaszubskie truskawki, warzywa i oliwy. Ich zadaniem było połączenie tych produktów z dowolnymi składnikami i wykreowanie dań kuchni autorskiej, zgodnych z filozofią slow food. Przykładowo, restauracje sushi do bazowych produktów dobrały ryż i algi i robią z nich wspaniałe sushi z turbota, śledzia, dorsza - mówi Wojciech Radtke, pomysłodawca i główny organizator festiwalu.

W sobotę możemy kosztować dań wykreowanych głównie przez restauratorów z Trójmiasta, w niedzielę - z Kaszub i innych regionów Polski. Obszar festiwalu podzielono na sekcje tematyczne - slow food, grillową, kuchnie świata, sekcję Fumenti i sekcję Przyjaciele. Na stołach znajdziemy różnorodne dania z ryb bałtyckich, w tym śledzia w wielu zaskakujących wariacjach, sushi, makarony robione na miejscu, dania z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, owoce morza, dania wegańskie, wegetariańskie, afrykańskie, greckie, egzotyczne, francuskie oraz desery, w tym ciasta i babeczki.

  • Mapa z restauracjami, które wystawiają się na festiwalu w sobotę 28.06.14 r.
  • Mapa z restauracjami, które wystawiają się na festiwalu w niedzielę 29.06.14 r.


Poza degustowaniem, na miejscu można również zrobić zakupy u różnych producentów - kupimy tu sery, wędliny, przetwory, czy też rybę prosto z kutra zacumowanego przy molo.


- Imprezę chciałbym do końca życia organizować na molo, jest to mój pomysł autorski i nie da się go odtworzyć nigdzie indziej. Sopockie molo jest unikatowe w skali Polski i Europy, przy tym doskonałe ku promowaniu spożywania ryb i idei slow food. Na zacumowanym przy molo kutrze można kupić rybę prosto od rybaka, gdzie indziej mielibyśmy taką możliwość? - zastanawia się Wojciech Radtke.

Uczestnicy pierwszego dnia festiwalu musieli najpierw cierpliwie wystać w kolejce po bilet na molo (aby wejść na teren imprezy, trzeba kupić bilet wstępu na molo), następnie nabyć wspomniany karnet na dania (w biurze festiwalu na samym molo) i odczekać dłużą lub krótszą, w zależności od restauracji, chwilę, by w końcu móc cieszyć się wyśmienitymi smakami autorskich potraw. Konsumpcja - mimo że w ścisku, a jednak w pozytywnym klimacie imprezy pod chmurką, jest naprawdę warta poczekania tych kilku minut w kolejkach. Uczestnicy festiwalu mają okazję do wspólnej dyskusji dotyczącej degustowanych potraw.

- Ludzie są tu w świetnej energii. Organizacyjnie jest to niemałe wyzwanie, skoordynowanie 40 szefów, terminów i pogody nie należy do rzeczy łatwych, a jednak okazuje się być możliwe do realizacji. Chcielibyśmy organizować festiwal częściej, również przed sezonem i po nim. Wszystko w tej chwili ewoluuje - mówi Radtke.

Pierwsza edycja festiwalu została nagrodzona przez MTG tytułem "Najlepszej promocji województwa pomorskiego w 2013". Ciekawe, czy tegoroczna, znacznie większa edycja, zakończy się podobnym sukcesem.

Zeszłoroczna edycja festiwalu.

mat.archiwalne/Trojmiasto.pl

Wydarzenia

Sopot od kuchni (6 opinii)

(6 opinii)
25  zł
pokaz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (27) 5 zablokowanych

  • Ale najpierw zapłać za wstęp na molo (1)

    • 5 2

    • platny wstęp na molo-porażka

      Danie 5 ale za wejście na molo trzeba było zapłacić. Chamstwo!

      • 2 0

  • Żle się czuję kiedy wiem, że ludzi pracujący tam ciężko zarabiają byle jakie pieniądze.
    Dlatego nie chodzę.

    • 4 2

  • świetna impreza, gratulacje dla organizatorów:) (1)

    Ludzie skąd w was tyle kwasu?

    Jak można zauważyć narzekają jedynie ci, których tam nie było, fantastyczna impreza, pyszne jedzenie, świetny pomysł na spędzenie sobotniego lub niedzielnego popołudnia, po wydaniu jednego karnetu o zjedzeniu 5 fantastycznych, zaskakujących dań byłam nie tylko najedzona ale bardzo mile zaskoczona jakością i różnorodnością potraw...

    Nie ma takiej możliwości aby za kwotę 25 złotych spróbować tylu potraw i jeszcze mieć okazję porozmawiać z przemiłymi kucharzami, a jak kto woli gar ziemniaków i 50 calowy telewizor to jego prawo, tyle że życie ucieka...

    Frustratom mówimy stanowcze nie.

    • 2 3

    • nie do końca racja

      chodzi o to że każdą świetną ideę można popsuć, tak jak w tym przypadku kosztami tej degustacji. A pomijanie (lekceważenie) wątku finansowego uczestnictwa w dowolnej imprezie świadczy raczej o niskiej edukacji ekonomicznej (anliza koszty - korzyści).

      • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane