• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Już za tydzień "Sopot od kuchni"

Marta Nicgorska
20 czerwca 2014 (artykuł sprzed 8 lat) 
Opinie (46)
W pierwszej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" w maju 2013 roku wydano 15 tys. porcji degustacyjnych. W pierwszej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" w maju 2013 roku wydano 15 tys. porcji degustacyjnych.

Wielkimi krokami zbliża się dwudniowa uczta dla podniebienia. Przy długim stole na sopockim molo zbiorą się szefowie kuchni, przedstawiciele branży gastronomicznej, blogerzy kulinarni i fani dobrej kuchni. Warto zarezerwować czas 28-29 czerwca na II edycję festiwalu kulinarnego pod hasłem "Sopot od kuchni - Slow Food Festival".



Czy podoba ci się idea plenerowego festiwalu kulinarnego?

Po pierwszej edycji imprezy, która zebrała dobre recenzje w portalach branżowych i przyciągnęła 6 tysięcy gości, organizator imprezy - Slow Food Pomorze - nabrał ochoty na repetę. Branża gastronomiczna, dostrzegając potencjał plenerowego festiwalu smaków, chętniej niż rok temu poparła ideę kulinarnej imprezy pod gołym niebem. W drugiej edycji festiwalu "Sopot od kuchni" udział zadeklarowało około 50 restauratorów - trzykrotnie więcej niż w poprzedniej edycji.

Imprezę zaplanowano na ostatni weekend czerwca. Wzorem ubiegłego roku festiwal odbędzie się przy długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego molo. Pojawią się na nim - oprócz szefów kuchni z Trójmiasta, Kaszub i innych rejonów Polski - członkowie Slow Food Polska, blogerzy kulinarni, grupa skandynawskich dziennikarzy kulinarnych oraz młodzi i zdolni pasjonaci gotowania. Nie zabraknie też artystów oraz celebrytów. Udział w imprezie potwierdzili m.in. Reni Jusis, Mieczysław Szcześniak, Jola Słoma, Mirek Trymbulak.

- Każdy z restauratorów zaprezentuje swoje kulinarne propozycje. Restauracje połączy idea "slow food". Wszyscy wystawcy otrzymają ten sam zestaw produktów, a każdy z szefów dorzuci swoje składniki, by pokazać możliwości kuchni autorskiej. Jesteśmy przygotowani do wydania 20 tys. porcji degustacyjnych - mówi Wojciech Radtke, główny organizator i pomysłodawca imprezy oraz propagator "slow food" w Trójmieście. - Oprócz szefów kuchni pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy,dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia - dodaje Radtke.

28 czerwca wystawią się restauratorzy z Trójmiasta, 29 czerwca restauracje z  Kaszub i innych regionów Polski. Potraw będzie można próbować w kilku sekcjach m.in. grillowej, Slow Food, sekcji Fumenti, sekcji Przyjaciele i sekcje kuchnie świata. Zarówno pierwszego dnia, jak i drugiego, odbędzie się targ rybny. Do molo podpłyną 3 kutry rybackie, gdzie będzie można kupić rybę prosto z sieci.

- Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki, nawet jadalne arcydzieła. Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. "Sopocki śledzik" i wiele pysznych produktów z regionu - zapowiada Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti, producent festiwalu.

Oferta w tym roku jest znacznie bogatsza, ale sama formuła festiwalu się nie zmienia. Do degustacji potraw upoważnia karnet o wartości 25 zł, który zawiera 5 kuponów. Będzie zatem można spróbować pięciu wybranych potraw. Zakup karnetu konsumpcyjnego nie zwalnia z opłaty za wstęp na molo. Bilety wstępu na molo trzeba nabyć w kasach, karnety degustacyjne zaś na terenie imprezy po przekroczeniu bramek wejściowych. Degustacja potraw będzie możliwa od godziny 11.00 do 19.00.


Wydarzenia

Sopot od kuchni

pokaz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (46) 7 zablokowanych

  • Ta, a ludzie rzucą się jak baba z Radomia i tyle z tego będzie.

    • 24 3

  • co za glupota (10)

    25 zeta od osoby za 5 kartek na,żywność jak komunie na dwie osoby to,50 zl do tego wejście na molo dwie osoby to 15 zl a,jak ktoś jeszcze ma dzieci to juz sie robi kosmos !!! Taniej wyjdzie niedzielny brunch w hotelu haffner lub rezydent ! Czy osły które to organizują mogly byś sie trochę zastanowic nad tym co robia i w jakiej formie ! Kto tam ma niby pojsc ..., ci sopoccy emeryci i renciści z emerytura 1200 !!! Mam prośbę do organizatorów nastepnym,razem te swoje dyrdymaly róbcie na molo w orlowie albo brzeznie !

    • 72 18

    • Odwal się od Brzeźna i Orłowa! (2)

      Sopot w sam raz się do tego nadaje, bo jest wystarczająco "rozbuchany artystycznie". Czyli, tłumacząc na ludzki, festyn niech się w festyniarskim miejscu odbywa.

      • 7 6

      • F...ck off linton (1)

        Wlasnie takie badziewiarskie, tandetne i beznadziejne festyny powinny sie odbywac na takich zadupiach jak brzezno gdzie do niedawnych czasow najlepszym hitem dzielnicowym byla balladyna z wiesniakami nasterydowanymi w srodku I pomimo ze balladyny juz nie ma to klimat dziadostwa w brzeznie pozostanie na zawsze i dla takiego plebsu jak ty wlasnie powinny byc tego typu imprezy na MOLO W BRZEZNIE !!!!

        • 3 10

        • pajacu

          Sopocki, akurat twoje miasto Sopot nadaje siędo tego idealnie!miasto lansu baunsu i plastiku I, uwaga, nie jestem z brzezna, nie nie

          • 7 1

    • To nie jest impreza charytatywna dla bezdomnych z PCK, (4)

      tylko normalna komercyjna impreza jakich wiele. Nie jest to masowe, odgrzewane żarcie z półproduktów, tylko kuchnia wysokiej klasy fachowców. Wybór jest ogromny, na filmie widać że porcje są spore. Za 25 PLN można się najeść do syta, tyle samo wybuliłbyś w fast-foodzie, a jakość nieporównywalna. Owszem, dla wielu osób to za dużo na ich kieszeń, ale to akurat nie wina wystawców i organizatorów że wiele osób kiepsko zarabia. Zanim kogoś wyzwiesz od "osłów", to może zaproponuj kto i w jakim trybie (i przede wszystkim dlaczego) miałby to sponsorować. Nad własnymi frustracjami wypada trochę panować.

      • 20 5

      • do idioty o nazwie gboor (2)

        Po pierwsze przecież napisalem baranie ze za ta kase wole zjesc w restauracji hotelowej z obsluga kelnerską niż czekac na molo w kilometrowych kolejkach z motłochem przede mna i patrzec tylko żeby mi mewa do talerza nie n****ła !!! Po drugie baranie obudź sie z,letargu i zrozum ze żyjesz w biednym kraju ubogich ludzi !!!, podaje oficjalna statystykę GUS zebys zamknął gębę: 91,4% ludzi w tym kraju nie przekracza pierwszego progu podatkowego a średnia emerytura to 1500 zl. DOTARŁO !!!

        • 10 14

        • Sopocianin...

          Sposób Twojej wypowiedzi świadczy o bardzo wysokiej kulturze osobistej. Gratulacje...

          • 8 5

        • Lepiej sobie odpuść nawet tę restaurację hotelową tylko idź do apteki wykupić lekarstwa bo najwyraźniej ci się skończyły.

          • 6 3

      • A szkoda..

        • 0 0

    • frustracie, skocz na glowke z mola

      nie frustruj siebie i narodu

      • 4 1

    • 32,5 zł brunch w Haffnerze czy Rezydencie? Idę!

      • 1 0

  • Nie wybiorę się. (3)

    Dojazd do Sopot - 2 * 3,6 zł + wejście na molo 7,5 + 25 zł za degustację = prawie 40 zł. Gdyby chociaż ta degustacja była darmowa, to pewnie bym się skusił.

    • 43 8

    • no tak, bo wystawcy to milionerzy charytatywni (1)

      • 6 2

      • zapewne biedacy :)

        • 2 2

    • Pie.....lisz Panie sknerusie

      Znajdz sobie w koncu prace to bedzie Cie stac na takie imprezy. Zreszta takie cos jest raz w roku. A tak na marginesie to kazdego c..j obchodzi, ze Ciebie tam nie bedzie.

      • 6 2

  • to nie jest degustacja od kiedy to degustacje są platne??

    to jest zwykła sprzedaż!! Nawet jak masz szwedzki stół to jesz ile chcesz a tu masz ograniczenie wiec to ściema dla frajerów.I jeszcze masz płacić za bilet na molo !!!

    • 57 1

  • proszę znieść ochydną opłatę za wstęp na molo dla mieszkańców trójmiasta. (4)

    chyba że Sopot jest tylko dla turystów. Jeśli tak to ochyda wzrasta. Niczym tandetny chciwy prywaciarz.... WSTYD

    • 60 6

    • jest darmowy wstep na molo dla mieszkancow Sopotu (2)

      • 8 3

      • (1)

        To za mało

        • 2 1

        • ten pan ma racje!

          Zgadzam się, my sopociaki wchodzimy za darmo na kartę sopocką ale mogłaby to być karta trójmiejska dla mieszkańców Gdańska, Sopotu i Gdyni..

          • 10 1

    • Właśnie dobrze powiedziałeś(a) to jest właśnie wyzysk. Przeciez po cudownej transformacji utworzyła się klika grupa (klika) osób co niby wydzierżawia molo pod nazwą Kąpielisko Morskie Sopot, którego chyba to już nie ma od kilku lat, niby prywatne ale kasę z budżetu Miasta dostaje. Bilety co roku drożeją a im ciągle mało na remonty.

      • 5 0

  • Organizatorzy nie chca zaplacic za wynajem molo (1)

    i zarobic ile sie da. Impreza ma bardzo dobry pomysl. Nawet sam fakt karnetu za 25 zl nie jest skandalem bo ma sie do dyspozycji 50 wystawcow. Dla tych zwyklych, odwiedzajacych ludzi jednak ma to znaczenie ogromne.

    • 7 15

    • nikt im nie zabraniał zorganizowania takiej imprezy przed molem miesjca jest zdecydowanie wiecej

      • 3 0

  • Fajnie że znowu sie pojawią na molo

    Super będę na 100%. Super smaki, fajny klimat. Warto poświęcić parę złotych by spróbować tych pyszności. :)

    • 6 31

  • :) (3)

    Festiwal jest dla ludzi myślących. Dla wielu jest ważne co zjadają, jesteśmy tym co zjadamy.
    Jeżeli ktoś zjada papkę, to ciężko wymagać myślenia.
    Dla ludzi z dobrą energią. Dla ludzi, którzy chcą poznać ludzi którzy fantasycznie gotują i kreują kulinarny świat na Pomorzu.
    Ja się wybieram, i tyle.

    • 15 25

    • SUPER

      Dobrze ze chociaż TY myślisz, wszyscy inni to barany, osły TAK??Gratuluję dobrego myślenia.

      • 4 0

    • kazdy nowobogacki burak tam własnie twierdzi ,Musz tam byc sie polansowac

      mam kasę jestem lepszy ,mądrzejszy itp .

      • 6 2

    • Chowajcie Wszystko Do Plecaka

      Muzulmanie tez tak mowia :"jesz swinie, stajesz sie swinia". Ja po prostu lubie smacznie zjesc i nie staje sie ani swinia ani kartoflem.

      • 0 0

  • Prywata (5)

    Degustacja ????...wszędzie za darmo ...na molo 25 zł. Dołożę i zjem coś konkretnego w restauracjach trójmiejskich mam wrażenie ze ktoś niezłe przycina na naiwniakach .

    • 37 3

    • Wszędzie za darmo?? (4)

      Podaj gdzie można regularnie za darmo degustować spore porcje autorskich potraw przyrządzone przez restauracyjnych szefów kuchni. Załóżmy że nie wliczają się tu jadłodajnie PCK dla bezdomnych, czy degustacje w hipermarketach (kawalątek zeschłego chleba, koreczki na jeden ząb czy kilka łyżeczek jogurtu za 2 zeta). Podziel się tą cenną wiedzą, na pewno wielu chętnie skorzysta.

      • 6 1

      • (3)

        W biedronce .....degustacja samo słowo zobacz w słowniku ...niech napiszą spotkanie komercyjne lub promocja lokali . Wszystko w temacie.

        • 5 1

        • ty chyba nie rozumiesz albo nie czytasz dokładnie (2)

          autorska potrawa przyrządzona przez szefa kuchni a nie panią Anie z Cisowej CIULU.

          • 2 1

          • ten epitet już zbędny

            • 2 0

          • ...do degustacji degustacji potraw upoważnia karnet o wysokości 25zl.....pisze tak czy nie pajacu kulinarny.

            • 4 0

  • nie za fajnie..

    Hmmm... Wydaje mi się, ze taka impreza powinna mieć sponsorów a oplata ewentualnie mogłaby wynosić 10 zł dla gości.. Wtedy to ma sens.

    • 7 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Nacho Manzano i Paco Pérez Dinner

degustacja

Kolacja Charytatywna

degustacja, imprezy i akcje charytatywne

Wieczór charytatywny

aukcja / licytacja, imprezy i akcje charytatywne

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest Development

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Rubra

Rubra

Herzinvest Development

Straszyn, ul. Jasia i Małgosi Mapa

233 do 267.4 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja