Spożywanie smacznego jedzenia w miłej atmosferze to nie tylko zaspokajanie głodu, lecz także sposób na nawiązanie lub podtrzymanie relacji towarzyskich czy biznesowych. Dokąd zatem wybrać się na lunch w Trójmieście, by spotkanie przebiegło miło i... efektywnie? Podpowiadamy miejsca w Gdańsku. Za tydzień napiszemy o Gdyni, a za dwa tygodnie o Sopocie.
Restauracje na mapie Trójmiasta
tak, cenię piękne i przemyślane wnętrza
59%
tak, ale tylko podczas specjalnych okazji, np. uroczystości
11%
liczy się jedzenie, wystrój to sprawa drugorzędna
25%
raczej nie zwracam na to uwagi
2%
nie, kompletnie mnie to nie interesuje
3%
Estetyczny wystrój, wyjątkowy klimat miejsca i smaczne jedzenie - gdy połączymy to wszystko, otrzymamy przepis na miło spędzone kilka godzin. Jeśli w grę wchodzi oficjalne lub półoficjalne spotkanie, takie jak spotkanie biznesowe, wybór odpowiedniego lokalu jest wyjątkowo istotny.
Jeżeli planujemy spotkanie w Gdańsku, mamy do wyboru wiele możliwości. W sercu Wrzeszcza przy
ul. Uphagena 23 znajduje się restauracja
Majolika. Przez cały tydzień lokal czynny jest w godzinach 13-21. Restauracja dysponuje kilkoma odrębnymi salami oraz salą muzyczną. W sezonie letnim można również korzystać z ogrodu z altaną. Dostępny jest także bezpłatny parking dla klientów.
Eleganckie potrawy z menu serwowane są bezpośrednio przy gościach. Specjalnością restauracji są potrawy kuchni polskiej. W karcie dań znajdziemy m.in. kaczkę, rosół z gołębia, polędwicę wołową czy dojrzewające wędliny. Uzupełnieniem obiadu będą wina, nalewki i polskie wódki.
Bliżej Śródmieścia też nie będziemy mieć kłopotu ze znalezieniem satysfakcjonującego nas miejsca. Przy
ul. Grodzkiej 9 czynna jest restauracja
Prologue. Usytuowana nad brzegiem Motławy, w budynku po Zamku Krzyżackim, przyciąga nie tylko wyjątkowym klimatem, lecz także wyśmienitymi potrawami, które choć proste w strukturze, są wymagające w przygotowaniu. Wybierając się na stek, nie zapominajmy o Prologue: możemy
tu zjeść wołowinę wagyu z japońskiego bydła, uznawaną za bardziej wartościową i smaczniejszą niż standardowe mięso.
Wołowina wagyu w Trójmieście. Gdzie jej spróbujemy?
Piwna 47 to jednocześnie adres i nazwa miejsca, gdzie zjemy potrawy kuchni międzynarodowej. Dania mięsne, rybne, sałaty i makarony uwieńczymy wyśmienitym winem oraz deserem przygotowanym przez lokalnych cukierników. Doskonałych wrażeń dopełni staranny, elegancki wystrój restauracji, który nastroi nas do niespiesznych rozmów.
W położonym nad Motławą
Tygle bistro&wine przygotowywane są dania inspirowane kuchnią z całego świata.
Lokal podzielił dania na trzy karty - roślinną, rybną i mięsną - których kolejne pozycje się dopełniają. Potrawy przyrządzane są z lokalnych produktów, a kuchnia kieruje się filozofią "less waste" i poszanowaniem dla natury. Lunche w Tyglach serwowane są od poniedziałku do piątku w godz. 13-16 w cenie 25 złotych, a w ich skład wchodzą trzy dania do wyboru oraz zupa.
Fine dining w Trójmieście: uczta dla zmysłów
Przy
ul. Ogarnej 27 mieści się restauracja
Canis. Można tu zjeść obiad z deserem, jak również wypić wino i kawę, uczestnicząc w kameralnym spotkaniu lub większej uroczystości. Lokal serwuje zarówno dania rybne i mięsne, jak i wegetariańskie: w karcie menu znajdziemy m.in. sandacza, okonia i tuńczyka, stek wołowy czy wegetariański ramen. Najczęściej wybieranymi pozycjami są twaróg z nerkowca, stek z polędwicy i tarta czekoladowa.
Jednym z najbardziej popularnych wyborów na lunch, którego na pewno nie pożałują zaproszeni goście, jest restauracja
Treinta y tres na 33. piętrze budynku Olivia Star, aż 140 metrów ponad ziemią. Z menu jesiennego wybierzemy kolorowe tapasy, danie główne i deser - wszystko w stylu hiszpańskim. Miejsce jest eleganckie, ale niezobowiązujące.
Restauracje przy hotelu
Restauracja hotelowa to kolejna warta uwagi opcja. To często także praktyczny wybór, gdy nasz kontrahent nocuje w połączonym z nią hotelu. Na biznesowe spotkanie poleca się na przykład
Cider Garden Papieroovka w hotelu Sadova przy
ul. Łąkowej 60, zaledwie kilka minut spacerem od
Długiego Targu. Tu napijemy się jednego z 20 rodzajów cydrów oraz skosztujemy polskiej i regionalnej kuchni. Możemy umówić się na spotkanie przed południem, bowiem restauracja serwuje także śniadania w formie bufetu. W karcie znajdą się również dania dla osób na diecie bezglutenowej.
Dancing Anchor przy
ul. Stągiewnej 26 przy hotelu PURO Gdańsk na Wyspie Spichrzów specjalizuje się w trzech rodzajach dań: daniach z kurczaka, daniach z wieprzowiny oraz daniach z ryb i owoców morza.
Wykwintna kuchnia łączy się z unikalnym designem wnętrz, a wrażeń dopełnia fakt, iż dania powstają na oczach gości.
Również w Śródmieściu
Gdańska, przy
ul. Targ Rybny 1, usytuowana jest restauracja
Mercato przy hotelu Hilton. Tu szef kuchni,
Paweł Stawicki, łączy lokalne produkty, inspirację historią miasta Gdańska, ze światowymi
trendami gastronomii.
Karta menu jest krótka, lecz treściwa: zjemy tu wytrawne przystawki, syte danie główne oraz jeden z trzech deserów do wyboru. Możemy także zamówić menu degustacyjne.
Starogdańskie menu w trójmiejskich restauracjach