• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Fine dining w Trójmieście: uczta dla zmysłów

Joanna Skutkiewicz
16 sierpnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Biały Królik to restauracja przy hotelu Quadrille w Gdyni. Biały Królik to restauracja przy hotelu Quadrille w Gdyni.

To nie tylko smaczne jedzenie przyrządzone z produktów najwyższej jakości. To przede wszystkim kulinarne, wielozmysłowe doświadczenie. I choć fine dining wciąż spotyka się z różnymi opiniami, ma rosnącą rzeszę miłośników. Ci, którzy chcą pierwszy raz spróbować tej kuchni, będą mieli okazję podczas kolejne edycji festiwalu Fine Dining Week w Trójmieście. Impreza ruszy 26 sierpnia i potrwa do 13 września, ale już teraz warto rezerwować kolacje w bardzo atrakcyjnych cenach.



Restauracje z menu degustacyjnym w Trójmieście


Czy często bywasz w restauracjach serwujących fine dining?

Osobom niezaznajomionym z fine diningiem wizyta w restauracji tego typu może kojarzyć się z małymi porcjami serwowanymi w niewspółmiernie wysokich cenach. Czy tak jest w istocie? Cóż, w takim lokalu kolacja będzie kosztowała nas więcej niż szybki obiad w sieciowej restauracji, ale za wyższą cenę dostaniemy również o wiele więcej niż smaczne jedzenie.

Fine dining to nie tylko smak, lecz także atmosfera, obsługa, dbałość o najmniejszy szczegół, często także lokalizacja. Produkty, z których przyrządzane są potrawy, są starannie selekcjonowane, dobierane wg autorskiej koncepcji szefa kuchni. To po prostu kulinaria sztuka. I nie bójmy się, że wyjdziemy z restauracji głodni, zwłaszcza gdy zamówimy menu degustacyjne: tutaj porcje są małe, za to jest ich wiele i są w stanie zaspokoić nawet największy głód.

- Zapraszając gości do Arco by Paco Perez, wiemy, że zapewniamy im niedostępne w żadnym innym miejscu na świecie doznania - mówi Rafał Marcyniuk z zarządu Olivia Star Top. - Menu przygotowywane jest przez Paco Péreza, zdobywcę 5* Michelin, niekwestionowany autorytet w świecie kuchni, uznawanego przez innych szefów patronów za absolutnego mistrza. Ponadto, nad przygotowaniem potraw czuwa zespół ekspertów poszczególnych sekcji, dobrany spośród ekspertów w swoich dziedzinach z całego świata. Doskonałe smaki uzupełnia wystrój restauracji. Każdy detal, podobnie jak każdy etap wizyty w restauracji został dokładnie przygotowany, aby zapewnić gościom unikalne doznania na światowym poziomie. To wszystko czeka na gości na wysokości 140 metrów nad ziemią, skąd rozpościera się absolutnie unikalny widok na morze, lasy i całe Trójmiasto, leżące u stóp Olivii Star.

Arco by Paco Pérez. Restauracja, która połączy Polskę z Katalonią



  • Paco Pérez (po prawej) podczas pracy nad daniem.
  • Szef kuchni Arco by Paco Pérez pieczołowicie przygotowuje danie.
  • Wizyta w Arco by Paco Pérez zawsze jest kameralnym doświadczeniem.
  • Wizyta w Arco by Paco Pérez zawsze jest kameralnym doświadczeniem.
  • Wizyta w Arco by Paco Pérez zawsze jest kameralnym doświadczeniem.
- Kuchnię Canis można sklasyfikować jako "comfort food" w finezyjnej odsłonie - mówi Jakub Kasiński z restauracji Canis w Gdańsku. - W naszym menu dostępny jest bogaty wybór alkoholi i win, a wykwalifikowana obsługa zawsze służy pomocą. Lubimy opowiadać naszym gościom o historii kamienicy, w której mieści się restauracja. Codziennie na kameralnej scenie można usłyszeć występy trójmiejskich artystów. Staramy się tworzyć niepowtarzalną atmosferę, do której chce się wracać.
Wizyta w restauracji fine dining ma być spektaklem nie tylko kubków smakowych, ale też oczu.

- Jestem przekonany, że osoby, które do nas przychodzą, nie tylko zaspokajają swoje pierwotne potrzeby jakim jest głód, ale również "potrzeby wyższe" - mówi Piotr Wałęsa z restauracji Sztuczka w Gdyni. - Chcemy działać na zmysły, zapisać się w pamięci naszego gościa, być bodźcem do wytwarzania endorfin. Czasem cytujemy Huntera S. Thompsona - "buy the ticket, take the ride" - w wolnym tłumaczeniu "kup bilet, przejedź się", bo chcemy, abyście z nami się przejechali i nakarmili swoją duszę.
  • Restauratorzy zgodnie twierdzą, że od okresu pandemii jest znacznie mniej zagranicznych gości w lokalach.
  • Restauratorzy zgodnie twierdzą, że od okresu pandemii jest znacznie mniej zagranicznych gości w lokalach.
  • Restauratorzy zgodnie twierdzą, że od okresu pandemii jest znacznie mniej zagranicznych gości w lokalach.
  • Propozycja restauracji Canis w Gdańsku.
  • Restauratorzy zgodnie twierdzą, że od okresu pandemii jest znacznie mniej zagranicznych gości w lokalach.
  • Restauratorzy zgodnie twierdzą, że od okresu pandemii jest znacznie mniej zagranicznych gości w lokalach.
  • Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato w Gdańsku.
  • Fine dining to nie tylko wykwintne jedzenie, lecz także wielozmysłowe doświadczenie kulinarne.
Czy obiad w restauracji najwyższej klasy zawsze musi być sporym wydatkiem? Możemy być pozytywnie zaskoczeni cenami.

- Naszych gości, poza jedzeniem oraz atmosferą, urzekają również nasze ceny - zaznacza Mateusz Trzeciak, właściciel restauracji Eliksir. - Od ponad trzech lat w karcie znajduje się menu degustacyjne, które składa się z 5 oraz 7 dań. Set składający się z 5 dań niezmiennie kosztuje 99 zł. Jest to prawdopodobnie najniższa cena w Polsce za tego typu menu w restauracji takiej klasy. Goście do standardowych dań otrzymują dodatkowo własnego wypieku pieczywo, poczęstunek szefa kuchni, poczęstunek szefa baru oraz intermezzo.

Dla kogo fine dining?



Restauracja serwująca fine dining to dobre miejsce na świętowanie specjalnych okazji oraz na spotkania biznesowe. Dużą część gości restauracji tej klasy stanowią goście celebrujący ważne okoliczności oraz przedsiębiorcy, którzy w spokojnej atmosferze chcą porozmawiać o interesach.

- Jesteśmy miejscem na specjalne okazje, celebracje, urodziny i tym podobne - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager restauracji Biały Królik. - Naszą rolą w takich przypadkach jest szczególne zaopiekowanie się gośćmi. Dzięki naszej kuchni i serwisowi sprawiamy, że okazja, którą świętują, nabierze wyjątkowego charakteru. Wybierają nas także przedsiębiorcy na spotkania biznesowe, zwłaszcza kiedy pragną podkreślić ich rangę i w sposób szczególny ugościć towarzysza: wspaniałym menu i wyjątkowym trunkiem. I tutaj świetnie sprawdzają się nasze eleganckie wnętrza, kameralna atmosfera restauracji bez dzieci oraz kuchnia, którą się powoli celebruje, a która doskonale uzupełnia rozmowy biznesowe.

  • Biały Królik to restauracja przy hotelu Quadrille w Gdyni.
  • Biały Królik to restauracja przy hotelu Quadrille w Gdyni.
  • Biały Królik to restauracja przy hotelu Quadrille w Gdyni.
  • Biały Królik to restauracja przy hotelu Quadrille w Gdyni.
  • Biały Królik to restauracja przy hotelu Quadrille w Gdyni.
  • Biały Królik to restauracja przy hotelu Quadrille w Gdyni.
  • Biały Królik to restauracja przy hotelu Quadrille w Gdyni.

Fine dining - co właściwie zjemy?



Oferta fine diningu jest zróżnicowana i wysublimowana. Choć karta menu zwykle składa się ze stosunkowo niewielu pozycji, każdy powinien znaleźć tam coś dla siebie. Coraz więcej restauracji otwiera się także na gości stosujących dietę wykluczającą spożywanie mięsa i produktów odzwierzęcych. Inne pozostają wierne tradycji i opierają swoje menu na potrawach mięsnych.

- Pozostajemy wierni sobie i naszemu ideałowi kuchni polskiej - mówi Marcin Oziębły. - W naszej letniej karcie króluje zdecydowanie przepiórka glazurowana demi glace faszerowana kaszubską leberką, która jest serwowana przy stoliku w całości. Obecnie w sezonie letnim oferujemy gościom również najróżniejsze lody o bardzo nieoczywistych smakach, np. lody jałowcowe czy też o smaku świdośliwy. Na naszych stołach pojawia się też pieczywo własnego wypieku, które cieszy się bardzo dobrym odbiorem. Prowadzimy także serwis polskich serów podawanych z robionymi przez nas konfiturami, brioszkami, podpłomykami i tartinkami.
- W naszej karcie na stałe zagościły już dania wegańskie - mówi Jacek Koprowski z restauracji Fino. - Ten trend zdecydowanie rośnie w siłę, a kuchnia roślinna jest naszą przyszłością. Widać to choćby patrząc na duże koncerny, którzy wprowadzają coraz więcej bezmięsnych opcji. Jedną z naszych nowych przystawek jest wegańska mozzarella, która wzbudza ciekawość naszych gości. Za to właśnie lubię kuchnię roślinną - uruchamia kreatywność i zmusza do poszukiwania nowych rozwiązań.

- Nasze menu degustacyjne mamy również w wersji wegetariańskiej - mówi Mateusz Trzeciak. - Zauważamy trend osób nie spożywających alkoholu oraz tych, którzy nie spożywają mięsa i wychodzimy im naprzeciw. Degustacyjne menu wegetariańskie cieszy się coraz większym powodzeniem i coraz więcej gości decyduje się na taki pięciodaniowy set w cenie 99 zł.
Niezależnie od tego, które dania z karty wybierzemy, możemy być pewni, że na każdym etapie produkcji nasza potrawa była w każdym detalu dopieszczana przez specjalistów.

- Składniki potraw sprowadzane do Arco pochodzą z najodleglejszych zakątków świata i są unikalne na skalę międzynarodową - mówi Rafał Marcyniuk. - Dzięki doskonałym kontaktom naszych szefów kuchni, udaje nam się pozyskać najwyższej klasy kawior, trufle, ryby czy owoce morza. Taką selekcją może poszczycić się niewiele restauracji w Europie. Wizyta w Arco to wieczór doznań, który zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta.

Czym szef kuchni dekoruje talerz?



  • Menu degustacyjne w restauracji serwującej fine dining składa się zwykle z 5-7 dań.
  • Menu degustacyjne w restauracji serwującej fine dining składa się zwykle z 5-7 dań.
  • Menu degustacyjne w restauracji serwującej fine dining składa się zwykle z 5-7 dań.
  • Menu degustacyjne w restauracji serwującej fine dining składa się zwykle z 5-7 dań.
  • Menu degustacyjne w restauracji serwującej fine dining składa się zwykle z 5-7 dań.
  • Menu degustacyjne w restauracji serwującej fine dining składa się zwykle z 5-7 dań.
  • Menu degustacyjne w restauracji serwującej fine dining składa się zwykle z 5-7 dań.
  • Menu degustacyjne w restauracji serwującej fine dining składa się zwykle z 5-7 dań.
  • Menu degustacyjne w restauracji serwującej fine dining składa się zwykle z 5-7 dań.

Pandemia a fine dining



Restauratorzy z Trójmiasta zgodnie przyznają, że w tym roku wyraźnie spadła liczba zagranicznych gości w ich lokalach. Dla wielu z nich to właśnie turyści spoza Polski stanowili dotychczas większość klientów. Po okresie największych obostrzeń związanych z pandemią, do stolików restauracyjnych zaczęli wracać Polacy, a restauracje notują stałą tendencję wzrostową liczby klientów w stosunku do ostatnich miesięcy.

- Pandemia dotknęła cały rynek gastronomiczny, w tym Canis - mówi Jakub Kasiński. - Cieszy nas fakt, że powoli wracają stali bywalcy, którzy odwiedzali nas od początku istnienia restauracji. W tym roku gościmy mniej turystów z zagranicy, to fakt. Dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić bezpieczeństwo w naszym lokalu, ściśle trzymając się wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia. Aby ożywić ruch w środku tygodnia, zorganizowaliśmy na początku sierpnia kolację degustacyjną, która okazała się sukcesem. Planujemy powtórzyć wydarzenie w następnym miesiącu.

W poszukiwaniu nowych smaków. Kolacja degustacyjna w restauracji Canis



- Przez okres lockdownu i obostrzeń nasze działania były mocno ograniczone - mówi Jacek Koprowski. - Wróciliśmy do gry w momencie, kiedy restauracje ponownie zostały otwarte. Na początku z pewnością zauważyliśmy różnicę, jeśli chodzi o turystów z zagranicy - wcześniej stanowili większość naszych gości, teraz jest ich zdecydowanie mniej. Aktualnie widzimy tendencję wzrostową i mamy nadzieję, że ona się utrzyma.
- Jesteśmy po tym trudnym czasie spragnieni gwaru i ruchu jaki doświadczamy teraz i miło nam, kiedy nasi stali goście okazują radość, widząc nas ponownie - mówi Nina Kornecka z restauracji Mercato. - Niezmiennie bardzo dużą popularnością cieszy się nasze menu degustacyjne wraz z doskonale dobraną selekcją alkoholi. Powracając po trudnym czasie i biorąc pod uwagę brak turystów zagranicznych, których zwykle w Gdańsku jest wielu, trochę obawialiśmy się, czy restauracja słynąca z fine diningu nie będzie miała trudniejszego powrotu do rzeczywistości. Jednak szybko okazało się, że nasze obawy były niepotrzebne. Niezmiennie urzekamy jakością, świeżością, doskonałym serwisem i najpiękniejszym widokiem na Motławę.
Festiwal fine diningu w Trójmieście

W dniach 26 sierpnia-13 września odbędzie się Fine Dining Week - festiwal najlepszych polskich restauracji serwujących 5-daniowe menu degustacyjne. To dobra okazja dla tych, którzy są fanami fine diningu, ale także dla osób, które chciałyby po raz pierwszy spróbować tego rodzaju doznań.

Motywem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu jest odkrywanie polskiego oblicza sztuki restauracyjnej najwyższej próby. Festiwal przybliży gościom bogactwo rozkwitającej polskiej sceny finediningowej i filozofię smaku utytułowanych szefów kuchni osiągających światowy poziom kulinarny. Liczba miejsc jest ograniczona, warto spieszyć się z rezerwacją.

Wydarzenia

Fine Dining Week (1 opinia)

(1 opinia)
129 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (34) ponad 20 zablokowanych

  • szach i mat ! (6)

    "Restauratorzy z Trójmiasta zgodnie przyznają, że w tym roku wyraźnie spadła liczba zagranicznych gości w ich lokalach. Dla wielu z nich to właśnie turyści spoza Polski stanowili dotychczas większość klientów."

    • 45 4

    • (4)

      A jeszcze przed chwilą było #wspieram gastro, no nagle tak bardzo otwierali się na lokalne społeczności... :) Nagle nastał sezon urlopowy- lipiec/sierpień i drogimi autami splacanymi w ratach przyjechała "warszafka-elyta", natychmiast się skończyło bycie przyjaznym dla emerytów, klientów z psami, czy lokalsow hehe.

      • 24 9

      • heh (3)

        Uwierz mi, większość gastronomii woli obsłużyć "lokalsów" niż warszafkę ;)

        • 7 15

        • taaa, kiedys w Canisie (2)

          jest wolny stolik 4 osobowy przy oknie.
          Wchodzi młodsza para i pyta po polsku czy mogą tam własnie usiasc
          - mają państwo rezerwację? To niestety nie, stolik jest 4 osobowy- zapraszam tutaj.
          Za jakis czas wchodzi starsza para i pyta po niemiecku czy mogą tam usiasc
          -naturalnie, zapraszam.
          Nie, nie mieli rezerwacji.

          • 25 0

          • Warszawa anektowała już Niemcy? (1)

            Trochę nie na bieżąco muszę być...

            • 0 6

            • jestes nie na bieżąco

              z rozumem

              • 1 0

    • Zagraniczni

      Niby wszyscy wiedzieli, ale wypowiedź szefa kuchni jest obraźliwa. Myślę, że żaden Polak (nieważne ile zarabia) nie powinien już w takiej restauracji się pojawić (czyli pewnie w większości). Po kilku latach plag, niedoli albo zamkniętych granic może właściciele cieszyliby się z wizyt sąsiadów, tubylców ( Ci jednak, jeszcze przez dłuższy czas nie powinni się pojawiać). Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie.

      • 10 0

  • Fine dining week.
    Ten sztuczny nacisk na anglojęzyczne nazwy i kreowanie okolicy na Nowy Jork czy Londyn jest groteskowe ale chyba musi się dobrze sprzedawać skoro jest kontynuowane w strefach lokalnego "luksusu" :)

    • 55 7

  • Dorabanie filozofii do kiepskich dań (2)

    Ja nie wiem jak to jest, że ludzie nie potrafią gotować. Proste dania, składniki też można dostać. Obsługa w każdym miejscu powinna być na wysokim poziomie. Niczego więcej się nie dostaje, tylko pakuje się więcej kasy do kieszeni właściciela i taka jest prawda. Głupi ludzie płacą.

    • 41 11

    • Ostatecznie - solennie zapewniono ich, że naprawdę nie jest tak,

      jakoby otrzymywali bardzo mało (i niekoniecznie bardzo dobrego) za niewspółmiernie wysoką cenę.
      Własne zmysły ich, po prostu, oszukują. :-) Bywa.

      • 9 2

    • Nie każdy całe życie jedzie na schabowym

      A skoro kogoś stać na Białego Królika, to jednak w życiu taki głupi nie był

      • 13 8

  • Nie wiedziałbym w jaki sposób to jeść (1)

    A kelnera pewnie wstydziłbym się spytać. Piszę szczerze.
    Nawet nie chodzi o ceny, po prostu w takiej sytuacji niestety zbyt łatwo się wygłupić.

    Na szczęście w Żabce wprowadzili happy hours na kawę :)

    • 25 7

    • nie uzywasz sztuccow?

      • 5 8

  • Byłem niedawno w eliksirze. Wielkie rozczarowanie. Nie jedzeniem A poziomem obsługi. Jedno danie za drugim i tyle kelner miał do powiedzenia co napisane w karcie. Na pytanie czy smakowało- Jedno danie ewidentnie nie- i to całej naszej czwórce usłyszeliśmy że nie każdemu musi smakować. Szef był w restauracji Ale widocznie zajęty pogaduszkami ze znajomymi. Po prostu zjedz i wyjdź.

    • 25 0

  • (1)

    sam nie wiem, ładnie i pięknie wszystko. Tylko że dla mnie jedzenie to zawsze tylko jedzenie i nie będę się specjalnie tym nakręcał. Ważniejsze jest to z kim jem a nie co jem:) Pozdrowienia.

    • 16 3

    • Jakie mądre

      Zawsze od wieków to wiadomo

      • 2 2

  • Poszlabym z chęcią, ale niestety nastepnym razem

    • 4 2

  • E tam ... (2)

    Nie ma lepszego żarcia jak w ,,Barze Syrena"A jest tam wszystko czego dusza zapragnie.No jeszcze ,,Bar Studencki"Reszta się nie liczy ...

    • 11 6

    • niby sarkazm ,a jednak prawda.

      • 7 1

    • Jeszcze Kmar.

      • 4 1

  • Z tymi produktami najwyższej jakości, to byłbym

    mocno ostrożny. Kiedyś widziałem jednego ze słynnych (wg portalu) szefów kuchni trójmiejskiej restauracji, który robił zakupy w Lidlu; nie, nie były to domowe zakupy, ewidentnie zakupy do restauracji.

    • 27 2

  • No ładne , ładne .do fotki super.

    jednak wole klasyke .eh ale co ja wiem .

    • 5 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja