• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czarna rozkosz dla podniebienia

Marta Nicgorska
4 stycznia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Podwodny świat na talerzu

Jak przygotowac czarny makaron z owocami morza zdradza kucharz restauracji White House Piotr Kozak.



Na kulinarnym szlaku "Trójmiejskie smaki" odkrywamy kolejną niebanalną potrawę. Tym razem prawdziwą rozkoszą dla podniebienia jest czarny makaron, który z owocami morza tworzy na talerzu wyjatkową kompozycję smaków.



Live cooking z powodzeniem praktykowane jest w topowych restauracjach Nowego Jorku, Paryża, Hongkongu. Live cooking z powodzeniem praktykowane jest w topowych restauracjach Nowego Jorku, Paryża, Hongkongu.
Powszechnie znane są makarony jasne, stosowane w wielu kuchniach świata. Ciasto - zwykle sporządzane z mąki pszennej lub innych zbóż - ma barwę jasnożółtą. Coraz częściej na stołach goszczą jednak makarony kolorowe. Aby otrzymać makaron o innej barwie, do ciasta dodaje się przed suszeniem naturalne barwniki lub barwne ekstrakty roślinne. Jak powstaje czarny makaron?

- Sepia z mątwy zrobiła w kuchni prawdziwą karierę, to największy hit włoskich restauracji - przyznaje Piotr Kozak, kucharz z sopockiej restauracji White House, który przygotował na naszych oczach czarny makaron z owocami morza.

Barwiony atramentem z kałamarnicy jest niezwykle efektowny. Nazywany królem makaronów, obrósł w legendy. Podawany w towarzystwie owoców morza stał się prawdziwym rarytasem, który cieszy się niegasnącą popularnością w sztuce kulinarnej. Niestety rzadko pojawia się w codziennym menu.

Wyjątkowości nadaje mu z pewnością czarny kolor, którego nie traci w czasie gotowania. Nie zabarwia wody, a po wyjęciu z wrzątku pozostaje lśniący i niezmiennie intensywny. Jego barwa nie wpływa na czas gotowania - wystarczy kilka minut, by osiągnął oczekiwaną sprężystość. Najlepiej smakuje al dente.

Owoce morza od lat cieszą się w Polsce dużą popularnością. Owoce morza od lat cieszą się w Polsce dużą popularnością.
Idealnie komponuje się z owocami morza, które szczycą się mianem kulinarnych afrodyzjaków. O ich niezawodnych właściwościach wiedziała podobno już sama Afrodyta, codziennie jadał je słynny uwodziciel Casanova. Moda na frutti di mare trwa nadal, a czarny makaron, z którym można je serwować dodaje im nie tylko walorów smakowych, ale odświętnego wyglądu.

Czarny makaron doskonale sprawdza się ponadto w połączeniu z białymi sosami, rybami, czy też skorupiakami. Nie jest wprawdzie ani tani, ani łatwo dostępny, ale za to bardzo elegancki, dlatego właśnie polecamy go na szczególne okazje.

Zobacz też pierwszy odcinek "Trójmiejskich smaków", w którym szef kuchni restauracji Avocado przygotowuje grillowanego homara.

Miejsca

Opinie (46) 10 zablokowanych

  • A dla czarnych podniebień

    Tzn. dla Kaszubów, rozkoszny chleb z cebulą i niebiański schabowy od święta, to jest jedzonko, nie?

    • 7 2

  • amator

    amatorkso takze gotuje sobie w domu takie potrawy,wychodzi taniej a samkuje tak samo albo nawet i lepiej:)

    • 4 2

  • a czrny ryz mają?

    bo uwielbiam dziki.

    • 0 1

  • Chlapie bo były mrożone!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Za dużo wody za młody kukuchcik, niech po zwiedza i niech się uczy,a dalej niech robi za darmo.

    • 2 1

  • (3)

    Tak apropo,trzeba przyznać że,White House ma super klimat,pomysły na zgarnięcie klienta i wystrój a zazdrośnicy to napewno ten gatunek zbuntowanych studeńciaków co piją piwko za 3zł w byłej Republice i nad ranem spoceni jak szczury wracają do domów zapchanymi skm lub zkm...widzicie moi drodzy, to działa w obie strony-think twice :) ciao ciao :*

    • 2 5

    • co kto lubi

      Jeden sztywną atmosferę White House (wiem, że wpakowali kupę kasy w wystrój, ale niestety wyszło im kiczowato), inny luz i styl knajp dla 'studenciaków'.

      • 2 0

    • Doradzam lekturę "Sfinksa bez TAJEMNICY"

      Oskara Wilde'a.

      • 1 0

    • nie każdy jest

      nuworyszem i ceni sobie dobrą kuchnię

      • 0 0

  • wlasnie o to chodzi ze swieze ....

    ps. THURIES

    • 0 1

  • Nadchodzą czasy, że dla wielu, bardzo wielu rarytasem będzie czarny chleb i czarna kawa... (2)

    • 7 0

    • i czarny salceson... (1)

      • 4 0

      • lepsze to niż czarne podniebienie:-)

        • 3 1

  • czarny makaron no niezle (1)

    p.redaktor to chyba w innym swiecie zyje ?????????????
    taki talez to chyba z 5 dych kosztuje

    • 0 1

    • Można sprawdzić.

      Według cennika 39 zł.

      • 0 0

  • mialam okazje jesc tam -po prostu mistrzostwo swiata ! niebo w gebie ! widac ze to nie jakis przypadek to sa naprawde

    profesjonalisci ! tylko ,ze to nie jest dla kazdego ! no coz za luksus trzeba placic !

    • 1 2

  • typowe danie dla parweniuszy

    wolę pierogi z grzybami i barszcz wigilijny

    • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane