• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie restauracje, które poleca przewodnik Gault&Millau

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
3 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Druga edycja polskiej wersji międzynarodowego przewodnika po najlepszych restauracjach Gault&Millau jest już dostępna w księgarniach. Wyróżnionych zostało 27 trójmiejskich restauracji, w tym dwie, które dostały się do ścisłej czołówki dziesięciu najlepszych lokali w Polsce. Druga edycja polskiej wersji międzynarodowego przewodnika po najlepszych restauracjach Gault&Millau jest już dostępna w księgarniach. Wyróżnionych zostało 27 trójmiejskich restauracji, w tym dwie, które dostały się do ścisłej czołówki dziesięciu najlepszych lokali w Polsce.

27 trójmiejskich restauracji przeszło weryfikację anonimowych testerów smaku przewodnika Gault&Millau. Lokalni faworyci, a jednocześnie jedne z dziesięciu najlepszych miejsc w całej Polsce to gdańskie restauracje MetamorfozaMercato. Ta pierwsza świętuje podwójny sukces, bowiem jej szef kuchni otrzymał tytuł Młody Talent 2016.



Czy zgadzasz się z oceną przewodnika Gault&Millau?

Wśród 390 najlepszych restauracji w Polsce, dwie z Warszawy okazały się bezkonkurencyjne. Atelier Amaro (17,5 punktów) oraz Senses (17 punktów) otrzymały najwyższe noty, które przełożyły się na wynik czterech czapek kucharskich. W Trójmieście wyróżniono 27 restauracji, w tym: 12 z Gdańska, 8 z Sopotu oraz 7 z Gdyni. Co prawda nikt czterech czapek nie zdobył, ale mamy się czym pochwalić, ponieważ dwie lokalne restauracje znalazły się wśród ośmiu w Polsce, którym udało się uzyskać wynik trzech czapek kucharskich.

Najlepszą restauracją w Trójmieście jest Metamorfoza (15,5 punktów/ trzy czapki kucharskie). Znacznie poprawiła swój wynik z zeszłego roku (12,5 punktów/ jedna czapka kucharska). Jak można przeczytać w przewodniku: Potrawy w Metamorfozie mają dwie wspólne cechy: wyrafinowaną prostotę smaku i świetną, minimalistyczną estetykę. Ozór cielęcy z czosnkiem niedźwiedzim i słoniną jest wspaniale delikatny, a prosiak z rabarbarem wybitnie miękki i aromatyczny. Poza kuchnią, która zdaniem testerów jest nieograniczona w smakach, doceniona została również skromna, ale mocna karta win, regionalnych piw oraz nalewek. Nie jest to jedyny sukces Metamorfozy, ponieważ szef kuchni Adrian Klonowski został odznaczony tytułem Młodego Talentu 2016 podczas gali finałowej przewodnika Gault&Millau, która odbyła się w listopadzie w Warszawie.

Czytaj więcej: Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau

Logotyp akcji "Gault&Millau Polska". Fonetycznie czytamy [go e mijo]. Logotyp akcji "Gault&Millau Polska". Fonetycznie czytamy [go e mijo].
- Cieszę się, że otrzymaliśmy najwyższą notę w Trójmieście. Czy jesteśmy najlepsi? To kwestia subiektywna, która zależy od indywidualnych smaków gości. Na pewno wykonaliśmy kawał ciężkiej roboty. W ostatnim roku ograniczyliśmy naszą kartę do dziewięciu dań, co dało nam możliwość kontroli każdego możliwego produktu. Wyznaczamy sobie cele krótkoterminowe, więc skupiamy się, aby nasze potrawy były najlepsze dzisiaj i jutro, ale oczywiście myślimy o tym, aby w przyszłym roku uzyskać podobny albo nawet lepszy wynik - mówi Adrian Klonowski, szef kuchni restauracji Metamorfoza.
Tuż obok Metamorfozy znalazła się restauracja Mercato z wynikiem 15 punktów, co w rezultacie również przełożyło się na trzy czapki kucharskie. Poprawili więc wynik z zeszłego roku (14 punktów) o jedną czapkę w górę. Jak słusznie zauważyli w przewodniku, Adam Woźniak i jego ekipa spowodowali, że lokal stracił... anonimowość: goście zaczęli przychodzić do Mercato, a nie do "tej restauracji w Hiltonie". Ponadto testerom zasmakował m.in. chłodnik z czerwonej kapusty i kaczka z buraczkami, która intryguje wyglądem i urzeka smakiem. Wysoka nota restauracji nie jest jedynym wyróżnieniem dla Mercato. Szef kuchni Adam Woźniak został nominowany do najważniejszego tytułu Gault&Millau - Szefa Roku 2016. Nie wygrał, ale fakt, że jego nazwisko znalazło się wśród pięciu najlepszych w Polsce, napawa dumą.

- Jesteśmy bardzo zaskoczeni tak wysokim wynikiem, który pozwolił nam znaleźć się w gronie dziesięciu najlepszych w Polsce. Będziemy się pilnować, aby ten wynik utrzymać, ale nie będę ukrywać, że mamy apetyt na cztery czapki kucharskie - mówi Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato.
  • Laureaci Gault&Millau Tour, nagrody dla najlepszych kucharzy w regionie północnym. Gala odbyła się we wrześniu 2015 roku w restauracji Mercato.
  • Wszyscy nominowani szefowie kuchni podczas gali finałowej Gault&Millau w Warszawie.
  • Adrian Klonowski podczas gali finałowej Gault&Millau w Warszawie, podczas której został uhonorowany tytułem Młodego Talentu 2016.
  • Adam Woźniak (szef kuchni restauracji Mercato) z nagrodą dla najlepszych kucharzy w regionie północnym podczas Gault&Millau Tour, która odbyła się we wrześniu 2015 w restauracji Mercato.
  • Adrian Klonowski (szef kuchni restauracji Metamorfoza) z nagrodą dla najlepszych kucharzy w regionie północnym podczas Gault&Millau Tour, która odbyła się we wrześniu 2015 w restauracji Mercato.
  • Strona restauracji Metamorfoza w przewodniku Gault&Millau 2016.
  • Strona restauracji Mercato w przewodniku Gault&Millau 2016.

Restaurację Mercato gonią ex aequo: Biały Królik oraz Sztuczka, obie z wynikiem dwóch czapek kucharskich (14,5 punktów). Dla Białego Królika znajdującego się w hotelu butikowym Quadrille jest to duży sukces. Chociaż są obiektem stosunkowo nowym, szturmem wdarli się do nowego wydania, zajmując ostatecznie całkiem wysoką pozycję.

Następne w rankingu są: Malika, Restauracja Filharmonia oraz Thai-Thai (12 punktów) z jedną czapką.

Według przewodnika, warto odwiedzić również restauracje: Bocian Morski (11,5 punktów), Grono Di Rucola (11,5 punktów), Petit Paris (11,5 punktów), Tłustą Kaczkę (11,5 punktów), Britannica Steakhouse (11,5 punktów) oraz Cyrano & Roxane (11,5 punktów) - wszystkie z jedną czapką.

Następne w rankingu są: Ristorante La Cucina (11 punktów), Restauracja Bellevue (11 punktów), Restauracja Kubicki (11 punktów), Targ Rybny Fishmarkt (11 punktów) oraz Pieterwas Krew i Woda (11 punktów) również z jedną czapką.

Chociaż bez czapki, to jednak mocno wyróżnione zostały restauracje: A la française (10,5 punktów), Szafarnia 10 (10,5 punktów), Moon (10,5 punktów), Trattoria La Cantina (10,5 punktów), Bulaj (10,5 punktów), Neighbours Kitchen (10 punktów), Morska (10 punktów), Bistro Pobite Gary oraz Tupot Mew (10 punktów).

W ubiegłorocznym przewodniku pojawiło się kilka restauracji, których na próżno szukać w nowym wydaniu. Są to m.in. Cico (lokal zakończył działalność), Fellini, Good Morning Vietnam, Tesoro oraz nieistniejące już White House.

Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie, a Polska dołączyła do tego grona w listopadzie 2014 roku. Redaktor naczelną polskiego wydania została Justyna Adamczyk, prezentując w nim 240 najlepszych restauracji krajowych. Inicjatywa się rozwija, więc w tegorocznym wydaniu zaprezentowanych zostało aż 390 restauracji.

Aby restauracja trafiła do żółtego przewodnika musi przejść kilkuetapową weryfikację anonimowych inspektorów, którzy oceniają lokal w skali od 1 do 20 punktów. W przewodniku publikowane są te restauracje, które uzyskają noty powyżej 10 punktów. Jak mówi Adam Woźniak, szef restauracji Mercato, nawet nie zorientował się, kiedy anonimowi testerzy oceniali jego dania, ale wie, że odwiedzili lokal trzykrotnie.

Punkty przyznane przez testerów są przeliczane na czapki kucharskie według poniższego schematu:

11-12 punktów - 1 czapka
13-14 punktów - 2 czapki
15-16 punktów - 3 czapki
17-18 punktów - 4 czapki
19-19,5 punktów - 5 czapek
20 punktów - 5 złotych czapek kucharskich

Zobacz także

Opinie (67) 2 zablokowane

  • jadlem w tych wszystkich miejscach i teraz wiem ze nie mozna czytac przewodnikow

    to co polecaja przewodniki nijak sie ma do moich osobistych odczuc. Do niektorych z tych restauracji na czolowych pozycjach nigsy nie wroce ze wzgledu na niska jakosc potrw

    • 7 0

  • ten wytatulowany z broda nie ma zoltaczki?

    ma aktualna ksiazeczke zdrowia? balbym sie cokolwiek zjesc od takiego kucharza, wyglada tak jakby dopiero co go wypuscili z ZK

    • 2 2

  • teraz Polska.....

    Szanowne grono właścicieli i menadżerów zapomniało polskiej mowy nadając nazwy swoich restauracji.O wiele przyjemniej byłoby jadać w knajpkach o swojsko brzmiących nazwach.

    • 6 0

  • .

    White House już nie istnieje..

    • 2 0

  • (1)

    Miarą sukcesu piosenkarza jest ilość sprzedanych płyt ,kucharza ilość gości w restauracjach .Znam takie restauracje gdzie trzeba czekać na wolne stoliki,zamawiać je wcześniej.Nie ma ich na liście,a Metamorfoza świeci pustkami ,ale jest na pierwszym miejscu.!!!

    • 8 0

    • A ja byłem w niedzielę w malinowym ogrodzie i jedzenie było poprawne... Pewnie nie mają szans na żadną czapkę ale - multum ludzi jaki tam był sprawił, że był to zwykły obiad a nie przyjemne, klimatyczne delektowanie się smakami... Jedni wolą zatłoczonego mc donalda inni kameralną metamorfozę...

      • 1 1

  • a gdzie ?

    a gdzie bar mleczny - SYRENA NO GDZIE ?

    • 3 0

  • MONTE CARLO SOPOT - wyjątkowe

    jest tam młody kucharz z Ukrainy, ale z całkiem sporym doświadczeniem w prowadzeniu restauracji włoskich. Potrawy delikatne, z zaskakującymi smakami i rozwiązaniami. ceny raczej niskie w porównaniu do innych, do tego promocje ( z okazji nowości), wiec tanio można sprawdzić.
    Miejsce dawnego Wieloryba przy ul. Podjazd 2 nie jest łatwe, ale s m a c z n e.

    Dla poszukiwaczy wyjątkowych dań - Dima przygotuje coś szczególnego z Ukrainy - byłam osobiście zaskoczona.

    • 0 4

  • bialy krolik gdynia- patrze na ich www - w niedziele sa otwarci od 12-19

    Żart jakiś??? Czyli mam w niedziele iść na KOLACJĘ już o 17, żeby spokojnie zjeść?????

    • 3 0

  • pustki

    Pierwsze miejsce a w restauracji ciągle pustki, spacerując w weekendy ul.Szeroka nie widuję gości w środku. Ciekawe jak lokal bez smakoszy
    zdobywa nagrodę? Będąc za granicami kraju badamy lokal po liczbie tubylców w nim przebywających, większość tak robi.Dziwne te wyniki....

    • 5 0

  • Zasluzyliscie na najwyzsze noty

    Zgadzam sie ze wszystkimi nagrodami przyznawanymi tej uroczej restauracji z przepyszna kuchnia!!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane