- 1 Nie tylko city break na wiosenny urlop (28 opinii)
- 2 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (3 opinie)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 6 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Trójmiejskie restauracje, które poleca przewodnik Gault&Millau
27 trójmiejskich restauracji przeszło weryfikację anonimowych testerów smaku przewodnika Gault&Millau. Lokalni faworyci, a jednocześnie jedne z dziesięciu najlepszych miejsc w całej Polsce to gdańskie restauracje Metamorfoza i Mercato. Ta pierwsza świętuje podwójny sukces, bowiem jej szef kuchni otrzymał tytuł Młody Talent 2016.
Najlepszą restauracją w Trójmieście jest Metamorfoza (15,5 punktów/ trzy czapki kucharskie). Znacznie poprawiła swój wynik z zeszłego roku (12,5 punktów/ jedna czapka kucharska). Jak można przeczytać w przewodniku: Potrawy w Metamorfozie mają dwie wspólne cechy: wyrafinowaną prostotę smaku i świetną, minimalistyczną estetykę. Ozór cielęcy z czosnkiem niedźwiedzim i słoniną jest wspaniale delikatny, a prosiak z rabarbarem wybitnie miękki i aromatyczny. Poza kuchnią, która zdaniem testerów jest nieograniczona w smakach, doceniona została również skromna, ale mocna karta win, regionalnych piw oraz nalewek. Nie jest to jedyny sukces Metamorfozy, ponieważ szef kuchni Adrian Klonowski został odznaczony tytułem Młodego Talentu 2016 podczas gali finałowej przewodnika Gault&Millau, która odbyła się w listopadzie w Warszawie.
Czytaj więcej: Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau
- Cieszę się, że otrzymaliśmy najwyższą notę w Trójmieście. Czy jesteśmy najlepsi? To kwestia subiektywna, która zależy od indywidualnych smaków gości. Na pewno wykonaliśmy kawał ciężkiej roboty. W ostatnim roku ograniczyliśmy naszą kartę do dziewięciu dań, co dało nam możliwość kontroli każdego możliwego produktu. Wyznaczamy sobie cele krótkoterminowe, więc skupiamy się, aby nasze potrawy były najlepsze dzisiaj i jutro, ale oczywiście myślimy o tym, aby w przyszłym roku uzyskać podobny albo nawet lepszy wynik - mówi Adrian Klonowski, szef kuchni restauracji Metamorfoza.
Tuż obok Metamorfozy znalazła się restauracja Mercato z wynikiem 15 punktów, co w rezultacie również przełożyło się na trzy czapki kucharskie. Poprawili więc wynik z zeszłego roku (14 punktów) o jedną czapkę w górę. Jak słusznie zauważyli w przewodniku, Adam Woźniak i jego ekipa spowodowali, że lokal stracił... anonimowość: goście zaczęli przychodzić do Mercato, a nie do "tej restauracji w Hiltonie". Ponadto testerom zasmakował m.in. chłodnik z czerwonej kapusty i kaczka z buraczkami, która intryguje wyglądem i urzeka smakiem. Wysoka nota restauracji nie jest jedynym wyróżnieniem dla Mercato. Szef kuchni Adam Woźniak został nominowany do najważniejszego tytułu Gault&Millau - Szefa Roku 2016. Nie wygrał, ale fakt, że jego nazwisko znalazło się wśród pięciu najlepszych w Polsce, napawa dumą.
- Jesteśmy bardzo zaskoczeni tak wysokim wynikiem, który pozwolił nam znaleźć się w gronie dziesięciu najlepszych w Polsce. Będziemy się pilnować, aby ten wynik utrzymać, ale nie będę ukrywać, że mamy apetyt na cztery czapki kucharskie - mówi Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato.
Restaurację Mercato gonią ex aequo: Biały Królik oraz Sztuczka, obie z wynikiem dwóch czapek kucharskich (14,5 punktów). Dla Białego Królika znajdującego się w hotelu butikowym Quadrille jest to duży sukces. Chociaż są obiektem stosunkowo nowym, szturmem wdarli się do nowego wydania, zajmując ostatecznie całkiem wysoką pozycję.
Następne w rankingu są: Malika, Restauracja Filharmonia oraz Thai-Thai (12 punktów) z jedną czapką.
Według przewodnika, warto odwiedzić również restauracje: Bocian Morski (11,5 punktów), Grono Di Rucola (11,5 punktów), Petit Paris (11,5 punktów), Tłustą Kaczkę (11,5 punktów), Britannica Steakhouse (11,5 punktów) oraz Cyrano & Roxane (11,5 punktów) - wszystkie z jedną czapką.
Następne w rankingu są: Ristorante La Cucina (11 punktów), Restauracja Bellevue (11 punktów), Restauracja Kubicki (11 punktów), Targ Rybny Fishmarkt (11 punktów) oraz Pieterwas Krew i Woda (11 punktów) również z jedną czapką.
Chociaż bez czapki, to jednak mocno wyróżnione zostały restauracje: A la française (10,5 punktów), Szafarnia 10 (10,5 punktów), Moon (10,5 punktów), Trattoria La Cantina (10,5 punktów), Bulaj (10,5 punktów), Neighbours Kitchen (10 punktów), Morska (10 punktów), Bistro Pobite Gary oraz Tupot Mew (10 punktów).
W ubiegłorocznym przewodniku pojawiło się kilka restauracji, których na próżno szukać w nowym wydaniu. Są to m.in. Cico (lokal zakończył działalność), Fellini, Good Morning Vietnam, Tesoro oraz nieistniejące już White House.
Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie, a Polska dołączyła do tego grona w listopadzie 2014 roku. Redaktor naczelną polskiego wydania została Justyna Adamczyk, prezentując w nim 240 najlepszych restauracji krajowych. Inicjatywa się rozwija, więc w tegorocznym wydaniu zaprezentowanych zostało aż 390 restauracji.
Aby restauracja trafiła do żółtego przewodnika musi przejść kilkuetapową weryfikację anonimowych inspektorów, którzy oceniają lokal w skali od 1 do 20 punktów. W przewodniku publikowane są te restauracje, które uzyskają noty powyżej 10 punktów. Jak mówi Adam Woźniak, szef restauracji Mercato, nawet nie zorientował się, kiedy anonimowi testerzy oceniali jego dania, ale wie, że odwiedzili lokal trzykrotnie.
Punkty przyznane przez testerów są przeliczane na czapki kucharskie według poniższego schematu:
11-12 punktów - 1 czapka
13-14 punktów - 2 czapki
15-16 punktów - 3 czapki
17-18 punktów - 4 czapki
19-19,5 punktów - 5 czapek
20 punktów - 5 złotych czapek kucharskich
Zobacz także
Opinie (67) 2 zablokowane
-
2015-12-04 21:12
jadlem w tych wszystkich miejscach i teraz wiem ze nie mozna czytac przewodnikow
to co polecaja przewodniki nijak sie ma do moich osobistych odczuc. Do niektorych z tych restauracji na czolowych pozycjach nigsy nie wroce ze wzgledu na niska jakosc potrw
- 7 0
-
2015-12-04 23:26
ten wytatulowany z broda nie ma zoltaczki?
ma aktualna ksiazeczke zdrowia? balbym sie cokolwiek zjesc od takiego kucharza, wyglada tak jakby dopiero co go wypuscili z ZK
- 2 2
-
2015-12-05 08:54
teraz Polska.....
Szanowne grono właścicieli i menadżerów zapomniało polskiej mowy nadając nazwy swoich restauracji.O wiele przyjemniej byłoby jadać w knajpkach o swojsko brzmiących nazwach.
- 6 0
-
2015-12-05 15:28
.
White House już nie istnieje..
- 2 0
-
2015-12-05 18:10
(1)
Miarą sukcesu piosenkarza jest ilość sprzedanych płyt ,kucharza ilość gości w restauracjach .Znam takie restauracje gdzie trzeba czekać na wolne stoliki,zamawiać je wcześniej.Nie ma ich na liście,a Metamorfoza świeci pustkami ,ale jest na pierwszym miejscu.!!!
- 8 0
-
2015-12-07 22:51
A ja byłem w niedzielę w malinowym ogrodzie i jedzenie było poprawne... Pewnie nie mają szans na żadną czapkę ale - multum ludzi jaki tam był sprawił, że był to zwykły obiad a nie przyjemne, klimatyczne delektowanie się smakami... Jedni wolą zatłoczonego mc donalda inni kameralną metamorfozę...
- 1 1
-
2015-12-05 20:13
a gdzie ?
a gdzie bar mleczny - SYRENA NO GDZIE ?
- 3 0
-
2015-12-05 21:50
MONTE CARLO SOPOT - wyjątkowe
jest tam młody kucharz z Ukrainy, ale z całkiem sporym doświadczeniem w prowadzeniu restauracji włoskich. Potrawy delikatne, z zaskakującymi smakami i rozwiązaniami. ceny raczej niskie w porównaniu do innych, do tego promocje ( z okazji nowości), wiec tanio można sprawdzić.
Miejsce dawnego Wieloryba przy ul. Podjazd 2 nie jest łatwe, ale s m a c z n e.
Dla poszukiwaczy wyjątkowych dań - Dima przygotuje coś szczególnego z Ukrainy - byłam osobiście zaskoczona.- 0 4
-
2015-12-06 18:29
bialy krolik gdynia- patrze na ich www - w niedziele sa otwarci od 12-19
Żart jakiś??? Czyli mam w niedziele iść na KOLACJĘ już o 17, żeby spokojnie zjeść?????
- 3 0
-
2015-12-07 22:52
pustki
Pierwsze miejsce a w restauracji ciągle pustki, spacerując w weekendy ul.Szeroka nie widuję gości w środku. Ciekawe jak lokal bez smakoszy
zdobywa nagrodę? Będąc za granicami kraju badamy lokal po liczbie tubylców w nim przebywających, większość tak robi.Dziwne te wyniki....- 5 0
-
2015-12-13 11:34
Zasluzyliscie na najwyzsze noty
Zgadzam sie ze wszystkimi nagrodami przyznawanymi tej uroczej restauracji z przepyszna kuchnia!!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.