• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: wyśmienita ośmiornica

Aleksandra Sobocińska
30 września 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Z całej ośmiornicy najsmaczniejsze są ramiona. Z całej ośmiornicy najsmaczniejsze są ramiona.

Ma osiem ramion i każde z nich jest równie... smaczne. Bogata w białko, niskokaloryczna, o delikatnym mięsie, podbija podniebienia smakoszy na całym świecie. Zobacz, jak postępować z jej mięsem, jak je obrobić i w jakiej formie zaserwować.



Ośmiornice (Octopoda) są rzędem drapieżnych głowonogów (Cephalopoda). W oficjalnej kwalifikacji znajduje się niespełna 300 gatunków ośmiornic, co stanowi ponad 1/3 wszystkich rozpoznawalnych gatunków głowonogów. Ośmiornice zamieszkują wyłącznie morza pełnosłone, a najczęściej występują w okolicach raf koralowych.

Wielkość tych głowonogów waha się od około 1,5 cm długości do aż 15 metrów, w zależności od gatunku.
Ośmiornica ma zwarte, krótkie, bryłowate ciało oraz 8 ramion, otaczających otwór gębowy. Dwie z nich to odpowiedniki nóg, które pomagają ośmiornicy przemieszczać się po dnie morza, a pozostałe sześć to tzw. ręce, służące do chwytania pokarmu. Wszystkie ramiona spięte są błoną, a na ich powierzchni znajdują się miękkie przyssawki, ułożone w jeden lub dwa rzędy. Niektóre ośmiornice posiadają muszle wewnętrzne, jednak są one silnie zredukowane. Co ciekawe, są one bardzo słabymi pływakami - niektóre gatunki jedynie unoszą się biernie na wodzie.

Przeczytaj również: Akwarium - ośmiornica z groźnym dziobem

Głowonogi poruszają się ruchem odpychającym w sytuacji, w której muszą uciekać przed innym drapieżnikiem lub gdy polują. Brak szkieletu umożliwia im chowanie się w wąskich szczelinach skalnych, w których czyhają na ryby, robaki, małże i kraby, stanowiące ich pożywienie. Chociaż duże osobniki są w stanie zapolować nawet na niektóre rekiny! Ośmiornice najpierw paraliżują ofiarę trującą śliną, a następnie zgniatają swoimi silnymi szczękami. Ponadto, potrafią skutecznie odstraszyć swoich przeciwników czarnym barwnikiem, wytwarzanym przez gruczoł czernidłowy.

Mięso ośmiornicy jest jędrne, delikatne i pożywne, a przy tym chude. - Ośmiornica jest bardzo niskokaloryczna. 100g to zaledwie 85 kcal i w tej porcji zawiera aż 15g białka! Dzięki tej ilości białka wybierają ją sportowcy, a z powodu niskiej kaloryczności jest świetną alternatywą dla osób odchudzających się. Mięso ośmiornicy jest także cennym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych - komentuje Kamila Ziemann, dietetyk.

Świeżą ośmiornicę kupimy m.in. w Kuchniach Świata w Galerii Bałtyckiej. Możemy jej szukać również w dużych marketach, np. w Almie. Gdy już ją zdobędziemy, możemy przystąpić do przyrządzenia jej wyśmienitego mięsa.

- Ośmiornicę należy podzielić na części, z których najlepsze kulinarnie są oczywiście ramiona. Aby przygotować ośmiornicę do dalszej obróbki, powinno usunąć się tzw. dziób, znajdujący się pomiędzy ramionami oraz część środkową, która nie jest jadalna. Po sprawieniu głowy i dokładnym oczyszczeniu, można przystąpić do tłuczenia mięsa. Z uwagi na to, że ośmiornica zawiera duże ilości kolagenu, polecam dokładne jej ubicie i kilkukrotne sparzenie we wrzącej wodzie - radzi Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

Mięso ośmiornicy najlepiej ugotować lub udusić. Co ważne - przed obróbką termiczną, nie wolno jej solić.

- Przed obróbką termiczną nie należy solić mięsa ośmiornicy. Duże sztuki gotuję się średnio 20-25 min. w szybkowarze, małe o połowę krócej. Jeżeli nie dysponujemy garnkiem ciśnieniowym, mięso ośmiornicy można gotować w garnku z wodą w czasie dwukrotnie dłuższym niżeli w szybkowarze. Inna metodą może być półtoragodzinne duszenie ośmiornicy pod szczelnym przykryciem, z dodatkiem oliwy i kilku ząbków czosnku - mówi Krzysztof Szulborski.

Delikatne mięso ośmiornicy doskonale smakuje z sałatką, z pieczonym ziemniakiem, makaronem w sosie śmietanowym, czy też jako składnik pożywnej zupy, idealnej na zimną jesień.

Jeżeli mimo wszystko obawiamy się obróbki głowonogów, a jednak najdzie nas ochota na skosztowanie ich mięsa, możemy udać się do jednej z trójmiejskich restauracji, która ma w karcie dania z ośmiornicą. Na szczególną uwagę zasługuje carpaccio z ośmiornicy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, natką pietruszki i młotkowanym czerwonym pieprzem w restauracji Amici (31 zł), kalmary i ośmiorniczki duszone w sosie na bazie wina z dodatkiem chilli, czosnku, pietruszki, kolendry i zimnego masła w restauracji Smak Morza (49 zł), czy też zupa bazyliowa w Tokyo Sushi (19zł) - na to danie szef kuchni zdradził nam przepis, który przedstawiamy poniżej.

Pikantna zupa bazyliowa

Składniki na jedną porcję:

450 ml bulionu drobiowo-warzywnego,
2 ząbki czosnku posiekane w drobną kostkę,
2 cm kawałek trawy cytrynowej- drobno posiekany,
Łyżka posiekanego w drobną kostkę świeżego imbiru,
1 średniej wielkości pomidor posiekany w grubą kostkę,
Połowa średniej wielkości białej cebuli- posiekanej w drobną kostkę
2 świeże liście limonki,
Ośmiorniczki baby 2 szt.,
Krewetki tygrysie 2 szt.,
Małże nowozelandzkie 2 szt.,
Mule 2 szt.,
Wongoli 2 szt.,
Tuńczyk ok. 40 g,
Krewetki koktajlowe 30 g,
Kalmary 40 g,
Płaska łyżeczka pasty Tom Yum,
Sos rybny do smaku,
Sos sojowy do smaku,
Sok z limonki do smaku,
Cukier ok. 15 g - do smaku,
4 gramy dymki,
Garść liści bazylii,
Pasta bazyliowa z chili

Składniki na pastę:
10 listków tajskiej bazylii (lub zwykłej - około 15 listków)
olej sojowy 150 ml
ząbek czosnku,
szczypta soli,
szczypta cukru,
ok 3 szt. papryczek chili
Przepis: Do oleju sojowego dodajemy posiekany czosnek, sól, cukier oraz zblendowane papryczki. Wszystko razem mieszamy.

Przepis na zupę:
Cebulę, czosnek i imbir przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Po chwili dodajemy pokrojonego w grubą kostkę pomidora. Przesmażamy 2 minuty. Dodajemy 450 ml bulionu, posiekaną trawę cytrynową, liście limonki, pastę Tom Yum oraz łyżkę zrobionej uprzednio pasty bazyliowej, Doprawiamy sosem rybnym, sosem sojowym, cukrem oraz posiekaną dymką.
Na koniec dodajemy owoce morza i gotujemy 3,4 minuty.
Podajemy zupę udekorowaną liśćmi bazylii (opcjonalnie świeżą kolendrą).

Czy każdy może jeść ośmiornice i owoce morza? - Niemal każdy. Jedyny zakaz mają osoby na nie uczulone, kobiety w ciąży i małe dzieci. Odpowiedzialne za to są arsen, kadm i ołów (toksyczne związki), które zazwyczaj znajdują się w owocach morza. Należy pamiętać o tym, że świeże owoce morza można przechowywać nie dłużej niż 2 dni, produkty mrożone - do 2 miesięcy - komentuje dietetyk, Kamila Ziemann.

Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (41) ponad 10 zablokowanych

  • co za potwór !

    • 2 1

  • Restauracja "Smak Morza" to chyba jakieś nieporozumienie. Pod wpływem powyższego artykułu wybrałem się tam wczoraj z rodziną na obiad. Wygląd baru mlecznego średniej kategorii, hałas szuranie krzesłami po posadzce, brudne stoły(siedziałem przy stole na którym był rozlany jakiś płyn przez ok. 5 minut zanim pani kelnerka go wytarła. Ośmiorniczki były w sumie niezłe chociaż nazwałbym to danie zupą z kalmarów. Jeżeli to miejsce zasługuje na artykuł w trójmiasto de luxe to niestety ale jesteśmy jeszcze daleko w tyle w tym temacie.

    • 0 1

  • ośmiorniczka

    przed chwilą zjedliśmy ośmiornicę z pure z batatów.Cudowna mięciutka ,pyszna,ale warunkiem jest dobrze ją przyrządzić.

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane