Pochodzi z Afryki i jest słodkowodna. W jej mięsie wyczuć można delikatny posmak mięty. Choć wielu uważa ją za niezdrową, smakosze i fanatycy egzotyki cenią ją wysoko.
Jest znana na świecie (jest to druga najpopularniejsza ryba hodowlana, zaraz za pangą), ale nie w Polsce. W naturze występuje w Afryce - od Egiptu aż po Gambię, a ta dostępna w Europie pochodzi głównie z hodowli w Indonezji i Hondurasie.
lubię wszystkie rodzaje ryb
43%
Co ciekawe, od niespełna 3 lat tilapia hodowana jest również w Polsce - firma Global Fish prowadzi hodowlę czerwonej i srebrnej tilapii. Jest ona zlokalizowana w miejscowości Bońki koło Płońska i produkuje 1300 ton ryb rocznie.
Tilapia - opis
-
Tilapia jest chudą rybą o bardzo małej zawartości ości i białym kolorze. Charakteryzuje się również delikatnym smakiem, co sprawia, że jest rybą chętnie wybieraną przez konsumentów. Polacy dość niechętnie sięgają po rybę, ze względu na wysoką cenę - mówi mgr
Paulina Borek, dietetyk medyczny Centrum medyczne VITA NOVA.
Kształtem przypomina okonia, jednak jest stosunkowo niewielka - waży około 0,6 kg.
Jest ceniona przez delikatny smak i zwartą strukturę mięsa, łatwość filetowania oraz brak drobnych ości. -
Jest ponad 45 gatunków tilapii. Ta, którą serwujemy w restauracji, pochodzi z Nowej Zelandii, a kupujemy ją u dystrybutora z Niemiec. Wiele osób myśli, że to ryba wietnamska, ale nic bardziej mylnego - mówi
Mikołaj Gilecki, szef kuchni w Restauracji Filharmonia.
Tilapię można usmażyć, upiec lub ugotować w wywarze rybnym. Jej smak doskonale komponuje się z owocami morza. Jeśli nie mamy ochoty przygotowywać jej samodzielnie w domu, możemy pokusić się o wizytę w jednej z trójmiejskich restauracji, np. w gdańskim New Kansai Sushi, w sopockiej Pomarańczowej Plaży czy we wspomnianej gdańskiej Restauracji Filharmonia.
-
Mięso jest delikatne, lekko miętowe, jędrne. Tę rybę porównałbym do miętusa - mówi Mikołaj Gilecki.
Czy tilapia jest zdrowa?
Jest wielu przeciwników przygotowywania potraw z tilapii, nierzadko uznawanej za rybę mało wartościową. -
Tilapia jest rybą słodkowodną, więc nie zawiera korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 czy jodu. Jest hodowana w małych akwenach wodnych, może więc zawierać dużo zanieczyszczeń (m.in. wynikających ze stosowania pasz z rybiego tłuszczu, zawierającego wysoki poziom toksyn). Lepiej sięgnąć po dorsza, śledzia, szprotki, morszczuka - radzi mgr dietetyki,
Anna Melnyczok z Poradni Dietetycznej Medicago.
Tilapii nie powinniśmy traktować jako podstawy naszej diety, a raczej jako sporadycznie spożywany rarytas. Ryba broni się smakiem, ale nie wartościami odżywczymi.
-
Jest to ryba o małej zawartości białka, ma go około 15 g na 100 g. Dla porównania łosoś zawiera blisko 20 g białka na 100 g ryby. Dodatkowo ma niską zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega 3, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Co więcej, ze względu na niską zawartość tłuszczu, w rybie znajdują się znikome ilości witamin z grupy ADEK (witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) - mówi mgr Paulina Borek, dietetyk.
Choć - podobnie jak trójmiejscy restauratorzy i dietetycy - jesteśmy za promowaniem i konsumowaniem produktów regionalnych, lubimy sporadycznie wyskoczyć poza znane smaki i sięgnąć po egzotykę. Na szczęście, nie wszystkie podróże kulinarne musimy utożsamiać ze zwiedzaniem innych kontynentów. Niekiedy już samo przygotowanie dania z egzotycznego produktu może dostarczyć nam nowych wrażeń, a te - jak wiadomo - są motorem do poszerzania
horyzontów.
Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.