- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (68 opinii)
- 3 Nie tylko city break na wiosenny urlop (14 opinii)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 5 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Celebrujemy życie w Brasserie de Verres en Vers
Brasserie de Verres en Vers to restauracja francuska, usytuowana w sercu historycznego Gdańska, na Długim Targu. Jej wnętrze, stylowe acz nowoczesne, stanowi wyśmienite tło dla wyśmienitych dań, cieszących podniebienia zarówno klientów biznesowych, jak i przyjaciół oraz rodzin, celebrujących wspólne chwile przy posiłku.
Brasserie, które pierwotnie, w XIX wieku były piwiarniami, z upływem lat przeistoczyły się w restauracje serwujące tradycyjne dania. Ceniono je nie tylko za wyśmienitą kuchnię, ale również niezobowiązujący wystrój, w którym każdy - bez względu na kulinarne gusta i zasobność portfela - mógł poczuć się swobodnie i komfortowo.
Na początku XX wieku właściciele brasserie zaczęli modyfikować ich wnętrza, dodając obrazy, aksamitne siedzenia i ozdobne płytki, podążając za gustami niekiedy szykownych gości. Niemniej, luźna atmosfera nigdy nie uległa zmianie i wciąż było to miejsce radosnych spotkań przy smacznej kuchni. Współcześnie, francuskie brasserie to miejsce o jasnym, nowoczesnym wystroju, eleganckie i jednocześnie przyjazne, w którym można spędzić niezapomniane chwile z bliskimi. Dokładnie takie jest gdańskie Brasserie de Verres en Vers.
Aktualnie obowiązująca karta pełna jest sezonowych smaków i tradycyjnych dań kuchni francuskiej, wykreowanych przez wybitnego szefa kuchni, Krzysztofa Kowalczyka oraz jego zespół. Znajdziemy w niej m.in. aromatyczną zupę cebulową, potrawkę ze ślimaków z boczniakami i groszkiem, pasztet z kaczej wątróbki, pieczonego karmazyna z farszem z suszonej szynki, zapiekankę z jarmużu i kasztanów, czy też klasyczny stek z polędwicy wołowej.
Po wytrawnej uczcie, można skosztować jednego z deserów - np. kremu brulee, tortu opera lub ciepłego ciasta czekoladowego z sorbetem z marakui, które jest uwielbiane przez gości i które znajduje się w karcie od początku istnienia restauracji. Dla ułatwienia wyboru, dania bezglutenowe, wegetariańskie i niskotłuszczowe oznaczono specjalnymi symbolami.
Jako że nie każdy jest smakoszem kuchni francuskiej, a jednak doskonale czuje się we wnętrzach brasserie i chętnie w niej przebywa, poza kartą z daniami stricte francuskimi, można zamówić jedną z pozycji ze specjalnej wkładki. Znajdują się w niej tradycyjne dania kuchni polskiej, w autorskiej odsłonie szefa kuchni. Wkładka ta zmieniana jest raz w miesiącu. W listopadzie zapraszamy m.in. na półgęsek z konfiturą jarzębinową, krem z dyni z zielonym jogurtem oraz domową szarlotkę.
Brasserie nie mogłoby istnieć bez wina. Goście Verres en Vers mogą skosztować wybornych win z piwniczki, bez konieczności zamawiania całej butelki (WINE FLIGHT). Jest to oferta limitowana.
Restauracja może poszczycić się uczestnictwem w programie Polskiego Czerwonego Krzyża "Bardzo Dobre Maniery".
Więcej informacji: www.venv.pl
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Zobacz także
Opinie (7) 3 zablokowane
-
2014-11-08 08:03
Mmmm (1)
Ale pyszne zdjecia! Na pewno sie tam wybiore z moim mezczyzna :)
- 7 5
-
2014-11-08 23:55
Nie ma takiej opcji.
Idzie ze mną.
Krzysiek- 2 0
-
2014-11-08 09:40
ciastko czekoladowe - mistrzostwo świata
mniam mniam-raj dla podniebienia
polecam nie tylko smakoszom czekolady :)- 4 3
-
2014-11-08 11:17
smakowicie, idziemy
- 4 1
-
2014-11-09 06:36
widzę pewien problem (2)
Przeciętny Polak, tradycjonalista, min ja- tak jestem przeciętny, robię te wszystkie rzeczy, których Ci lepsi nie czynią (min miewam niestrawności, chodzę do kibelka i czasem się pocę) - chce zjeść, najeść się także, nie liczyć kasy po każdym kęsie, no i wiedzieć co dostanie, bez zdziwienia nad łyżką zupy w talerzu wielkości wiadra. To tylko głos mój, człeka bez aspiracji, planu na życie, żyjącego z dnia na dzień, wegetującego w ciasnym bloku. Smacznego :)
- 1 0
-
2014-11-09 13:34
(1)
a kto ci broni iśc na kebaba lub pizze za 10zł.
- 2 0
-
2014-11-09 17:49
gdyby tylko
Dawali u nas gdzieś prawdziwe kebaby
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.