• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zdrowo i bezmięsnie - otwarcie Atelier Smaku

Michalina Domoń
18 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W Atelier Smaku będziemy uczyć się gotować według zasad kuchni bezglutenowej i wegańskiej. W Atelier Smaku będziemy uczyć się gotować według zasad kuchni bezglutenowej i wegańskiej.

"Jakie jest twoje jedzenie, taki jest twój umysł" - to jedna z myśli przewodnich, która towarzyszyła uczestnikom wspólnego gotowania we wczoraj otwartym Atelier Smaku.



Atelier Smaku to kolejne miejsce na mapie Trójmiasta, które przyciągnie miłośników wspólnego gotowania. Warsztaty kulinarne, które mają się tam odbywać, będą spotkaniami tematycznymi. To, co jednak odróżnia Atelier od pozostałych akademii kulinarnych, to nie tylko artystyczny rozmach jego właścicieli, ale również kuchnia, która będzie tematem tutejszych spotkań: wegańska i bezglutenowa.

W swojej codziennej diecie nie mógłbyś zrezygnować z:

Założycielami Atelier Samku są Jola Słoma i Mirek Trymbulak - para trójmiejskich projektantów, którzy swoje zamiłowanie do mody, poszerzyli o pasję do gotowania. Przez jakiś czas prowadzili autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ zatytułowany "Atelier smaku". To właśnie po zakończeniu edycji zrodził się pomysł założenia kulinarnej pracowni w Trójmieście. A że oboje od lat są weganami i stosują dietę bezglutenową postanowili podzielić się swoją wiedzą z innymi.

- Chcemy pokazać, że zdrowe, wegańskie czy bezglutenowe jedzenie, wcale nie musi być bez smaku. Bo taki stereotyp niestety pokutuje. Na co dzień jemy produkty mączne czy nabiał, a kiedy musielibyśmy z nich zrezygnować wydaje nam się, że już nic nie da się ugotować. Tymczasem jest mnóstwo różnorodnych przepisów, których efektem są naprawdę smaczne dania - mówi Jola Słoma.

Sekret z pewnością leży w komponowaniu przypraw i kreatywności. W kuchni wegańskiej bezglutenowej możemy przyrządzić zarówno pasztet, smalec, panna cotę, czy racuchy, o czym można było się przekonać w czasie spotkania. Jak to możliwe? Produkty zawierające gluten - białko zawarte w zbożach zastępujemy na przykład mąką kukurydzianą lub ryżową, a jako spoiwa, zamiast jajka stosujemy mielone siemię lniane.

W czasie spotkania można było spróbować przysmaków kuchni bezglutenowej. Na zdjęciu wegańska przekąska z kaszy gryczanej i soczewicy. W czasie spotkania można było spróbować przysmaków kuchni bezglutenowej. Na zdjęciu wegańska przekąska z kaszy gryczanej i soczewicy.
Dieta bezglutenowa to nie kolejna moda. To konieczność dla osób cierpiących na celiakię - nietolerancję glutenu. Badania dowodzą, że cierpi na nią przynajmniej 1 proc. populacji, a liczba zachorowań ciągle wzrasta, co może być związane z rosnącym spożyciem produktów glutenowych. Co ciekawe, osób z tym genetycznym schorzeniem może być znacznie więcej, bo wiele z nich nigdy nie poddaje się badaniu. A objawy celiakii mogą być mylące, bo są podobne do wielu innych schorzeń. Przy takiej diecie musimy nie tylko zrezygnować z przetworów zbożowych. Gluten jest często stosowany jako konserwant do wędlin, sosów, jogurtów czy przetwarzanych warzyw i owoców.

Z kolei dieta wegańska to styl życia wynikający z przekonań zdrowotnych lub etycznych. Weganie nie tylko nie jedzą mięsa, ale również żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego: czyli na przykład jajek i mleka. W skład ich diety wchodzą wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Założyciele Atelier Smaku liczą na to, że miejsce będą odwiedzać nie tylko osoby skazane na dietę bezglutenową. - To miejsce zostało stworzone dla wszystkich. Nasza codzienna dieta jest bardzo uboga. Codziennie ludzie na śniadanie zjadają kanapkę lub owsiankę, nie wyobrażają sobie, że bez mięsa, zbóż czy jajek można jeszcze coś ugotować. W Atelier Smaku można się przekonać, że jest to możliwe. Poza tym to również okazja dla tych, którzy chcą się nauczyć w kuchni czegoś nowego a na co dzień nie mają na to czasu - mówi Jola Słoma.

Co będzie się działo w Atelier Smaku w najbliższym czasie? - Na pewno szykujemy warsztaty z pierogów bezglutenowych. Pojawią się też tarty, ciasta czy naleśniki, które ostatnio bardzo mi zasmakowały. Zwłaszcza te z kremem z dyni i pomarańczy i z mlekiem kokosowym - mówi Jola Słoma.

Udział w warsztatach będzie kosztował około 200 zł.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (135) ponad 10 zablokowanych

  • 200zł za warsztaty?-dziękuje (7)

    za to kupie produkty na cały tydzień, ugotuję pysznie i zdrowo a przepisy wezmę ....z podręczników czy z sieci
    chyba ktoś przesadził z tą kwotą

    • 57 10

    • (5)

      Ty jesteś z tych co jakby było za 20 zł byś marudziła.
      Co tam na tydzień za 200 zł na miesiąc nagotujesz...
      Skąd Wy do miasta przyjeżdzacie?

      • 11 21

      • warminsko mazurskie (2)

        • 9 1

        • Jestem z warminsko mazurskiego i 200 stowki to na obiad w niedziele na jedna osobe zostawiam w knajpie (1)

          • 1 9

          • u nas

            Na niedzielny obiad rodzinę do KFC się zabiera.

            • 0 2

      • twórcy nie mają pomysłu, by zarabiać, to tak próbują (1)

        córka była na warsztatach za 80 zł, prowadził prawdziwy mistrz kulinarny
        a nie ten, który trochę mody, szycia ciuchów, a trochę kuchni póbuje

        • 14 0

        • o kurczę, beztalencie Michał Witkowski teraz się tym też zajmuje? Przerażające.

          • 0 2

    • @mama

      Jakby te warsztaty były tańsze, to już nie byłoby deluxe ;)

      • 5 0

  • Niech każdy je, co lubi.

    Dlaczego ich obrażacie? Nie czepiajcie się. Nie zabroniają nam, mięsożercom jeść mięsa. My też ich nie obrażajmy, że go nie jedzą. Oglądałam ich program i uważam, że był świetny- dawał alternatywę. Dlatego życzę powodzenia, to świetny pomysł. Sama skorzystałam z różnych przepisów z programu, pewnie bym wykorzystała ich więcej, ale niektóre składniki były jak dla mnie za drogie. Co do glutenu, jest wiele osób chorych na celiakię i kiedy dowiadują się o chorobie to zachodzą w głowę "co ja będę jadł/jadła?". A tu proszę ktoś o nich pomyślał :) nawet zadbał o to żeby w piekarniach i restauracjach mogli coś zjeść.

    • 11 0

  • Uciesznie to wyglada jak facet odstawiony w koszulę i ucieszną kamizelę (1)

    kręci coś w makutrze.
    A gdzie zasady bhp i czapka na głowie ?

    • 18 2

    • Stare PRL-owskie tęsknoty?

      • 1 4

  • ona wygląda jak z tych kasetonów na Wawelu, te twarze

    pamiętam zdjęcie z podstawówki, bo w Krakowie nie byłem i się nie wybieram chyba, że nieudacznika, pożal się Boże prezydenta zabiorą z krypty wawelskiej.

    • 6 5

  • "Zdrowo i bezmięsnie" - jedno przeczy drugiemu.

    Po takim jedzeniu to można jedynie obstrukcji bolesnej dostać.

    • 10 7

  • bohema

    k... jego mać

    • 8 3

  • Gluten nie jest konserwantem! (2)

    Gluten to nie jest konserwant. Dodaje się go do wędlin w celu poprawienia tekstury (większa kruchość plastra) oraz, co ważniejsze z punktu widzenia producenta, zwiększa wodochłonność mięsa, przez co można więcej solanki wstrzyknąć. Czyli zrobić z kilogramowej szynki szynkę pięciokilogramową, obrazowo mówiąc.

    • 28 1

    • "tekstura" (1)

      nie mówi się "tekstura" tylko konsystencja. Chyba za długo na Green Poincie mieszkasz

      • 0 6

      • Tekstura to co innego niż konsystencja. Konsystencja to stopień zwartości lub sprężystości, natomiast tekstura to ogół własności reologicznych i strukturalnych produktu, określany sensorycznie, biorąc pod uwagę np. twardość, sprężystość, chrupkość, przeżuwalność itd. To tak z grubsza tylko. Polecam się poduczyć z zakresu analizy sensorycznej i towaroznawstwa spożywczego, a potem dopiero się wymądrzać, panie Michale. Bo póki co to pokazał pan tylko wiecheć słomy z butów.

        • 16 0

  • a gdzie to jest zlokalizowane? (5)

    • 28 4

    • no wlaśnie.... (4)

      chyba ktoś zapomniał dopisać, gdzie ów cudo jest zlokalizowane

      • 14 0

      • Gdynia, Bytomska 36 (3)

        napisane na samym dole, przed komentarzami

        • 8 6

        • ale zostało to dopisane dopiero po jakimś czasie, jak ja czytałam artykuł po siódmej rano to nie było tego adresu.
          Nieładnie ze strony redakcji, że nie dopisała zwyczajowego komentarza "Dziękujemy za zwrócenie uwagi, treść została poprawiona / uzupełniona". I dlatego wygląda to jakby 123 nie umiał/a czytać. Umiał, umiał :)

          • 13 0

        • hmm

          Ale w wersji na tablet i komórkę nie napisali.

          • 1 0

        • akademia smaku

          Dzięki

          • 1 1

  • A kwas fitowy, który znajduje się w otrębach zbóż jest zdrowy (1)

    M. in. usuwa metale ciężkie, działa przeciwko wielu grupom nowotworów i chroni przed osteoporozą.

    • 15 0

    • Dlatego nie należy odstawiać glutenu bez potrzeby tylko nauczyć się hiperdokładnie czytać etykiety i w miarę możliwości większość posiłków przygotowywać samemu, ze sprawdzonych półproduków.

      • 5 0

  • (2)

    Ok.
    A co w tym deluxe?

    • 29 1

    • (1)

      cena warsztatów

      • 22 0

      • Bez przesady - około 200 zł.
        Mnie to nie intereuje, ale to nie tak dużo.
        Na fajki, alko ludzie więcej wydają, nie mówiąc o konkretnych hobby: rowery, paralotniarstwo, kajaki, żaglówki czy choćby bieganie.

        • 4 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane