- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
Wnętrze, które nie podąża ślepo za współczesnymi trendami
Projektowanie wnętrz hotelowych może przypominać statystykę, ważny jest każdy najmniejszy element - mówi Paulina Czurak, architekt. Jej hotelowe realizacje w niczym nie przypominają jednak sterylnych wnętrz, jakie zazwyczaj kojarzą się z tą przestrzenią. Z właścicielką pracowni Ideograf rozmawiamy m.in. o pracy nad wnętrzami hotelu Almond oraz nowo powstałej kawiarni Corner Cafe w Gdyni, która zaskakuje gości nietypowym projektem.
Paulina Czurak: Dla mnie wyzwanie jest zawsze jedno: stworzyć wnętrze, które nie podąża ślepo za współczesnymi trendami, ale takie, które wytrzyma próbę czasu i po pięciu czy dziesięciu latach nadal będzie ciekawe i świeże. Na pierwszym roku studiów udało mi się odwiedzić dom Sonnevelda w Rotterdamie. Realizacja zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Ten dom powstał w latach 30. ubiegłego stulecia, a nadal zachwyca swoim nowatorskim podejściem i rozwiązaniami. Jest to, moim zdaniem, największa wartość, jaką architekt może przekazać inwestorowi.
Które ze współczesnych trendów są obecnie najczęściej wskazywane przez inwestorów jako pożądany końcowy efekt projektu?
Chcielibyśmy móc tworzyć wnętrza w różnych stylach i nie popadać w tak zwany "trend". Do dzisiejszego dnia mieliśmy tyle szczęścia, że inwestorzy, z którymi współpracowaliśmy, byli otwarci na nasze pomysły i umożliwiali nam ich przełożenie w projekt. W głównej mierze było to możliwe dzięki zaufaniu, jakim nas obdarzyli. W konsekwencji czego każda nasza realizacja jest inna.
Jest pani autorką kilku wnętrz hotelowych. Projektując pokoje, śmiało łamie pani stereotyp sterylnych wnętrz, które kojarzą się z tą przestrzenią. Skąd taka tendencja i jak to wpływa na wizerunek hotelu?
W głównej mierze jest to przełożenie marketingu i prowadzenia samego hotelu. Staramy się odpowiedzieć na pomysł marketingowy całego przedsięwzięcia. Tylko wtedy, gdy jest to spójne, jest prawdziwe. W konsekwencji czego odbierane jest to przez ludzi w sposób pozytywny.
Czasami projektowanie wnętrz hotelowych przypomina statystykę. Ważny jest każdy najmniejszy element, który, jeśli nie zostanie przemyślany, będzie miał ogromy wpływ na koszty realizacji całości obiektu
Co przede wszystkim projektant musi wziąć pod uwagę, projektując wnętrze hotelu?
Czasami projektowanie wnętrz hotelowych przypomina statystykę. Ważny jest każdy najmniejszy element, który, jeśli nie zostanie przemyślany, będzie miał ogromy wpływ na koszty realizacji całości obiektu - od szerokości pokoju dopasowującego się do szerokości brytu wykładziny po sposób upięcia dekoracji okiennych, a co za tym idzie, lokalizacji mebli twardych w danej przestrzeni. Projekt hotelu jest tematem nietypowym. Jego złożoność wynika na przykład z tego, że powinien najpierw powstać projekt pokoju wzorcowego, idealnego, o odpowiedniej kategoryzacji, by dzięki m.in. obrysowi okładzin ściennych i podłogowych umożliwić jak najmniejszy ich odpad. Dzięki temu inwestor jest w stanie zaoszczędzić bardzo dużo nakładów finansowych. Dopiero następnym etapem powinien być sam szkielet budynku. Mam nadzieję, że w przyszłości staniemy przed takim wyzwaniem jak projekt całego hotelu, nie tylko wnętrz.
Przeczytaj więcej inspirujących wywiadów z projektantami
Jedna z ostatnich pani realizacji to przestrzeń kawiarni Corner Cafe w Gdyni. Jakie były priorytety i wyzwania przy tym działaniu?
Z panią inwestor Beatą Cieszyńską spędziliśmy bardzo dużo czasu. Z jednej strony na piciu kawy, a z drugiej na celebracji porcelany, której używaliśmy podczas wyboru uziarnienia kawy. Sama pomoc przy wyborze porcelany była czasochłonna, w konsekwencji czego zrodził się pomysł, aby zawiesić na ścianie 2740 filiżanek. Dziękujemy bardzo za możliwość realizacji tego szalonego projektu.
Nad czym obecnie pracuje Ideograf?
Na dzień dzisiejszy pracujemy nad kilkoma inwestycjami, które również zawierają w sobie projekty wnętrz. Jednym z nich jest osiedle Zielona Laguna w prężnie rozwijającej się dzielnicy Gdyni - Kacze Buki. Dla tego samego inwestora - Invest Sarko projektujemy również budynek biurowy.
Wywiady
Miejsca
Opinie (35) 1 zablokowana
-
2016-06-22 21:30
Hotel wygląda ekstra, szkoda, że nie pokazano pokoi, na stronie biura podglądnęłam. Mapa dawnego Gdanska na wykładzinie, naprawdę fajny pomysł.
- 20 1
-
2016-06-22 21:20
Almond jest czaderski
- 16 3
-
2016-06-22 10:07
(1)
Mi się podoba :)
- 45 10
-
2016-06-22 21:06
Halo nowych czy nowego hotelu - poniesienie dziennikarskie
- 1 0
-
2016-06-22 18:39
Hotel
Ciekawy Hotel, ma coś w sobie. Te posadzki są bajkowe. Niespotykana forma drewna w połączeniu z naturalnym jak sądzę kamieniem, zapowiada się super.
- 18 5
-
2016-06-22 18:27
łał
Fajnie, tak niesztampowo, estetycznie, a jednocześnie bez architektonicznego nadęcia przestrzeni którą zrozumie tylko ta grupa zawodowa.
- 17 3
-
2016-06-22 18:20
jezeli chodzi o Cafe Corner to swietne wnetrze. W środku oprocz sciany z filizanek jest kilka innych fajnych detali ktore zwrocily uwage moja i meza.
- 18 1
-
2016-06-22 16:21
bardzo mi się podoba i hotel i kawiarnia
- 22 9
-
2016-06-22 14:49
Lubię Corner Cafe (1)
Wnętrze ładne, ale tam wcześniej była Costa Coffee i w zasadzie za wiele się nie zmieniło. Chociaż pomyśl ze ściana filiżanek super!
- 22 0
-
2016-06-22 15:15
Czy ja wiem czy tak samo, wnętrze nabrało więcej charakteru, pozostały pewne elementy, ale to pewnie kwestia oszczędności. Projektowanie w obiekcie w którym wymuszone jest pozostawienie części wystroju, jest tym trudniejsze, bo trzeba się w to jakoś wpasować.
- 2 0
-
2016-06-22 14:41
projektowanie
Wszyscy robią aranżację na jedno kopyto, uczą się latami a stosują naśladownictwo, a gdzie pomysł, inwencja. Masakra, totalny brak charakteru.
- 20 24
-
2016-06-22 14:02
Wspaniałe zdjęcia!!!!!!!!!
- 26 11
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.