• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wegańskie święta są modne

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
24 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Wegańskie dania z powodzeniem mogą pojawić się na świątecznym stole. Wegańskie dania z powodzeniem mogą pojawić się na świątecznym stole.

Świąteczne potrawy kojarzą się z dzieciństwem, czasem spędzonym z rodziną i przyjemnym doświadczeniem kulinarnym. Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią roślinną i ograniczaniem spożywania mięsa pojawiają się potrawy wegańskie, również na świątecznych stołach. O trendzie na wegańską kuchnię porozmawialiśmy z przedstawicielami trójmiejskich restauracji.



Wegańskie dania dla każdego



Czy spróbował(a)byś dań wegańskich podczas świąt?

Wegetarianie, weganie, fleksitarianie (ograniczający spożycie mięsa) stanowią coraz większą grupę osób, którym zarówno los zwierząt, jak i zmiany środowiskowe nie są obojętne. Bez względu na to, z jakich powodów ludzie decydują się na wyeliminowanie czy ograniczenie mięsa w diecie, widoczny jest wzrost zainteresowania tym tematem. Trend na spożywanie produktów roślinnych stał się faktem. O ile na co dzień umiemy przygotowywać smaczne i pożywne posiłki, to w trakcie specjalnych okazji jest nam trudniej dostosować dietę. Tak też dzieje się w trakcie świąt Bożego Narodzenia.

- W ostatnich latach zaobserwowaliśmy bardzo znaczący wzrost gości spożywających wyłącznie menu wegetariańskie. Od zawsze modyfikujemy nasze propozycje menu w oparciu o preferencje, nietolerancje lub uczulenia naszych gości. Każde menu tworzone pod specjalne wydarzenia, takie jak walentynki, sylwester czy święta, zawsze ma alternatywną wersję wegetariańską. Jakiś czas temu wprowadziliśmy do naszej karty specjalne menu degustacyjne wegetariańskie. Składa się z pięciu specjalnie skomponowanych dań bazujących na obecnie funkcjonującej karcie menu, która zmienia się co dwa miesiące. Do menu podany jest własnej produkcji chleb (codziennie inny) z palonym masłem. Pięciodaniowe menu wegetariańskie można zamówić w Eliksirze za 99 zł. Jest to prawdopodobnie najniższa cena w Polsce za tego typu menu. Utrzymaliśmy cenę na tak niskim poziomie, aby promować menu wegetariańskie i zachęcać gości do jego zamówienia - opowiada Mateusz Trzeciak, współwłaściciel restauracji Eliksir.

Święta w Trójmieście


W tym roku odbył się cykl roślinnych kolacji charytatywnych zatytułowanych Chefs for change, w które zaangażowano najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Wybór najlepszych restauracji i ich mentorów kulinarnych nie był przypadkowy - chodziło o to, żeby pokazać, że kuchnia oparta na roślinach nie jest produktem niszowym, ale z powodzeniem może występować jako dania premium. Jedna z największych kolacji odbyła się w restauracji Biały Królik, która systematycznie wprowadza do swojej karty coraz więcej wegańskich propozycji. Liczba zainteresowanych nimi gości spowodowała, że zdecydowano się również na ułożenie wegańskiego menu na święta.

- Początkowo menu roślinne funkcjonowało w Białym Króliku jako dodatkowa karta podawana na życzenie. Potem propozycje wegańskie weszły na stałe do menu a'la carte jako alternatywy do wyboru. Ostatecznie jako jedna z pierwszych restauracji w Polsce zaczęliśmy serwować pełne menu degustacyjne wegańskie. W te święta idziemy jeszcze dalej - nasi goście wigilijni oraz sylwestrowi mogą zdecydować się na menu degustacyjne w wersji wegańskiej, a tym samym świętować tak, jak lubią - bez poczucia winy, wymuszonych kompromisów czy ustępstw - opowiada Marta Dworak, PR&marketing manager restauracji Biały Królikhotelu Quadrille. I dodaje:

- Podczas wigilii zaserwujemy na przykład: carpaccio z pieczonego selera z marynowanym jabłkiem w koperku, prażone nasiona lnu i słonecznika, kiszony barszcz czerwony z majerankiem, pieróg z ziemniakami i wegańskimi skwarkami czy smażonego boczniaka z przypaloną pietruszką i piklowanymi kurkami z cebulką. Z kolei na sylwestra podamy m.in.: ravioli z borowikami, marynowane grzyby tucholskie czy zupę z pieczonego topinamburu. Całość nie tylko brzmi dobrze, ale jeszcze lepiej smakuje. Wegańskie propozycje Białego Królika zyskują coraz większą popularność i uznanie wśród miłośników kuchni roślinnej, których z miesiąca na miesiąc przybywa. Cieszy nas, że możemy się włączyć w ten ekologiczno-ideologiczny ruch i w pewnym stopniu wesprzeć środowisko i pozytywną zmianę.

  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Dzięki użyciu dużej ilości warzyw i owoców w kuchni roślinnej uzyskujemy ciekawy kolorystycznie efekt.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.

Święta z myślą o środowisku



Szefowie kuchni wielu restauracji próbują sprostać oczekiwaniom gości, którzy nie tylko od święta wybierają wegańskie dania. Warto przy okazji wspomnieć, że spędzanie świąt poza domem od kilku lat cieszy się dużą popularnością. Temat opisywaliśmy szerzej w tym artykule. Często inspirują nas przepisy szefów kuchni i sami staramy się przygotować potrawy świąteczne, także w wersji wegańskiej.

- Potrawy wigilijne mają oczywiście swoją symbolikę, ale niektórzy chcą, aby były też wegetariańskie. W naszej ofercie również ci bardzo wymagający goście znajdą coś dla siebie. Na początek szefowie kuchni hotelu Haffner - Michał Zawierzeniec oraz Grzegorz Labuda - proponują tradycyjną zupę grzybową przygotowaną na warzywnym bulionie. Do niej oczywiście domowej roboty makaron lub ręcznie klejone uszka z kapustą i grzybami. Na drugie? W wersji gotowanej lub smażonej oczywiście pierogi z farszem. Dla tych, którzy oczekują bardziej nowoczesnych rozwiązań, proponujemy carpaccio z buraka lub sałatkę kuskus z pieczoną papryką. Na koniec deser: sernik cynamonowo-miodowy bezglutenowy w wykonaniu samego mistrza polski cukierników Michała Wiśniewskiego. To zdecydowanie smak tradycji - mówi Paulina Marwińska, specjalista ds. marketingu hotelu Haffner.
Z najnowszego raportu przeprowadzonego przez stowarzyszenie Roślinniejemy wynika, że 39,9 proc. Polaków w wieku 18-24 kupuje roślinne alternatywy mięsa - parówki, burgery czy nuggetsy wytworzone bez wykorzystania produktów odzwierzęcych, a 11,9 proc. młodych konsumentów regularnie spożywa takie produkty. Grupa ta się stale poszerza, więc w przyszłości wegańskie święta mogą stać się czymś naturalnym.

- Jednym z najprostszych ukłonów w stronę zwierząt może być właśnie wprowadzenie większej liczby roślinnych dań na nasz świąteczny stół. Co najważniejsze - nie musi się to odbywać żadnym specjalnym kosztem dla domowników: ani smakowym, ani finansowym. Moi ultrakonserwatywni pod względem świąt tata i dziadek potwierdzają pod przysięgą, że śledź z boczniaka, bigos ze smażonym w sosie sojowym wędzonym tofu czy pasztet z soczewicy swoim smakiem dorównują, a czasami przerastają znane i bezpieczne "klasyki". Spokojnie, bardziej roślinne święta nie oznaczają zajadania się miksem sałat, opisałabym to raczej jako bogactwo tradycyjnych smaków w nowej odsłonie, dużo frajdy podczas ich wspólnego przyrządzania i testowania, a dodatkowo poczucie, że zrobiło się coś dobrego dla zwierząt - przekonuje Weronika Pochylska, reprezentująca kampanię Roślinniejemy i Otwarte Klatki/Anima International.

Co dzieje się w Trójmieście w święta: wydarzenia


O wpływie masowej produkcji mięsa na środowisko mówi się ostatnio wiele. Nic więc dziwnego, że zwolenników ograniczenia lub wyeliminowania mięsa z diety jest coraz więcej, dlatego restauracje starają się komponować menu odpowiedzialnie oraz wychodzić naprzeciw oczekiwaniom gości. W świątecznym czasie warto poznać nowe smaki lub przygotować coś samodzielnie i przekonać się, że kuchnia roślinna ma wiele możliwości.

- Zmniejszenie ilości spożycia produktów odzwierzęcych to nie tylko tymczasowy trend, ale wyraz rosnącej świadomości ludzi o wpływie, jaki masowa hodowla zwierząt ma na środowisko. W restauracji Mercato oczywiście również zdajemy sobie z tego sprawę - korzystamy z lokalnych i sprawdzonych produktów, aby świadomie ograniczać ślad węglowy. W aktualnej karcie mamy więcej niż dotychczas dań warzywnych, z których część jest wegańska, jak tradycyjna zupa gdańska bez ryby, a część jest bardzo prosta do "zweganizowania" na prośbę naszych gości, np. poprzez zastąpienie tradycyjnego nabiału śmietanką kokosową, co w Mercato często praktykujemy zwłaszcza w deserach. Jeśli chodzi o tegoroczne święta Bożego Narodzenia, oczywiście również mamy wegańskie propozycje dla naszych gości, jak chociażby tradycyjne uszka z grzybami - mówi Urszula Wiśniewska, PR&marketing specialist.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Sernik cynamonowo-miodowy jest jednym ze świątecznych wypieków.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Interpretacja zupy rybnej w wegańskiej wersji: bulion z pieczonych ziemniaków z bakłażanem - dostępna w restauracji Mercato.

Miejsca

Opinie (167) ponad 20 zablokowanych

  • tego nie mozna nazwac jedzeniem iod tego powinno sie zaczax (1)

    • 10 9

    • Ty na Wigilię jesz tylko mięso?

      • 1 1

  • Wigilia (1)

    Też mi sensacja! I oczywiście "trendy".
    Przecież Wigilia zawsze była postna. Czyli bez mięsa!
    To było be. A teraz odkrycie Ameryki! Na Wigilię podajemy nie dania postne, ale wegetariańskie! I popatrzcie jacy jesteśmy nowocześni.

    • 15 5

    • Nie do końca

      A co z rybami?

      • 3 1

  • Hitler był wegetarianinem i to mi wszystko (3)

    mówi.

    • 14 10

    • (1)

      Nie był, poczytaj. To była tylko nazistowska propaganda. Poza tym Stalin jadł mieso. I co z tego wynika? Nic.

      • 9 1

      • I obaj pili wodę... I reszta ludzkości też.

        I cały mistetny wywód w p***u

        • 4 0

    • Był też człowiekiem a to mówi wszystko.

      • 7 2

  • Weganizm?? (3)

    Odbieram to jako modny, cool trend.
    Albo coś dla lalusiowatych, zniewieściałych gogusiów.

    • 66 31

    • nie rozciagaj swojego problemu na innych. (2)

      • 11 21

      • (1)

        A czy on pisze artykuły o tym jak cool jest jeść mięso? Jak już to wege rozciągają swoje problemy na innych.

        • 7 9

        • nikt nikomu nie każe nie jeść mięsa

          to wolny wybór

          • 7 3

  • Wyścig szczurów (5)

    Czy moda to coś za czym powinniśmy ślepo podążać? Czy lepiej kierować się zdrowym rozsądkiem? Czy ktoś kto nie ulega trendom, jest gorszy, napiętnowany?

    • 99 36

    • ???????????????????? (1)

      zdejmij buty, przełam trend, bądź oryginalny, przestań też oddychać

      • 10 11

      • ale że boso chodzić?

        tego już próbowały hipiski, ale chyba się okazało mało praktyczne, skoro przestały :) stópki się brudzą :))))))

        • 7 3

    • Najgorsze jest to, jakie trendy są kreowane

      Moda jest cały czas na produkty o jak najniższym koszcie produkcji i jak najwyższej przebitce za "nadążanie za trendami"

      • 21 3

    • zawsze istnieli konformiści dla których moda była wyznacznikiem

      dla nich na pewno jesteś gorszy, tylko czy ma to dla ciebie znaczenie?

      • 25 7

    • czujesz to?

      • 8 0

  • Uprzejmie przypominam, że jeszcze do niedawna tradycyjna polska wigilia była w zasadzie wegetariańska - wyjątek (24)

    stanowiła ryba.

    • 114 8

    • Chyba 1/3 roku to były różnego rodzaju posty (7)

      Ludzie nie jadali wcale mięsa dużo. Było drogie i psuło się.

      • 23 6

      • Nie mieszajmy postu z niedoborem. Post jest własną decyzją; niedobór - zewnętrzną. (6)

        • 13 8

        • Ludzie nie jadali mięsa, więc to nie był niedobór, ale coś optymalnego (5)

          Dopiero przez ostatnie dziesięciolecia mamy mięsną dietę, a że nie jesteśmy do takiej ilości mięsa przyzwyczajeni, to stajemy się otyli i chorzy.

          • 15 11

          • niektorzy jadali (kler, krolowie, szlachta) i to czesto. nie jadali biedni. (4)

            A faktycznie prawdą jest, ze ilosci miesa spozywanego obecnie to jakis kosmos.

            • 12 5

            • (3)

              Ja wiem, czy kosmos... wszelkie dostępne statystyki wskazują, że jadamy dużo mniej mięsa niż w PRL-u, mimo że przed 40 laty było w stosunku do zarobków dużo droższe, a ponadto trudno dostępne.

              • 10 10

              • po co kłamiesz w żywe oczy i wypisujesz i**otyzmy niezgodne z faktami?

                nie ma "wszystkich statystyk" bo dane są tylko jedne i te dane są proste, jemy z roku na rok więcej mięsa od końca wojny

                • 6 3

              • prosze, przytocz choc jedną z nich. (1)

                • 10 1

              • Poszukaj sobie

                • 2 2

    • (5)

      A potem tradycyjna pasterka, na której połowa kościoła zionęła wódą, a po powrocie z kościoła szynki na stół. Ehh, były czasy.

      • 19 20

      • ... Sven juz sie nawet nie podpisuje dzban (1)

        • 6 0

        • sven edzio janusz pracownik od generowania 80% wpisow na forum

          nie musi się podpisywa, d**ila od raz po wpisach można poznać

          • 4 0

      • Gdyż wiara wielu osób nie zasadza się na dogmatach a na dośc swobodnej interpretacji (1)

        miksu wierzeń, tradycji i tego co jest akurat wygodne.

        • 22 4

        • Amen.

          • 4 1

      • przecież nic się nie zmieniło. ci co łażą na pasterki dalej mogą spotkać tych co zioną wódą

        • 11 2

    • Mowa o Swietach

      Ale mowa o Swietach.Wigilia to preludium..

      • 0 0

    • przypominasz swoja głupote a wiesz co to jest post? (6)

      • 0 9

      • (2)

        POST metoda przesyłania danych w sieci internet. Istnieje w ramach protokołu HTTP i wykorzystywana jest najczęściej do wysłania informacji z formularza znajdującego się na stronie internetowej.

        • 9 8

        • tia, kiedyś na angielskim w szkole kolega powiedział że mamy The Great Post

          a potem będzie Easter :D

          • 3 2

        • jest jeszcze metoda GET

          ale w tej specjalistami są członkowie Partii miłościwie nam panującej

          • 5 5

      • W wigilie nie obowiązuje post. No ale skąd to możesz wiedziec jako katolik? (2)

        • 6 14

        • (1)

          A wiesz kiedy się to zmieniło?

          • 3 0

          • teoretycznie w '83, ale Polacy tradycyjnie nie jadali w wigilie miesa

            • 11 0

    • Nie była wegetariańska nawet jak odejmiesz ryby (1)

      Bo prawie wszędzie była np. ryba w galarecie a żelatyna oraz bardzo wiele innych dodatków do żywności jest anty-wege - także jeśli nie używasz produktów sprawdzonych pod kątem składu na zawartość anty-wege składników to jest taki sam wegetarianizm, jak zrobienie wegetariańskiej zupy poprzez wyjęcie z niej kości po ugotowaniu :)

      • 8 14

      • biedny jesteś człowieku, biedny

        ani wiedzy, ani inteligencji, ani kręgosłupa, piszesz z więzienia czy z psychiatryka?

        • 6 6

  • W ankiecie brakuje opcji wegetarianskiej. (3)

    Ja mięsa nie jem ale potrawy wegańskie jadam tylko niejako przypadkiem.

    • 39 2

    • w ankiecie brakuje też sapidarianizmu (1)

      dieta sapidariańska jest jedynie słuszna i najlepsza. My sapidarianie emanujemy szczęściem i chcemy podzielić się nim z innymi. Sapidarianizm, z łac. sapidus - 'smaczny' zakłada, że jemy wyłącznie rzeczy które nam smakują, w takich ilościach by mieć jak największą radość z jedzenia (tzn. np. żeby nas potem brzuch nie bolał). W sapidarianiźmie wyróżniamy kilka nurtów: sapidarianizm ordynaryjny (zwyczajny, jest to najbardziej tolerancyjny i rozpowszechniony odłam), sapidarianizm stoicki, sapidarianizm wulgarny (z łac. codzienny, zwyczajny), sapidarianizm tradycyjny oraz sapidarianizm świętojański. Ten ostatni z racji większych ilości spożywanego alkoholu uznawany jest przez nas za lekką herezję. Generalnie w sapidarianiźmie jest tylko jeden nakaz i jeden zakaz. Nakazuje się jeść rzeczy smaczne, zakazuje się jeść rzeczy niesmaczne. Kto złamie zakaz lub nakaz, musi odbyć pokutę, np. post albo j_bnąć się w łeb. Aha! nie trzeba uznawać ani zwierzchności Papieża ani Dalajlamy ani Prezydenta USA by być sapidarianinem. Mało tego! Każdy troszeczkę jest sapidarianinem. Powiedzmy więc to głośno: wszyscy jesteśmy sapidarianami!!!!

      • 13 5

      • Niech żyje sapidarianizm, krzyknęła mucha stojąc na gó.nie.

        • 4 1

    • dokładnie

      jak sobie zrobię placki ziemniaczane to jestem przypadkowym weganinem, a przykłady można mnożyć

      • 12 1

  • Moda zwalnia od myślenia

    Były mody na dresy ortalionowe , disco polo, kasety wideło, mokre włoszki, golfy 2.Teraz mamy hulajnogi, brody, rurki, wege, netflixy, lgbt....ech z deszczu pod rynnę.

    • 23 3

  • Weganie czy wegetarianie to taka kulinarna odmiana "świadków Jehowy". Jedni i drudzy wieszczą koniec świata i w swej nachalności są nieznośni. Wesołych Świąt.

    • 28 12

  • Niestety ale często to nie moda tylko alergia/nietolerancja. Mam w domu alergika- za kazdym razem znajdzie się mądry ktrory skomentuje moja chęć kupienia wegańskiego produktu. LudZie przestańmy oceniać.

    • 4 10

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane