wiadomości - Kulinaria & Wino

Święta w restauracji: luksus dla każdego?

W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu.
W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu. rawpixel/123rf.com

Coraz więcej restauracji proponuje spędzenie świątecznego czasu w lokalu zamiast w domu. Chętnych nie brakuje, także w Trójmieście.



Zbliżające się wydarzenia w Trójmieście


Co myślisz o spędzeniu Świąt w restauracji?

to bardzo dobry pomysł, skorzystam 11%
dobry pomysł, może w przyszłym roku tak zrobię 11%
chciał(a)bym, ale to zbyt duży wydatek 13%
jestem za, ale moja rodzina się nie zgadza na takie rozwiązanie 4%
marzą mi się wyjazdowe Święta, podczas których nic nie trzeba robić 23%
wolę Święta w domu 38%
zakończona Łącznie głosów: 657
Kolacja wigilijna, świąteczny obiad w pierwszy dzień Świąt albo pobyt z rodziną w hotelu przez całe Święta - to rozwiązania, które wybiera coraz więcej osób. Przygotowanie potraw zajmuje sporo czasu, a nie wszyscy mogą pozwolić sobie na urlop przed świętami. Wiąże się to również ze zmęczeniem, zwłaszcza jeśli przygotowaniem zajmuje się jedna osoba.

Przeczytaj także: Ile kosztuje rodzinna Wigilia?

Poszukiwanie prezentów, zakupy, dekorowanie domu i jeszcze godziny spędzone w kuchni: to model świąt, który wielu osobom przestaje odpowiadać, dlatego coraz więcej świątecznych obowiązków wolimy powierzyć innym osobom, byśmy sami mogli skupić się na wypoczynku.

- Z roku na rok dostrzegamy trend, aby spędzać święta w hotelu, a kiedy to nie jest możliwe, to chociażby część z nich przenieść do restauracji. Najlepszym tego przykładem jest trójmiejska rodzina, która wynajęła naszą salę balową właśnie w Wigilię, aby spędzić ją wspólnie w pięknym otoczeniu i przy tradycyjnych potrawach a jednocześnie uniknąć żmudnych przygotowań, które z reguły koncentrują się na jednej osobie lub/i jednym domu. A tak wszyscy czują się pełnoprawnymi gośćmi i mogą po prostu cieszyć się swoim towarzystwem. Inne rozwiązanie to obiad świąteczny w pierwszy lub drugi dzień Świąt - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w Hotelu Quadrille.
- W tym roku kolacja wigilijna w Hotelu Haffner będzie naprawdę wyjątkowa. "Gwiazdka z Gwiazdami" to szereg atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koncert kolęd, czytanie bajek przez medialne nazwiska czy "Kevin sam w domu" w wigilijny wieczór, to tylko nieliczne atrakcje, jakie przygotowaliśmy w tym roku. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne wigilijne dania w nowoczesnej odsłonie. Goście będą mogli skosztować m.in. tradycyjnej zupy grzybowej, filetu z karpia z migdałami z tradycyjną kapustą i piernikowym pure ziemniaczanym, kaczki faszerowanej bakaliami, karpia pod cytrynową galaretką, podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, filetu z sandacza w sosie polskim, makowca staropolskiego czy piernika świątecznego. Odwiedzi nas również Święty Mikołaj. Dzięki tak bogatej oprawie świątecznej z roku na rok widzimy wzrostową tendencję a goście mogą odpocząć od codziennych obowiązków takich jak sprzątanie czy gotowanie - mówi Paulina Marwińska, Marketing&PR Manager Hotelu Haffner.
Przeczytaj także: Piękne dekoracje: przygotuj dom na święta

Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań.
Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań. mat. pras. Hefra

Święta w trójmiejskich restauracjach



W Trójmieście nie brakuje restauracji, w których możemy spędzić część Świąt. Wiele z nich funkcjonuje ze względu na gości, którzy zatrzymali się w hotelach znajdujących się przy restauracji i spędzają tam całą świąteczną przerwę. Wszystkie opisywane restauracje są natomiast otwarte na gości z zewnątrz, którzy zechcą w tym czasie wybrać się do restauracji.

Tomasz Koprowski opracował wigilijne menu w restauracji Art DecoHotelu Sofitel Grand Sopot. Znajduje się w nim m.in. pierś z kaczki marynowanej w pierniku i soli z Wieliczki, filet z sandacza smażony na palonym maśle i barszcz grzybowy z łazankami, a na deser jabłko duszone w winie i suszonych owocach z musem czekoladowym, makiem i lodami waniliowymi. Koszt kolacji za osobę wynosi 179 zł.

Na uroczystą kolację wigilijną wybrać się możemy do restauracji Biały Królik. To propozycja, aby spędzić ten wieczór w gronie najbliższych, przy wspólnych stołach zastawionych półmiskami ze świątecznymi specjałami, których zgodnie z tradycją będzie aż dwanaście. Szef kuchni, Marcin Popielarz, przygotuje m.in. dorsza z kurkami, raki w majonezie i zupę z suszonych grzybów. Cena za osobę wynosi 185 zł.

Restauracja Mercato, z Pawłem Stawickim na czele, zaprasza na wykwintną wigilię. W trakcie wieczoru podane będą autorskie dania szefa kuchni, m.in. marynowany śledź z cebulą i jabłkiem, barszcz z grzybami, pstrąg w połączeniu z porem i rakami oraz piernik z białą czekoladą i lodami o smaku owoców leśnych. Cena zestawu wynosi 135 zł. W restauracji serwowany będzie również obiad bożonarodzeniowy, w którym znajdą się dania w ciekawej odsłonie. Cena wynosi 145 zł za osobę.

Przeczytaj także: Sylwester w najlepszym wydaniu. Propozycje deluxe

Codziennie, od 22 do 26 grudniaHotelu Sopot, serwowane będą obiadokolacje. Każdego dnia tematem przewodnim będzie jeden z pięciu regionów Polski. W sobotę, 22 grudnia, pojawi się menu wielkopolskie, następnie menu śląskie, wigilia odbędzie się z tradycyjnymi kaszubskimi smakami, a później goście będą mogli spróbować jeszcze góralskich i mazurskich potraw. Cena za obiadokolację wigilijną wynosi 190 zł za osobę, a w pozostałe dni 130 zł.

Bufetowe menu wigilijne czekać będzie również w restauracji Verres en Vers, znajdującej się w Hotelu Radisson Blu w Gdańsku. W przygotowanych daniach połączono lokalną kuchnię opartą na przepisach znanych od pokoleń z nutą nowoczesności. Pojawiają się m.in. takie dania jak pieczony filet z łososia z duszonymi porami i sosem maślanym, tradycyjne śledzie w stylu polskim czy udko z kaczki konfitowanej z czerwoną kapustą i jabłkami. Koszt za osobę wynosi 150 zł.

Restauracja Pasjami zaprasza na świąteczny brunch w pierwszy i drugi dzień Świąt. Możemy spędzić Święta Bożego Narodzenia w kameralnych wnętrzach Hotelu Rezydent. W tutejszej restauracji serwowane będą dania w formie otwartego bufetu, zaś czas umili muzyka na żywo. Koszt uczestnictwa w brunchu wynosi 120 zł za osobę.

Na kolację wigilijną zaprasza hotel Mercure Gdańsk Posejdon. Serwowane menu lub dania w formie bufetu kosztują 120 zł za osobę.

W większości restauracji wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.


Opinie (112) 7 zablokowanych

  • "Chętnych nie brakuje" (11)

    To daje do myślenia ... Czy upada jakaś tradycja? Konsumpcjonizm przybiera taka formę? Może coraz więcej jest osób samotnych? Jesteśmy coraz bardziej leniwi? A może to kolejna okazja żeby się pokazać ? A może tworzy się nowy standard świąt?

    • 57 47

    • Święta.....? (1)

      -najważniejsze będą fotki z #impreza#wigilya.

      • 18 11

      • Xd

        To nie prawda

        • 0 2

    • Ludzie zabiegani

      zarznięci robotą, na końcu kija kilka banknotów polskich złotych - nie ma sie co dziwić ze ludzie chcą wypocząć - zmieniły sie czasy - każdy tyra, biega, pędzi - przygotowanie świąt spada na drugi tor...

      • 33 4

    • Wigilia z cała rodzina - u mnie koło 25 osób z dziećmi w domu ciężko to pomieścić i ugościć no i nagotować wszystkiego na tyle osób. Człowiek do pracy chodzi , dziadkowie do pracy i nie ma komu, kiedy, bo nikt nie chce zmęczony po pracy do 12 w garach siedzieć. Wiele kobiet chciałoby się wyspać w wigilie wziac prysznic zrobić pAzokcie i włosy ładnie się ubrać i cieszyć się rodzina i chwila a nie pilnować czy pierogi jeszcze ciepłe czy pogrzać i zmienić talerze... a jak kasa się zgadza za na koncie to czemu nie?

      • 53 4

    • Tobie to pewnie ktoś pod nos podstawia (3)

      "Samo się zrobi", "samo nakryje", "samo posprząta"...

      • 18 8

      • (1)

        Sądzisz po sobie? Pod nos to właśnie w knajpie podstawiają ... Nic od siebie tylko na gotowe, ewentualnie z gestem dać ekstra 5 dych pani co będzie się wokół "twojego" stołu uwijać. Ktoś zrobił, ktoś nakrył i ktoś posprząta. Wygodnie pójść na gotowca a komuś wmawiać że nic w domu nie robi.

        • 4 15

        • Ktoś zrobi, posprząta i mu za to zapłacą.
          To się nazywa praca, jakbyś nie wiedział.

          • 14 4

      • a dlaczego nie?

        • 9 0

    • myślę, że wszystko po trochu, ale
      po tym artykule sama myślę o tym, czy np w następnym roku w okresie świątyecznym (nie w Wigilię) nie pójść do restauracji na takie menu degustacyjne inspirowane świątecznymi potrawami. dlaczego? bo lubię poznawać nowe, w niecodziennej odsłonie. może będzie zaskakujące ipyszne, a może śmieszne i okropne? zobaczymy :)
      nie wrzucałabym wszystkiego od razu do worka z "idzie nowe, ludziom się nie chce, liczy się hajs, kiedyś to było"

      • 16 1

    • jak podadzą kapłona to idę

      • 1 1

    • a co cie to obchodzi

      • 0 0

  • Polecam (6)

    Jest dużo bardziej komfortowo. Nie ma biegania po sklepach, stania przy garach i nerwów.

    • 59 33

    • (4)

      Smutne to, mało kto myśli o tym, że kto inny za to stoi przy garach i ma nerwy zamaist spędzić czas z rodziną. Wszyscy myślą tylko o własnej d****.

      • 28 18

      • (3)

        Ten "kto inny" ma za to płacone niemałe pieniądze, to raz. Dwa - nikt go tej pracy nie zmusza.

        • 19 12

        • (1)

          Jak ma płacone, to nie wiesz.

          • 13 8

          • Nie, na pewno siedzi tam w ramach wolontariatu.

            • 10 3

        • Uuuuu

          Prezesowa lub jej smoczyca na portalu odpisuje.

          • 2 7

    • Xd

      No i coo?

      • 4 0

  • Szok (16)

    co za bzdura aby święta spędzać w hotelu czy restauracji....??Rozumiem po , rozumiem sylwester ale święta to specjalny czas który powinien być tylko z bliskimi , rodzina i w domu
    Polki w sklepach sie uginają , sklepy czynne nawet w poniedzialek wigilijny i każdy znajdzie coś dla siebie aby przygotować , ugotować a nawet w ostateczności zamówić catering
    Ludzie , co z Wami? Wygodnictwo i konsumpcjonizm, a potem kazdy zapatrzony w swoj smartfon ..

    • 70 58

    • (2)

      Wybieram spędzenie czasu z bliskimi w restauracji, a nie stanie w kuchni dwa dni.

      • 34 15

      • (1)

        Księżniczka sie znalazła

        • 11 27

        • Garotłuk się znalazł

          • 7 5

    • '(...) czas który powinien być tylko z bliskimi , rodzina (...)' Jeśli dobrze rozumiem - restauracje właśnie to proponują. (6)

      Skoro komu to pasuje, w czym problem? Jedni świętują w domu, inni w tym czasie wyskakują na narty albo do ciepłych krajów, jeszcze inni zwalają się rodzinie na głowę ;) a kolejni mają temat świąt w dalekich tyłach, bo nie obchodzą ich wcale.
      I ok. każdemu według potrzeb i chęci. Tak trudno zrozumieć?

      • 33 7

      • a może obsługa hoteli i restauracji też by chciała z rodziną święta spędzić? (5)

        czy to jeszcze trudniej zrozumieć?

        • 8 22

        • Ach, kolejni uciśnieni. Widocznie chcą pracować w te dni, skoro przychodzą do pracy.

          • 14 8

        • Szanowny/Szanowna - przede wszystkim należy rozumieć i przyjmować na klatę konsekwencje

          dokonywanych przez siebie wyborów, w tym zawodu i firmy. Volenti non fit iniuria, w skrócie ;) Reszta przyjdzie z czasem.
          Dziękuję za uwagę, miłego, bez odbioru.

          • 15 5

        • Są zawody, w których nie musisz pracować w święta.

          Polecam ich wybór osobom chcącym spędzić święta w rodzinnym towarzystwie.

          • 9 3

        • Cóż za brak empatii (1)

          Nie rozumiem minusowania. Może ktoś lubi pracę w gastronomii, jest utalentowanym kucharzem, ale nie odbiera mu to prawa do spędzenia świąt z rodziną, jak każdy inny. Argumenty "niech zmienią pracę" świadczą o braku kultury i ograniczeniu.

          Ja spędzam święta w domu właśnie między innymi z tego powodu. Nie muszę jeść wykwintnych dań, jem to, co umiem ugotować. Ważne, że święta spędzam z rodziną.

          • 9 4

          • To napisałaś... Może niech pracują tylko pn-pt 7-15.

            • 4 2

    • Pani Zofio (2)

      Zgadzam się z Panią. Święta powinny być spędzone w domu z bliskimi. I wcale nie trzeba stać prz garach 2 dni i szorować całej chaty na przyjazd gości - jeśli chodzi o porządki - wystarczy systematyczność, natomiast potrawy? Niech każdy przyniesie ze sobą jedną - dwie i każdy będzie zadowolony.. My tak robimy od x lat, łatwiej jest zrobić jedną sałatkę czy jakaś rybkę dla wszystkich niż wszystko samemu. Dlatego też nie ma u nas później problemu u kogo święta, gdyż to jest tylko inne miejsce (niezależnie czy dom mój, rodziców czy siostry) bo i tak wszystko jest tak samo. Na prawdę polecam. :)

      • 16 20

      • Święta powinny być spędzane tak jak każdemu pasuje, a nie tak jak się Tobie wydaje, że się powinno.

        Wesołych Świąt

        • 17 5

      • Powinny bo?

        • 3 1

    • no w sumie dobrze napisałaś

      "Polki w sklepach się uginają" - pewnie od ilości zakupów. Mimo tego jak cała rodzina się zaangażuje, a nie tylko kobiety, na których spoczywa zwykle jakieś 80% przygotowań to wcale nie jest tak źle. A wręcz przeciwnie. A święta tylko w domu z rodziną!

      • 4 6

    • Powiedział anty-konsumpcjonista

      Wyrzucając połowę poświątecznego jedzenia do śmieci...

      • 4 0

    • Popieram

      Popieram

      • 0 0

  • Dobry pomysł, jeśli ma być tradycyjnie 12 potraw.

    I jeszcze wszystko perfekcyjne: obsługa, wystrój, czysto i pięknie zapakowane prezenty oraz pani domu pięknie ubrana w czerwoną sukienkę.

    • 26 14

  • Dajcie odpocząć obsłudze. (15)

    Zjedzcie w domu

    • 55 24

    • (14)

      Nikt ich tam w łańcuchach nie trzyma.

      • 19 15

      • (13)

        Szanuj czyjąś pracę, hipsterze.

        • 11 13

        • (10)

          Szanuję. Nie szanuję ludzi, którzy chcą komuś pracy zakazywać.

          • 18 9

          • (9)

            Nie ma zakazu.

            • 4 10

            • No i dobrze (8)

              ale są głosy "dajcie odpocząć obsłudze" jakby ktoś ich do tego zmuszał.

              • 11 7

              • (7)

                Klient zawsze zmusza, bo się przecież należy.

                • 8 6

              • (6)

                Zmusza, jasne. Przystawia broń do skroni i wydaje polecenia.

                • 9 6

              • (5)

                Nie macie pojęcia, nikt ich nie zmusza... w jakim świecie żyjecie. Są klienci, restauracja się otwiera i nikt nie dyskutuje czy chcesz przyjść czy nie. Grafik rozpisany, a jak nie przyjdziesz to nie masz już roboty. Że niby jeszcze odpowiednio wyższa pensja??? Śmiechu warte.

                • 15 12

              • Potrafisz coś więcej niż biadolić? Nikt ich nie zmusza, podpisują umowę, pracują, dostają pensję. A jak ktoś nie ma jaj, żeby wywalczyć sobie godne warunki pracy w dzisiejszych czasach, to nawet mi go nie żal.

                • 4 9

              • Niemożlwe, w usługach gastronomicznych trzeba pracować gdy inni mają wolne. (3)

                Może niech restauracje pracują tylko w dni powszednie od 7 do 15.

                • 10 5

              • (2)

                Dla mnie to akurat może być wszystko pozamykane.

                • 5 4

              • (1)

                Dla mnie możesz nie istnieć. To nic nie zmienia

                • 3 3

              • Dla takich jak ty mogłoby nic nie istnieć.

                • 2 0

        • (1)

          Wyobraź sobie że wiele lat pracowałam w szpitalu,na dyżurach,również świątecznych i wiele osób, w tym lekarze lubili pracę w święta bo pacjenci na przepustkach,piguły żarcie przyniosą,wyżera jest no i lepiej płatne

          • 3 1

          • Nie każdy pracuje w służbach.

            • 1 0

  • Hostel Sopot? (14)

    Wszystkie danie przygotowane kilka dni wcześniej i odgrzewane w bemarach? Kto tam jest Szefem Kuchni, bo kucharzy to zza Wołgi już mają.

    • 25 6

    • Rodzina i szacunek. (11)

      Jedząc w tych restauracjach proszę pomyśleć o pracownikach, którzy bardzo by chcieli spędzić Święta ze swoją rodziną.

      • 18 20

      • I znowu to samo. Nie bądź prostak i nie mów ludziom co mają robić.

        • 18 6

      • (9)

        Nie wszyscy są wierzący i a płaca za prace w święta jest odpowiednio większa.

        • 9 8

        • (7)

          Jeszcze nie widziałam, żeby mój mąż dostał za pracę w Święta wyższą pensję... Za to od kilku lat siedzę w Święta sama, bo mało kto pomyśli, że może by jednak pracownicy i obsługa chcieli spędzić czas z rodziną. Od razu uprzedzę komentarze, nie nikt nie daje i wyboru. Co więcej po Świętach i Sylwestrze jak masz pecha to stracisz robotę, bo sezon się skończył.

          • 10 8

          • No to masz pecha

            I widzę ta sytuacja trwa od paru lat. Brawo. Skoro dajecie się d*ać, to nie dziwcie się, że ktoś was wykorzystuje.

            • 7 5

          • To niech zmieni pracę. (3)

            Ktoś go na siłę trzyma? Skoro odpowiadaja mu takie warunki to niech nie marudzi.

            • 8 7

            • (2)

              Nie będziesz za innych decydował.

              • 2 3

              • Nie, Ale skoro sam zdecydował to niech teraz nie płacze.

                • 4 2

              • Dokładnie

                Kucharze i obsługa wiedzieli, co to za praca, więc zdecydowali sami za siebie.

                • 7 2

          • pewnie zle gotujesz i masz ciagle kwasna gebe to facet woli pracowac ...

            • 5 1

          • Widocznie mąż pierdoła.

            • 2 3

        • Co ma bycie wierzącym do świąt? Ateiści też siedzą przy stole z rodzinami. Chyba że są hipsterami. To nie wiem.

          • 6 1

    • 190 zlotych za odgrzewane dania w hotelu Sopot?

      Nieźle kroją w tym Hotelu Sopot, towar z Biedry? Makro?

      • 4 1

    • Ten obóz pracy jeszcze istnieje???

      • 2 0

  • frajerów nie brakuje, kosimy was równo więc zapraszamy

    wiadomo, wy za ten luksus skroicie innych ale na tym to polega - święta w obecnych czasach to tylko zarobek, faktury, rozliczenia, obrót
    czasy typowo rodzinnych swiąt już przeminęły

    • 26 9

  • Moda od zachodnich sąsiadów (6)

    Pytanie co z tradycją spędzania świąt, nie będzie już tradycyjnego "zostaw, to na święta", a po wigilii też przysmaki zniknął i pierwszego dnia świąt nic nie będzie... Moim zdaniem dalekie to od naszej tradycji i jest nieekonomiczne jednocześnie. Poza tym obsługa też chciałaby mieć święta, to też są ludzie!

    • 17 29

    • U nas praktykuje się kult klienta i chęć spędzenia świąt z rodziną jest krytykowana przez wielkich klientów. Nie wiedzieć czemu porównują ich pracę do służb ("wy chcecie mieć wolne, a czemu Policjant musi pracować"?)

      • 5 8

    • Ktoś każe im pracować w tym zawodzie? (4)

      • 8 3

      • Podobno przychodzą do nich nocą i grożą bronią. Nie mają wyjścia xd

        • 7 2

      • (2)

        Tego nie wiesz.

        • 3 3

        • (1)

          A kto im kazał? Mafia restauracyjna?

          • 2 1

          • Zapytaj się.

            • 1 0

  • (4)

    Hipsteryzacja społeczeństwa... Zamiast z rodziną, to ze znajomymi i to na mieście. :(

    • 29 26

    • Zdrowiej (1)

      • 7 6

      • Głupiej.

        • 4 4

    • (1)

      a na miescie nie mozna sie spotkac z rodzina i znajomymi ?

      • 9 1

      • Nie wolno! To hipsterskie!

        • 6 1

  • (4)

    Zabawa dla bogatych. Ja niestety nie zasiadam w spolce skarbu panstwa

    • 28 12

    • "Cena wynosi 145 zł za osobę" (3)

      Serio? To jest bogactwo? :D

      • 4 3

      • (2)

        Niektórzy są tak biedni że mają tylko pieniądze.

        • 5 5

        • (1)

          A niektórzy są tak niezaradni, że 145 zł to dla nich majątek xd

          • 0 0

          • I bardzo dobrze bo trzeba się szanować. :)

            • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły