- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (132 opinie)
Walentynki deluxe: kolacja z afrodyzjakami, SPA lub wyjazd za miasto
Jeśli romantyczna kolacja, to gdzie? Jeśli odprężający pobyt w SPA, to w którym? Jeśli wspólny wyjazd za miasto, to dokąd? W tym roku przegląd ofert walentynkowych deluxe przedstawiamy nieco wcześniej - wiele z nich zaczyna się już w nadchodzący weekend.
Zobacz także nasz specjalny walentynkowy serwis
Na walentynkowy wieczór - czyli wtorek, 14 lutego - wybrane trójmiejskie restauracje przygotowały specjalne menu, skomponowane głównie z afrodyzjaków.
Takie pojawią się na przykład w dwóch restauracjach hotelu Sheraton. W sobotę 11 lutego Wave oferuje bufet walentynkowy z dodatkową atrakcją, czyli losowaniem vouchera na rodzinny swingujący brunch lub bufet włoski. 14 lutego z kolei w restauracji Cafe Polskie Smaki podana zostanie 5-daniowa kolacja (godz. 18-22, 150 zł/os.).
- Niezwykle trudno było mi skomponować kolację walentynkową wyłącznie z kaszubskich składników, dlatego polskie afrodyzjaki, jak np. seler, pojawiają się w menu obok tych znanych szeroko w całej Europie. Goście przywitani zostaną drinkiem Kir Royal na bazie szampana, a następnie poczęstowani ostrygą z marakują. Kolejnym daniem jest rosół, ale... na świeżych krewetkach, lekko pikantny, o posmaku trawy cytrynowej, galangalu i kolendry. Jako danie główne podamy policzki z regionalnych cielaków pomieszane ze smażonymi małżami św. Jakuba - wszystko to na purée z selera perfumowanym imbirem i z sosem z homara. Na deser serwujemy makaroniki z zieloną herbatą, gorzką czekoladą i chilli - zapowiada Krystian Szidel, szef kuchni restauracji Cafe Polskie Smaki.
Kolejną propozycję przygotowało Mercato (cena: 199 zł/os., selekcja alkoholi 115 zł/os.).
- W tym roku odeszliśmy od konwencji podawania afrodyzjaków jako głównego elementu dania. Koncentrujemy się raczej na lokalnych produktach, jednak składników rozgrzewających używamy do ich przygotowania. Pojawi się chili, czekolada - w deserze podana zostanie z maliną, karmelem i kawą. W troci pojawi się ogórek marynowany w ginie i koprze oraz jabłko podane w postaci lodów i zmieszane z awokado. Będzie też sporo ryb, w kilku miejscach pojawi się woda morska - w każdym daniu wyczuwalny będzie afrodyzjak, ale jako dodatek. Kolację dopełnią oczywiście relaksujące wina specjalnie dobrane do dań przez sommeliera - powiedział nam Paweł Stawicki z restauracji Mercato.
Afrodyzjakami kusi także gdański Lobster serwujący talerz pełen owoców morza (11-14.02, 499 zł/os.), a także trzy gdyńskie restauracje: Fedde Bistro w Baltic Plaza (godz. 16, 165 zł/os.), Sztuczka (godz. 19, 225 zł/os., z selekcją 6 win 330 zł/os.), oraz Open Kitchen (godz. 17:30-23:00, 229 zł/os.) oferujący 7 dań: tuńczyka z orzechami pinii, rosftbef wołowy z burakiem i chrzanem, foie gras z brusznicą, bulion cytrynowy z kaczką, skrei z imbirem i passiflorą, bażanta z kawą zbożową, a na deser czekoladę z różą.
Do Eliksiru warto wybrać się na walentynkowy foodparing (godz. 16:00, 249 zł/os.) - pięciodaniowej kolacji towarzyszyć będą cztery koktajle na bazie tequili, whisky, koniaku, wermutu i campari, przyprawiane syropami, na przykład z agawy, likierami, piankami (z cold brew, cynarową), gałką muszkatołową, trawą cytrynową, czekoladą i owocami.
Ci, którzy w walentynkowy wieczór cenią sobie nade wszystko atmosferę - przytulną, kameralną, przy balasku świec oraz na żywo granej muzyce - rozważyć powinni propozycje gdańskiego butikowego hotelu Podewils (14.02, godz. 18, 140 zł/os.) oraz sopockiego hotelu Rezydent (restauracja Pasjami, godz. 19, 120 zł/os.).
O zakochanych pamięta również Hotel Haffner, który zaprasza 14 lutego na Niebanalne Walentynki dla Par. Szef kuchni Łukasz Szczepaniak zadba o każde, nawet najbardziej wymagające podniebienia. 7-daniowa uczta przy świecach to koszt 149 zł/osobę.
Walentynki z noclegiem, relaks w SPA
Dla par tęskniących za wspólnym wypoczynkiem interesujące okazać się mogą oferty hoteli z okolic Trójmiasta.
Hotel Wieniawa koło Redy - pałacowo-dworski obiekt ze SPA i strefą wellness - zaprasza do siebie na cały weekend (1259 zł za Apartament Lux). Oferuje dwa noclegi ze śniadaniem, romantyczną kolację, relaks w basenie przy świecach, wizyty w saunie, łaźni parowej i zabiegi, z których szczególnie rekomenduje "Czar Wezyra" - aromatyczny masaż olejkiem kokosowym całego ciała. W trakcie pobytu w Rekowie Górnym skorzystać można dodatkowo ze sportowej oferty kompleksu: kortu tenisowego, squasha, kursów gry w golfa, aqua-aerobicu oraz zumby.
Obierając przeciwny kierunek, czyli Bory Tucholskie, zatrzymać można się w Hanza Pałac Wellness & SPA. 3-dniowy pakiet pobytu w hotelu obejmuje m.in. uroczystą kolację serwowaną w sobotę 11 lutego, walentynkową zabawę z DJ-em oraz nieograniczony dostęp do strefy wellness, czyli basenów, jacuzzi oraz kompleksu saun (1150 zł/para).
Z kolei w gdańskim hotelu Almond walentynkowa oferta noclegowa, oprócz kolacji i relaksu w strefie SPA & Wellness, obejmuje także wspólne przygotowywanie koktajli pod okiem profesjonalnego barmana (999 zł/para).
Ci, którzy na weekendowy wyjazd nie znajdą czasu, Hotel Mera SPA w Sopocie oraz Med SPA w Hotelu Gdańsk przygotowały specjalną ofertę. W pierwszym skorzystamy z 30-minutowego masażu, a potem zjemy 4-daniową kolację w spokojnej atmosferze, przy dźwiękach na żywo granej muzyki (253 zł/os.). W drugim poddamy się aromaterapeutycznemu masażowi karku, szyi i pleców - czekoladowy przygotowany został dla pań, piwny zaś dla ich partnerów (160 zł/os.).
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (85) ponad 20 zablokowanych
-
2017-02-08 13:17
WALE TYNKI :) (4)
no tak... a co mam zrobic, jak mnie nie stac na kolacje za 150-650 zł albo wiecej...
a kocham mojego Janusza. Co roku zabiera mnie na plaże, bierzemy parawan itd.
aaaaa, juz wiem ja zabiore mojego Janusza hot doga na Statoila albo do budki- 26 11
-
2017-02-11 10:53
Debilny komentarz
- 1 0
-
2017-02-08 21:02
hot dog by się Januszowi spodobał, ale w innym wydaniu
- 5 2
-
2017-02-08 19:48
Suchar...
- 4 2
-
2017-02-08 16:05
Dawaj Grażyna, dzisiaj zjemy na mieście... parówki na Orlenie :D:D:D
- 9 5
-
2017-02-10 07:26
(2)
niech tym razem Ona się postara i mnie gdzieś zabierze:), poczekamy zobaczymy.
- 6 1
-
2017-02-11 09:01
Ty chamie
- 1 1
-
2017-02-10 16:03
Zabierze Cię na zakupy i pozwoli Ci zapłacić ;)
- 1 2
-
2017-02-08 21:00
(3)
Też mam plan deluxe:
- winko to droższe z sieciowego sklepu - za 15 zł
- 2 opakowania śledzików na raz
- kilka świeczek z ikeła - te małe w aluminiowych spodkach
- Barry White z jutube
- masaż przy użyciu oliwki dla dzieci (na szczeście sioras ma dziecko więć pożyczę trochę)
- czuły petting na kwadracie w falowcu- 23 2
-
2017-02-11 07:22
Śledź do wina....?
- 0 0
-
2017-02-08 21:13
Marcin? (1)
najslabsza akcja w twoim malym zyciu. 14tego mozesz zostac w domu i pomęczyć kabanosa przy barrym. pozdrawiam
- 2 2
-
2017-02-08 21:26
Martynko...
Jestem dżentelmenem i jakiego mam asa w rękawie nie zdradzę publicznie.
Lofciam ciem- 1 1
-
2017-02-08 11:28
a ja wybrałem filharmonię, zamiast jak wszyscy - iść do kina na ten głupkowaty film o Greyu (6)
- 40 11
-
2017-02-08 11:37
Z tymi cenami restaruracje to nieźle pogalopowały;) (3)
Żeby jeszcze tak samo dobrze restauratorzy płacili..;)
- 45 2
-
2017-02-09 01:22
płacom (1)
bardzo dobrze - 3 netto.
- 1 1
-
2017-02-10 01:56
... stad nazwa 3-miasto.
- 0 0
-
2017-02-08 15:48
Ukrainiec na zmywaku jest zadowolony.
- 3 2
-
2017-02-08 23:00
ile browarów bierzesz ze sobą?
- 3 1
-
2017-02-08 21:01
Wow
Inteligent...- 3 2
-
2017-02-09 18:15
To Dzień Świra
Św. Walenty jest też patronem szaleńców
- 10 0
-
2017-02-08 16:11
Walentunki (2)
Ja zabiorę swoją drugą połówkę... i bedzie już litr, a tak poważnie to zabieram swoją starą na kolację do baru mlecznego jakiś kwiatek i s e x.
- 23 5
-
2017-02-08 21:36
(1)
Obsługa baru nie ma nic przeciwko?
Mogę wpaść popatrzeć?- 8 0
-
2017-02-09 11:45
Oczywiście, nawet się przyłączyć można...
- 3 1
-
2017-02-08 22:52
Szkoda kasy na te głupstwa poganskie. Daliby lepiej księdzu na tace
- 5 3
-
2017-02-08 22:24
nie ma jak łikend z ukochaną za miastem
- 1 2
-
2017-02-08 22:01
Poszedłbym z Grażyną na te afrodyzjaki ale co zrobić potem z Dżesiką i Brajanem?
- 2 6
-
2017-02-08 21:39
(1)
Przyznać się, kto napluł do talerza ze zdjęcia?
Kto wymyślił te obleśne piany do potraw?- 18 0
-
2017-02-08 21:56
to nie ślina....
to miliony żywych komórek z ogonkami ;-b
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.