- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Toskańskie smaki w gdańskiej Brovarni
Polenta z borowikami lub ragù z dzika, liście szałwii z pastą z anchois smażone w głębokim tłuszczu, pecorino, prosciutto, bruschetta i specjalnie dobrane wina - Brovarnia Gdańsk zapełniła się w piątek, 25 stycznia, miłośnikami toskańskiej kuchni spragnionymi smaku dań przygotowywanych przez znanego, włoskiego szefa kuchni, Leonardo Grazzi.
Rzeczywiście: każdy z gości piątkowego Wieczoru Toskańskiego w Brovarni Gdańsk mógł przekonać się o tym, że sekret dobrego smaku tkwi w prostocie i naturalnych składnikach. Bufet z zimnymi przekąskami i ciepłymi potrawami pachniał świeżymi ziołami, wędlinami, serami, borowikami. Nic dziwnego, że wydarzenie przyciągnęło sporą liczbę osób spragnionych włoskich smaków.
- Najbardziej smakuje mi ragù z dzika z polentą, kostki szpinaku z sosem z wątróbki, wszystkie zimne przystawki z bufetu są bardzo smacznie, przede wszystkim szynka prosciutto - przyznaje Anna, gość wieczoru. - Niejednokrotnie byłam w Toskanii i mogę przyznać, że proponowanie tu dania smakują rzeczywiście tak jak we Włoszech.
Leonardo Grazzi, znany włoski szef kuchni, przygotował wszystkie potrawy i przekąski na toskańską ucztę wraz z kucharzami z Brovarni. Jedną z atrakcji wieczoru był pokaz gotowania na żywo, czyli live cooking. Można było podejrzeć, jak powstaje mistrzowska polędwica wieprzowa z boczkiem i winogronami macerowanymi w winie.
- Dlaczego wszyscy tak bardzo kochają kuchnię włoską? Dla nas gotowanie nie jest stratą czasu, wkładamy w nie serce - tłumaczył Leonardo Grazzi. - To chwila tylko dla nas: przygotowanie posiłku jest równie istotne, jak samo jedzenie.
Poza degustacją delikatnej polędwicy, można było też skosztować czterech włoskich win dobranych specjalnie do potraw serwowanych podczas wydarzenia: Pinot Grigio, Barbera d'Asti, Bardolino Superiore i Chianti Colli Senesi.
- Chianti na szczepie sangiovese to najpopularniejsze z toskańskich win, znane i cenione na całym świecie - opowiadała sommelier Magdalena Grzywińska z firmy Winne Pola, która wybrała i dostarczyła trunki do degustacji. - Wina toskańskie to przede wszystkim wina czerwone, wyraziste w smaku, pasujące do mięs, past, pieczeni.
- Kuchnia regionalna, bez chemii, oparta na tradycji, staje się coraz bardziej popularna - wyjaśnia Izabela Grajek-Czabajska, specjalista ds. PR Hotelu Gdańsk. - Podczas wieczorów kulinarnych, podobnie jak na co dzień, w restauracji, nie będziemy używać półproduktów, stawiamy na naturalność. Chcemy, żeby formuła live cooking przybliżyła gościom kuchnię, która do tej pory była ukryta, niedostępna. Staramy się stworzyć wydarzenia przyjazne dzieciom - chcemy, żeby całe rodziny zaczęły wychodzić z domu, wybierać się do restauracji.
Leonardo Grazzi wie, jakie znaczenie ma wspólna celebracja posiłków. Od jakiegoś czasu razem w żona pracuje jako szef kuchni "do wynajęcia". Turyści nocujący w toskańskich willach mogą zamówić sobie obiad i pokaz gotowania na żywo w wykonaniu rodowitych Włochów. Taka praktyka zdobywa coraz większą popularność w całej Europie.
- Gotujemy, poznajemy ludzi, rodziny, spędzamy z nimi cały dzień: to okazja do spotkania, wspólnego posiłku, rozmowy - wyjaśnia. - Co jest tak naprawdę ważniejsze: jedzenie czy dobre towarzystwo? My, Włosi, nie musimy wybierać. Wiemy, że potrawy smakują dobrze tylko w towarzystwie przyjaciół.
W sobotę, 26.01, w karcie dań Brovarni Gdańsk można znaleźć toskańskie dania przygotowane przez Leonardo Grazzi.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (57) ponad 100 zablokowanych
-
2013-01-26 13:28
jaki sens serwować włoskie żarcie w niemieckiej knajpie ?
Dodam tylko że paskudnie tam się kiedyś strułem- 14 16
-
2013-01-26 13:07
Szałwię czuję do dziś, wspaniały wieczór ;)
- 8 5
-
2013-01-26 12:58
Byłem tam :)
Miałem okazję świetnie bawić się w restauracji Brovarnia. Jedzenie
było naprawdę wyśmienite ! Live cooking zrobił na nas wrażenie .
No i ten wystrój ! Pomysł z wprowadzeniem starego włoskiego
skutera do restauracji , znakomity !!!- 18 11
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.