Sięga wysoko - ponad korony drzew, zajmuje powierzchnię ponad 200 m kw. i widać z niego niemal całą zatokę, aż po Półwysep Helski. Mowa o tarasie należącym do restauracji Vinegre w Gdyni. W czwartek wieczór zainaugurowano tu sezon letni. Nowe menu, przygotowane specjalnie dla tego tarasu, oferuje ryby i owoce morza.
Vinegre, usytuowana na ostatniej kondygnacji Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni, ma ten plus, że do posiłków serwuje bonus - widok na polskie morze. Wystarczy skorzystać z urokliwego tarasu restauracji.
Agnieszka i Mariusz Zawadzcy - właściciele lokalu - witali na nim wczoraj pierwszych w tym roku gości. Przy chłodnym prosecco i śródziemnomorskich daniach biesiadowano ponad 4 godziny. Spotkanie zorganizowano w gronie najbliższych przyjaciół restauracji.
W tym roku na tarasie stanęła otwarta kuchnia. Zamawiać tu będzie można potrawy ze specjalnego menu, podawane tylko na świeżym powietrzu.
- Marynistyczny pejzaż zainspirował letnią kartę tarasu. Na oczach gości, w woku, przyrządzać będziemy świeże ryby i owoce morza - mówi Przemysław Hinc, szef kuchni w Vinegre. Krewetki serwowane będą z chorizo oraz bananami - łączenie słodkich i słonych smaków to karaibska praktyka, którą zapożyczyliśmy właśnie na lato. Będzie też można spróbować krewetek królewskich - gambasów, dzikich, niehodowlanych, sprowadzanych z Argentyny, przyrządzanych w całości, tj. w pancerzach, na czerwonym winie, z czosnkiem i hiszpańskimi oliwkami. W menu mamy też ryby - śledzia bałtyckiego, stek z halibuta marynowany w rozmarynie i kaparach, łososia w estragonie i piri piri - portugalskiej papryczce, doradę i okonia morskiego. Sos z homara, podawany do każdej potrawy, to nasza specjalność. Spotkanie urozmaiciły nie tylko pokazy live cooking'u. O oprawę muzyczną wieczoru zadbali
DJ Hensha oraz wokalistka klubowa -
Misza.
Od dziś taras otwarty jest dla wszystkich gości restauracji.