• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Sztuczki z piwem", czyli kolacja degustacyjna w restauracji Sztuczka

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
31 maja 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Środową kolację zorganizowano we współpracy restauracji Sztuczka z AleBrowarem. Na zdjęciu organizatorzy: Jacek Koprowski, Łukasz Chwojnicki i Michał Saks. Środową kolację zorganizowano we współpracy restauracji Sztuczka z AleBrowarem. Na zdjęciu organizatorzy: Jacek Koprowski, Łukasz Chwojnicki i Michał Saks.

Środowy wieczór w restauracji Sztuczka w Gdyni upłynął pod hasłem "Sztuczki z piwem". Sześciodaniową kolację urozmaicono o odpowiednio dobrane piwa z AleBrowaru i browaru Gościszewo. Degustacji towarzyszyły prelekcje na temat prezentowanych trunków. W kolacji wzięło udział prawie 30 gości.



W kameralnym gronie, odbyło się środowe spotkanie w restauracji Sztuczka w centrum Gdyni. "Sztuczki z Piwem" to kolejna kolacja przygotowana we współpracy ze współwłaścicielem i głównym piwowarem AleBrowaru - Michałem Saksem. Wydarzenie zgromadziło ok. 30 osób, sprawiając, że restauracyjna sala była w komplecie.

- Ideą naszej współpracy jest łączenie dań oraz kraftowych browarów. Menu na tę kolację powstało w oparciu o różne piwne style, pod które przygotowaliśmy idealnie pasujące dania. Zawsze staramy się aby dania i piwa łączyły się na zasadzie podobieństwa i tworzyły harmonijną kompozycję.

Do tej pory odbyły się trzy kolacje Beer Dinner (dwie w Sztuczce, jedna w Sztuczce Bistro) oraz unikalny Craftowy Śledzik, podczas którego Gościliśmy piwowarów z siedmiu wyśmienitych browarów - mówi Łukasz Chwojnicki reprezentujący restaurację Sztuczka.

Przygotowano menu kierując się zasadami food pairingu. Do współpracy zaproszono dwóch piwowarów: Stanisława CzarneckiegoAlexandra Himburga. Pierwszy z nich jest założycielem "Browaru Gościszewo". To właśnie w Gościszewie rozpoczęła się historia AleBrowaru, który przez sześc lat warzył tam swoje piwo. Natomiast Alexander Himburg jest założycielem i piwowarem w projekcie "Himburgs BrauKunstKeller". Swoje piwa warzy gościnnie w różnych browarach, dbając o bardzo wysoką jakość. Podczas degustacji, każdy z nich opowiedział kilka zdań o wybranym piwie, a obecni goście chętnie zadawali pytania na temat metod powstawania danego trunku.

  • Spotkanie odbyło się pod hasłem "Sztuczki z Piwem".
  • Zwieńczeniem kolacji był pyszny deser: panna cotta z trawą żubrową, mus truskawkowy i chips gryczany.
  • W kolacji wzięło udział ok.30 gości.
  • W trakcie kolacji podano sześć dań odpowiednio skomponowanych z piwami.
Część degustacyjną oficjalnie rozpoczął Michał Saks z AleBrowaru, który był głównym prowadzącym spotkanie. Zapowiedział, że wszystkie sześć piw prezentowanych wraz z daniami, stanowi swoisty przegląd różnych kierunków smakowych, które można znaleźć właśnie w piwach.

Pierwsze z nich prezentowało piwa, które odświeżają kubki smakowe. Takim piwem jest, pochodzący z browaru Gościszewo, Rybak-klasyczny lager, jasny pełny. Skomponowano z nim wyrazistą przystawkę z zielonych szparagów, kwiatów szczypiorku i kremu z białych szparagów. Było to orzeźwiające, lekko ostre danie z wyczuwalnym smakiem szczypiorku.

Następnie podano tatar wołowy z lodami musztardowymi, majonezem ostrygowym i popcornem, które ciekawie przełamywał intensywne smaki tego dania. Dobrane do tego piwo, było jednym z najciekawszych tego wieczoru. Pochodzące z browaru Sante Adairius Rustic Ales mieszczącego się w Kalifornii, Lady in Grey 2016 - Saison, to trunek z wyraźnymi nutami owoców i przypraw.

Hard Bride, piwo wytwórstwa AleBrowaru z jednej strony było bardzo gorzkie, jednak po chwili czuć było w nim słodycz. Zaserwowano je z bardzo smacznym daniem, na które składało się: kurza wątróbka, świeża, suszona śliwka oraz żel ze śliwki, karmelizowane mleko z zakwasem żurkowym i chrupiące ciasteczka.

Kolejny duet, to trunek również pochodzący z AleBrowaru, Mosaic BBC, czyli chmielowe i gorzkie piwo, wpadające w naftowe nuty. Wraz z nim podano, najciekawsze - ze względu na połączenia smaków - danie tego wieczoru, czyli filet z makreli z burakiem w słonym karmelu i orzeszkami pinii.

W końcu zawitało również ciemne piwo - wędzony porter, Gościszewo 55 24th anniversary, uwarzone z okazji 24-lecia browaru Gościszewo. Połączono go z pieczonym kawałkiem boczku w sosie teriyaki, z dodatkiem emulsji z pomarańczy, kremu z trawy cytrynowej i batata, sezamkowym ciastkiem i czarnym biszkoptem.

Podsumowaniem intensywnej w smakach kolacji, był pyszny deser. Składał się na niego: mus truskawkowy, puder z palonego masła, panna cotta z trawą cytrynową i chips gryczany. Dopasowano do niego przyjemnie kwaśne, malinowe piwo, Herr Axolotl-Berliner Weisse, podane z espumą z trawą żubrową i prażoną kaszą gryczaną. Powstało ze współpracy Michała Saksa z AleBrowaru z obecnym na kolacji, Alexandrem Himburgiem z browaru Himburgs BrauKunstKeller.

Odpowiedzialny za przygotowanie dań był szef kuchni, Jacek Koprowski, który po oficjalnej części przyszedł posłuchać opinii gości. Nie obyło się bez braw i pochwał, bo każde z dań było idealnie dopracowane.

Cena kolacji wraz z degustacją piw wynosiła 179 zł za osobę.

Sprawdź wszystkie zbliżające się kolacje degustacyjne.

Miejsca

  • Sztuczka Gdynia, Antoniego Abrahama 40

Wydarzenia

Opinie (48) 5 zablokowanych

  • eee tam! Wolę Bar pod wiatą.

    Lepiej, taniej i przewiewnie, do tego zawsze gwarno, wesoło i miła atmosfera.

    A rachunek nie wali po kieszeni.

    • 38 7

  • kiedys lubilem sztuczke ale teraz jej prestiz spadl

    zniknelo jadalne zloto i homary a podaje sie jakies scinki. to juz nie jest prestizowe. nie dla mnie.

    • 24 14

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane