wiadomości - Aktualności

stat

Sztuczka doceniona w konkursie Wine&Food Noble Night

Wręczenie nagród zwycięzcom
Wręczenie nagród zwycięzcom facebook.com/WineAndFoodNobleNight

W niedzielny wieczór zakończyła się jedenasta gala konkursu Wine&Food Noble Night, który ma na celu wyłonienie najlepszych restauracji i szefów kuchni w Polsce. W gronie zwycięzców znalazła się gdyńska restauracja Sztuczka z szefem kuchni Rafałem Wałęsą na czele. Zdobyła dwie nagrody, pierwsze i trzecie miejsce kolejno w kategoriach przystawka oraz danie główne.



Konkurs Wine&Food Noble Night odbył się już po raz jedenasty. Piątkowe wydarzenie zostało zorganizowane w formie kolacji w zaaranżowanej specjalnie na tę okazję restauracji w hali PTAK EXPO w Warszawie. Natomiast wyniki głosowania publiczności podano dopiero w niedzielę w nocy.

Zobacz także: Trójmiejskie restauracje w konkursie Wine&Food Noble Night

W finale wzięło udział dwanaście restauracji z całej Polski, których szefowie kuchni mieli za zadanie przygotować autorskie menu składające się z przystawki i dania głównego. Dodatkowo mieli stworzyć pozakonkursowy deser w formule popisu mistrzowskiego. Wyzwaniem była również skala przedsięwzięcia: ponad tysiąc gości degustowało przygotowane dania. Warto zaznaczyć, że poszczególne menu miało być zgodne z najnowszymi trendami tzw. food pairingu, dlatego szefowie kuchni musieli dobrać odpowiednie wina z najlepszych światowych winnic, whisky lub koktajle skomponowane według oryginalnych receptur.

Zwycięskich dań można spróbować w restauracji Sztuczka od 18 do 26 października



Konkurs Wine&Food Noble Night składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejności następuje selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji. W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi oraz dbałość o aranżację wnętrza.

Zobacz także: Tłusta Kaczka zabłysnęła kuchnią w Warszawie oraz Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night

Natomiast w finale restauracje ocenia publiczność, która podczas kolacji degustacyjnej ma możliwość skosztować wszystkich propozycji z menu. Goście mają również okazję obserwować zespoły podczas gotowania oraz możliwość porozmawiania z szefami kuchni. Osobna ocena należy do grona jury profesjonalnego, które sprawdza dania nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzą największe nazwiska świata kulinarnego, nagradzani szefowie kuchni, krytycy kulinarni i smakosze.

Laureatem tegorocznej edycji, wybranym w głosowaniu publiczności, została gdyńska restauracja Sztuczka z szefem kuchni, Rafałem Wałęsą na czele. Zdobyła dwie nagrody: pierwsze miejsce w kategorii przystawka oraz trzecie miejsce w kategorii danie główne. Zwycięzcą w kategorii danie główne została restauracja Boletus Zamek Kliczków, zdobywając też drugie miejsce w kategorii przystawka. Ostatnią restauracją, która znalazła się na podium, również w dwóch możliwych kategoriach, była Fiorentina Ristorante z Krakowa z drugim miejscem za danie główne i trzecim za przystawkę. Ponadto zdobyła wyróżnienie Akademii Gastronomicznej w Polsce. Natomiast wyróżnienie Jury Profesjonalnego otrzymała Restauracja Lumière z Poznania.

Wszystkie imprezy kulinarne odbywające się w Trójmieście znajdziesz w naszym kalendarzu



Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (22)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia