• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święto Konwalii po raz drugi w Gdańsku

Aleksandra Sobocińska
2 maja 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Mimo zmiennej pogody, doskonałe nastroje dopisywały. W końcu to święto radości! Mimo zmiennej pogody, doskonałe nastroje dopisywały. W końcu to święto radości!

Obchody francuskiego Święta Konwalii (fr. la fete du muguet) wpisały się na dobre w kalendarz wydarzeń restauracji Brasserie Verres en Veres w Gdańsku. Przed pierwszą niedzielą maja we Francji konwaliami zdobiono okna i drzwi domów oraz wręczano je osobom, które darzy się sympatią.



- Dzięki obchodom Święta Konwalii chcemy pokazać mieszkańcom Trójmiasta oraz turystom, że mamy w Gdańsku prawdziwą kuchnię francuską. Przyjezdni zazwyczaj szukają w okolicy smaków regionalnych i z nich znalezieniem raczej nie mają problemu, a my wychodzimy do nich z francuskimi daniami, które są również wyśmienite, a jednak znacznie mniej popularne. 1 maja to we Francji piękny i radosny dzień, postanowiliśmy zaczerpnąć z tej tradycji i bawić się również tutaj - opowiada Agnieszka Szmit, manager restauracji.

Czy lubisz kuchnię francuską?

Skąd pochodzi tradycja obdarowywania się konwaliami? W 1561 roku król Karol IX został obdarowany "na szczęście" gałązką konwalii przed podróżą w regionie Drôme. Ten gest tak bardzo mu się spodobał, że nakazał, aby 1 maja obdarowywać tymi kwiatami wszystkie damy dworu.

- Ze względu na specyficzny układ kwiatków na łodydze konwalia jest nazywana "drabiną do nieba", symbolizuje zatem również szczęście. Kwiat odkrył na nowo Christian Dior, który dzieciństwo spędził wśród kwiatów w ogrodzie marki. Jego pierwsza suknia została wykrojona właśnie w kształcie kwiatu konwalii. W późniejszym czasie ten motyw wielokrotnie przewijał się w świecie mody. Co więcej, Dior uwielbiał delikatne wino alzackie, którego można u nas dziś skosztować, choć normalnie jest ono sprzedawane na butelki - dodaje Agnieszka Szmit.

Obchody święta w Brasserie Verres en Vers rozpoczęły się w piątek o godz. 12. Przez kolejne sześć godzin, goście mogli próbować dań z nowej karty, słuchać muzyki na żywo i podziwiać... suknię wyszywaną konwaliami.

- Modelka przeszła w niej trzykrotnie po ul. Długiej. Odbył się u nas pokaz gotowania na żywo, podczas którego można było spróbować dań z naszej karty. Niektórzy pracownicy restauracji mówili dziś po francusku, co dodało obchodom wyjątkowego charakteru - relacjonuje Agnieszka Szmit.

Podczas live cooking można było zobaczyć, w jaki sposób i z jakich produktów powstają niektóre dania z nowej karty oraz na bieżąco ich smakować.

Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni i Agnieszka Szmit, manager restauracji, podczas live cooking. Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni i Agnieszka Szmit, manager restauracji, podczas live cooking.
- Serwowaliśmy antrykot w dwóch wersjach, pasztet z wątróbki kaczej na kanapkach, grasicę z duszonym rabarbarem, sałatkę z młodych buraków z serem pleśniowym i orzechami macadamia, mus czekoladowy z chilli i różowym pieprzem. Z nowej karty szczególnie polecam pierś z kaczki z sosem gruszkowym, serową brioszką i karmelizowanymi owocami. Dania powstają u nas w oparciu o slow food i tradycyjne receptury, nie jestem fanem eksperymentowania w kuchni - zachwalał Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni restauracji.

1 maja to w Brasserie Verres en Vers nie tylko Święto Konwalii, ale również otwarcie sezonu tarasowego.

Mimo zmiennej pogody, frekwencja dopisała, a przechodnie byli żywo zainteresowani obchodami święta oraz wyśmienitą kuchnią restauracji. Szkoda, że wydarzenie celebrowane jest raz w roku, bo panująca na nim radosna atmosfera, udzieliła się każdemu.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Relacja z pierwszej edycji wydarzenia - Święto Konwalii, czyli Dior, radość i ślimaki

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (19) 3 zablokowane

  • Chyba święto gerbery. Patrząc na wiązankę w ręku tej pani... (1)

    Nie dało się skołować małego bukieciku żeby wszystko grało?

    • 38 2

    • ale konwalie też są... na głowie

      • 2 1

  • W którym kraju na świecie obchodzi się polskie święta?? POlska chyba jedyny, którą która obce stawia ponad swoimi. (3)

    Zapytajcie się żabojadów czy lubią polską kuchnię i dlaczego nie obchodzą Polskich świąt u siebie w kraju!!

    • 34 8

    • Ze wszystkim się zgadzam, ale litości! Dlaczego piszesz przymiotniki z dużej litery??

      "polskie święta", "polską kuchnię", "polskich świąt".

      • 9 3

    • to nie "wina" Francuzów, to nasze naśladownictwo ( ślepe?)

      • 3 0

    • W Chile jest "Dzień Polaka"

      • 1 0

  • Konwalie dopiero maja pączki. Święto konwalii powinno być w drugą niedzielę maja. Polskie święto konwalii.

    • 18 0

  • Designarski live cooking jest cool.

    • 0 3

  • (1)

    Para w tle jakby z innego zdjęcia. Tutaj słonecznie i kolorowo, a kilka metrów dalej jesień w pełnym wydaniu.

    • 2 0

    • po prostu co chwilę padało 1 maja

      • 0 0

  • Artykuł sponsorowany? ;)))

    • 9 1

  • Bez sensu.

    • 3 0

  • O, Andrzej Juskowiak!

    • 0 0

  • Uwielbiam konwalie.

    • 5 0

  • Uwaga! (1)

    Wszystkie części rośliny świeżej i wysuszonej są trujące, najbardziej kwiaty i liście. Woda, w której stały konwalie, jest również trująca. Może spowodować śmierć dziecka.
    Także proszę być z nią ostrożnym...

    • 4 1

    • Niestety, większość także kwiatów dnoczkowych jest trująca, mało kto o tym wie

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane