Coraz więcej restauracji proponuje spędzenie świątecznego czasu w lokalu zamiast w domu. Chętnych nie brakuje, także w Trójmieście.
Zbliżające się wydarzenia w Trójmieście
to bardzo dobry pomysł, skorzystam
11%
dobry pomysł, może w przyszłym roku tak zrobię
11%
chciał(a)bym, ale to zbyt duży wydatek
13%
jestem za, ale moja rodzina się nie zgadza na takie rozwiązanie
4%
marzą mi się wyjazdowe Święta, podczas których nic nie trzeba robić
23%
Kolacja wigilijna, świąteczny obiad w pierwszy dzień Świąt albo pobyt z rodziną w hotelu przez całe Święta - to rozwiązania, które wybiera coraz więcej osób. Przygotowanie potraw zajmuje sporo czasu, a nie wszyscy mogą pozwolić sobie na urlop przed świętami. Wiąże się to również ze zmęczeniem, zwłaszcza jeśli przygotowaniem zajmuje się jedna osoba.
Przeczytaj także:
Ile kosztuje rodzinna Wigilia?
Poszukiwanie prezentów, zakupy, dekorowanie domu i jeszcze godziny spędzone w kuchni: to model świąt, który wielu osobom przestaje odpowiadać, dlatego coraz więcej świątecznych obowiązków wolimy powierzyć innym osobom, byśmy sami mogli skupić się na wypoczynku.
- Z roku na rok dostrzegamy trend, aby spędzać święta w hotelu, a kiedy to nie jest możliwe, to chociażby część z nich przenieść do restauracji. Najlepszym tego przykładem jest trójmiejska rodzina, która wynajęła naszą salę balową właśnie w Wigilię, aby spędzić ją wspólnie w pięknym otoczeniu i przy tradycyjnych potrawach a jednocześnie uniknąć żmudnych przygotowań, które z reguły koncentrują się na jednej osobie lub/i jednym domu. A tak wszyscy czują się pełnoprawnymi gośćmi i mogą po prostu cieszyć się swoim towarzystwem. Inne rozwiązanie to obiad świąteczny w pierwszy lub drugi dzień Świąt - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w Hotelu Quadrille.- W tym roku kolacja wigilijna w Hotelu Haffner będzie naprawdę wyjątkowa. "Gwiazdka z Gwiazdami" to szereg atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koncert kolęd, czytanie bajek przez medialne nazwiska czy "Kevin sam w domu" w wigilijny wieczór, to tylko nieliczne atrakcje, jakie przygotowaliśmy w tym roku. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne wigilijne dania w nowoczesnej odsłonie. Goście będą mogli skosztować m.in. tradycyjnej zupy grzybowej, filetu z karpia z migdałami z tradycyjną kapustą i piernikowym pure ziemniaczanym, kaczki faszerowanej bakaliami, karpia pod cytrynową galaretką, podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, filetu z sandacza w sosie polskim, makowca staropolskiego czy piernika świątecznego. Odwiedzi nas również Święty Mikołaj. Dzięki tak bogatej oprawie świątecznej z roku na rok widzimy wzrostową tendencję a goście mogą odpocząć od codziennych obowiązków takich jak sprzątanie czy gotowanie - mówi Paulina Marwińska, Marketing&PR Manager Hotelu Haffner.Przeczytaj także:
Piękne dekoracje: przygotuj dom na święta
Święta w trójmiejskich restauracjach
W Trójmieście nie brakuje restauracji, w których możemy spędzić część Świąt. Wiele z nich funkcjonuje ze względu na gości, którzy zatrzymali się w hotelach znajdujących się przy restauracji i spędzają tam całą świąteczną przerwę. Wszystkie opisywane restauracje są natomiast otwarte na gości z zewnątrz, którzy zechcą w tym czasie wybrać się do restauracji.
Tomasz Koprowski opracował
wigilijne menu w restauracji
Art Deco w
Hotelu Sofitel Grand Sopot. Znajduje się w nim m.in. pierś z kaczki marynowanej w pierniku i soli z Wieliczki, filet z sandacza smażony na palonym maśle i barszcz grzybowy z łazankami, a na deser jabłko duszone w winie i suszonych owocach z musem czekoladowym, makiem i lodami waniliowymi. Koszt kolacji za osobę wynosi 179 zł.
Na uroczystą kolację wigilijną wybrać się możemy do restauracji
Biały Królik. To propozycja, aby spędzić ten wieczór w gronie najbliższych, przy wspólnych stołach zastawionych półmiskami ze świątecznymi specjałami, których zgodnie z tradycją będzie aż dwanaście. Szef kuchni,
Marcin Popielarz, przygotuje m.in. dorsza z kurkami, raki w majonezie i zupę z suszonych grzybów. Cena za osobę wynosi 185 zł.
Restauracja
Mercato, z
Pawłem Stawickim na czele, zaprasza na wykwintną wigilię. W trakcie wieczoru podane będą autorskie dania szefa kuchni, m.in. marynowany śledź z cebulą i jabłkiem, barszcz z grzybami, pstrąg w połączeniu z porem i rakami oraz piernik z białą czekoladą i lodami o smaku owoców leśnych. Cena zestawu wynosi 135 zł. W restauracji serwowany będzie również obiad bożonarodzeniowy, w którym znajdą się dania w ciekawej odsłonie. Cena wynosi 145 zł za osobę.
Przeczytaj także:
Sylwester w najlepszym wydaniu. Propozycje deluxe
Codziennie,
od 22 do 26 grudnia w
Hotelu Sopot, serwowane będą obiadokolacje. Każdego dnia tematem przewodnim będzie jeden z pięciu regionów Polski. W sobotę, 22 grudnia, pojawi się menu wielkopolskie, następnie menu śląskie, wigilia odbędzie się z tradycyjnymi kaszubskimi smakami, a później goście będą mogli spróbować jeszcze góralskich i mazurskich potraw. Cena za obiadokolację wigilijną wynosi 190 zł za osobę, a w pozostałe dni 130 zł.
Bufetowe menu wigilijne czekać będzie również w restauracji
Verres en Vers, znajdującej się w
Hotelu Radisson Blu w Gdańsku. W przygotowanych daniach połączono lokalną kuchnię opartą na przepisach znanych od pokoleń z nutą nowoczesności. Pojawiają się m.in. takie dania jak pieczony filet z łososia z duszonymi porami i sosem maślanym, tradycyjne śledzie w stylu polskim czy udko z kaczki konfitowanej z czerwoną kapustą i jabłkami. Koszt za osobę wynosi 150 zł.
Restauracja Pasjami zaprasza na
świąteczny brunch w pierwszy i drugi dzień Świąt. Możemy spędzić Święta Bożego Narodzenia w kameralnych wnętrzach
Hotelu Rezydent. W tutejszej restauracji serwowane będą dania w formie otwartego bufetu, zaś czas umili muzyka na żywo. Koszt uczestnictwa w brunchu wynosi 120 zł za osobę.
Na
kolację wigilijną zaprasza hotel
Mercure Gdańsk Posejdon. Serwowane menu lub dania w formie bufetu kosztują 120 zł za osobę.
W większości restauracji wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.