Pamiętajmy o sprzątaniu liści sprzed posesji
Jesień to niezwykła pora roku, która inspiruje do kulinarnych eksperymentów i odkryć, także przy wyborze wina. W tym czasie orzeźwiające etykiety, które chętnie były wybierane w gorących miesiącach, ustępują miejsca wariantom nieco cięższym i bardziej charakternym. Jakim dokładnie? O to zapytaliśmy znawców z Trójmiasta.
Jakie wino najchętniej pijesz jesienią?
Jesienny pairing to rzecz kluczowa
Na rynku dostępne są oryginalne wina z wielu nawet najbardziej oddalonych części świata. Różnią się zatem nie tylko pochodzeniem, ale też smakiem: w zależności od szczepów, z których pochodzą, zupełnie inaczej będą budowały smaki na naszych podniebieniach.
Zaś jesień to czas, kiedy wielu zmienia przyzwyczajenie kulinarne i szuka sezonowych, aromatycznych dań, np. z grzybami czy dziczyzną. To też dlatego podczas tej pory roku pożądane są odpowiednie trunki, które będą te potrawy wzbogacać i uzupełniać.
Dobierajmy bukiety smakowe zgodnie z naszymi preferencjami.
fot. Edyta Steć/trojmiasto.pl
Jesienne rekomendacje
Lokalni specjaliści zajmujący się winami jednogłośnie wręcz akcentują, że polecane wina na okres jesienno-zimowy powinny mieć głębszy, bardziej wyrazisty smak. Zależne jest to jednak od serwowanych dań, ponieważ tzw. "pairing" bywa rzeczą kluczową.
Mając na uwadze popularne sezonowe potrawy, rekomendują przeważnie wina czerwone. Głównie z uwagi na zamiłowanie Polaków do spożywania czerwonego mięsa, gulaszów oraz wykorzystywanie w kuchni grzybów w okresie jesiennym, przy których czerwone, dojrzałe wina będą lepiej "budować" smak potraw.
Cuvée Tradition-bukiet czerwonych owoców i dzikich jagód. W ustach przyjemne i jedwabiste, dobrze zbalansowane. Wyczuwalna lekka nuta dębowego drewna.
fot. sklep.chateau-isolette
Cuvee Tradition - wino o barwie przejrzystej i gęstej. Intensywny bukiet czerwonych owoców i dzikich jagód. W ustach przyjemne i jedwabiste, dobrze zbalansowane. Wyczuwalna lekka nuta dębowego drewna. Ma niską kwasowość i przyjemną paletę z dominującą nutą czarnej porzeczki. Wino dojrzewało w świeżej dębowej beczce przez 18 miesięcy, na finiszu wyczuwalne są delikatne taniny oraz nuty wanilii. Idealne do dań z wołowiny, jagnięciny, dziczyzny, żeberek, ciężkich dań na bazie makaronu, takich jak lasagne, spaghetti carbonara. Drugą propozycją jest wino czerwone Aquarelle - o wyjątkowej elegancji. Jest to wino wytrawne o ciemnorubinowej barwie. Bukiet łączy kandyzowane czerwone owoce, rodzynki i śliwki. Wyraziste i szlachetne. Smak nasycony, wyczuwalne delikatne taniny. Dojrzewało 18 miesięcy w beczce dębowej. Jest już doskonale ułożone, czas zrobił swoje. Wino sprawdzi się do posiłku, jak i solo. Świetnie pasujące do mięs w gęstym sosie szczególnie dziczyzny, baraniny - mówi Katarzyna Piątek, przedstawicielka Hossa.biz, właściciela oraz dystrybutora win.
Kończący się sezon na letnie owoce, mało słońca i mniejsza chęć na orzeźwiające zimne napoje to znak, że przyszedł czas na wybór bardziej jesiennych alternatyw na wieczór. Dodatkowo temperatura na zewnątrz niezbyt współgra z mineralnymi białymi winami czy rześkimi wariantami podawanymi z kostkami lodu.
- Jesienią porzucamy świeże, owocowe, rześkie, białe i musujące wina na rzecz lekkich i zwiewnych czerwonych win oraz białych częściowo lub w całości warzonych w dębowych beczkach. Wynika to z odczuwania temperatury, jest ona niższa i nie wymaga już mocno schłodzonych win. Nie szukamy już również orzeźwienia, które latem znajdujemy w mineralnych i świeżych białych winach. Inna kwestią jest dostępność sezonowych produktów - szparagi, truskawki i sezonowe sałatki zamieniamy na grzyby, dynie, warzywa korzeniowe oraz śliwki, które nie potrzebują tyle kwasowości, a raczej większej koncentracji i intensywności. Grzyby pod każdą postacią z pinot noir (klasycznie) lub nowatorsko z winem pomarańczowym (jest to wino z białych winogron, które jest dłużej macerowane na skórkach, wówczas barwa jest ciemniejsza) np. Lubuskim Yacubos Orange z winnicy Jakubów - odpowiada Łukasz Chwojnicki z Wine baru Probiernii.
Wino nie zawsze też musi być trunkiem, który spożywamy jedynie podczas posiłków.
Pian del Gallo Chianti Classico.
fot.darwina.pl
Ja najchętniej łączę je z gołąbkami z mięsem i grzybami. Wino na jesienne wieczory nie musi być zawsze łączone z potrawą. Mogą być to wina do "medytacji". Wina, które bardzo często przygotowane są metodą Appassimento, czyli podsuszanych winogron. Wybieram wówczas Sangiovese Appassimento z linii "1502 Da Vinci in Romagna" - proponuje Dariusz Knyszyński, Noma.
Jesień może być także dobrym czasem na skosztowanie win polskich, które cieszą się coraz większą popularnością. Dodatkowo ten chłodny czas to moment na wypieki, jabłeczniki, serniki i kruche tarty z sezonowymi owocami - je również można zestawiać z winami.
Białe wina z Winnicy Rymanów. Na zdjęciu Gris 8. Splecione aromaty dojrzałych owoców moreli i jabłka, białym pieprzem i miętą.
fot. winnicerymanow.com
Na co zwrócić uwagę przy wyborze wina?
Aby wybrać wybrać odpowiedni dla nas trunek, odpowiedzmy sobie na kilka pytań, które mogą być pomocne podczas zakupów. Czy wino kupujemy z jakiejś okazji? Czy będziemy coś gotować, a jeślj tak, to co? Czy to jakaś wyjątkowa okazja? Czy wolimy wino czerwone, białe, różowe czy może musujące?
- W przypadku win białych na pewno powinniśmy zwrócić uwagę na starzenie w beczce, dzięki czemu wina są pełniejsze i bardziej skoncentrowane, a jednocześnie na kwasowość, która jest bardziej zbalansowana. W przypadku win czerwonych powinniśmy patrzeć na takie, jak np. włoska Valpolicella, hiszpańska Rioja, ale od klasycznego producenta, francuskie wina z Doliny Rodanu lub burgundzkie Pinot Noir - podpowiada Łukasz Chwojnicki.
Rioja - sprawdzony pomocnik na romantyczny wieczór
Rioja to wina, które po Chardonnay i Pinot Noir są dość dobrze znane i cenione, szczególnie w okresie jesiennym z uwagi na smak idealnie pasujący do obecnej pory roku. Są to etykiety pochodzące z najdroższych regionów winiarskich "Rioja" w Hiszpanii. Apelacje z tego miejsca są bardzo restrykcyjne, dlatego mamy pewność, że trunek będzie wyjątkowy. W zależności od szczepu, z którego stworzone są wina, możemy poczuć słodycz z nutami wanilii czy śliwki. W regionie Rioja rzeczą charakterystyczną jest dojrzewanie wina w beczkach, które nadaje mu smaku m.in. wspomnianej już wanilii.
- Kiedy już nadejdzie ta piękna, prawdziwa jesień, polecam bardziej złożone wina o bogatszej strukturze. Biel czy czerwień - to już zależy od odbiorcy. Tu proponuję ciekawą Rioję, a tej mamy sporo w ofercie - mówi Adam Uradzińśki.
Przez niektórych wina określane jako Rioja są uznawane za najpopularniejsze w Polsce. Nic dziwnego, że na jesienne wieczory stanowią tzw. pewniaka na romantyczne kolacje.
Jakie wino polecasz na jesień? Jesteśmy ciekawi waszych opinii w komentarzach.