• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Śniadanie z kieliszkiem szampana w Trójmieście

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
28 czerwca 2018 (artykuł sprzed 4 lat) 
Opinie (57)
Kieliszek szampana do śniadania może nadać mu wyjątkowy charakter. Wiedzą o tym restauratorzy z Trójmiasta, którzy proponują pierwszy posiłek dnia w wykwintnej formie. Kieliszek szampana do śniadania może nadać mu wyjątkowy charakter. Wiedzą o tym restauratorzy z Trójmiasta, którzy proponują pierwszy posiłek dnia w wykwintnej formie.

Śniadanie to wg wielu najważniejszy posiłek, który czasem warto celebrować. Zwłaszcza letni klimat sprzyja spożywaniu dań na świeżym powietrzu i delektowaniu się zarówno jedzeniem, jak i słońcem. Dopełnieniem takiego śniadania może być kieliszek szampana lub prosecco. Przedstawiamy miejsca w Trójmieście, w których skosztować można prawdziwie królewskich śniadań.



Gdzie najchętniej jadasz śniadania?

Sopocka restauracja Art Deco, z unikalnym widokiem na morze zobacz na mapie Sopotu mieszcząca się w Hotelu Sofitel, to eleganckie miejsce na rozpoczęcie dnia. Śniadania serwowane są w dni powszednie w godzinach 6:30-10:30, a w weekendy i święta do 11:00. Co miesiąc przygotowany jest tematyczny bufet, np. w czerwcu króluje truskawka, a lato upłynie w towarzystwie owoców leśnych. Na gości czekają dwa bufety z licznymi smakołykami. Istnieje również możliwość zamówienia potraw z karty, takich jak: naleśniki, jajecznica czy jajka po benedyktyńsku, które są przygotowywane specjalnie na zamówienie gości.

- W czasie śniadań zachęcamy także do skorzystania z naszej specjalnej oferty na szampana G.H. Mumm Cordon Rouge. Jest to doskonały, wytrawny szampan, na każdą okazję, którą warto celebrować. Kompozycja win z najlepszych 77 winnic z regionu Szampanii, z wykorzystaniem win klasy reserve, tworzy świeży, bogaty i kompleksowy szampan najwyższej jakości. Kieliszek szampana do śniadania kosztuje 30 zł. Przy dobrej aurze zachęcamy do skosztowania śniadania w naszym ogrodzie - mówi Agata Kielan, PR&Marketing Manager.
W sopockiej restauracji Pelican zobacz na mapie Sopotu śniadania podawane są aż do godziny 12:30. Ciekawym pomysłem jest opcja śniadania dla dwojga, w którego skład wchodzi: szynka, wędzony łosoś, twarożek z wanilią, pasta jajeczna, parówki cielęce, konfitura owocowa, świeże owoce, masło, dwa croissanty, pieczywo, a także dwa kieliszki Prosecco Gancia. To wszystko otrzymamy w cenie 64 zł.

Nie tylko goście hotelu Hilton mogą liczyć na smaczne śniadania serwowane przez mieszczącą się w nim restaurację Mercato zobacz na mapie Gdańska. Śniadania, także z lampką prosecco, podawane są codziennie: od poniedziałku do piątku między 6:30 a 10:30, a w weekendy do 11. Śniadanie w formie bufetu kosztuje 75 zł i obejmuje cały bufet, kilka dodatkowych dań (jak naleśniki czy gofry), napoje oraz Prosecco Fiabesco Treviso.

- Nasze śniadania są w formie bufetu, choć w cenie można zamówić także dodatkowe dania jak np. naleśniki czy gofry. Wiemy, że dobry początek dnia jest kluczem do sukcesu, dlatego do śniadań przykładamy ogromną wagę. Chcemy, by nasi goście byli usatysfakcjonowani i by nasze propozycje zawsze przewyższały ich oczekiwania, stąd też wybór dań jest niezwykle szeroki - znajdą u nas coś dla siebie i miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni, i osoby, dla których najważniejsza jest określona dieta. Wszystkim gościom, poza tradycyjnymi śniadaniowymi napojami, jak kawa, herbata, woda czy soki, proponujemy prosecco. Odrobina luksusu zawsze powoduje uśmiech na twarzy. W sezonie letnim śniadania można jeść siedząc na tarasie Mercato, podziwiając Motławę oraz serce starego Gdańska. W takiej atmosferze wszystko smakuje jeszcze lepiej - przekonuje Aneta Gromadzka, specjalista ds. PR i marketingu w hotelu Hilton w Gdańsku.

Wszystkie kulinarne wydarzenia znajdziesz w naszym kalendarzu imprez


  • Jajka po benedyktyńsku serwowane są na specjalne zamówienie w restauracji Art Deco mieszczącej się w sopockim hotelu Sofitel.
Celebrując sprzyjającą aurę, letnie śniadanie warto spożywać na świeżym powietrzu. Taką możliwość daje nam kolejna restauracja - Szafarnia 10.

- W restauracji Szafarnia 10 zobacz na mapie Gdańska śniadania serwujemy w godzinach 7-11 w formie bufetu. Oferujemy dania gorące, zimne oraz deserowe z lokalnych produktów. Na specjalne życzenie gości przygotowujemy dodatkowe dania gorące. Do śniadania goście mają do dyspozycji kawę zwykłą lub bezkofeinową - zapewnia Filip Bartkowski, specjalista ds. marketingu.
W sezonie letnim śniadanie można zjeść na oszklonym tarasie. W połączeniu z pięknym widokiem otrzymujemy również kieliszek prosecco w atrakcyjnej cenie - 21 zł. Cena śniadania przy wcześniejszej rezerwacji to 39 zł, a w dniu śniadania wynosi 45 zł.

Bliskość morza, duży taras i miejsce przy samej plaży - w takich okolicznościach możemy zjeść śniadanie w restauracji White Marlin w Sopocie zobacz na mapie Sopotu. W karcie menu znajdziemy jajka na miękko, sadzone, po benedyktyńsku, jajecznicę, omlet, czy owsiankę. Bardziej nowoczesne propozycje to chałka na maśle z miodem akacjowym i twarogiem, bliny z kawiorem i łososiem czy kanapka z awokado i pankejki. Warto dodać, że dzieci do lat 3 nie płacą za bufet, a dzieci do lat 9 płacą tylko 50 proc. ceny.

- W menu bufetowym znajduje się wybór wędlin, warzyw, a także świeżo przygotowane pasty. Goście mogą również wybrać opcje słodkiego śniadania z kilku rodzajów musli, owoców i miodów. Do wyjątkowych śniadań proponujemy szampana Moet&Chandon. Cena kieliszka zaczyna się od 39 zł, a butelki od 290 zł - mówi Łukasz Burda, manager restauracji.
Miejsce stworzone w zabytkowej kamienicy przy ul. Ogarnej 27 zobacz na mapie Gdańska, to restauracja Canis, w której zjemy pożywne śniadanie.

- Śniadania serwujemy codziennie, włącznie z weekendami, od godz. 9 do 12. W naszej ofercie znajdują się klasyki, takie jak omlet z trzech jaj z trzema wybranymi dodatkami, jajecznica czy granola z owocami. W cenie 19 zł klient dostaje jedną z wymienionych opcji, z koszyczkiem pieczywa, konfiturą, miodem, sokiem pomarańczowym i kawą lub herbatą gratis. Dla osób odczuwających większy głód mamy śniadanie Canis - jest to opcja najdroższa (29 zł) i podana na paterze, m.in. z jajecznicą, selekcją wiejskich wędlin, kiełbaskami, ciecierzycą, bekonem, pieczarkami. Fani bąbelków mogą domówić kieliszek prosecco w cenie 12 zł - mówi Mateusz Janusz, szef kuchni restauracji Canis.
  • W wielu restauracjach spotkamy się ze śniadaniem serwowanym w formie bufetu.
W biznesowej części Oliwy, na parterze budynku Argon zobacz na mapie Gdańska, znajduje się restauracja Officyna Vinegre, która funkcjonuje od kwietnia tego roku. Menu śniadaniowe trwa w godzinach 8-11:30. Znajdują się tu zarówno klasyczne propozycje, jak i bezmięsne dania. Zjemy tu m.in: płatki owsiane, granolę, tosty, jajka po żołniersku, benedyktyńsku lub królewsku, szakszukę czy pankejki. Ceny wahają się od 12 do 16 zł.

- Jak najbardziej do każdego śniadania można zamówić kieliszek Prosecco Mionetto, które również jest naszym partnerem, jak i kieliszek hiszpańskiego wina - dodaje Dawid Szczerba z restauracji Officyna Vinegre.
Śniadania w Bistro Sztuczka w Sopocie zobacz na mapie Sopotu serwowane są codziennie od 9 do 11:30. W menu śniadaniowym jest do wyboru pięć zestawów w cenie 25 zł każdy. Do wyboru mamy śniadanie klasyczne, które opiera się na jajkach: jajecznicy lub jajkach sadzonych, śniadanie na słodko, czyli owsianka i naleśniki z owocami, omlet z dodatkami, propozycja dla wegan: chłodnik z korzenia pietruszki i winogron oraz talerz z zimnymi składnikami podawany z pieczywem.

- Do śniadania proponujemy każde z naszych 24 win na kieliszek lub jedną ze 150 butelek wina. Jeżeli chodzi o szampana to serwujemy Champagne Taittinger Brut Reserve NV (29 zł/100 ml) oraz Champagne Taittinger Prestige Rose NV (39 zł/100 ml). Podobnie jak w przypadku naszego menu opieramy się na klasyce w najlepszym wykonaniu: proponujemy śniadania z pieczywem własnego wypieku i jajami od kur z wolnego wybiegu - mówi Łukasz Chwojnicki z zespołu Sztuczki.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (57) 7 zablokowanych

  • (4)

    Żeby nie było. Sam lubię napić się alkoholu,ale uważam już za grubą przesadę polecania alkoholu dosłownie wszędzie. Teraz już nawet do śniadania. Wiem,że to ogromny marketing za tym stoi,ale chyba już wystarczy. Lepiej zrobić artykuł w stylu:odpręż się po całym dniu przy dobrym alkoholu w miłym towarzystwie tu i tu. Uczciwiej.

    • 82 14

    • (1)

      promowanie alkocholizmu

      • 14 10

      • lepiej promować ksiązki

        a szczególnie słowniki

        • 17 1

    • śmieszne jest że 80% społeczeństwa chleje, ale gandzia zakazana (1)

      piwkowanie po pracy po południu, do grila co drugi dzień, a w weekendy notorycznie domówki ostro zakrapiane to norma. Nikogo nie dziwią. Niektórzy zamiast piwa wolą wino i wtedy myślą, że problemu nie ma, bo jest "kultura".Alkohol u nas jest tak powszechny jak woda i to jest tragedia.

      • 17 2

      • A co chciałbyś, żeby oprócz chlania jeszcze się gandzią upie.dolić?

        • 5 2

  • (7)

    Jeżeli ktoś nie pracuje, jest rentierem, ma limuzynę z szoferem to się może delektować szampanem do śniadania :)

    • 83 1

    • Jeżeli ktoś nie pracuje, jest menelem, nie musi niczego prowadzić to się może delektować ruskim szampanem do porannej mielonki (2)

      • 49 7

      • Nie opłaca się... (1)

        Za cenę poradzieckiego szczocha dostanie 3 butelczyny miodowo-lipowego

        • 15 1

        • Masz bardziej kartoflane upodobania w menu śniadaniowym.

          • 0 2

    • Pracuję na swoim z domu (2)

      i mogę bez problemu. Twoja opinia tyczy się tylko pionków na umowie o pracę

      • 10 21

      • ciagle z domu ? musisz byc niezlym jaskiniowcem

        • 18 2

      • No i po co ta pogarda? Szanuj czlowieka i jego prace to i ciebie beda szanowac. Twoj ojciec i matka wykarmili cie chlebem zarobionym na umowe o prace.
        Chcesz to pij szamoana na sniadanie, ale potem siedz w domu, bo nawet riwerem nie mozesz pojechac.

        • 8 0

    • Może Piccolo?

      A nie - powiedzieli "szampan"...

      • 1 0

  • Już niedługo tego szampana będą serwować (2)

    bo nasza władza ma plan aby wprowadzić alkohol od godz. 13.00

    • 26 9

    • Historia zatacza kolo ;) (1)

      • 3 4

      • zatacza, ale w waszej wyobraźni

        A może ty już tak po jednym głębszym?

        • 1 1

  • szampan do śniadania (5)

    pachnie delikatnie alkoholizmem.

    Cytując "Do wyjątkowych śniadań proponujemy szampana Moet&Chandon. Cena kieliszka zaczyna się od 39 zł, a butelki od 290 zł" piękna marża. W hipermarketach bez konsesji bez problemu kupimy Moeta za 119-129 zł / 0,75 l

    • 51 5

    • (1)

      bo to jest champaneg średniej klasy coś takiego jak carllo rosy jeśli chodzi o wina

      • 5 1

      • carlo rossi to wyjątkowo przewartościowany szczoch.

        IMHO w tej cenie da sie biedrze kupić coś znacznie ciekawszego.

        • 13 0

    • Nie mówiąc już o tych wędlinach, parówkach i innych serkach. Wszystko firmy ARO z hali Makro

      • 12 0

    • Ojjjj 165

      • 0 0

    • znawca marży

      w hipermarkecie w promocji taką cenę dostaniesz...i oczywiście kelner, kieliszek, osoby zmywająca, czynsz, prąd, gaz i inne koszty prowadzenia działalności są nie ważne??? ludzie skąd u Was takie zakute mózgi???

      • 0 0

  • Przed śniadaniem na zaostrzenie apetytu zdrowo jest wypić Specjalika :) (2)

    • 33 4

    • (1)

      najlepiej w drodze do pracy, niekoniecznie jadąc limuzyną, wystarczy skm :)

      • 14 0

      • magiczny dźwięk - pssst....

        I dzień staje się piękniejszy :)

        • 12 0

  • A ja jeśli Państwo pozwolą,z przyjemnością (2)

    • 31 3

    • Hahaha!

      :)

      • 4 0

    • Pacierza i kieliszka nie odmawiam...

      • 2 0

  • Wymarzone śniadanie alkochilika (1)

    Alkochol na śniadanie :)

    • 29 13

    • dla analfabety

      • 32 2

  • Alkoholizm widze sie szerzyu

    ale marihuana i inne uzywki nadal sa be. hipokryzja lvl 1000 xD

    • 21 8

  • Champagne czyli szampan , kto pije do śniadania Brednie! (3)

    Nawet we Francji sie nie pija w taki sposób.

    • 32 4

    • Carlo Rosi do nie wino to bełt

      • 14 1

    • polska szlachta ma swoje obyczaje

      a francuzi to sie uczyli od nas jesc widelcem!!!!

      • 11 1

    • Cóż, w towarzystwie za samą propozycję kelner by wyleciał...

      Ale restauratorzy w Gda są tego samego formatu co Gesslerowa...

      • 1 0

  • Na kaca jak znalazł,

    znają się restauratorzy.

    • 23 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ogłoszenia polecane