• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: jamón ibérico - perła z hiszpańskiego stołu

Olga Miłogrodzka
30 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
W Trójmieście znajdziemy kilka miejsc, w których kupimy jamon iberico. Są nimi m.in. delikatesy Dolce Vita oraz U Hiszpana, a także gdyński tapas Barcelona, gdzie przysmak sprowadzany jest na specjalne zamówienie. Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg. W Trójmieście znajdziemy kilka miejsc, w których kupimy jamon iberico. Są nimi m.in. delikatesy Dolce Vita oraz U Hiszpana, a także gdyński tapas Barcelona, gdzie przysmak sprowadzany jest na specjalne zamówienie. Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg.

Jamón, hiszpańska szynka długodojrzewająca, to nieodłączny element kultury iberyjskiej. Znamy ją z restauracji, gdzie w formie udźców wisi wysoko nad głowami gości lub cienkich, pergaminowych plasterków podawanych na desce lub okrągłym talerzu. Jamón najwyższej jakości określany jest mianem iberico. Pochodzi z autochtonicznej rasy świń, której opiekę hodowlaną dopracowano w najmniejszym szczególe. Rezultat? Jamón ibérico to jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie, narodowy przysmak, po który nawet w kraju swego pochodzenia sięgają jedynie koneserzy.





Pata negra, czyli czarna noga



Jamon Iberico:

Aby szynka mogła nazywać się iberyjską i aby można ją było oznaczyć certyfikatem DOP (Denominación de Origen Protegida), od kilku lat spełniać musi wymagania ustawy prawnej. Według jej zapisów o jakości produktu świadczyć mają przede wszystkim: rasa świni, rodzaj żywności jej dostarczany oraz metoda produkcji szynki.

Jamón ibérico produkuje się z mięsa czarnej świni o co najmniej 50 proc. genetyce iberyjskiej, uważa się jednak, że czystość tej unikalnej, autochtonicznej rasy zapewnia mięsu najwyższą jakość. Geny bowiem predysponują zwierzęta do warstwowego wfiltrowania tłuszczu do mięsa.

- Przerosty są niezwykle ważne i mogą powstać jedynie w mięsie odpowiednio hodowanym, gdzie zwierzęta są właściwie karmione, mają zapewnioną swobodę, są w ruchu i prawidłowo spalają tłuszcz - mówi Maciej KamińskiTapas Barcelona
Świnie iberyjskie mają ciemny kolor skóry, małą liczbę włosów, wydłużony ryj, czarne kopyta i dość długie, umięśnione nogi. To one pomagają im w codziennych, kilkukilometrowych wędrówkach po pastwiskach zwanych dehesa - o charakterystycznym dla południowej i południowo-zachodniej Hiszpanii krajobrazie (świnie hoduje się w czterech prowincjach: Salamanka, Badajoz, Huelva oraz Cáceres) - pagórkowatym, pokrytym karłowatymi dębami korkowymi. Zwierzęta żywią się głównie ich owocami (żołędziami), korzonkami, ziołami i trawą, bez dodatków karmy i pasz.

Świnia rasy iberyjskiej Świnia rasy iberyjskiej
O tym, jak kluczową jest dla Hiszpanów dieta zwierząt, świadczą specjalne etykiety, jakimi oznaczany jest jamón. Te w kolorze czarnym towarzyszą szynce wyprodukowanej ze świni czystej rasy, czerwone zaś świni iberyjskiej, ale już mieszanej. W przypadku obydwu etykiet możemy być pewni, że zwierzęta hodowane były na wolnym wybiegu i karmione wyłącznie dobrami znalezionymi na pastwiskach (jamon de bellota). Zielona i biała etykieta z kolei oznaczają produkt ze świń karmionych częściowo na pastwiskach, częściowo zaś w gospodarstwie (a więc tuczonych też zbożem i paszą - de cebode cebo de campo).

Proces powstawania jamón ibérico dzieli się na dwa główne etapy: solenie i dojrzewanie.

- Szynka w pierwszej kolejności na okres kilku tygodni zasypywana jest i konserwowana solą. Następnie myje się ją dokładnie wodą i wiesza w specjalnych pomieszczeniach, gdzie dojrzewa przez okres od 20 do 36 miesięcy. To czas, w którym z mięsa wychodzi wilgoć i w którym przesiąka aromatami zawartymi w tłuszczu. Te w przypadku jamon de bella, czyli świń karmionych wyłącznie żołędziami dębowymi, jest charakterystyczny i silnie wyczuwalny - twierdzi Basili Pujol, Katalończyk prowadzący w Gdańsku delikatesy z hiszpańską żywnością U Hiszpana.
Przeczytaj także - Smaki deluxe: foie gras


  • Jamon iberico - udziec od Eduardo Donato. Co roku na rynek wypuszczanych jest ich 80 sztuk, każda w cenie 4100 euro.
  • Eduardo Donato - właściciel niewielkiej hodowli świń rasy rasy Manchado de Jabugo. Wyrabiane przez niego jamon uznane zostało na tragach BioFach 2016 za najlepszą szynkę na świecie.
  • Świnie rzadkiej rasy Manchado de Jabugo
  • Kawałek jamon z produkcji Manuela Maldonaoum - cena kilograma szynki osiąga ceną 3 tys. euro za kg.
  • Jamon krojony przez mistrza - maestro cortador de jamon - na małei i cienkie plasterki.
  • Jamon iberico oferowane przez Tapas Barcelona (cena: 70 zł za 100 g)

Jamón ibérico - sztuka krojenia i smakowania szynki



Walory smakowe jamón ibérico dostrzega się najlepiej, kosztując niewielkich i cienkich jej plasterków. Sztuka właściwego krojenia szynki nie jest łatwa. Osoba dobrze wyszkolona w tej czynności określana jest w Hiszpanii mianem cortador de jamón.

- Profesjonaliści w tej materii nie tylko wiedzą jak pokroić szynkę, potrafią też dobrać odpowiednią technikę krojenia do konkretnego udźca. Zanim pokroją ważący 6-8 kg kawałek mięsa, umieszczają go na specjalnym stojaku zwanym jamonero. Posiadają specjalne noże i swoje sekrety dotyczące techniki. Cortador to zawód, który doskonali się całe życie i z którym łatwo znaleźć pracę w najlepszych restauracjach czy delikatesach w Hiszpanii - twierdzi Maciek Kamiński.
- Jamon nie jest składnikiem hiszpańskich potraw, degustuje się je samo w sobie, na zimno. Należy je polać dobrej jakości oliwą z oliwek, można też zagryźć bagietką z pomidorem, czyli tradycyjnym katalońskim pa amb tomàquet. No i czerwone wino. Do degustacji jamon należy dobrać jego odpowiednią butelkę. I to wszystko - mówi Basili Pujol.
Przeczytaj inne teksty z cyklu "Smaki deluxe"

Jamón ibérico - cenowe szaleństwo



Jak łatwo się domyślić, jamón ibérico nie należy do tanich produktów. Dla samych Hiszpanów jest produktem luksusowym. Ceny za kilogram mięsa z czarną i czerwoną etykietą zaczynają się od kilkuset złotych w górę. Jednymi z najdroższych są produkty Eduardo Donato - Katalończyka, właściciela małego stada świń niezwykle rzadkiej rasy Manchado de Jabugo z charakterystycznymi, ciemnymi plamami na sierści (w ubiegłym roku na targach żywności ekologicznej w Norymberdze BioFach ocenione zostały jako najwyższej jakości szynka na świecie). Jeden udziec, których co rok wypuszcza na rynek jedynie 80 sztuk, sprzedaje za kwotę 4 100 euro. Cena szynki pochodząca z innej, cenionej, w 100 proc. organicznej produkcji Manuela Maldonaoum osiąga cenę nawet 3 tys. euro za kilogram.

Jamón ibérico w Trójmieście



W Trójmieście nie brakuje sympatyków kuchni hiszpańskiej, tak więc po jamon iberico możemy się wybrać w co najmniej cztery miejsca. Oferują ją delikatesy U Hiszpana w Parku Handlowym Matarnia oraz Dolce Vita w Sopot Centrum. W obu miejscach dostępna jest jamon cebo (w cenie od 180 do 198 zł za kg), w tych pierwszych jednak kupimy także jamon najwyższej jakości, czyli de bellota (cena za udziec ważący ok 7 kg wynosi tu 1299 zł). Podobnie do gdyńskiego baru Tapas Barcelona możemy się po nią zgłosić - właściciele lokalu sprowadzają ją na specjalne zamówienie w cenie od 70 zł za 100 g. Talerz hiszpańskiego przysmaku iberico znajdziemy ponadto w karcie hiszpańskiej restauracji Patio Espanol na ul. Szerokiej w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (77) 9 zablokowanych

  • (21)

    Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg.

    dużo biorą jak tylko za pokrojenie
    w detalu za nią biorą 150zł/kg

    • 4 5

    • (19)

      Dobry wieczór,
      nie do końca ma Pan/Pani rację, ponieważ szynki różnią się między sobą i na łapie każdego udźca jest zaciskana plomba świadcząca o tym jaki to dokładnie rodzaj Iberico.
      Oferowana przez nas na zamówienie szynka Iberico pochodzi z tylnego udźca świń oznaczonych czerwoną plombą, a więc wolna hodowla, wyłącznie żołędzie i trawa oraz powyżej 50% genów rasy Iberico.
      150 zł / kg to cena Iberico de cebo, czyli najniżej usytuowanej w całej klasyfikacji, świń hodowlanych, karmionych zbożem i karmą, a nie żołędziami.
      Często również bywa sprzedawana paleta (łopatka - przednia łapa) a nie jamon (tylny udziec, czyli szynka). Poniżej zamieszczam małą ściągę.

      Etykieta czarna - jamon ze świni 100% iberico, świnia przez całe życie żyła na wolności, żywiła się żołędziami i trawą z pastwiska, (nazywany jamon iberico pata negra lub 100% iberico bellota)

      Etykieta czerwona - świnia powyżej 50% rasy iberico, która przez całe życie żyła na wolności, żywiła się żołędziami i trawą z pastwiska, (nazywany iberico bellota)

      Etykieta zielona - świnia powyżej 50% rasy iberico, dieta mieszana, w okresie jesienno - zimowym wypasana na pastwiskach, dokarmiana zbożem i karmą (nazywany iberico cebo de campo)

      Etykieta biała - świnia powyżej 50% rasy iberico, hodowana w hodowlach i karmiona zbożem i karmą (nazywany cebo iberico)

      • 8 1

      • (15)

        U Hiszpana w Parku Handlowym Matarnia oraz Dolce Vita w Sopot Centrum. W obu miejscach dostępna jest jamon cebo (w cenie od 180 do 198 zł za kg), w tych pierwszych jednak kupimy także jamon najwyższej jakości, czyli de bellota (cena za udziec ważący ok 7 kg wynosi tu 1299 zł).

        o ile potrafię liczyć to wychodzi niecałe 200 zł za kilo i to w detalu czyli w hurcie pewnie mniej niż 100

        gdzie te 700 zł za kg

        • 1 3

        • (14)

          Nie do końca takie wyliczenie jest uprawnione. Dlaczego? Podane ceny to ceny za udziec, na który składa się kość (ponad 2 kg przy takim udźcu) i łapa + skóra + zewnętrzny tłuszcz, a nie cena czystego mięsa. Jego będzie około 60%. Nie będę się licytował, bo wiem co oferujemy i jaka jest tego jakość oraz dokładnie skąd pochodzi produkt i ile kosztuje w samej Hiszpanii.

          Proszę też nie stosować uproszczenia zakładającego, że hurt to 50% ceny detalicznej. Tego produktu sprzedajemy na zamówienie kilkaset gram w ciągu roku i nie ma tu właściwie czegoś takiego jak cena hurtowa.

          To trochę jak z pytaniem ile kosztuje samochód. Dlaczego te udźce kosztują 1299 zł, a jeden z przytoczonych w artykule kosztuje 4100 Euro?

          • 4 1

          • (13)

            czyli chce Pan powiedzieć, że sprzedaje pan tę, która kosztuje 4100 euro.
            Po za tym jak Pan w ciągu roku nie sprzedaje nawet kilograma, to po co Pan się mieni super fachowcem,
            te ilości o jakich Pan mówi "Nie będę się licytował, bo wiem co oferujemy i jaka jest tego jakość oraz dokładnie skąd pochodzi produkt i ile kosztuje w samej Hiszpanii" to można przywieść raz w roku w kieszeni, zapakować i czekać na klienta

            Koniec, finito
            Nie ośmieszaj sie Pan dalej

            • 1 6

            • (12)

              Nie mienię się "super fachowcem", lecz jak rozumiem dość skutecznie wyjaśniłem rozbieżności w cenie szynek i różnicach między nimi. Jeśli ktoś sądzi, że cena udźca = cena czystego mięsa, a bellota jest tym samym co cebo, to myślę, że warto odpowiedzieć i podzielić się tym, co wiem.
              Jeśli zaś dyskusja sprowadza się do "łapania" za słowa i poziomu "nie ośmieszaj się pan", to cóż... pozdrawiam i miłego wieczoru.

              • 7 1

              • (11)

                Tego "Nie ośmieszaj się..." nasłuchałem się w telewizji ostatnio dużo
                Niepotrzebnie użyłem.
                Pozdrowienia również

                • 1 4

              • (10)

                Proszę nas odwiedzić, porozmawiamy sobie spokojnie o szyneczce i nie tylko ;-) przy lampce wina (nasz tel. 513-303-511). Ja zawsze chętnie poczęstuję naszymi produktami i o nich porozmawiam. Zapraszam!

                • 3 0

              • (1)

                jak będę w Gdyni nie omieszkam, niby niedaleko z Gdańska ale rzadko bywam

                • 2 0

              • Proszę nas odwiedzić, porozmawiamy sobie spokojnie o szyneczce i nie tylko ;-) przy lampce wina. Ja zawsze chętnie poczęstuję naszymi produktami i o nich porozmawiam. Zapraszam!

                o tych winach to nie ja
                Jarek

                • 0 0

              • Importujecie wina ? (7)

                • 0 0

              • (6)

                Tak, importujemy.

                • 2 0

              • Pan Jest importerem czy kupuje Pan od importera ? (5)

                • 1 2

              • (4)

                Jestem importerem jak już napisałem ;-), czyli sprowadzamy bezpośrednio 20 etykiet.

                • 2 0

              • Super bedziemy pić jakieś fajne? (3)

                • 0 0

              • (2)

                Mamy wina z La Rioja, w tym Valles de Sadacia, Ribera del Duero, Toro, Navarra, Rias Baixas, Bierzo. Od jovena, przez roble, crianzę, do gran reservy.

                • 2 0

              • Ooo

                To wezmę zatem kilka skrzynek do siebie do tawerny .pozd

                • 0 0

              • Lopez ryzyko

                Dobre wina trafią do biedronki za tydzień mam ulotkę

                • 0 0

      • To już lepsze mięso dzika (1)

        • 2 1

        • albo z szalona

          jak dzika wyszła

          • 1 0

      • Ważne jak się podaje

        Ciekawe ze nie napisali w artykule nic na temat serwowania a to podstawa sukcesu. Nie tylko cienko krojona ale broń boże nie z lodówki!

        • 0 0

    • Hamlovers Polska - proszę zerknąć i przekonać jakie są ceny

      • 3 0

  • Jamón ibérico to jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie, narodowy przysmak, po który nawet w kraju swego pochodzenia sięgają jedynie koneserzy.

    bzdury pani plecie

    • 12 4

  • (5)

    Cortador to zawód, który doskonali się całe życie i z którym łatwo znaleźć pracę w najlepszych restauracjach czy delikatesach w Hiszpanii - twierdzi Maciek Kamiński.

    pan Marek jest dopiero na początku tej drogi sądząc z tego co prezentuje

    • 1 6

    • (4)

      Dobry wieczór,
      po pierwsze jak zapewne Pan/Pani widzi w przytoczonym cytacie mam na imię Maciek, choć Marek to też ładne imię :-)
      Po drugie nie kroimy Iberico samodzielnie. Przyjeżdża do nas pakowane próżniowo, natychmiast po krojeniu porcji (to ważne ze względu na utlenianie i obsychanie niekonserwowanego produktu) i krojone ręcznie przez Cortadora. A kształt zależy od miejsca szynki, z którego dana porcja jest wykrawana.

      • 3 0

      • (3)

        Panie Maćku - jadłem i zawsze krojono przy mnie a Pan chce ją wyciągać z lodówki, np po po tygodniu.

        Ok Skończmy dyskusję bo do niczego ona nie prowadzi.

        • 0 2

        • (2)

          Odpowiem tylko - nie wiem skąd ten wniosek, ponieważ szynka trafia do nas na zamówienie pokrojona i jak wspomniałem spakowana próżniowo właściwie w momencie krojenia (znam dokładnie ten proces), nie trzymamy jej na stanie i nie jest dostępna w naszym stałym menu. Sprzedajemy kilkaset gram rocznie i zamiast reklamacji, mamy powracających po nią Klientów, więc proszę wierzyć lub nie - źle nie jest :-)

          • 2 0

          • toć to Pana interes nie mój

            kiedyś Titanicem jechało dwóch żydów, statek zaczyna tonąć wtedy jeden z nich zaczyna lamentować och jaki piękny statek, a ile kosztowała i teraz idzie na dno . Na to drugi aj, aj a co ty się Rosenkranc denerwujesz - twój statek, czy co?

            Oczywiście nie życzę tego - pozdrowienia

            • 0 2

          • Klientów?

            Chyba ruskich :)))

            • 0 2

  • Czarna świnia z korsyki (2)

    Wystarczy pojechać na Korsyke, tam mięso czarnej świni jest szesciokrotnie tańsze, a jeżeli chodzi o smak i jakość bije na głowę ta hiszpańską. Jadłem obie. Więc cena i szynką tylko dla bogatych ruskich. Wiadomo ;)

    • 1 3

    • I trzeba dodać, że świnia Korsyka dla cale życie na wolnosci

      • 1 0

    • guziec?

      • 0 0

  • SMAKOSZ

    ludzie ktorzy pisza ze najtansze polskie wedliny sa lepsze od iberico lub tacy ktorzy mowia ze w lidlu mozna to kupic za 10zl za 300 gram nie maja zwyczajnie zielonego pojecia jak smakuje ten delikates lub tak zwyczajnie po polsku nie maja odwagi sie przyznac do tego ze ich na to nie stac co przeciez moze byc zrozumiale przy polskich dochodach ale po co pisac ze nasza mortadela w biedrze jest lepsza od tego absurd najpierw sprobuj a potem pisz.

    • 10 1

  • Osobiście wolę patatas bravas za EUR 3,50.

    • 1 0

  • do redakcji..

    super fajny artykuł szkoda ze sponsorowany..jest u nas tradycja robienia mies długo dojrzewajacych i to trzeba propagowac. Wszystkie wyroby ktore traca swoja regionalnosc TRACA NA JAKOSCI OK> 40proc. inaczej;produkcja masowa zawsze niszczy regionalnosc...prosze tego nie traktowac jako złosliwosc ale tak działa rynek

    • 2 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane