- 1 Jason Momoa w gdańskiej restauracji (126 opinii)
Smaki deluxe: pyszny brzydal na talerzu
Ma jędrne, białe mięso o niezwykłych walorach smakowych. Jest przy tym niewiarygodnie... brzydki. Mowa o zębaczu, rybie, która w jednych wzbudza niechęć, a w innych - pożądanie.
Może mieć nawet 1,5 metra długości i ważyć 25 kg. Posiada bardzo silne szczęki i zęby, niezbędne do rozłupywania krabów, jeżowców i skorup różnych stworzeń, którymi się żywi. Najczęściej żyje przy skalistym dnie, na głębokościach do 500 m i jest gatunkiem poławianym na wędkę. Podczas wyhaczenia warto zachować ostrożność, bowiem istnieje ryzyko utraty palca lub połamania wędki - szczęki zębacza są bardzo silne, a zęby - niezwykle ostre.
Istnieje kilka rodzajów zębacza - pasiasty, smugowy, czy pospolity. Jest to gatunek ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych (Anarhichadidae), potocznie zwany wilkiem morskim (wolf fish) i rybą kotem (cat fish). Zębacz występuje w północnym Atlantyku, a najbliższe łowiska zębacza znajdują się u wybrzeży Norwegii. Jest to niezwykle cenne trofeum dla każdego wędkarza morskiego.
Zębacz jest przysmakiem w wielu europejskich krajach, chociaż w Polsce nie cieszy się specjalną popularnością. A szkoda, bo jego mięso jest naprawdę pyszne - jędrne i zwarte, a przy tym delikatne i soczyste. Jego smak porównać można do żabnicy lub... kurczaka.
- Niewątpliwym walorem tej ryby jest jędrne i delikatne mięso o niepowtarzalnym smaku, podobnym do smaku kurczaka. Oczyszczony filet ma mało ości, jest więc rybą idealną dla dzieci. Z tego względu jest przysmakiem w kuchni wielu krajów. Mięso zębacza idealnie poddaje się obróbce termicznej - smażeniu, gotowaniu, pieczeniu. Ponadto, skóra zębacza jest bardzo ciekawie ubarwiona, przez co wykorzystywana jest do wytwarzania galanterii skórzanej - mówi Andrzej Ławniczak.
Na forach internetowych znaleźć można wiele negatywnych opinii o zębaczu, który po obróbce w domowych warunkach wcale nie powalał smakiem - wręcz przeciwnie, był gorzki i niezbyt dobry. Możliwe, że nieprzyjemny posmak pochodził od niedokładnego oddzielenia skóry od mięsa. Zębacz nie posiada łusek bocznych, nie musimy zatem go skrobać. Niemniej, skóra musi być całkowicie z niego usunięta.
Jeśli ktoś nie jest pewien swoich umiejętności i nie wie, jak dokładnie wyfiletować rybę, zawsze można kupić gotowe filety. Zębacza kupić można (choć nie zawsze jest dostępny) na halach targowych lub zmówić w sklepie internetowym.
- Generalnie można powiedzieć, że jest to ryba bardzo atrakcyjna i smaczna, pomimo odstraszającego wyglądu, która nijak nie przywodzi na myśl pysznego dania. Osoby mniej odważne zawsze mogą kupić gotowy filet, wówczas nie musimy martwić się obróbką, aby uzyskać danie o wyjątkowym, niepowtarzalnym smaku. Pamiętajmy jednak, że gwarancją dobrego smaku jest ryba świeża, a nie mrożona - radzi Andrzej Ławniczak.
Zawsze też można skusić się na gotowe danie. Poszukiwania zębacza w kartach trójmiejskich restauracji doprowadziły mnie do Sopotu.
- Mimo że zębacz jest pyszny, nie widziałem go w żadnej pobliskiej restauracji, postanowiłem zatem przetrzeć szlaki i stworzyłem danie główne z zębaczem - mówi Rafał Doczyk, szef kuchni restauracji Pasjami. - Nie jestem zwolennikiem smażenia zębacza, bo jego mięso robi się wówczas gumowate i twardnieje. Zdecydowanie wolę je upiec.
Szef kuchni zdradził nam swój autorski przepis na doskonałego zębacza ze słodką nutą miodu.
Filet z zębacza solimy, polewamy miodem wielokwiatowym i dodajemy świeże zioła - tymianek i końcówki kopru włoskiego. Tak przygotowane mięso zawijamy w papilot z folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C na ok.15-20 minut.
Przygotowujemy koper włoski. W dużym rondlu podgrzewamy masło, dodajemy posiekane bulwy kopru włoskiego, wlewamy niewielką ilość białego wina, solimy i pieprzymy do smaku. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min.
Danie doskonale komponuje się z ziemniakiem pieczonym w piekarniku.
Innymi warzywami, których smak dobrze skomponuje się z mięsem zębacza, są szparagi lub karmelizowane młode marchewki. - Z ryżem nie podajemy tej ryby. To polskie przyzwyczajenie, które niestety, nie zawsze jest dobrym pomysłem - radzi Rafał Doczyk.
Wino jest kropką nad i, która dopełni smak potrawy. Z delikatnym zębaczem, który w tym daniu ma słodką nutę, doskonale komponować się będzie wytrawne chardonnay.
- Proponuję białe hiszpańskie chardonnay z Nawarry lub amerykańskie chardonnay, robione na wzór win burgundzkich - radzi Krzysztof Rybacki, szef restauracji Pasjami.
Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.
Miejsca
Opinie (52) 3 zablokowane
-
2018-12-23 23:12
o zębaczach
Ryba bardzo dobra. Jeśli komuś nie smakowała, to według zasady, która obowiązuje w przypadku każdego możliwego produktu: nie była dobrze zrobiona. Ja tam w Portugalii (nazywa się tam gato) nie narzekałem. Co zaś do opinii innych dyskutantów: 1) zębacz nie jest gatunkiem zagrożonym w najmniejszym stopniu i nie wiem, kto te bzdury wymyślił; 2) szef qchni, który mi poleca wina amerykańskie, wypisuje się tym samym z listy moich autorytetów kulinarnych.
- 1 0
-
2017-10-29 11:37
Niemoralne danie
Ryba na calym.swiecie zagrozona, uznana za gatunek "troski", niemoralne jest popularyzowanie kupowania zagrozonych gatunkow zeby napchac sobie nimi bebech.
- 1 1
-
2017-06-14 18:39
Zębacz po raz pierwszy
No i popełniłam wszystkie błędy jakie były mozliwe.usmazylam go jak zwykłą rybę iw dodatku z ryżem. Ale dowiedziałam się ze to zębaczjuz po objedzie no i dopiero tu dowiedzialam się jak sie tego brzydala przyrządza. Zrehabilituje sie napewno.
- 1 1
-
2014-06-11 15:14
styl artykułu (2)
Nie jest ani ładny, ani strawny.
Czytać się tej grafomanii nie da.- 8 4
-
2014-06-11 15:26
jest na to sposób (1)
nie czytaj :) albo sam napisz lepszy ! pokolenie maruderów wciąż żywe...
- 4 4
-
2014-06-17 11:27
a wiesz
misiu kto to jest maruder?
Poczytaj najpierw, a potem pomyśl i przelej myśli na klawiaturę...- 0 0
-
2014-06-11 13:40
(1)
To taki przyrodniczy paradoks. To co jest "szare" i "brzydkie" jest zdrowe i służy. To co kolorowe, z pozoru piękne, okazałe, zazwyczaj jest trujące. Dotyczy to zarówno flory jak i fauny.
- 28 1
-
2014-06-16 09:48
taak.
zwłaszcza truskawek.
- 1 0
-
2014-06-15 07:03
zebacz
pyszna ryba .smarzona ,pieczona lub duszona .Jadlem ja również wedzona na goraco była pyszna mieso delikatne rozplywalo się w ustach.W tym roku tez latem będę jadl wedzona przywiozę sobie A KOLEGA W ORLOWIE MI UWEDZI i znowu do piwka normalnie mowie wam MIOD W M - - - - - E
- 1 1
-
2014-06-14 08:46
Policzki (1)
Okolo 2 lata temu w Sedanie byly dostepne policzki z zębacza.
- 2 0
-
2014-06-14 11:10
Tak.Kiedyś Sedan to było coś.
- 2 0
-
2014-06-11 14:17
ja tam wolę falujące śledzie.
- 11 1
-
2014-06-11 14:09
złowiłem, jadłem, dobra
- 8 2
-
2014-06-11 13:42
dla tej ryby to my jesteśmy brzydcy :D
- 24 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.