• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: foie gras

Aleksandra Sobocińska
11 marca 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Dodine z gęsi, przetłuszczona wątróbka gęsia eco, porto. Dodine z gęsi, przetłuszczona wątróbka gęsia eco, porto.

Sposób wytwarzania tego produktu wzbudza wiele kontrowersji, jednak jego walory smakowe pozostają niezmienne od 4500 lat, kiedy to zajadali się nim Egipcjanie. Foie gras to jeden z największych rarytasów kuchni francuskiej, którego możemy skosztować w kilku trójmiejskich restauracjach.





Czym jest foie gras?



W dosłownym tłumaczeniu "foie gras" znaczy "tłusta wątróbka" i jest produkowane z otłuszczonych wątróbek gęsi i kaczek. Celem otrzymania tego rarytasu, w produkcji masowej ptaki karmione są na siłę przez rurki, którymi podawana jest specjalna karma. Ta metoda jest negowana przez obrońców praw zwierząt i ekologów. W związku z kontrowersjami, jakie budzi, produkcja foie gras jest zakazana w wielu krajach, w tym w Polsce.

- Aktualnie największym europejskim producentem foie gras są Węgry, na drugim miejscu jest Francja, stanowiąca jednocześnie największego odbiorcę produktu. W większości krajów europejskich wyrób foie gras jest zakazany. Niemniej, nie ma większego problemu z jego sprowadzeniem do kraju. My zamawiamy u niemieckiego dystrybutora, foie gras można też kupić w różnego typu delikatesach internetowych z luksusową żywnością, typu Lux club czy sklepach stacjonarnych, takich jak Kuchnie Świata - zdradza Łukasz Cegłowski, szef kuchni w restauracji Dworu Oliwskiego.

Istnieją bardziej niszowe metody produkcji, które zdobywają coraz większą popularność, choć póki co prowadzone są na niewielką skalę. Szef kuchni Dworu Oliwskiego propaguje i używa tylko i wyłącznie przetłuszczonej wątroby gęsiej pozyskiwanej ze zrównoważonych i ekologicznych hodowli.

- Poza masowymi uprawami, są też takie, w których gęsi są hodowane na wolnym wybiegu. Ta metoda pozyskiwania foie gras jest stosowana np. w Hiszpanii. Tuczenie trwa około roku. Gęsiom nie wkłada się rurki i nie wpycha się ziarna na siłę, ale do karmy dodaje się więcej żołędzi, kukurydzy, a nawet figi, wątroby lepiej się natłuszczają. Gęsi ubija się w okresie zimowym, gdyż jesienią występował większy apetyt i naturalny instynkt zbierania masy i tkanki tłuszczowej - mówi Cegłowski.

Surowa wątroba z gęsi. Surowa wątroba z gęsi.

Pozostałe mięso gęsi z hodowli foie gras jest normalnie wykorzystywane w kuchni. Jest bardziej tłuste i treściwe, świetnie nadaje się do pieczenia, duszenia, np. w formie gulaszu. We Francji pasztet strasburski, wytwarzany z foie gras jest tradycyjnym daniem świątecznym. Umiar w konsumpcji jest wskazany, bowiem w 100 g produktu jest aż 462 kcal. Niemniej, wątróbka jest bogata m.in. w białko, witaminę A, C, B6, B12, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Istnieją trzy klasy produktu.

- Dostępne są różne klasy foie gras. Już sama hodowla jest oznaczona klasą, wątroba oczywiście również podlega klasyfikacji. Najlepsza i najdroższa jest klasa pierwsza, zaś druga i trzecia potrafi być o połowę tańsza. Foie gras klasy II i III ma więcej żyłek, plamki, jest bardziej przekrwione. Wątroba klasa pierwszej jest jednolita i ma mało przebarwień, sam smak znacząco się nie zmienia, jednak produkty różnych klas mają po prostu inne zastosowanie. Na przykład do dodine możemy użyć produktu drugiej klasy, bo przy jego przyrządzaniu i tak usuwamy wszystkie błonki. Jeśli natomiast chcemy usmażyć kawałek fileta foie gras jak stek, na medium, musimy mieć produkt najlepszej jakości. Wówczas każda żyłka będzie odczuwalna podczas jedzenia, nie ma więc opcji, aby podać produkt drugiej klasy - tłumaczy Łukasz Cegłowski.

Ile kosztuje foie gras?



Cena jest zależna od jakości. Klasa II to koszt 150 zł za kilogram, I kosztuje od 200 do 300 zł.

O ulubione danie z foie gras zapytaliśmy Krzysztofa Szulborskiego, prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. - Foie gras zazwyczaj używam na potrzeby zrobienia pasztetów i parfaitów. Innym topowym daniem jest zakąska gorąca, podawana przeze mnie foie gras smażona na mocno rozgrzanej patelni (bez żadnego tłuszczu), oprószona na początku małą ilością białego pieprzu, a pod koniec posolona. Podaję ją na ziołowych grzankach z chutney'em agrestowym. Potrawą, w której nagminnie wykorzystuję foie gras, jest stek z polędwicy podanej na francuskim toście ze smażonym foie gras, z sosem z konfitury cebulowo-malinowej . To danie znajduje się w karcie mojej restauracji, Jack's Bar & Restaurant - mówi Krzysztof Szulborski.

Łukasz Cegłowski zdradził, jak przygotować danie z foie gras. - Foie gras stanowi ok. 30 proc. tego dania. Ta proporcja jest celowa, pozwala bowiem na skosztowanie tego mało popularnego produktu w pełnym daniu, w pewnej kompozycji smakowej. Próbowanie samego foie gras może stanowić niemałe wyzwanie dla osób, które wcześniej go nie jadły - mówi Cegłowski.

Dodine z polskiej gęsi. Dodine z polskiej gęsi.

Dodine z gęsi/foie gras/pistacje/porto


  
Składniki:

Ballotine:
Gęś lub kaczka cała 2-3 kg
Udko gęsie lub kacze wytrybowane 400 g
Przetłuszczona wątroba gęsia eco 300 g
Pistacje łuskane 100 g
Koniak 80 ml
Porto 80 ml
Tymianek - kilka gałązek
Szalotka 100 g
Czosnek - 1 ząbek
Ziele angielskie 3 ziarenka
Sól, pieprz
Galaretka porto:
Kości gęsie
Woda 2 litry
Cebula 100 g
Marchew 100 g
Por 100 g
Seler naciowy 100 g
Suszona śliwka 100 g
Porto 200 ml
Żelatyna 15 g
Sól, pieprz ziarnisty,
Kilka gałązek tymianku

Emulsja:
Wywar z gęsi 200 ml
Ocet winny z czarnej porzeczki lub czerwonego wina 200 ml
Czerwone wino 200 ml
Miód 1 łyżka
Jagoda jałowca 2 szt
Żwirek z pistacji:
Pistacje łuskane 100g
Tłuszcz wytopiony z foie gras
 
Technika wykonania:


Ballotine: Przedstawię łatwiejszą wersję dodine z gęsi (możemy zastąpić kaczką) do przygotowania w domu, czyli ballotine. Gęś luzujemy z kości, rozcinając ją wzdłuż piersi, prowadzimy nóż przy żebrach z dwóch stron, luzujemy skrzydełka i nogi.
Z dodatkowego udka luzujemy mięso i wraz ze skórą mielimy maszynką na dużym oczku z zielem angielskim, dodajemy sól, pieprz, tymianek, drobno siekany czosnek i szalotkę, całe pistacje, połowę koniaku i porto. Wyluzowaną gęś przyprawiamy podobnie i skrapiamy koniakiem porto, wykładamy na nią farsz, wzdłuż układamy foie gras. Zwijamy ciasno w roladę folią spożywczą kilka razy. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 70 st. Celsjusza. Układamy na blaszce do ciasta lub w brytfance i zalewamy wodą do połowy. Pieczemy w kąpieli wodnej 5-6 godzin. Odstawiamy w folii do wystygnięcia na całą noc w lodówce.
 
Galaretka: Kości podsmażamy na oliwie z warzywami, dodajemy porto, chwilę gotujemy, potem dajemy śliwkę i wodę. Po min. godzinie odcedzamy, redukujemy wywar do ilości 0,5 litra, ściągamy tłuszcz, przyprawiamy i dodajemy namoczoną żelatynę. Płaski półmisek wykładamy folią spożywczą i zalewamy galaretką do stężenia.
 
Emulsja: Wywar, ocet, wino, miód i rozgnieciony jałowiec gotujemy aż do uzyskania redukcji 50 - 60 ml.

Żwirek:
pistacje prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy malakserem. Wytopiony tłuszcz z gęsi i foie gras możemy użyć jako klej do zrobienia kulki z pistacji.

Łukasz Cegłowski, szef kuchni w restauracji Dworu Oliwskiego. Łukasz Cegłowski, szef kuchni w restauracji Dworu Oliwskiego.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (123) ponad 20 zablokowanych

  • Cała prawda !!!

    Foie Gras to ogromne okrucieństwo dla zwierząt Do tradycyjnego fugara wykorzystuje się gęsi i kaczki, które mają powiększone wątroby w nienaturalny sposób. Młode kaczki oraz gęsi (od 3 do 6 miesięcy), które przeznaczone są do Foie Gras trzymane są w specjalnych klatkach i karmione za pomocą sond. W ten sposób kaczki są karmione dwa razy dziennie, a gęsi. Ptaki muszą znosić takie okrucieństwo przed 2-3 tygodnie przed ubojem. W tym czasie dzienna porcja karmy wynosi około 1,8 do 1,9 kilograma.

    • 0 0

  • Twoja strona potrzebuje linków

    Witam, wlasnie dodalem ta strone do moich ulubionych, ma potencjal, ale musze ci powiedziec, ze jest slabo widoczna w wyszukiwarce google. Zasluguje na lepsze pozycje w google. Jest cos co ci sie na pewno przyda, poszukaj sobie w google - niezbednik dla kazdego webmastera

    • 0 0

  • wielcy obroncy zwierzat (2)

    Smiechu warte ci wszyscy obrońcy zwierząt świata. Na wschodzie Polski ostatnio zablokowali budowe obwodnicy bo bronili rodzinke żab, gdzies tam bo jakis nietoperz, tam jakies zolwie musza miec przejscie i buduja za kilka milonow specjalne tunele pod autostradą.Tak mozna wymieniac... A tacy giganci maja monopol na nasiona GMO, wielkie firmy hoduja zwierzeta w nieludzkich warunkach.To wszystko dosiega miliardy ludzi na calym swiecie,jemy to wszyscy bo niemamy za duzego wyjscia.Nieczepiajcie sie kogos kto tuczy jakies gaski na moze 0,001 procenta ludzi na swiecie.Bo kto je taki produkt,tylko nieliczni ludzie z kasa w nielicznych restauracjach.Zapewne tez maja surowe wymagania co do jakosci bo to nie kurczaki, wieprzowina, wolowina i pyszne rybki z cala gama chemii i sterydów, hodowane w napewno w gorszych warunka chniz gesi na foiegras. Moze byscie sie tak wzieli za obrone dobra nas wszystkich ludzi i tego jak produkuja dla 99 procent ludnosci,za bojkotem tych co hoduja dla zwyklego kowalskiego:)

    • 2 5

    • jak ty jesz to twój problem. ja nie jem mięsa pod żadną postacią , czuję się świetnie i uważam, że mam moralne prawo do krytykowania za foie gras

      • 0 0

    • czy ktoś Ci zabrania zostać weganinem i nie korzystać z brutalnej hodowli przemysłowej? nie.osobiście nie jem mięsa w ogóle i uważam, że tak, jako konsument mam pełne prawo wyrazić swoje niezadowolenie z tego, ze ktoś foie gras promuje. powtórzę to, co ktoś już pisał, z jakiś powodów ten sposób chowu został zabroniony prawnie w większości państw Europy. jak bardzo foie gras nie byłby drogi i ekskluzywny, zawsze wiąże się z wywołaniem patologii w organizmie zwierząt. co to w ogóle za logika, coś jest złe, ale jest usprawiedliwiane bo sa też inne złe rzeczy...

      • 0 0

  • ale pod Lidlem nie widać pikiet (1)

    a w ofercie w tym tygodniu co można dostać z serii de lux - tak brawo foie gras

    • 4 0

    • :(

      :(

      • 0 0

  • Foie Gras jest pyszne. Ale to jest raczej jako część całego dania. (3)

    Z odpowiednimi dodatkami to już niebo w ustach. Nie wyobrażam sobie zjeść 1kg foie gras, tak jak niektórzy tu by chcieli widzieć na talerzu.

    • 6 16

    • brak wyobrazni - typowe

      "Nie wyobrażam sobie zjeść 1kg foie gras" no to wyobraź sobie... to zwierzę nie ma wyboru i musi zjeść to co mu wpychaja... Po wielokroć czego sobie " nie wyobrazasz" - ludzie bez wyobraźni są czesto sadystami... A wystarczy czasem pomyśleć - oczywiście bez empatii się nie obejdzie, ale chwila refleksji czasem potrafi tez obudzić... Warto być dobrym czlowiekiem...

      • 0 0

    • witam pracownika restauracji ... pewnie wlasciciela albo szefa kuchni (1)

      • 3 1

      • W życiu nie pracowałem w restauracji, ani takiej nie posiadam, ani nie jestem szefem kuchni. A gotuję jedynie w domu :)
        Zdziwiony, że komuś coś może smakować innego, niż codzienny schabowy i ziemniaczki?

        Swoją drogą dziwi tak niska cena mięsa schabowego, skoro jest tak rozchwytywany w Polsce :)

        • 1 0

  • Masakra

    To jest obrzydliwe!!! Jak tak można? Niektórzy ludzie to kur..y.

    • 0 1

  • Zwierzęta nie służą do zaspokajania kubków smakowych szanownych "Panów"z wypchanymi portfelami. Taki Pan niech sobie utnie stopę i się nią naje-ciekawe doznania smakowe gwarantowane. Egoistyczne, bezduszne bestie. Wstydźcie się!

    • 0 0

  • Teraz wiem, do której restauracji nigdy się nie wybiorę. (1)

    • 67 10

    • hahaha

      i tak cie nie stać bucu

      • 0 0

  • pfff (3)

    a z kąd wiecie, że wątróbka, którą akurat używają w Dworze Oliwskim pochodzi z tych "złych" hodowli? Szef Kuchni wspomniał, że wątróbka pochodzi ze zrównoważonych i ekologicznych hodowli. Macie na to jakiś dowód, że tak nie jest? Jeżeli nie, nie powinniście bojkotować tej restauracji. Czepcie się KFC, gdzie Oni się z tym nie kryją, że hodują po kilkanaście kur w małych klatkach...

    • 1 6

    • Zawsze decydują koszta, w tym przypadku chów z Węgier.

      • 0 0

    • W klatkach

      nie hoduje się brojlerów tylko nioski. Tak czy siak mało to humanitarne.

      • 1 0

    • a co to znaczy zrównoważona ekologicznie? bo to fajne, wyświechtane hasełko. wiesz co się pod nim kryje, czy powtarzasz je bezmyślnie? FOIE GRAS ZAWSZE POWSTAJE POPRZEZ NIENATURALNY,PATOLOGICZNY TUCZ,POWODUJĄCY CIERPIENIE,BO TYLKO TAKA PATOLOGICZNIE ZMIENIONA WĄTROBA NADAJE SIĘ DO JEGO WYTWORZENIA. Polecam poczytać.

      • 3 0

  • (15)

    Wpiszcie na youtube "folie gras" i zobaczcie co te biedne zwierzęta muszą przechodzić za tortury. Smacznego, życzę wam abyście w przyszłym życiu urodzili się zwierzęciem hodowlanym.

    • 149 30

    • lubię gęsi, jeść i nie zmieni tego jakiś propagandowy filmik z jutuba. Sama trawe jesz, a ona też cierpi (3)

      • 5 21

      • nie chodzi o jedzenie gęsi, tylko o wymyślne foie gras, które powstaje w sposób sadystyczny (1)

        bezmyślnemu zadawaniu cierpienia mówię NIE, a gęsi też jem, ze wsi, zabite w sposób humanitarny

        • 15 1

        • "ze wsi, zabite w sposób humanitarny"

          Czyli po krótkiej pogoni na podwórku, łeb na pieniek i siekierą.

          Zaiste, humanista z ciebie.

          • 2 1

      • Debil

        a twój mózg nie cierpi od tego że nie myślisz ?

        • 3 1

    • zwierze nie zdaje sobie sprawy ze swojej sytuacji, nie planuje i nie oczekuje swiadomie (4)

      Niczego... je, kupka, prokreuje, zdycha.

      • 9 39

      • ogladnij film cow crying before being murdered - krowa placze przed smiercia, lub i am scared and dont want to die takich filmikow jest mnostwo, tylko kompletny ignorant moze twierdzic ze zwierzeta nie czuja bolu i nie wiedza co sie dzieje. Tak samo nie pijcie mleka, kazdy pijacy je przyczynia sie do tragedii milionow krowich rodzin, kiedy zrozpaczonym matkom odbieraja ich mlode calves - take drag away from cows.

        • 6 1

      • Ty chyba troszkę podobnie :) (1)

        • 46 8

        • Większość homo rzekomo sapiens tak samo, zdecydowana większość ;-D

          • 8 1

      • Niemowleta tez nie zdaja sobie sprawy z sytuaxji. Jedza kupkaja. To powod zeby robic z nimi to co sadystyczni rodzice? Wez mysl.

        • 22 3

    • (1)

      Nie płacz. Jak dla mnie to możesz całe życie żreć kotlety sojowe, ale to nie powód, żeby kogokolwiek nawracać i uświadamiać.

      • 1 21

      • Kolejny debil

        Wolę jeść kotlety sojowe niż być tak pustą osobą jak ty

        • 10 1

    • :(

      Jak zwykle...dla przyjemności człowieka...

      • 7 0

    • jakkolwiek nie jem jakiegoś dziwnego fułaje to nie jestem też członkiem jakiejś wschodniej sekty wiec reinkarnacja mi nie grozi
      gorzej z tobą
      nagrodę za swoje złorzeczenie odbierzesz zapewne prędzej czy później

      • 3 13

    • (1)

      Napisz swoje żale do BRAWO :)

      • 21 49

      • wczoraj

        gadałem z twoją mamą - zna się na rzeczy :)

        • 9 16

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane