• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: drogocenny turbot

Aleksandra Sobocińska
13 kwietnia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Turbot z małżami, słodkimi warzywami i kaszą kuskus. Turbot z małżami, słodkimi warzywami i kaszą kuskus.

To jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie, przez wielu nazywana szlachetną. Jest trudno dostępna, co generuje wysoką cenę. Turbot, znany również jako skarp czy płaszczka, jest rybą z rzędu flądrokształtnych, lecz flądrę przypomina jedynie z wyglądu.



Turbot występuje w wodach Atlantyku, Morza Północnego oraz Bałtyku, a w Hiszpanii jest rybą hodowlaną, jednak smak i jakość mięsa odstają od tego pozyskiwanego z naturalnych zasobów.

- Jakość mięsa dzikich ryb jest znacznie lepsza niż tych pochodzących z kontrolowanych hodowli. Ryby hodowlane są dokarmiane różnymi niezdrowymi paszami, np. z beta-karotenem, dzięki któremu mięso łososia jest różowe czy też z antybiotykami. Inną sprawą jest jakość wody, w której występują dzikie ryby, można by doszukiwać się tu kontrowersji, ale wciąż są one znacznie zdrowsze - mówi Aleksandra Marchwińska, dietetyk z Naturhouse.

Jak często jesz ryby?

Jako że turbot nigdzie nie wegetuje w dużych ilościach, poławia się jego pojedyncze sztuki przy okazji poławiania innych gatunków ryb. Turbot osiąga nawet metr długości i 25 kg wagi.

- Turbot to szczególna ryba oceaniczna, która dla rybaków stanowi niezwykle cenny łup. Zazwyczaj ma ona spore rozmiary, więc z jednej sztuki możemy uzyskać cztery duże filety - mówi Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.

Świeżego turbota trójmiejskim restauracjom dostarczają m.in. Kuchnie Świata. Rybę kupimy w delikatesach Alma (cena: 49.90 zł za kilogram), a przy odrobinie szczęścia - również prosto z kutra (m.in. na przystani w Karlikowie w Sopocie).

Z przygotowaniem smacznego dania z turbota każdy powinien sobie poradzić. Po obraniu i wyfiletowaniu ryby wystarczy ją usmażyć. - Przygotowanie turbota nie jest wielką sztuką, po posoleniu i oprószeniu mąką wystarczy go usmażyć na patelni. Istotna jest natomiast wysoka jakość samej ryby, co wcale nie jest takie oczywiste, bowiem jej zdobycie nie należy do najłatwiejszych - mówi Tomasz Król.

Mięso turbota jest białe, zwarte i jędrne, a jego smak jest bardzo delikatny. Dobrze usmażony filet jest soczysty i bardzo pożywny. Z czym najlepiej go zaserwować? - Turbot świetnie komponuje się z wszelkimi owocami morza. Sama ryba jest bardzo delikatna i łagodna w smaku, więc wyraziste przegrzebki, mule, małże czy nawet krewetki bardzo do niej pasują. Możemy go również zaserwować w ziołach czy pieczonego, aczkolwiek osobiście najbardziej lubię go przyrządzać właśnie z owocami morza - mówi Tomasz Król.

  • Świeży turbot.
  • W tym daniu zastosowano dość nietypowe połączenie warzyw i słodkiego soku pomarańczowego. Na talerzu znalazły się również małże nowozelandzkie. /Restauracja Grand Gru/
  • Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.


W 100 g smażonego fileta turbota jest 125 kcal, 20.95 g białka i 3.74 g tłuszczu. Ryba zawiera sporo selenu, który ma działanie przeciwzapalne i polecany jest przy zapaleniu stawów.

Jak często ryby powinny pojawiać się w naszej diecie? - Zaleceniem Instytutu Żywności oraz Światowej Organizacji Zdrowia jest jedzenie ryb min. 2 razy w tygodniu, a najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (36) 2 zablokowane

  • w Kołobrzegu są dobre i tanie (4)

    W Kołobrzegu jadałem turbota codziennie i kosztował 7-9 zł za kilo (smażony), czyli taniej niż łosoś. Był pyszny, polecam smażalnię ALE RYBA na Towarowej! Zamówiłem raz turbota w Łebie - był ohydny, przesolony, przesuszony, szkoda ryby. Teraz widzę, że w 3mieście to w ogóle "smak deluxe" i trzeba bulić bóg wie ile żeby zjeść mały skrawek. Taniej pojechać znów do Kołobrzegu. :P

    • 5 7

    • może flądra robiła za turbota

      tylko pytam?

      • 8 0

    • za kilo

      Dodaj do tego zero to Ci dopiero wyjdzie cena za kg :D

      • 4 0

    • Dali mu flądre i wcisnęli kit że to Turbot

      W Pucku belonie ucinali dziób, wędzili i sprzedawali warszawiakom jako węgorza. A oni jedli aż im się uszy trzęsły o opowiadali jaki to węgorz smaczny :)

      • 2 0

    • ...aa

      7-9 za kilo turbota i to już usmażony . PANIE weż Pan młotek i je....się wg główkę .

      • 0 0

  • Grand Crew. .. Hahaha to już nawet nie wie trójmiasto. Pl kto sponsoruje artykuł? Grand Cru!

    • 2 0

  • turbot tylko z TDI

    • 5 0

  • Noo...

    żeby jeść DOBRE ryby 2-3 razy w tygodniu, ZDROWĄ, chudą wołowinę i generalnie odżywiać się zdrowo, nie można zarabiać minimalnej krajowej, bo dania obiadowego za 20zł zrobionego w domu żadna kieszeń przeciętnego Polaka nie wytrzyma - trzeba by było wydawać na samo jedzenie 500 - 600zł miesięcznie na osobę...

    • 2 1

  • denerwuje mnie

    Denerwuje mnie wszechobecny podzial na mieso i ryby. Jest on w ogóle bezzasadny. Ryby to jeden z rodzajów miesa, i tak należy Ja kategoryzowac, a nie zaznaczac że to ryby. Nawet dawajaca komentarza diwtetyk(człowiek wykształcony!!), mówi że rybie białko może zastepowac to pochodzenia zwierzęcego. Przecież ono jest właśnie pochodzenia zwierzecego.
    Albo nagminne u osób jedzacych mieso, ktorzy spotykaja sie z roznej maści wegetarian itp, jest zadawanie pytan typu ale ryby jesz, prawda? Albo owoce morza. Ten kto mówi ze jest wegetarianinem itp to ma się samo przez się, ze mięsa żadnego pochodzenia nie wcina. Chyba, ze jest nim dla lansu i szpanu, i do końca nie wie z czym to sie je, ale to historia na calkiem inny komeentarz. Pozdro!

    • 1 1

  • turbot

    prawdziwego, dobrego turbota jadłam w restauracji checz kole szperka
    w ogóle uwielbiam tą rybę

    • 0 0

  • Turbot

    Cena turbota w sklepie w Kanadzie wynosi 6 $ za kilogram

    • 0 0

  • co to jest ?

    co to jest na tym talerzu ? co to za oszustwo ?

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane