• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: aromatyczne trufle

Aleksandra Sobocińska
19 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
W trójmiejskich restauracjach znacznie łatwiej o trufle czarne niż białe. W trójmiejskich restauracjach znacznie łatwiej o trufle czarne niż białe.

Są obiektem westchnień smakoszy i restauratorów. Mają intensywny aromat, a ich smak trafia w gusta nawet bardzo wymagających znawców kuchni. Ludzkość zna je już od czasów antycznych - już wówczas uznawane były za rarytas.



To najdroższe grzyby świata - trufle mogą kosztować nawet kilka tysięcy złotych za kilogram. W XVIII wieku poszukiwania trufli były rozrywką elit dworskich, dzisiaj nie jest to już rozrywka tak elitarna, acz pozyskiwanie tych grzybów odbywa się pod ściśle określonymi warunkami.

Twoje ulubione grzyby:

Aby móc wziąć udział w poszukiwaniu trufli, należy posiadać specjalne pozwolenie - cały ten proces podlega regulacjom prawnym. We Włoszech samowolne zbieranie trufli może skończyć się nawet aresztowaniem - właściciele terenów, na których odbywają się poszukiwania, mają pełne prawo do wylegitymowania każdego, kto choćby wygląda na potencjalnego zbieracza.

Zbiory mają miejsce właśnie teraz, jesienią. O dojrzałości trufli świadczy lekko zwiędły kapelusz. Jako że grzyby te rosną pod warstwą gleby, niemal niemożliwym jest znalezienie ich przez człowieka. Dlatego w tym celu używa się specjalnie tresowanych świń lub psów rasy lagotto romagnolo, które wywąchują je pod ściółką. Możliwym jest znalezienie trufli również w Polsce - ich niewielkie ilości znajdziemy w Borach Tucholskich i na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Trufle są bardzo delikatnymi grzybami i niestety, coraz większe zanieczyszczenie środowiska im absolutnie nie służy. Rośnie ich coraz mniej, tym samym cena za kilogram jest rokrocznie coraz wyższa.

Na smak i aromat trufli największy wpływ ma otoczenie, w którym rosną. Dominującą nutą mogą być m.in.: dąb, buk czy sosna. Najsmaczniejsze są świeże grzyby, które ściera się na tarce bezpośrednio do dania na chwilę przed jego podaniem. W wielu restauracjach proces ten odbywa się przy gościu.

- Najwięcej trufli rośnie we Włoszech i Hiszpanii - tam, gdzie jest ciepło i wilgotno. Do Polski zazwyczaj trafiają czarne trufle. Są one bardzo szanowane przez naszych restauratorów - komentuje Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. - Nie można ich poddać długiej obróbce termicznej, bo ulotni się zapach i smak. Tajemnicą dobrego przygotowania grzybów jest ich delikatne przesmażenie na maśle i dodanie do potrawy na samym końcu. Pamiętajmy o tym, że Włosi i Hiszpanie trufle dodają do prostych dań, risotto, czy makaronu. Przesyt jest tu niewskazany - dodaje.

Niemniej, trufle można zakonserwować i przechowywać przez długi czas. Doskonałym sposobem jest zakonserwowanie trufli w oliwie z oliwek. Dzięki temu oliwa nabiera intensywnego aromatu i uszlachetnia smak potraw i sałatek.

Trufle są częstym składnikiem sosów i musów, dodawanych do mięs i owoców morza. Możemy ich również użyć do zup, omletów, foie fras, makaronów. Z uwagi na bardzo silny aromat grzybów, wystarczy użyć ich niewielką ilość. Znacznie droższe i rzadziej spotykane są trufle białe, które charakteryzuje delikatniejszy bukiet od trufli czarnych.

Poza tym, że są pyszne, są też cenne dla naszego organizmu. - Trufle to grzyby z klasy workowców. Zależnie od gatunku oraz stopnia dojrzałości zawierają ogromne ilości składników mineralnych, dlatego mają właściwości wzmacniające i odżywcze. Mają niską wartość kaloryczną i są bogate w białko oraz węglowodany przy niskiej ilości tłuszczy. Posiadają duże walory smakowe - mówi Kamila Ziemann, dietetyk.

Co więcej, ich zastosowanie może być znacznie szersze. - Trufle pustynne mają działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne i znalazły zastosowanie w medycynie ludowej do leczenia chorób oczu i skóry. Obecnie trwają badania nad właściwościami antynowotworowymi
- dodaje dietetyk.

Trufle pojawiają się w kartach jesienno-zimowych niektórych trójmiejskich restauracji (np. Szafarnia 10), tematycznych wkładkach do kart (np. Brasserie Verres en Vers), czy też kolacjach z menu degustacyjnym (Sztuczka). Szukając inspiracji na dania z ich udziałem, utwierdziliśmy się w słowach Krzysztofa Szulborskiego, jakoby trufle najlepiej smakowały z prostymi daniami, skomponowanymi na bazie kilku składników.

- Najbardziej lubię tradycyjną carbonarę sycylijską, z boczkiem i czosnkiem, jajkiem roztrzepanym z parmezanem, bez śmietany, posypaną truflami. Dzięki tym grzybom, to proste danie zyskuje szlachetny wymiar - zdradza Szulborski.

Piort Sawczenko, szef kuchni restauracji Szafarnia 10, zdradził nam przepis (znajduje się poniżej, w podpisach pod kolejnymi zdjęciami) na swoje ulubione danie z truflami.


  • Tak wygląda Risotto z truflami wg. przepisu Piotra Sawczenki.
  • Składniki (na jedną porcję): masło (20 g), szalotki (10 g), ryż Arborio (30 g), trufle (2-3 g), parmezan (5 g), wino (30 ml) bulion (ok. 100 ml), oliwa z oliwek, pieprz do smaku.
  • Szalotkę przesmażamy na maśle, dodajemy troszkę oliwy z oliwek, dzięki której masło się nie spali.
  • Następnie dodajemy ryż Arborio, podlewamy go białym winem.
  • Po chwili dodajemy bulion.  Ryż gotujemy do twardości al dente. Na zdjęciu: Piotr Sawczenko podczas pracy.
  • Wykładamy na talerz. Do dekoracji używamy 2-3 plasterków trufli. Smacznego!


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (51) 10 zablokowanych

  • Prawdziwy smakosz to musi od razu po wygrzebaniu posmakować tego trufla na surowo - żadne potrawy nie są potrzebne ażeby się w nich rozsmakowywać. Wszelkie wymyślne potrawy tylko psują prawdziwy smak. Tego nie da się opowiedzieć.

    • 0 0

  • Dla 13% ulubione grzyby to trufle. (4)

    a mówią że w kraju bieda...

    • 7 1

    • w kraju może tak

      ale nie wśród czytelników portalu 3miasto

      • 3 0

    • Ulubione to nie znaczy najczęściej jedzone.

      • 1 0

    • Te 13% (1)

      może myli trufle z jakimś tam jedzeniem o smaku trufli? Może czekolada z truflami... albo inne wynalazki? ;) ;)

      • 1 0

      • Nie ma czekolady z truflami. Ew. mogą być słodycze "trufle", które nic z truflami wspólnego nie mają. Chyba że ktoś lubi czekoladę o borowikowym posmaku.

        • 0 0

  • To sa najlepsze grzyby do bigosu i sosów.

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane