wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

W Trójmieście jest kilka restauracji, w których mamy okazję podziwiać nadmorskie widoki.
W Trójmieście jest kilka restauracji, w których mamy okazję podziwiać nadmorskie widoki. mat. pras. Gard/ fot. Andrew Horwitz

Wiosenne i letnie weekendy to dobry czas na odwiedzenie klimatycznych restauracji. Niektórym też zależy, aby smaczne jedzenie szło w parze z odpowiednią obsługą i estetycznym wystrojem lokalu. Wybraliśmy zatem siedem restauracji w Trójmieście, z których rozciąga się piękny widok lub gdzie możemy przebywać w gustownym ogródku.



Najważniejsze w restauracji jest:

wykwintne i smaczne menu

45%

wystrój i piękny widok

4%

odpowiednia cena, na którą mogę sobie pozwolić

41%

miejsce parkingowe

3%

lokalizacja - im bliżej centrum, tym lepiej

2%

miła i taktowna obsługa

5%

Szafarnia 10, Gdańsk



W centrum Gdańska, z widokiem na Motławę, znajduje się restauracja Szafarnia 10. Organizowane są tutaj zarówno dużo przyjęcia, jak i kameralne spotkania. Niezależnie od pogody można odpoczywać tu spoglądając na przepływające niedaleko jachty.

W nowej karcie, oprócz tatara z dorsza, z którego słynie szef kuchni Grzegorz Labuda, znajdziemy również m.in.: kaszubską jagnięcinę, kaszubskiego miętusa, zupę rybną z halibutem i pstrągiem czy pierogi z cielęcą grasicą. Restauratorzy jak najmniej ingerują w produkty - delikatnie marynują lub przyprawiają, żeby wydobyć ich pierwotny smak.

- Na przełomie maja i czerwca lifting przejdzie wystrój restauracji Szafarnia 10. Wnętrze będzie bardziej przytulne, kolorowe, zostanie nieco ocieplone. Wszystko po to, by jeszcze intensywniej delektować się serwowanymi tu daniami i jeszcze chętniej spoglądać za okno na niezwykły widok gwarnego Głównego Miasta Gdańska - zapowiada Edyta Treder, menedżer ds. Marketingu i Komercjalizacji w restauracji Szafarnia 10.

GåRD Nordic Kitchen, Gdynia



Skandynawska restauracja GåRD Nordic Kitchen mieści się w sercu Gdyni tuż przy skwerze Kościuszki. W marcu tego roku restauracja wprowadziła nową, odświeżoną kartę, w której główne skrzypce grają tradycyjne skandynawskie dania, takie jak tost skagen, danish smørrebrød oraz norweska zupa rybna.

Wystrój restauracji pozwala poczuć się komfortowo, a dodatkowym atutem jest widok z okien na morze. Od kilku tygodni przed restauracją otwarty jest letni ogródek z panoramą na Południowe Molo.

- Staramy się wspierać lokalnych przedsiębiorców. Nasza deska serów składa się wyłącznie z serów produkowanych na Kaszubach. Stawiamy też na sezonowe produkty, dodatkowo co miesiąc wprowadzamy tematyczne menu. Po majówce zapraszamy na dania ze szparagami - zachęca szef kuchni, Przemysław Woźny.

Art Deco w Hotelu Sofitel, Sopot



W sopockim hotelu Sofitel Grand Hotel, znajduje się restauracja Art Deco. Sopocką plażę i molo obserwować można zarówno z samej restauracji, jak i korzystając z ogrodu mieszczącego się na terenie obiektu. Szef kuchni, Tomasz Koprowski, zadbał o smaczne i estetycznie wyglądające dania, dzięki którym poczujemy prawdziwy wiosenny klimat.

- Z naszej karty szczególnie polecamy dwa dania. Pierś z kaczki, czyli flagowe danie restauracji, na które specjalnie przychodzą goście, a jest ono oczkiem w głowie samego szefa kuchni. Danie jest przygotowywane bardzo skrupulatnie: kaczka leżakuje dobę w roztworze z soli morskiej i cukru, przez następną dobę w słodkiej wodzie, a później jest wakowana i gotowana przez 50 min w niskiej temperaturze - opowiada Agata Kielan, PR & Marketing Manager w hotelu Sofitel. I dodaje:

- Drugim daniem jest pierś z gołębia. Gołębie są sprowadzane z Francji w całości, świeże. Gołębie rzadko są sprzedawane w Polsce, a ich mięso jest delikatne i wymaga dużej uwagi w trakcie przygotowania. Gołąb leży w 4-proc. roztworze solanki przez 2 godziny i później bez przypraw jest wakowany i gotowany w niskiej temperaturze przez 10 minut. W czasie smażenia, które trwa 3 minuty, należy przytrzymywać całość ręką, aby skóra się na nim nie skurczyła. Danie podawane jest z foie gras, kukurydzianym musem i płatkami oraz z soczewicą.

Deser polecany przez restaurację to dekonstrukcja tarty rabarbarowej - młody rabarbar, który jest kompresowany w syropie prostym. Deser podawany jest w trzech postaciach: w kawałkach, jako mus oraz jako brunoise.


White Marlin, Sopot



Restauracja White Marlin zachwyca pięknym widokiem na sopocką plażę, który można podziwiać także z dużego tarasu. Wystrój wnętrza jest dopracowany, pełen ozdób w morskim stylu. Jeśli chodzi o kolorystykę, to zdecydowanie dominuje tu biel z granatowymi akcentami.

W karcie dań znajdziemy zarówno szeroki wybór ryb i owoców morza, jak i potrawy typowe dla kuchni chińskiej. Spędzając długie popołudnie z widokiem na morze, warto spróbować smacznych ciast i deserów, które kuszą od samego wejścia.

W sezonie letnim organizowanych jest tutaj wiele spotkań i wydarzeń plenerowych, wykorzystujących malownicze położenie restauracji.


Vinegre di Rucola, Gdynia



Na najwyższym piętrze budynku Muzeum Marynarki Wojennej przy ul. Zawiszy Czarnego 1B, mieści się restauracja Vinegre di Rucola. W karcie dominują smaki kuchni śródziemnomorskiej: ryby i owoce morza, grillowane mięsa, aromatyczne warzywa i owoce z dodatkiem oryginalnej oliwy z oliwek - czyli jest prosto i smacznie. Obecny w restauracji sommelier podpowie nam, jakie wino wybrać do danego dania. Można również zakupić wino na wynos, a wybór jest spory.

W lokalu wprowadzono koncepcję tzw. live cooking, dzięki czemu możemy oglądać, jak powstaje zamówione przez nas danie - od doboru składników aż po przygotowanie kompozycji na talerzu. Z tarasu restauracji rozciąga się widok na gdyńską plażę, a restauratorzy zapewniają, że jest to miejsce spotkań, do którego możemy zabrać rodzinę, przyjaciół czy współpracowników.


Mondo di Vinegre, Gdynia



Na drugim piętrze Muzeum Emigracji w Gdyni znajduje się restauracja Mondo di Vinegre. Koncepcją twórców miejsca jest serwowanie wszystkiego, co związane jest z wodą. W restauracji działa co prawda karta sezonowa, w której pojawiają się mięsa, ale głównym trzonem oferty są wysokiej jakości ryby słono- i słodkowodne oraz owoce morza. Szefem kuchni, a także współwłaścicielem Mondo di Vinegre jest Marcin Kowalski, który w gastronomii posiada wieloletnie doświadczenie.

Spróbujemy tu m.in.: węgorza pieczonego pod wędzoną słoniną, pstrąga pieczonego w soli morskiej z moussaką warzywną, krewetek w chilli i mango czy steka z marlina z omułkami po prowansalsku.


Restauracja Filharmonia, Gdańsk



Gdańska Restauracja Filharmonia od lat zachwyca widokiem na Motławę. Znajdujący się od jej strony taras z charakterystycznym białym zadaszeniem, nawiązującym do masztu statków, jest widoczny z daleka. Do dyspozycji gości są stoliki ustawione właśnie na zewnątrz zabytkowego budynku.

Szefem kuchni jest Mariusz Szlagowski, który serwuje menu oparte na sezonowych produktach.

- Przygotowaliśmy specjalną kartę menu, w której stawiamy na produkty regionalne i kuchnię kaszubską. Szef kuchni proponuje m.in. kaszubską zupę musztardową z chipsem z boczku, chrupiącą sałatę z fenkułem, wędzoną gęsią, jeżynami i różanym winegretem, gęś pieczoną z golcami kaszubskimi, modrą kapustą i sosem żurawinowym lub dorsza z rozmarynowymi warzywami, kopytkami i sosem kremowym - zapewnia Anna Laskowska, specjalista ds. sprzedaży w Restauracji Filharmonia.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (73)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia