wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

W Trójmieście jest kilka restauracji, w których mamy okazję podziwiać nadmorskie widoki.
W Trójmieście jest kilka restauracji, w których mamy okazję podziwiać nadmorskie widoki. mat. pras. Gard/ fot. Andrew Horwitz

Wiosenne i letnie weekendy to dobry czas na odwiedzenie klimatycznych restauracji. Niektórym też zależy, aby smaczne jedzenie szło w parze z odpowiednią obsługą i estetycznym wystrojem lokalu. Wybraliśmy zatem siedem restauracji w Trójmieście, z których rozciąga się piękny widok lub gdzie możemy przebywać w gustownym ogródku.



Najważniejsze w restauracji jest:

wykwintne i smaczne menu

45%

wystrój i piękny widok

4%

odpowiednia cena, na którą mogę sobie pozwolić

41%

miejsce parkingowe

3%

lokalizacja - im bliżej centrum, tym lepiej

2%

miła i taktowna obsługa

5%

Szafarnia 10, Gdańsk



W centrum Gdańska, z widokiem na Motławę, znajduje się restauracja Szafarnia 10. Organizowane są tutaj zarówno dużo przyjęcia, jak i kameralne spotkania. Niezależnie od pogody można odpoczywać tu spoglądając na przepływające niedaleko jachty.

W nowej karcie, oprócz tatara z dorsza, z którego słynie szef kuchni Grzegorz Labuda, znajdziemy również m.in.: kaszubską jagnięcinę, kaszubskiego miętusa, zupę rybną z halibutem i pstrągiem czy pierogi z cielęcą grasicą. Restauratorzy jak najmniej ingerują w produkty - delikatnie marynują lub przyprawiają, żeby wydobyć ich pierwotny smak.

- Na przełomie maja i czerwca lifting przejdzie wystrój restauracji Szafarnia 10. Wnętrze będzie bardziej przytulne, kolorowe, zostanie nieco ocieplone. Wszystko po to, by jeszcze intensywniej delektować się serwowanymi tu daniami i jeszcze chętniej spoglądać za okno na niezwykły widok gwarnego Głównego Miasta Gdańska - zapowiada Edyta Treder, menedżer ds. Marketingu i Komercjalizacji w restauracji Szafarnia 10.

GåRD Nordic Kitchen, Gdynia



Skandynawska restauracja GåRD Nordic Kitchen mieści się w sercu Gdyni tuż przy skwerze Kościuszki. W marcu tego roku restauracja wprowadziła nową, odświeżoną kartę, w której główne skrzypce grają tradycyjne skandynawskie dania, takie jak tost skagen, danish smørrebrød oraz norweska zupa rybna.

Wystrój restauracji pozwala poczuć się komfortowo, a dodatkowym atutem jest widok z okien na morze. Od kilku tygodni przed restauracją otwarty jest letni ogródek z panoramą na Południowe Molo.

- Staramy się wspierać lokalnych przedsiębiorców. Nasza deska serów składa się wyłącznie z serów produkowanych na Kaszubach. Stawiamy też na sezonowe produkty, dodatkowo co miesiąc wprowadzamy tematyczne menu. Po majówce zapraszamy na dania ze szparagami - zachęca szef kuchni, Przemysław Woźny.

Art Deco w Hotelu Sofitel, Sopot



W sopockim hotelu Sofitel Grand Hotel, znajduje się restauracja Art Deco. Sopocką plażę i molo obserwować można zarówno z samej restauracji, jak i korzystając z ogrodu mieszczącego się na terenie obiektu. Szef kuchni, Tomasz Koprowski, zadbał o smaczne i estetycznie wyglądające dania, dzięki którym poczujemy prawdziwy wiosenny klimat.

- Z naszej karty szczególnie polecamy dwa dania. Pierś z kaczki, czyli flagowe danie restauracji, na które specjalnie przychodzą goście, a jest ono oczkiem w głowie samego szefa kuchni. Danie jest przygotowywane bardzo skrupulatnie: kaczka leżakuje dobę w roztworze z soli morskiej i cukru, przez następną dobę w słodkiej wodzie, a później jest wakowana i gotowana przez 50 min w niskiej temperaturze - opowiada Agata Kielan, PR & Marketing Manager w hotelu Sofitel. I dodaje:

- Drugim daniem jest pierś z gołębia. Gołębie są sprowadzane z Francji w całości, świeże. Gołębie rzadko są sprzedawane w Polsce, a ich mięso jest delikatne i wymaga dużej uwagi w trakcie przygotowania. Gołąb leży w 4-proc. roztworze solanki przez 2 godziny i później bez przypraw jest wakowany i gotowany w niskiej temperaturze przez 10 minut. W czasie smażenia, które trwa 3 minuty, należy przytrzymywać całość ręką, aby skóra się na nim nie skurczyła. Danie podawane jest z foie gras, kukurydzianym musem i płatkami oraz z soczewicą.

Deser polecany przez restaurację to dekonstrukcja tarty rabarbarowej - młody rabarbar, który jest kompresowany w syropie prostym. Deser podawany jest w trzech postaciach: w kawałkach, jako mus oraz jako brunoise.


White Marlin, Sopot



Restauracja White Marlin zachwyca pięknym widokiem na sopocką plażę, który można podziwiać także z dużego tarasu. Wystrój wnętrza jest dopracowany, pełen ozdób w morskim stylu. Jeśli chodzi o kolorystykę, to zdecydowanie dominuje tu biel z granatowymi akcentami.

W karcie dań znajdziemy zarówno szeroki wybór ryb i owoców morza, jak i potrawy typowe dla kuchni chińskiej. Spędzając długie popołudnie z widokiem na morze, warto spróbować smacznych ciast i deserów, które kuszą od samego wejścia.

W sezonie letnim organizowanych jest tutaj wiele spotkań i wydarzeń plenerowych, wykorzystujących malownicze położenie restauracji.


Vinegre di Rucola, Gdynia



Na najwyższym piętrze budynku Muzeum Marynarki Wojennej przy ul. Zawiszy Czarnego 1B, mieści się restauracja Vinegre di Rucola. W karcie dominują smaki kuchni śródziemnomorskiej: ryby i owoce morza, grillowane mięsa, aromatyczne warzywa i owoce z dodatkiem oryginalnej oliwy z oliwek - czyli jest prosto i smacznie. Obecny w restauracji sommelier podpowie nam, jakie wino wybrać do danego dania. Można również zakupić wino na wynos, a wybór jest spory.

W lokalu wprowadzono koncepcję tzw. live cooking, dzięki czemu możemy oglądać, jak powstaje zamówione przez nas danie - od doboru składników aż po przygotowanie kompozycji na talerzu. Z tarasu restauracji rozciąga się widok na gdyńską plażę, a restauratorzy zapewniają, że jest to miejsce spotkań, do którego możemy zabrać rodzinę, przyjaciół czy współpracowników.


Mondo di Vinegre, Gdynia



Na drugim piętrze Muzeum Emigracji w Gdyni znajduje się restauracja Mondo di Vinegre. Koncepcją twórców miejsca jest serwowanie wszystkiego, co związane jest z wodą. W restauracji działa co prawda karta sezonowa, w której pojawiają się mięsa, ale głównym trzonem oferty są wysokiej jakości ryby słono- i słodkowodne oraz owoce morza. Szefem kuchni, a także współwłaścicielem Mondo di Vinegre jest Marcin Kowalski, który w gastronomii posiada wieloletnie doświadczenie.

Spróbujemy tu m.in.: węgorza pieczonego pod wędzoną słoniną, pstrąga pieczonego w soli morskiej z moussaką warzywną, krewetek w chilli i mango czy steka z marlina z omułkami po prowansalsku.


Restauracja Filharmonia, Gdańsk



Gdańska Restauracja Filharmonia od lat zachwyca widokiem na Motławę. Znajdujący się od jej strony taras z charakterystycznym białym zadaszeniem, nawiązującym do masztu statków, jest widoczny z daleka. Do dyspozycji gości są stoliki ustawione właśnie na zewnątrz zabytkowego budynku.

Szefem kuchni jest Mariusz Szlagowski, który serwuje menu oparte na sezonowych produktach.

- Przygotowaliśmy specjalną kartę menu, w której stawiamy na produkty regionalne i kuchnię kaszubską. Szef kuchni proponuje m.in. kaszubską zupę musztardową z chipsem z boczku, chrupiącą sałatę z fenkułem, wędzoną gęsią, jeżynami i różanym winegretem, gęś pieczoną z golcami kaszubskimi, modrą kapustą i sosem żurawinowym lub dorsza z rozmarynowymi warzywami, kopytkami i sosem kremowym - zapewnia Anna Laskowska, specjalista ds. sprzedaży w Restauracji Filharmonia.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (73)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia