• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
6 maja 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W Trójmieście jest kilka restauracji, w których mamy okazję podziwiać nadmorskie widoki. W Trójmieście jest kilka restauracji, w których mamy okazję podziwiać nadmorskie widoki.

Wiosenne i letnie weekendy to dobry czas na odwiedzenie klimatycznych restauracji. Niektórym też zależy, aby smaczne jedzenie szło w parze z odpowiednią obsługą i estetycznym wystrojem lokalu. Wybraliśmy zatem siedem restauracji w Trójmieście, z których rozciąga się piękny widok lub gdzie możemy przebywać w gustownym ogródku.



Najważniejsze w restauracji jest:

Szafarnia 10, Gdańsk



W centrum Gdańska, z widokiem na Motławę, znajduje się restauracja Szafarnia 10. Organizowane są tutaj zarówno dużo przyjęcia, jak i kameralne spotkania. Niezależnie od pogody można odpoczywać tu spoglądając na przepływające niedaleko jachty.

W nowej karcie, oprócz tatara z dorsza, z którego słynie szef kuchni k2455.html' class='parse-link' title='Grzegorz Labuda'>Grzegorz Labuda, znajdziemy również m.in.: kaszubską jagnięcinę, kaszubskiego miętusa, zupę rybną z halibutem i pstrągiem czy pierogi z cielęcą grasicą. Restauratorzy jak najmniej ingerują w produkty - delikatnie marynują lub przyprawiają, żeby wydobyć ich pierwotny smak.

- Na przełomie maja i czerwca lifting przejdzie wystrój restauracji Szafarnia 10. Wnętrze będzie bardziej przytulne, kolorowe, zostanie nieco ocieplone. Wszystko po to, by jeszcze intensywniej delektować się serwowanymi tu daniami i jeszcze chętniej spoglądać za okno na niezwykły widok gwarnego Głównego Miasta Gdańska - zapowiada Edyta Treder, menedżer ds. Marketingu i Komercjalizacji w restauracji Szafarnia 10.
  • Szafarnia 10 pozwala cieszyć się widokiem na Motławę dzięki przeszklonej ścianie.
  • Widok z tarasu restauracji Szafarnia 10 nocą.

GåRD Nordic Kitchen, Gdynia



Skandynawska restauracja GåRD Nordic Kitchen mieści się w sercu Gdyni tuż przy skwerze Kościuszki. W marcu tego roku restauracja wprowadziła nową, odświeżoną kartę, w której główne skrzypce grają tradycyjne skandynawskie dania, takie jak tost skagen, danish smørrebrød oraz norweska zupa rybna.

Wystrój restauracji pozwala poczuć się komfortowo, a dodatkowym atutem jest widok z okien na morze. Od kilku tygodni przed restauracją otwarty jest letni ogródek z panoramą na Południowe Molo.

- Staramy się wspierać lokalnych przedsiębiorców. Nasza deska serów składa się wyłącznie z serów produkowanych na Kaszubach. Stawiamy też na sezonowe produkty, dodatkowo co miesiąc wprowadzamy tematyczne menu. Po majówce zapraszamy na dania ze szparagami - zachęca szef kuchni, Przemysław Woźny.
  • Restauracja Gard to skandynawska kuchnia i miejsce, w którym można nacieszyć oko gdyńskimi widokami.
  • Restauracja Gard.
  • W Trójmieście jest kilka restauracji, w których mamy okazję podziwiać nadmorskie widoki.

Art Deco w Hotelu Sofitel, Sopot



W sopockim hotelu Sofitel Grand Hotel, znajduje się restauracja Art Deco. Sopocką plażę i molo obserwować można zarówno z samej restauracji, jak i korzystając z ogrodu mieszczącego się na terenie obiektu. Szef kuchni, Tomasz Koprowski, zadbał o smaczne i estetycznie wyglądające dania, dzięki którym poczujemy prawdziwy wiosenny klimat.

- Z naszej karty szczególnie polecamy dwa dania. Pierś z kaczki, czyli flagowe danie restauracji, na które specjalnie przychodzą goście, a jest ono oczkiem w głowie samego szefa kuchni. Danie jest przygotowywane bardzo skrupulatnie: kaczka leżakuje dobę w roztworze z soli morskiej i cukru, przez następną dobę w słodkiej wodzie, a później jest wakowana i gotowana przez 50 min w niskiej temperaturze - opowiada Agata Kielan, PR & Marketing Manager w hotelu Sofitel. I dodaje:

- Drugim daniem jest pierś z gołębia. Gołębie są sprowadzane z Francji w całości, świeże. Gołębie rzadko są sprzedawane w Polsce, a ich mięso jest delikatne i wymaga dużej uwagi w trakcie przygotowania. Gołąb leży w 4-proc. roztworze solanki przez 2 godziny i później bez przypraw jest wakowany i gotowany w niskiej temperaturze przez 10 minut. W czasie smażenia, które trwa 3 minuty, należy przytrzymywać całość ręką, aby skóra się na nim nie skurczyła. Danie podawane jest z foie gras, kukurydzianym musem i płatkami oraz z soczewicą.

Deser polecany przez restaurację to dekonstrukcja tarty rabarbarowej - młody rabarbar, który jest kompresowany w syropie prostym. Deser podawany jest w trzech postaciach: w kawałkach, jako mus oraz jako brunoise.

  • Restauracja Art Deco w hotelu Sofitel w Sopocie, to połączenie wykwintnego menu z widokiem na plażę i molo w Sopocie.

White Marlin, Sopot



Restauracja White Marlin zachwyca pięknym widokiem na sopocką plażę, który można podziwiać także z dużego tarasu. Wystrój wnętrza jest dopracowany, pełen ozdób w morskim stylu. Jeśli chodzi o kolorystykę, to zdecydowanie dominuje tu biel z granatowymi akcentami.

W karcie dań znajdziemy zarówno szeroki wybór ryb i owoców morza, jak i potrawy typowe dla kuchni chińskiej. Spędzając długie popołudnie z widokiem na morze, warto spróbować smacznych ciast i deserów, które kuszą od samego wejścia.

W sezonie letnim organizowanych jest tutaj wiele spotkań i wydarzeń plenerowych, wykorzystujących malownicze położenie restauracji.

  • Klimat nadmorskich spotkań na plaży możemy poczuć w restauracji White Marlin w Sopocie.

Vinegre di Rucola, Gdynia



Na najwyższym piętrze budynku Muzeum Marynarki Wojennej przy ul. Zawiszy Czarnego 1B, mieści się restauracja Vinegre di Rucola. W karcie dominują smaki kuchni śródziemnomorskiej: ryby i owoce morza, grillowane mięsa, aromatyczne warzywa i owoce z dodatkiem oryginalnej oliwy z oliwek - czyli jest prosto i smacznie. Obecny w restauracji sommelier podpowie nam, jakie wino wybrać do danego dania. Można również zakupić wino na wynos, a wybór jest spory.

W lokalu wprowadzono koncepcję tzw. live cooking, dzięki czemu możemy oglądać, jak powstaje zamówione przez nas danie - od doboru składników aż po przygotowanie kompozycji na talerzu. Z tarasu restauracji rozciąga się widok na gdyńską plażę, a restauratorzy zapewniają, że jest to miejsce spotkań, do którego możemy zabrać rodzinę, przyjaciół czy współpracowników.

  • W restauracji Vinegre di Rucola znajdziemy kuchnię śródziemnomorską w najlepszym, klasycznym wydaniu.

Mondo di Vinegre, Gdynia



Na drugim piętrze Muzeum Emigracji w Gdyni znajduje się restauracja Mondo di Vinegre. Koncepcją twórców miejsca jest serwowanie wszystkiego, co związane jest z wodą. W restauracji działa co prawda karta sezonowa, w której pojawiają się mięsa, ale głównym trzonem oferty są wysokiej jakości ryby słono- i słodkowodne oraz owoce morza. Szefem kuchni, a także współwłaścicielem Mondo di Vinegre jest Marcin Kowalski, który w gastronomii posiada wieloletnie doświadczenie.

Spróbujemy tu m.in.: węgorza pieczonego pod wędzoną słoniną, pstrąga pieczonego w soli morskiej z moussaką warzywną, krewetek w chilli i mango czy steka z marlina z omułkami po prowansalsku.

  • Z Mondo di Vinegre rozciąga się widok na morze i przystań wodną.

Restauracja Filharmonia, Gdańsk



Gdańska Restauracja Filharmonia od lat zachwyca widokiem na Motławę. Znajdujący się od jej strony taras z charakterystycznym białym zadaszeniem, nawiązującym do masztu statków, jest widoczny z daleka. Do dyspozycji gości są stoliki ustawione właśnie na zewnątrz zabytkowego budynku.

Szefem kuchni jest Mariusz Szlagowski, który serwuje menu oparte na sezonowych produktach.

- Przygotowaliśmy specjalną kartę menu, w której stawiamy na produkty regionalne i kuchnię kaszubską. Szef kuchni proponuje m.in. kaszubską zupę musztardową z chipsem z boczku, chrupiącą sałatę z fenkułem, wędzoną gęsią, jeżynami i różanym winegretem, gęś pieczoną z golcami kaszubskimi, modrą kapustą i sosem żurawinowym lub dorsza z rozmarynowymi warzywami, kopytkami i sosem kremowym - zapewnia Anna Laskowska, specjalista ds. sprzedaży w Restauracji Filharmonia.
  • Widok na Motławę zarówno w dzień, jak i w nocy jest wart podziwiania.

Miejsca

Opinie (80) ponad 10 zablokowanych

  • Polecam ArtDeco w Sofitelu. (5)

    Ostatnio byl tu moj chlopak z Dubaju co jest szejkiem i spedzilismy tam weekend. Jeszcze nigdy sie tak nie najadlam jak tam.

    • 56 51

    • Jean-Paul

      Oczywiście, była to kuchnia francuska ...

      • 0 0

    • szejk

      pomylil Ci szejk z szejkiem z McDonald. haha moj chlopak szejk. po pierwsze nikogo to nie obchodzi za co i jak chlopak sue bawi na weekend a po drugie jak tobie tylko chodzi zeby się na.. to do baru mlecznego.

      • 1 0

    • lody czekoladowe (1)

      szempejn poppyn i do przodu

      • 28 2

      • Zazdroscisz ze cie na to nie stac ?

        • 0 5

    • Zgadzam się

      Byłam tam raz. Za każdym razem wszystkie potrawy były wyśmienite.

      • 7 3

  • Restauracja

    Jeśli mam być szczera to dla mnie ważniejsze jest pyszne jedzenie i dobra obsługa niż widok i na pewno to pyszne jedzenie można znaleźć w My Fish w Kołobrzegu. Wiem, że jest to miejscowość bardzo często uczęszczana i koniecznie trzeba ją odwiedzić, jeśli macie ochotę na przepyszną rybkę.

    • 0 0

  • Dobra restauracja

    Jak dla mnie to jedna z lepszych restauracji jest Panorama jedzenie dobre a widok na Gdańsk z góry obłędny.

    • 0 0

  • Kołobrzeg

    A ja do tej listy chciałabym dodać jeszcze restaurację w Kołobrzegu. Nie jest to Trójmiasto, ale jest tam równie pięknie i przepysznie. Restauracja, o której mowa to My Fish. Musicie sprawdzić sobie ich menu oraz możliwości, jakie oferują.

    • 0 0

  • Idealne miejsce dla słoików z Warmii i Mazur (5)

    Pokazać się w super lokalu, a od poniedziałku koszenie miejscowych z miejsc pracy

    • 14 9

    • Bezczelność

      Jak można obniżać drugiego człowieka. Dobrze, żebyś sobie zapamiętał, że jesteśmy sobie wzajemnie potrzebni. I nigdy nie wiadomo, gdzie los może Ciebie umiejscowić w przyszłości. Pokory człowieku, pokory!!!

      • 0 0

    • Koszą miejscowych bo miejscowi albo wyjechali, albo lenie i wolą na garnuszku siedzieć u rodziców.

      A tak na poważnie każdy kto chodzi po takich restauracjach to snob, nie ważne miejsce jego pochodzenia czy urodzenia.

      Idź lepiej na "pizzę" do Leone i zapij czarną szmatą.

      • 1 1

    • A kto tu niby miejscowy? (2)

      Niemcy wyjechali po wojnie

      • 8 7

      • (1)

        Aleś gł..pi,szkoda że umiesz pisać, paniał?. Znam Polaków co od 1890 r mieszkają w Gdańsku, fakt jest ich garstka, ale mieszkają.

        • 5 2

        • Mają 128 lat ?

          Szacun, ładny wiek

          • 6 2

  • Belona w Gdyni

    Brakuje w artykule Restauracji Belona w Gdyni. Bardzo urzekający widok z tarasu widokowego przy plaży miejskiej. Restauracja jasna, czysta i z dobrą kartą. Byłam tam latem i widok był niesamowity.

    • 0 0

  • jak szumna nazwa (1)

    to nie wchodzę

    • 34 2

    • racja, bo POtem szumna zapłata

      • 0 0

  • Dziadostwo

    Kto dał i kto zrobił takie gnioty nocnych widoków na Motławę z Szafarnia10 i z pod filharmonii bałtyckiej? Amatorka aż wstyd pokazać. Później turyści patrzą i śmieją się a mieszkańcy nie wierzą że tak tam ciemno jest!!

    Prośba - jak publikujecie Gdańsk to pokażcie go w pełni jaki jest a nie tak na czarno w nocy. Strach wyjść na spacer wieczorem.

    • 0 0

  • Barracuda Gdynia

    nie nadęta knajpa z niesamowitym widokiem

    • 2 0

  • tytuł (2)

    trochę myli. restauracje z pięknym widokiem... kojarzy mi się z pięknym widokiem, np. podobnym do widoku z wieży widokowej, gdzieś wysoko... np. kiedyś była restauracja np. we Wrzeszczu w jakims budynku niepamietam nazwy ale tam był chyba kiedyś Pevex lub Baltona a teraz chyba jest na dolebiedronka, Oliwia czy cos takiego albo bla chyba restauracja na dachu Zieleniaka,byc może jeszcze jest, to sa doiero widoki na cały krajobraz Trójmiasta, lub sporą cześć a te? przepraszam, ze trochę piasku się zobaczy i trochę fal?? to maja być piękne widoki? bo ja to na codzien mam. Chyba faktycznie piękne ale może dla przyjezdnych, spod małych mieścin którzy nigdy morza nie widzieli na oczy

    • 16 2

    • Olimpia? (1)

      • 1 2

      • Olimp

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja