wiadomości - Aktualności

Sezon na grilla. Wybieramy grille ogrodowe

Sezon na grilla właśnie się zaczął. Może to właściwy czas, aby zainwestować w dobry sprzęt, który posłuży nam na lata?
Sezon na grilla właśnie się zaczął. Może to właściwy czas, aby zainwestować w dobry sprzęt, który posłuży nam na lata? fot. 123rf.com / Alexei Novikov

Słońce, ciepły wiatr, rodzina i przyjaciele. Czego więcej trzeba do szczęścia? Oczywiście - jedzenia, a w letnim sezonie najlepiej z grilla. Jak zatem grillować, żeby było smacznie, zdrowo i przede wszystkim - jaki sprzęt wybrać?



Meble i artykuły ogrodowe w Trójmieście


Jaki grill jest najlepszy?

tylko węglowy, bo to klasyka 65%
wybieram gazowy, bo lubię mieć większą kontrolę 20%
elektryczny, bo jest łatwy w obsłudze 4%
każdy, który nie dymi 7%
żaden, nie lubię grillować 4%
zakończona Łącznie głosów: 650
Dzięki grillowaniu każdy z nas może poczuć się jak mistrz kuchni we własnym ogrodzie. Na ruszcie przygotujemy praktycznie wszystko, nawet te najbardziej wyszukane dania. Poza podstawową wiedzą warto zainwestować w dobry sprzęt. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i modeli urządzeń do grillowania. Wybór tego idealnego ostatecznie będzie zależał od naszych preferencji i przyzwyczajeń.

Grill, z którym pogadasz, gdy ci źle



Choć to jeszcze przez chwilę melodia przyszłości, to co powiecie na inteligentnego grilla sterowanego głosem i samoregulującego temperaturę? Jest "nauczony" prostych komend głosowych oraz tekstowych, można go sterować za pomocą telefonu lub tabletu i pamięta aż 200 przepisów. Smartgrill od marki Lynx, po raz pierwszy został zaprezentowany na targach CES w Las Vegas w 2015 roku, a jego cena, gdy wejdzie już do regularnej sprzedaży będzie sięgać nawet 9 tys. dolarów.

Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?



Dietetycy nie są zgodni w kwestii grillowania. Niektórzy odradzają, ostrzegając przed szkodliwymi substancjami toksycznymi, inni dają zielone światło, ale z zastrzeżeniem, żeby przestrzegać kilku ważnych zasad. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości i różnorodności produktu, który wrzucamy na ruszt. I jak ze wszystkim w życiu - najważniejszy jest umiar.

Zamiast "gotowców" z marketów, przygotujmy potrawy i marynaty samodzielnie. Gdy grillujemy mięso, dorzućmy do niego warzywa. I nie zapominajmy, że poza tłustą kiełbasą i karkówką, do grilla świetnie pasują warzywne sałatki.


- Grill daje wiele możliwości kulinarnych. Wędzenie jajek, przygotowanie doskonałej pizzy, idealnie soczystego łososia, pieczonego kurczaka czy wszelakich warzyw i owoców, aż po pieczenie ciasta. Dzięki grillowi z pokrywą będziemy mistrzem kulinarnym! Wyróżniamy dwie metody grillowania: bezpośrednią, kiedy kawałki mięsa czy warzyw układamy na ruszcie oraz pośrednią, czyli produkty układamy na środku, a brykiet po bokach. Wtedy grill działa jak idealny piec. Poza elementarną wiedzą oraz dobrymi i świeżymi produktami, najważniejsza w kuchni i podczas grillowania jest wyobraźnia - podkreśla Kamil SadkowskiAkademii Kulinarnej K5.
Czytaj też: Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla

Węglowy, gazowy czy elektryczny?



Szeroką ofertę sprzętu grillowego do ogrodu znajdziemy w trójmiejskich sklepach sieci: RTV EURO AGD, OBI, Castorama oraz Leroy Merlin. Jeżeli natomiast interesują nas sprzęty elektryczne, które sprawdzą się również w domu - przeszukajmy stronę Media Markt.

Bogaty asortyment urządzeń oraz akcesoriów grillowych oferuje również firma Dajar. Znajdziemy tam również meble ogrodowe, dzięki którym nasze grillowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Drugą firmą z równie atrakcyjnym asortymentem jest Garden Space. Poza grillami dostaniemy tu również klimatyczne paleniska, gotowe zestawy ogrodowych mebli jadalnianych oraz duże parasole, które zapewnią nam przyjemny cień podczas spożywania grillowych potraw.

- Dobry sprzęt to podstawa. Powinien mieć pokrywę, termometr, czysty ruszt oraz niezbędne akcesoria (łopatka, szczotka do czyszczenia, szczypce). Ja preferuję grille gazowe, bo dają dużo więcej radości i nie trzeba zbyt mocno się pochylać nad celebracją rozpalania węgla drzewnego lub brykietu - dodaje Kamil Sadkowski.
I chociaż grille gazowe są zdecydowanie łatwiejsze w uruchamianiu, wspomniana przez Kamila "celebracja rozpalania" grilla węglowego jest dla niektórych wartością samą w sobie. Dlatego, wybierając sprzęt, weźmy pod uwagę przede wszystkim zdrowie i wygodę, ale również zastanówmy się, czy te nowocześniejsze rozwiązania nie pozbawią nas całej magii grillowania.

Grille węglowe znajdziemy w różnych rozpiętościach cenowych. Decydując się na ten rodzaj sprzętu zwróćmy uwagę, żeby miał pokrywę (korzystnie wpłynie na czas pieczenia i zabezpieczy potrawy przed spaleniem oraz przesuszeniem). Nie bez znaczenia jest również materiał wykonania - postawmy na stal wysokiej jakości, ruszt ze stali nierdzewnej oraz uchwyty z nienagrzewającego się tworzywa.

Grille gazowe - czyli wybór Kamila Sadkowskiego, to propozycja dla bardziej wymagających. Nie trzeba im poświęcać aż takiej uwagi przy nagrzewaniu i z większą precyzją zapanujemy nad temperaturą, co pozwoli nam uzyskać idealny stopień upieczenia potraw. Grille gazowe łatwiej się czyści niż ich węglowe odpowiedniki, a na ich korzyść przemawia również brak uciążliwego dla sąsiadów dymu. Warto przy tym zaznaczyć, że grillowanie na gazie nie wpływa na smak potraw, z tą jednak różnicą, że jesteśmy w stanie przygotować je bardziej precyzyjnie, więc mogą być nawet smaczniejsze.

Ostatnią propozycją są grille elektryczne. Najczęściej są to urządzenia lekkie, poręczne i mobilne. Można ich z powodzeniem używać zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Nie wydzielają uciążliwego dymu i łatwo można utrzymać je w czystości. Nagrzewają się same i precyzyjniej można dopilnować ich temperatury. To urządzenie dla pragmatyków, którzy chcą cieszyć się sezonem grillowym, jednocześnie unikając wszelkich niedogodności.  

Pozostaje jeszcze pytanie - mobilny czy stacjonarny? Jeżeli mamy duży ogród i nie wyobrażamy sobie sezonu bez grillowania - zbudujmy urządzenie stacjonarne. Można w nich zastosować cięższy, ale i zdrowszy dla naszych potraw ruszt żeliwny, a zamiast węglem - palić drewnem. Brak mobilności w pewnych sytuacjach może być jednak minusem. Przy niepewnej pogodzie, z grillem mobilnym zawsze można schować się np. na tarasie. Grilla stacjonarnego nie przeniesiemy, więc pozostanie nam liczyć na rozpogodzenie lub moknąć na deszczu. Zawsze najlepiej pod ręką mieć drugi - mniejszy i przenośny.

Opinie (69) 4 zablokowane

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły