wiadomości - Aktualności

Sezon na grilla. Wybieramy grille ogrodowe

Sezon na grilla właśnie się zaczął. Może to właściwy czas, aby zainwestować w dobry sprzęt, który posłuży nam na lata?
Sezon na grilla właśnie się zaczął. Może to właściwy czas, aby zainwestować w dobry sprzęt, który posłuży nam na lata? fot. 123rf.com / Alexei Novikov

Słońce, ciepły wiatr, rodzina i przyjaciele. Czego więcej trzeba do szczęścia? Oczywiście - jedzenia, a w letnim sezonie najlepiej z grilla. Jak zatem grillować, żeby było smacznie, zdrowo i przede wszystkim - jaki sprzęt wybrać?



Meble i artykuły ogrodowe w Trójmieście


Jaki grill jest najlepszy?

tylko węglowy, bo to klasyka 65%
wybieram gazowy, bo lubię mieć większą kontrolę 20%
elektryczny, bo jest łatwy w obsłudze 4%
każdy, który nie dymi 7%
żaden, nie lubię grillować 4%
zakończona Łącznie głosów: 650
Dzięki grillowaniu każdy z nas może poczuć się jak mistrz kuchni we własnym ogrodzie. Na ruszcie przygotujemy praktycznie wszystko, nawet te najbardziej wyszukane dania. Poza podstawową wiedzą warto zainwestować w dobry sprzęt. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i modeli urządzeń do grillowania. Wybór tego idealnego ostatecznie będzie zależał od naszych preferencji i przyzwyczajeń.

Grill, z którym pogadasz, gdy ci źle



Choć to jeszcze przez chwilę melodia przyszłości, to co powiecie na inteligentnego grilla sterowanego głosem i samoregulującego temperaturę? Jest "nauczony" prostych komend głosowych oraz tekstowych, można go sterować za pomocą telefonu lub tabletu i pamięta aż 200 przepisów. Smartgrill od marki Lynx, po raz pierwszy został zaprezentowany na targach CES w Las Vegas w 2015 roku, a jego cena, gdy wejdzie już do regularnej sprzedaży będzie sięgać nawet 9 tys. dolarów.

Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?



Dietetycy nie są zgodni w kwestii grillowania. Niektórzy odradzają, ostrzegając przed szkodliwymi substancjami toksycznymi, inni dają zielone światło, ale z zastrzeżeniem, żeby przestrzegać kilku ważnych zasad. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości i różnorodności produktu, który wrzucamy na ruszt. I jak ze wszystkim w życiu - najważniejszy jest umiar.

Zamiast "gotowców" z marketów, przygotujmy potrawy i marynaty samodzielnie. Gdy grillujemy mięso, dorzućmy do niego warzywa. I nie zapominajmy, że poza tłustą kiełbasą i karkówką, do grilla świetnie pasują warzywne sałatki.


- Grill daje wiele możliwości kulinarnych. Wędzenie jajek, przygotowanie doskonałej pizzy, idealnie soczystego łososia, pieczonego kurczaka czy wszelakich warzyw i owoców, aż po pieczenie ciasta. Dzięki grillowi z pokrywą będziemy mistrzem kulinarnym! Wyróżniamy dwie metody grillowania: bezpośrednią, kiedy kawałki mięsa czy warzyw układamy na ruszcie oraz pośrednią, czyli produkty układamy na środku, a brykiet po bokach. Wtedy grill działa jak idealny piec. Poza elementarną wiedzą oraz dobrymi i świeżymi produktami, najważniejsza w kuchni i podczas grillowania jest wyobraźnia - podkreśla Kamil SadkowskiAkademii Kulinarnej K5.
Czytaj też: Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla

Węglowy, gazowy czy elektryczny?



Szeroką ofertę sprzętu grillowego do ogrodu znajdziemy w trójmiejskich sklepach sieci: RTV EURO AGD, OBI, Castorama oraz Leroy Merlin. Jeżeli natomiast interesują nas sprzęty elektryczne, które sprawdzą się również w domu - przeszukajmy stronę Media Markt.

Bogaty asortyment urządzeń oraz akcesoriów grillowych oferuje również firma Dajar. Znajdziemy tam również meble ogrodowe, dzięki którym nasze grillowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Drugą firmą z równie atrakcyjnym asortymentem jest Garden Space. Poza grillami dostaniemy tu również klimatyczne paleniska, gotowe zestawy ogrodowych mebli jadalnianych oraz duże parasole, które zapewnią nam przyjemny cień podczas spożywania grillowych potraw.

- Dobry sprzęt to podstawa. Powinien mieć pokrywę, termometr, czysty ruszt oraz niezbędne akcesoria (łopatka, szczotka do czyszczenia, szczypce). Ja preferuję grille gazowe, bo dają dużo więcej radości i nie trzeba zbyt mocno się pochylać nad celebracją rozpalania węgla drzewnego lub brykietu - dodaje Kamil Sadkowski.
I chociaż grille gazowe są zdecydowanie łatwiejsze w uruchamianiu, wspomniana przez Kamila "celebracja rozpalania" grilla węglowego jest dla niektórych wartością samą w sobie. Dlatego, wybierając sprzęt, weźmy pod uwagę przede wszystkim zdrowie i wygodę, ale również zastanówmy się, czy te nowocześniejsze rozwiązania nie pozbawią nas całej magii grillowania.

Grille węglowe znajdziemy w różnych rozpiętościach cenowych. Decydując się na ten rodzaj sprzętu zwróćmy uwagę, żeby miał pokrywę (korzystnie wpłynie na czas pieczenia i zabezpieczy potrawy przed spaleniem oraz przesuszeniem). Nie bez znaczenia jest również materiał wykonania - postawmy na stal wysokiej jakości, ruszt ze stali nierdzewnej oraz uchwyty z nienagrzewającego się tworzywa.

Grille gazowe - czyli wybór Kamila Sadkowskiego, to propozycja dla bardziej wymagających. Nie trzeba im poświęcać aż takiej uwagi przy nagrzewaniu i z większą precyzją zapanujemy nad temperaturą, co pozwoli nam uzyskać idealny stopień upieczenia potraw. Grille gazowe łatwiej się czyści niż ich węglowe odpowiedniki, a na ich korzyść przemawia również brak uciążliwego dla sąsiadów dymu. Warto przy tym zaznaczyć, że grillowanie na gazie nie wpływa na smak potraw, z tą jednak różnicą, że jesteśmy w stanie przygotować je bardziej precyzyjnie, więc mogą być nawet smaczniejsze.

Ostatnią propozycją są grille elektryczne. Najczęściej są to urządzenia lekkie, poręczne i mobilne. Można ich z powodzeniem używać zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Nie wydzielają uciążliwego dymu i łatwo można utrzymać je w czystości. Nagrzewają się same i precyzyjniej można dopilnować ich temperatury. To urządzenie dla pragmatyków, którzy chcą cieszyć się sezonem grillowym, jednocześnie unikając wszelkich niedogodności.  

Pozostaje jeszcze pytanie - mobilny czy stacjonarny? Jeżeli mamy duży ogród i nie wyobrażamy sobie sezonu bez grillowania - zbudujmy urządzenie stacjonarne. Można w nich zastosować cięższy, ale i zdrowszy dla naszych potraw ruszt żeliwny, a zamiast węglem - palić drewnem. Brak mobilności w pewnych sytuacjach może być jednak minusem. Przy niepewnej pogodzie, z grillem mobilnym zawsze można schować się np. na tarasie. Grilla stacjonarnego nie przeniesiemy, więc pozostanie nam liczyć na rozpogodzenie lub moknąć na deszczu. Zawsze najlepiej pod ręką mieć drugi - mniejszy i przenośny.

Opinie (69) 4 zablokowane

  • (2)

    Najlepszy grill to węglowy odpalany na balkonie na parterze j żeby dymił jak parowóz...

    • 64 7

    • (1)

      umiejętnie rozpalony grill nie dymi

      • 10 2

      • Jak kapnie tłuszcz z karkówki, to dymi

        • 2 1

  • (10)

    Zamiast grylla za 20000zł,kupuję co 2 lata najtańszy za 20zł w markiecie.Smak potraw ten sam no i ile kaski zostaje w sakiewce)

    • 34 24

    • Grila odpalasz w piwnicy? (1)

      • 0 6

      • Nie na daczy Rodos kochanieńki.W piwnicy nie wolno palić)

        • 9 3

    • (1)

      A skąd ty chłopie wiesz jak smakuje potrawa z porządnego grilla skoro kupujesz tylko taki za 20 pln ? Przeczytałeś w Harlequinie ?

      • 7 8

      • może jadł u kogoś

        ja też to potwierdzę. Mam porzadnego grilla węglowego i jak umiesz się z mięsem obchodzić to zawsze będzie smakowało tak samo.

        • 1 0

    • oczywiscie tego gryllka zawsze z kolegami od flaszy

      po spotkaniu AA idziemy do mnie ma dzialke i krecimy nasza wersje "kopsnij drina". zarowno kielbaski jak i alko smakują tak jak zawsze, tzn wspaniale

      Svencio

      • 1 6

    • A ja zamiast najtańszego za 20zł co dwa lata, (1)

      kupię jeden za 20 tys. zł. Jak się sprdl kupię następny.

      • 0 8

      • nie kupisz!!

        • 2 0

    • ale wygoda żadna, a za parę stów mozna już mieć stabilny dobry sprzęcik (2)

      z miejscem na odłożenie widelca czy z możliwością regulacji ilości powietrza które dopływa do środka, czy nawet mini wędzarnią jak ktoś lubi.

      • 0 1

      • (1)

        Grill w cenie 400 do 500 zł już jest ok.

        • 2 1

        • dokładnie tak, w tej cenie już jest "lokomotywa"

          albo inne duże grille

          • 1 1

  • Wątpliwa przyjemność gdy sąsiad dymi w swoim przydomowym ogródku (5)

    Wg mnie węglowe grille tylko poza miastem lub na otwartych przestrzeniach,

    • 21 31

    • A według mnie każdy ma prawo do grillowania na swoim terenie, a jak się mieszka w bloku to ma się pecha i tyle (3)

      • 15 10

      • jak komuś przeszkadza grillowanie w bloku

        to niech się wyprowadzi na wieś i nie truje życia mieszkańcom miasta

        • 7 14

      • Owszem ma prawo ale dym nie zostaje na tym terenie i umila życie pozostałym w okolicy (1)

        Nadal podtrzymuje że to wątpliwa przyjemność i w mieście jedynie elektryki lub gazowe

        • 7 4

        • Teraz są grille węglowe które nadają się na balkon i nie dymią. Poszukajcie w necie.

          Nawet Lidl ma taki w swojej ofercie w sklepie online

          • 0 2

    • bez przesady, czasem coś zaleci, ale to raczej fajny zapach mięsa

      z resztą mam bezproblemowych sąsiadów i sam też taki jestem. Wszystko w granicach rozsądku.

      • 3 2

  • (2)

    Cała zabawa polega na prostocie. Oznacza to, że robimy steaki wołowe z krowy typu beef a nie mlecznej. Uzywamy do tego mozliwie prostego rusztu (żeliwo, nierdzewka) palimy drewnem liściastym lub węglem, palenisko wykonujemy z beczki lub np. cegieł :)

    • 13 3

    • (1)

      Nie ma to jak grill. Jeszcze trochę więcej słońca i w teren.

      • 0 1

      • I koniecznie zostaw śmieci w terenie jak na typowego Polaka wierzącego przystało.
        Jak nie zostawisz to nie jesteś Polakiem i nie popierasz PiS.

        • 0 0

  • Beczka po ropie stalowa, szlifierką na pół 3 zawiasy, rączka do otwierania plus kratka (6)

    grill na 20 lat

    • 31 5

    • ale te zawiasy do czego? (3)

      • 2 0

      • Jak przetniesz na pół to z jednej połówki tworzy się klapa zamykana od góry (2)

        • 7 0

        • ok dzieki :) (1)

          • 4 0

          • Przecinasz beczke wzdluż a nie w poprzek. Czyli stojacą beczkę tniesz gora dół :D

            • 5 0

    • Czyli estetyka tzw. grilla frontowego. Chłopie, mamy XXI wiek, a nie piknik w ruinach "wyzwolonego" Gdańska w 1945 r :P

      • 1 3

    • zamiast kołdry do spania, dwie warstwy gazet

      prezerwatywy też można prać, ogólnie patenty na oszczędzanie można mnożyć

      • 0 1

  • Grille jednorazowe turystyczne nie podlegają pod ustawę o bezpieczeństwie przeciwpożarowym (2)

    więc mogą być śmiało używane na tarasach i balkonach.

    • 11 13

    • No nie wiem. Tata świnka wzywal straż pożarną do grila. Było groźnie.

      • 9 0

    • ale są już takie na balkon węglowe co nie dymią..

      • 0 0

  • Grillowanie mięsa jest najpopularniejsze na Kaukazie. Od Gruzji po Armenię, wszyscy grillują i robią to

    najlepiej na świecie. Bez nowoczesnych urządzeń grillowych, szmerów i bajerów - czasami dziura w ziemi, dwie cegły i szisz, na który nadziewają mięso. Ale najpopularniejszym grillem jest mangal - prosta, stalowa skrzynka na nóżkach, w której szybko i łatwo grillować mięso, ryby i warzywa. Najważniejsza w grillowaniu jest temperatura, węgiel musi być dobrze się żarzyć, żadnego brykietu! Równo ułożony warstwą, rozgrzany do czerwoności. W mangale ludzie Kaukazu grillują od stuleci, więc wiedzą, co robią i nie ma co z tym dyskutować. Kto był na Kaukazie, to wie, o czym piszę. Lule kebab, szaszłyki, kawałki łososia grillowane w kilka minut, tylko na mangale. Jeżeli ktoś lubi grillować, warto, aby literalnie za grosze kupić sobie mangal, albo...zrobić go samemu:)

    • 21 0

  • Tandor! Piec wiejski do chleba lub gryl , baranina i szaszłyki etc...

    chociaz prawdziwa śląska ze śląska tez jest super.

    Jesli chodzi o śląską kiełbase to wg. mnie zakłady mięsne Rajcza z miejscowosci Rajcza w beskidzie śląskim produkuja bardzo dobrą sląską.

    • 4 6

  • Najlepszy grill to zrobiony z bębna od pralki

    porządny materiał i satysfakcja że coś się zrobiło samemu ;)

    • 25 2

  • Niestety, nie mam ogrodu. (1)

    • 6 7

    • dawaj na ławkę za blokiem, sezon grzewczy otwarty!

      • 7 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły