Sezon na grilla. Wybieramy grille ogrodowe

Sezon na grilla właśnie się zaczął. Może to właściwy czas, aby zainwestować w dobry sprzęt, który posłuży nam na lata?
Sezon na grilla właśnie się zaczął. Może to właściwy czas, aby zainwestować w dobry sprzęt, który posłuży nam na lata? fot. 123rf.com / Alexei Novikov

Słońce, ciepły wiatr, rodzina i przyjaciele. Czego więcej trzeba do szczęścia? Oczywiście - jedzenia, a w letnim sezonie najlepiej z grilla. Jak zatem grillować, żeby było smacznie, zdrowo i przede wszystkim - jaki sprzęt wybrać?



Meble i artykuły ogrodowe w Trójmieście


Jaki grill jest najlepszy?

tylko węglowy, bo to klasyka 65%
wybieram gazowy, bo lubię mieć większą kontrolę 20%
elektryczny, bo jest łatwy w obsłudze 4%
każdy, który nie dymi 7%
żaden, nie lubię grillować 4%
zakończona Łącznie głosów: 650
Dzięki grillowaniu każdy z nas może poczuć się jak mistrz kuchni we własnym ogrodzie. Na ruszcie przygotujemy praktycznie wszystko, nawet te najbardziej wyszukane dania. Poza podstawową wiedzą warto zainwestować w dobry sprzęt. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów i modeli urządzeń do grillowania. Wybór tego idealnego ostatecznie będzie zależał od naszych preferencji i przyzwyczajeń.

Grill, z którym pogadasz, gdy ci źle



Choć to jeszcze przez chwilę melodia przyszłości, to co powiecie na inteligentnego grilla sterowanego głosem i samoregulującego temperaturę? Jest "nauczony" prostych komend głosowych oraz tekstowych, można go sterować za pomocą telefonu lub tabletu i pamięta aż 200 przepisów. Smartgrill od marki Lynx, po raz pierwszy został zaprezentowany na targach CES w Las Vegas w 2015 roku, a jego cena, gdy wejdzie już do regularnej sprzedaży będzie sięgać nawet 9 tys. dolarów.

Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?



Dietetycy nie są zgodni w kwestii grillowania. Niektórzy odradzają, ostrzegając przed szkodliwymi substancjami toksycznymi, inni dają zielone światło, ale z zastrzeżeniem, żeby przestrzegać kilku ważnych zasad. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości i różnorodności produktu, który wrzucamy na ruszt. I jak ze wszystkim w życiu - najważniejszy jest umiar.

Zamiast "gotowców" z marketów, przygotujmy potrawy i marynaty samodzielnie. Gdy grillujemy mięso, dorzućmy do niego warzywa. I nie zapominajmy, że poza tłustą kiełbasą i karkówką, do grilla świetnie pasują warzywne sałatki.


- Grill daje wiele możliwości kulinarnych. Wędzenie jajek, przygotowanie doskonałej pizzy, idealnie soczystego łososia, pieczonego kurczaka czy wszelakich warzyw i owoców, aż po pieczenie ciasta. Dzięki grillowi z pokrywą będziemy mistrzem kulinarnym! Wyróżniamy dwie metody grillowania: bezpośrednią, kiedy kawałki mięsa czy warzyw układamy na ruszcie oraz pośrednią, czyli produkty układamy na środku, a brykiet po bokach. Wtedy grill działa jak idealny piec. Poza elementarną wiedzą oraz dobrymi i świeżymi produktami, najważniejsza w kuchni i podczas grillowania jest wyobraźnia - podkreśla Kamil SadkowskiAkademii Kulinarnej K5.
Czytaj też: Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla

Węglowy, gazowy czy elektryczny?



Szeroką ofertę sprzętu grillowego do ogrodu znajdziemy w trójmiejskich sklepach sieci: RTV EURO AGD, OBI, Castorama oraz Leroy Merlin. Jeżeli natomiast interesują nas sprzęty elektryczne, które sprawdzą się również w domu - przeszukajmy stronę Media Markt.

Bogaty asortyment urządzeń oraz akcesoriów grillowych oferuje również firma Dajar. Znajdziemy tam również meble ogrodowe, dzięki którym nasze grillowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Drugą firmą z równie atrakcyjnym asortymentem jest Garden Space. Poza grillami dostaniemy tu również klimatyczne paleniska, gotowe zestawy ogrodowych mebli jadalnianych oraz duże parasole, które zapewnią nam przyjemny cień podczas spożywania grillowych potraw.

- Dobry sprzęt to podstawa. Powinien mieć pokrywę, termometr, czysty ruszt oraz niezbędne akcesoria (łopatka, szczotka do czyszczenia, szczypce). Ja preferuję grille gazowe, bo dają dużo więcej radości i nie trzeba zbyt mocno się pochylać nad celebracją rozpalania węgla drzewnego lub brykietu - dodaje Kamil Sadkowski.
I chociaż grille gazowe są zdecydowanie łatwiejsze w uruchamianiu, wspomniana przez Kamila "celebracja rozpalania" grilla węglowego jest dla niektórych wartością samą w sobie. Dlatego, wybierając sprzęt, weźmy pod uwagę przede wszystkim zdrowie i wygodę, ale również zastanówmy się, czy te nowocześniejsze rozwiązania nie pozbawią nas całej magii grillowania.

Grille węglowe znajdziemy w różnych rozpiętościach cenowych. Decydując się na ten rodzaj sprzętu zwróćmy uwagę, żeby miał pokrywę (korzystnie wpłynie na czas pieczenia i zabezpieczy potrawy przed spaleniem oraz przesuszeniem). Nie bez znaczenia jest również materiał wykonania - postawmy na stal wysokiej jakości, ruszt ze stali nierdzewnej oraz uchwyty z nienagrzewającego się tworzywa.

Grille gazowe - czyli wybór Kamila Sadkowskiego, to propozycja dla bardziej wymagających. Nie trzeba im poświęcać aż takiej uwagi przy nagrzewaniu i z większą precyzją zapanujemy nad temperaturą, co pozwoli nam uzyskać idealny stopień upieczenia potraw. Grille gazowe łatwiej się czyści niż ich węglowe odpowiedniki, a na ich korzyść przemawia również brak uciążliwego dla sąsiadów dymu. Warto przy tym zaznaczyć, że grillowanie na gazie nie wpływa na smak potraw, z tą jednak różnicą, że jesteśmy w stanie przygotować je bardziej precyzyjnie, więc mogą być nawet smaczniejsze.

Ostatnią propozycją są grille elektryczne. Najczęściej są to urządzenia lekkie, poręczne i mobilne. Można ich z powodzeniem używać zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Nie wydzielają uciążliwego dymu i łatwo można utrzymać je w czystości. Nagrzewają się same i precyzyjniej można dopilnować ich temperatury. To urządzenie dla pragmatyków, którzy chcą cieszyć się sezonem grillowym, jednocześnie unikając wszelkich niedogodności.  

Pozostaje jeszcze pytanie - mobilny czy stacjonarny? Jeżeli mamy duży ogród i nie wyobrażamy sobie sezonu bez grillowania - zbudujmy urządzenie stacjonarne. Można w nich zastosować cięższy, ale i zdrowszy dla naszych potraw ruszt żeliwny, a zamiast węglem - palić drewnem. Brak mobilności w pewnych sytuacjach może być jednak minusem. Przy niepewnej pogodzie, z grillem mobilnym zawsze można schować się np. na tarasie. Grilla stacjonarnego nie przeniesiemy, więc pozostanie nam liczyć na rozpogodzenie lub moknąć na deszczu. Zawsze najlepiej pod ręką mieć drugi - mniejszy i przenośny.

Opinie (69) 4 zablokowane

  • (2)

    Najlepszy grill to węglowy odpalany na balkonie na parterze j żeby dymił jak parowóz...

    • 64 7

    • (1)

      umiejętnie rozpalony grill nie dymi

      • 10 2

      • Jak kapnie tłuszcz z karkówki, to dymi

        • 2 1

  • (10)

    Zamiast grylla za 20000zł,kupuję co 2 lata najtańszy za 20zł w markiecie.Smak potraw ten sam no i ile kaski zostaje w sakiewce)

    • 34 24

    • Grila odpalasz w piwnicy? (1)

      • 0 6

      • Nie na daczy Rodos kochanieńki.W piwnicy nie wolno palić)

        • 9 3

    • (1)

      A skąd ty chłopie wiesz jak smakuje potrawa z porządnego grilla skoro kupujesz tylko taki za 20 pln ? Przeczytałeś w Harlequinie ?

      • 7 8

      • może jadł u kogoś

        ja też to potwierdzę. Mam porzadnego grilla węglowego i jak umiesz się z mięsem obchodzić to zawsze będzie smakowało tak samo.

        • 1 0

    • oczywiscie tego gryllka zawsze z kolegami od flaszy

      po spotkaniu AA idziemy do mnie ma dzialke i krecimy nasza wersje "kopsnij drina". zarowno kielbaski jak i alko smakują tak jak zawsze, tzn wspaniale

      Svencio

      • 1 6

    • A ja zamiast najtańszego za 20zł co dwa lata, (1)

      kupię jeden za 20 tys. zł. Jak się sprdl kupię następny.

      • 0 8

      • nie kupisz!!

        • 2 0

    • ale wygoda żadna, a za parę stów mozna już mieć stabilny dobry sprzęcik (2)

      z miejscem na odłożenie widelca czy z możliwością regulacji ilości powietrza które dopływa do środka, czy nawet mini wędzarnią jak ktoś lubi.

      • 0 1

      • (1)

        Grill w cenie 400 do 500 zł już jest ok.

        • 2 1

        • dokładnie tak, w tej cenie już jest "lokomotywa"

          albo inne duże grille

          • 1 1

  • Wątpliwa przyjemność gdy sąsiad dymi w swoim przydomowym ogródku (5)

    Wg mnie węglowe grille tylko poza miastem lub na otwartych przestrzeniach,

    • 21 31

    • A według mnie każdy ma prawo do grillowania na swoim terenie, a jak się mieszka w bloku to ma się pecha i tyle (3)

      • 15 10

      • jak komuś przeszkadza grillowanie w bloku

        to niech się wyprowadzi na wieś i nie truje życia mieszkańcom miasta

        • 7 14

      • Owszem ma prawo ale dym nie zostaje na tym terenie i umila życie pozostałym w okolicy (1)

        Nadal podtrzymuje że to wątpliwa przyjemność i w mieście jedynie elektryki lub gazowe

        • 7 4

        • Teraz są grille węglowe które nadają się na balkon i nie dymią. Poszukajcie w necie.

          Nawet Lidl ma taki w swojej ofercie w sklepie online

          • 0 2

    • bez przesady, czasem coś zaleci, ale to raczej fajny zapach mięsa

      z resztą mam bezproblemowych sąsiadów i sam też taki jestem. Wszystko w granicach rozsądku.

      • 3 2

  • (2)

    Cała zabawa polega na prostocie. Oznacza to, że robimy steaki wołowe z krowy typu beef a nie mlecznej. Uzywamy do tego mozliwie prostego rusztu (żeliwo, nierdzewka) palimy drewnem liściastym lub węglem, palenisko wykonujemy z beczki lub np. cegieł :)

    • 13 3

    • (1)

      Nie ma to jak grill. Jeszcze trochę więcej słońca i w teren.

      • 0 1

      • I koniecznie zostaw śmieci w terenie jak na typowego Polaka wierzącego przystało.
        Jak nie zostawisz to nie jesteś Polakiem i nie popierasz PiS.

        • 0 0

  • Beczka po ropie stalowa, szlifierką na pół 3 zawiasy, rączka do otwierania plus kratka (6)

    grill na 20 lat

    • 31 5

    • ale te zawiasy do czego? (3)

      • 2 0

      • Jak przetniesz na pół to z jednej połówki tworzy się klapa zamykana od góry (2)

        • 7 0

        • ok dzieki :) (1)

          • 4 0

          • Przecinasz beczke wzdluż a nie w poprzek. Czyli stojacą beczkę tniesz gora dół :D

            • 5 0

    • Czyli estetyka tzw. grilla frontowego. Chłopie, mamy XXI wiek, a nie piknik w ruinach "wyzwolonego" Gdańska w 1945 r :P

      • 1 3

    • zamiast kołdry do spania, dwie warstwy gazet

      prezerwatywy też można prać, ogólnie patenty na oszczędzanie można mnożyć

      • 0 1

  • Grille jednorazowe turystyczne nie podlegają pod ustawę o bezpieczeństwie przeciwpożarowym (2)

    więc mogą być śmiało używane na tarasach i balkonach.

    • 11 13

    • No nie wiem. Tata świnka wzywal straż pożarną do grila. Było groźnie.

      • 9 0

    • ale są już takie na balkon węglowe co nie dymią..

      • 0 0

  • Grillowanie mięsa jest najpopularniejsze na Kaukazie. Od Gruzji po Armenię, wszyscy grillują i robią to

    najlepiej na świecie. Bez nowoczesnych urządzeń grillowych, szmerów i bajerów - czasami dziura w ziemi, dwie cegły i szisz, na który nadziewają mięso. Ale najpopularniejszym grillem jest mangal - prosta, stalowa skrzynka na nóżkach, w której szybko i łatwo grillować mięso, ryby i warzywa. Najważniejsza w grillowaniu jest temperatura, węgiel musi być dobrze się żarzyć, żadnego brykietu! Równo ułożony warstwą, rozgrzany do czerwoności. W mangale ludzie Kaukazu grillują od stuleci, więc wiedzą, co robią i nie ma co z tym dyskutować. Kto był na Kaukazie, to wie, o czym piszę. Lule kebab, szaszłyki, kawałki łososia grillowane w kilka minut, tylko na mangale. Jeżeli ktoś lubi grillować, warto, aby literalnie za grosze kupić sobie mangal, albo...zrobić go samemu:)

    • 21 0

  • Tandor! Piec wiejski do chleba lub gryl , baranina i szaszłyki etc...

    chociaz prawdziwa śląska ze śląska tez jest super.

    Jesli chodzi o śląską kiełbase to wg. mnie zakłady mięsne Rajcza z miejscowosci Rajcza w beskidzie śląskim produkuja bardzo dobrą sląską.

    • 4 6

  • Najlepszy grill to zrobiony z bębna od pralki

    porządny materiał i satysfakcja że coś się zrobiło samemu ;)

    • 25 2

  • Niestety, nie mam ogrodu. (1)

    • 6 7

    • dawaj na ławkę za blokiem, sezon grzewczy otwarty!

      • 7 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze wiadomości

Wydarzenia

Party with Fashion
Party with Fashion
pokaz
lis 19
piątek, g. 20:00
Gdańsk

Ogłoszenia polecane

Inwestycje Deluxe

Wzgórze Zielenisz

Wzgórze Zielenisz

Hossa

Gdynia Wiczlino, ul. Bernarda Myśliwka

197 do 265 m2
Powierzchnia
planowana
Realizacja
Apartamenty willowe Błękitna

Apartamenty willowe Błękitna

Kameralnie

Gdańsk Jelitkowo, ul. Błękitna

109 do 139 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja
Budynek apartamentowy Sopot

Budynek apartamentowy Sopot

RWS Investment Group

Sopot Wyścigi / Karlikowo, ul. Na Wydmach

72 do 79 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja