- 1 Kreacje z gdyńskiego czerwonego dywanu (50 opinii)
- 2 Wyjątkowo mocna Klasa S w Gdyni (107 opinii)
- 3 Od "Idola" do manikiurzystki gwiazd (19 opinii)
Sezon na grilla. Wybieramy grille ogrodowe
Słońce, ciepły wiatr, rodzina i przyjaciele. Czego więcej trzeba do szczęścia? Oczywiście - jedzenia, a w letnim sezonie najlepiej z grilla. Jak zatem grillować, żeby było smacznie, zdrowo i przede wszystkim - jaki sprzęt wybrać?
Meble i artykuły ogrodowe w Trójmieście
Grill, z którym pogadasz, gdy ci źle
Choć to jeszcze przez chwilę melodia przyszłości, to co powiecie na inteligentnego grilla sterowanego głosem i samoregulującego temperaturę? Jest "nauczony" prostych komend głosowych oraz tekstowych, można go sterować za pomocą telefonu lub tabletu i pamięta aż 200 przepisów. Smartgrill od marki Lynx, po raz pierwszy został zaprezentowany na targach CES w Las Vegas w 2015 roku, a jego cena, gdy wejdzie już do regularnej sprzedaży będzie sięgać nawet 9 tys. dolarów.
Co na grilla? Sprawdzone przepisy na grilla
Jak grillować, żeby było smacznie i zdrowo?
Dietetycy nie są zgodni w kwestii grillowania. Niektórzy odradzają, ostrzegając przed szkodliwymi substancjami toksycznymi, inni dają zielone światło, ale z zastrzeżeniem, żeby przestrzegać kilku ważnych zasad. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości i różnorodności produktu, który wrzucamy na ruszt. I jak ze wszystkim w życiu - najważniejszy jest umiar.
Zamiast "gotowców" z marketów, przygotujmy potrawy i marynaty samodzielnie. Gdy grillujemy mięso, dorzućmy do niego warzywa. I nie zapominajmy, że poza tłustą kiełbasą i karkówką, do grilla świetnie pasują warzywne sałatki.
- Grill daje wiele możliwości kulinarnych. Wędzenie jajek, przygotowanie doskonałej pizzy, idealnie soczystego łososia, pieczonego kurczaka czy wszelakich warzyw i owoców, aż po pieczenie ciasta. Dzięki grillowi z pokrywą będziemy mistrzem kulinarnym! Wyróżniamy dwie metody grillowania: bezpośrednią, kiedy kawałki mięsa czy warzyw układamy na ruszcie oraz pośrednią, czyli produkty układamy na środku, a brykiet po bokach. Wtedy grill działa jak idealny piec. Poza elementarną wiedzą oraz dobrymi i świeżymi produktami, najważniejsza w kuchni i podczas grillowania jest wyobraźnia - podkreśla Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej K5.
Czytaj też: Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla
Węglowy, gazowy czy elektryczny?
Szeroką ofertę sprzętu grillowego do ogrodu znajdziemy w trójmiejskich sklepach sieci: RTV EURO AGD, OBI, Castorama oraz Leroy Merlin. Jeżeli natomiast interesują nas sprzęty elektryczne, które sprawdzą się również w domu - przeszukajmy stronę Media Markt.
Bogaty asortyment urządzeń oraz akcesoriów grillowych oferuje również firma Dajar. Znajdziemy tam również meble ogrodowe, dzięki którym nasze grillowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Drugą firmą z równie atrakcyjnym asortymentem jest Garden Space. Poza grillami dostaniemy tu również klimatyczne paleniska, gotowe zestawy ogrodowych mebli jadalnianych oraz duże parasole, które zapewnią nam przyjemny cień podczas spożywania grillowych potraw.
- Dobry sprzęt to podstawa. Powinien mieć pokrywę, termometr, czysty ruszt oraz niezbędne akcesoria (łopatka, szczotka do czyszczenia, szczypce). Ja preferuję grille gazowe, bo dają dużo więcej radości i nie trzeba zbyt mocno się pochylać nad celebracją rozpalania węgla drzewnego lub brykietu - dodaje Kamil Sadkowski.

I chociaż grille gazowe są zdecydowanie łatwiejsze w uruchamianiu, wspomniana przez Kamila "celebracja rozpalania" grilla węglowego jest dla niektórych wartością samą w sobie. Dlatego, wybierając sprzęt, weźmy pod uwagę przede wszystkim zdrowie i wygodę, ale również zastanówmy się, czy te nowocześniejsze rozwiązania nie pozbawią nas całej magii grillowania.
Grille węglowe znajdziemy w różnych rozpiętościach cenowych. Decydując się na ten rodzaj sprzętu zwróćmy uwagę, żeby miał pokrywę (korzystnie wpłynie na czas pieczenia i zabezpieczy potrawy przed spaleniem oraz przesuszeniem). Nie bez znaczenia jest również materiał wykonania - postawmy na stal wysokiej jakości, ruszt ze stali nierdzewnej oraz uchwyty z nienagrzewającego się tworzywa.
Grille gazowe - czyli wybór Kamila Sadkowskiego, to propozycja dla bardziej wymagających. Nie trzeba im poświęcać aż takiej uwagi przy nagrzewaniu i z większą precyzją zapanujemy nad temperaturą, co pozwoli nam uzyskać idealny stopień upieczenia potraw. Grille gazowe łatwiej się czyści niż ich węglowe odpowiedniki, a na ich korzyść przemawia również brak uciążliwego dla sąsiadów dymu. Warto przy tym zaznaczyć, że grillowanie na gazie nie wpływa na smak potraw, z tą jednak różnicą, że jesteśmy w stanie przygotować je bardziej precyzyjnie, więc mogą być nawet smaczniejsze.
Ostatnią propozycją są grille elektryczne. Najczęściej są to urządzenia lekkie, poręczne i mobilne. Można ich z powodzeniem używać zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Nie wydzielają uciążliwego dymu i łatwo można utrzymać je w czystości. Nagrzewają się same i precyzyjniej można dopilnować ich temperatury. To urządzenie dla pragmatyków, którzy chcą cieszyć się sezonem grillowym, jednocześnie unikając wszelkich niedogodności.
Pozostaje jeszcze pytanie - mobilny czy stacjonarny? Jeżeli mamy duży ogród i nie wyobrażamy sobie sezonu bez grillowania - zbudujmy urządzenie stacjonarne. Można w nich zastosować cięższy, ale i zdrowszy dla naszych potraw ruszt żeliwny, a zamiast węglem - palić drewnem. Brak mobilności w pewnych sytuacjach może być jednak minusem. Przy niepewnej pogodzie, z grillem mobilnym zawsze można schować się np. na tarasie. Grilla stacjonarnego nie przeniesiemy, więc pozostanie nam liczyć na rozpogodzenie lub moknąć na deszczu. Zawsze najlepiej pod ręką mieć drugi - mniejszy i przenośny.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (69) 4 zablokowane
-
2020-06-30 20:26
Może kiedyś sobie jakiś z tych kupię. Póki co jadę na starszym modelu, ale jest dobrze. Nie starzeje się i jedzonko wychodzi dobre. Tak samo jest z Perłą, od lat niezmienny smak. Pozdrawiam
- 0 0
-
2020-05-31 14:28
Najlepszy jest..
Lotus Grill.Robię go nawet zima w domu.
- 0 0
-
2020-05-24 08:51
(2)
Najlepszy grill to węglowy odpalany na balkonie na parterze j żeby dymił jak parowóz...
- 64 7
-
2020-05-24 11:34
(1)
umiejętnie rozpalony grill nie dymi
- 10 2
-
2020-05-29 17:27
Jak kapnie tłuszcz z karkówki, to dymi
- 2 1
-
2020-05-29 08:00
Tylko elektryczny.
A dlaczego ? Bo to czystość bez dymu i smrodu a i później spalonego węgla nie trzeba zakopywać albo w inny sposób usuwać.Czysto i luksusowo.A nie spalone kiełbasy.
- 1 0
-
2020-05-28 21:32
potrzebny balkonowy!!!
- 0 0
-
2020-05-24 10:01
(2)
Cała zabawa polega na prostocie. Oznacza to, że robimy steaki wołowe z krowy typu beef a nie mlecznej. Uzywamy do tego mozliwie prostego rusztu (żeliwo, nierdzewka) palimy drewnem liściastym lub węglem, palenisko wykonujemy z beczki lub np. cegieł :)
- 13 3
-
2020-05-24 19:56
(1)
Nie ma to jak grill. Jeszcze trochę więcej słońca i w teren.
- 0 1
-
2020-05-28 18:33
I koniecznie zostaw śmieci w terenie jak na typowego Polaka wierzącego przystało.
Jak nie zostawisz to nie jesteś Polakiem i nie popierasz PiS.- 0 0
-
2020-05-24 10:21
Beczka po ropie stalowa, szlifierką na pół 3 zawiasy, rączka do otwierania plus kratka (6)
grill na 20 lat
- 31 5
-
2020-05-27 19:10
zamiast kołdry do spania, dwie warstwy gazet
prezerwatywy też można prać, ogólnie patenty na oszczędzanie można mnożyć
- 0 1
-
2020-05-26 12:31
Czyli estetyka tzw. grilla frontowego. Chłopie, mamy XXI wiek, a nie piknik w ruinach "wyzwolonego" Gdańska w 1945 r :P
- 1 3
-
2020-05-24 12:23
ale te zawiasy do czego? (3)
- 2 0
-
2020-05-24 13:40
Jak przetniesz na pół to z jednej połówki tworzy się klapa zamykana od góry (2)
- 7 0
-
2020-05-24 13:58
ok dzieki :) (1)
- 4 0
-
2020-05-24 14:10
Przecinasz beczke wzdluż a nie w poprzek. Czyli stojacą beczkę tniesz gora dół :D
- 5 0
-
2020-05-24 09:02
(10)
Zamiast grylla za 20000zł,kupuję co 2 lata najtańszy za 20zł w markiecie.Smak potraw ten sam no i ile kaski zostaje w sakiewce)
- 34 24
-
2020-05-26 11:57
ale wygoda żadna, a za parę stów mozna już mieć stabilny dobry sprzęcik (2)
z miejscem na odłożenie widelca czy z możliwością regulacji ilości powietrza które dopływa do środka, czy nawet mini wędzarnią jak ktoś lubi.
- 0 1
-
2020-05-26 15:54
(1)
Grill w cenie 400 do 500 zł już jest ok.
- 2 1
-
2020-05-27 19:06
dokładnie tak, w tej cenie już jest "lokomotywa"
albo inne duże grille
- 1 1
-
2020-05-24 09:46
(1)
A skąd ty chłopie wiesz jak smakuje potrawa z porządnego grilla skoro kupujesz tylko taki za 20 pln ? Przeczytałeś w Harlequinie ?
- 7 8
-
2020-05-26 11:55
może jadł u kogoś
ja też to potwierdzę. Mam porzadnego grilla węglowego i jak umiesz się z mięsem obchodzić to zawsze będzie smakowało tak samo.
- 1 0
-
2020-05-24 19:03
A ja zamiast najtańszego za 20zł co dwa lata, (1)
kupię jeden za 20 tys. zł. Jak się sprdl kupię następny.
- 0 8
-
2020-05-25 11:27
nie kupisz!!
- 2 0
-
2020-05-24 12:25
oczywiscie tego gryllka zawsze z kolegami od flaszy
po spotkaniu AA idziemy do mnie ma dzialke i krecimy nasza wersje "kopsnij drina". zarowno kielbaski jak i alko smakują tak jak zawsze, tzn wspaniale
Svencio- 1 6
-
2020-05-24 09:07
Grila odpalasz w piwnicy? (1)
- 0 6
-
2020-05-24 09:20
Nie na daczy Rodos kochanieńki.W piwnicy nie wolno palić)
- 9 3
-
2020-05-26 19:49
Grill plus odpowiednie sosy a są ostatnio
ciekawe , nawet reklama się pojawiła polskiego producenta oraz firmy żeby reklamy nie robić. Polecam ostry scorpion dla odwaznych ;)
- 0 0
-
2020-05-24 09:45
Wątpliwa przyjemność gdy sąsiad dymi w swoim przydomowym ogródku (5)
Wg mnie węglowe grille tylko poza miastem lub na otwartych przestrzeniach,
- 21 31
-
2020-05-26 11:59
bez przesady, czasem coś zaleci, ale to raczej fajny zapach mięsa
z resztą mam bezproblemowych sąsiadów i sam też taki jestem. Wszystko w granicach rozsądku.
- 3 2
-
2020-05-24 10:32
A według mnie każdy ma prawo do grillowania na swoim terenie, a jak się mieszka w bloku to ma się pecha i tyle (3)
- 15 10
-
2020-05-24 15:29
Owszem ma prawo ale dym nie zostaje na tym terenie i umila życie pozostałym w okolicy (1)
Nadal podtrzymuje że to wątpliwa przyjemność i w mieście jedynie elektryki lub gazowe
- 7 4
-
2020-05-26 08:20
Teraz są grille węglowe które nadają się na balkon i nie dymią. Poszukajcie w necie.
Nawet Lidl ma taki w swojej ofercie w sklepie online
- 0 2
-
2020-05-24 11:36
jak komuś przeszkadza grillowanie w bloku
to niech się wyprowadzi na wieś i nie truje życia mieszkańcom miasta
- 7 14
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.