• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezon na Jakubiaka czyli gotowanie z przymrużeniem oka

Anna Gryszkiewicz
31 stycznia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 

Spadające noże, zapach smażonego mięsa i krzyki, jak we włoskim domu. Do tego kieliszki co rusz napełniane winem i grono nieznanych sobie osób, które muszą (!) współpracować. 14 amatorów zgłosiło się na warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem. Pęczotto z suszonymi grzybami, rosół z bażanta i comber z jelenia - to tylko kilka z przygotowywanych dań. Zarówno panie jak i panowie do zadań podeszli... z przymrużeniem oka.


Kto gotuje lepiej?


Właściciele Akademii Kulinarnej Fumenti już kilka miesięcy temu zapowiadali, że w prywatnej szkole gotowania pojawią się znane nazwiska i uczestnicy warsztatów będą mogli uczyć się od szefów kuchni kojarzonych jak dotąd tylko z telewizyjnego ekranu. Pierwszym gościem okazał się Tomasz Jakubiak, który 25 i 26 stycznia poprowadził warsztaty "Sezonowość kontra Nowość". Zgłosiło się kilkunastu chętnych, a większość z nich poznawała się dopiero podczas warsztatów. Po godzinnym wykładzie na temat boczniaków, jelenia, topinamburu i sezonowości produktów, wszyscy przystąpili do gotowania. Uczestniczki z zaaferowaniem podeszły do sprawy i zadawały mnóstwo pytań, mężczyźni udawali, że poradzą sobie bez niczyjej pomocy, niezależnie od tego, jak dramatyczny okazać mógłby się koniec tej próby.

- Różnica w gotowaniu pomiędzy kobietą a mężczyzną jest ogromna. Kobieta, która przychodzi na warsztaty z chęcią nauczenia się czegoś i kocha gotować, podchodzi do produktu z namiętnością i oddaniem (...). Mężczyzna robi to na zasadzie: "Trzeba i już. Wysłali mnie na warsztaty, żebym w końcu na kolację zrobił coś innego niż jajecznicę!". Ale oczywiście zdarzają się też mężczyźni, którzy przychodzą, bo chcą. I to jest jeden z moich ulubionych sortów - z przymrużeniem oka komentował Jakubiak.

Niezależnie od tego, jak ostatecznie odbiła się różnica płci w przygotowanej kolacji, uczestnicy - zmęczeni i zadowoleni zarazem - wspólnie celebrowali pokonanie oporu kulinarnej materii.

Miejsca

  • Fumenti Gdańsk, Karola Chodkiewicza 13A

Wydarzenia

Opinie (15) 9 zablokowanych

  • (1)

    głodny się stałem a do pracy nic nie wziąłem! dzięki!;)

    • 18 3

    • Do pracy nic nie wziąłem bo sobie nic nie zrobiłem?
      Kto gotuje lepiej?
      Ty czy ja?

      • 0 2

  • Parafrazując klasyka. (2)

    "Gotować każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej,
    ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi,uuuuuuuu:)"

    • 6 4

    • (1)

      A kto gotuje lepiej?

      • 1 2

      • "Gotowanie z przymrużeniem oka"Więcej luzu:)

        • 0 2

  • Topinambur jak mantra, juz kazdy kucharz musi sie popisywac ( zprzymruzeniem oka)

    • 3 4

  • jakubiak

    jest ok. lubie jak gotuje w kuchni+

    • 4 3

  • SUPER!!!

    Warsztaty z Tomkiem były rewelacyjne - polecam!!!
    Akademia Fumenti i cała organizacja pełen profesjonalizm.
    Z niecierpliwością czekam na kolejne interesujące mnie warsztaty.

    • 7 4

  • Panowie i Panie

    Ja nie potrafię gotować ... z przymrużeniem oka - to źle?

    • 4 1

  • Następne

    Kiedy następne warsztaty, z kim i jak się można na nie zapisać? Jestem bardzo zainteresowana ;-)))

    • 4 2

  • Edukować naród nasz kochany kulinarnie, (1)

    wspaniala idea,
    aby mógł On w pełnej krasie,
    starania kucharzy doceniać.

    • 5 2

    • plus za nicka! he,he!

      • 0 0

  • szkoda, że autorzy reportażu nie wpadli na pomysł pokazania gotowych dań.. (1)

    • 4 0

    • :)

      Bo autorów reportażu na degustacji już nie było ;-)

      • 0 0

  • Super sprawa, o wiele lepsze niż naburmuszona Magda Gessler. Gotowanie ma sprawiać przyjemność, więc na pewno będę obserwować.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Big Five Tasting Chateau Margaux

1300 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja