• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sezon na Jakubiaka czyli gotowanie z przymrużeniem oka

Anna Gryszkiewicz
31 stycznia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 

Spadające noże, zapach smażonego mięsa i krzyki, jak we włoskim domu. Do tego kieliszki co rusz napełniane winem i grono nieznanych sobie osób, które muszą (!) współpracować. 14 amatorów zgłosiło się na warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem. Pęczotto z suszonymi grzybami, rosół z bażanta i comber z jelenia - to tylko kilka z przygotowywanych dań. Zarówno panie jak i panowie do zadań podeszli... z przymrużeniem oka.


Kto gotuje lepiej?


Właściciele Akademii Kulinarnej Fumenti już kilka miesięcy temu zapowiadali, że w prywatnej szkole gotowania pojawią się znane nazwiska i uczestnicy warsztatów będą mogli uczyć się od szefów kuchni kojarzonych jak dotąd tylko z telewizyjnego ekranu. Pierwszym gościem okazał się Tomasz Jakubiak, który 25 i 26 stycznia poprowadził warsztaty "Sezonowość kontra Nowość". Zgłosiło się kilkunastu chętnych, a większość z nich poznawała się dopiero podczas warsztatów. Po godzinnym wykładzie na temat boczniaków, jelenia, topinamburu i sezonowości produktów, wszyscy przystąpili do gotowania. Uczestniczki z zaaferowaniem podeszły do sprawy i zadawały mnóstwo pytań, mężczyźni udawali, że poradzą sobie bez niczyjej pomocy, niezależnie od tego, jak dramatyczny okazać mógłby się koniec tej próby.

- Różnica w gotowaniu pomiędzy kobietą a mężczyzną jest ogromna. Kobieta, która przychodzi na warsztaty z chęcią nauczenia się czegoś i kocha gotować, podchodzi do produktu z namiętnością i oddaniem (...). Mężczyzna robi to na zasadzie: "Trzeba i już. Wysłali mnie na warsztaty, żebym w końcu na kolację zrobił coś innego niż jajecznicę!". Ale oczywiście zdarzają się też mężczyźni, którzy przychodzą, bo chcą. I to jest jeden z moich ulubionych sortów - z przymrużeniem oka komentował Jakubiak.

Niezależnie od tego, jak ostatecznie odbiła się różnica płci w przygotowanej kolacji, uczestnicy - zmęczeni i zadowoleni zarazem - wspólnie celebrowali pokonanie oporu kulinarnej materii.

Miejsca

  • Fumenti Gdańsk, Karola Chodkiewicza 13A

Wydarzenia

Opinie (15) 9 zablokowanych

  • Super sprawa, o wiele lepsze niż naburmuszona Magda Gessler. Gotowanie ma sprawiać przyjemność, więc na pewno będę obserwować.

    • 0 0

  • szkoda, że autorzy reportażu nie wpadli na pomysł pokazania gotowych dań.. (1)

    • 4 0

    • :)

      Bo autorów reportażu na degustacji już nie było ;-)

      • 0 0

  • Edukować naród nasz kochany kulinarnie, (1)

    wspaniala idea,
    aby mógł On w pełnej krasie,
    starania kucharzy doceniać.

    • 5 2

    • plus za nicka! he,he!

      • 0 0

  • Następne

    Kiedy następne warsztaty, z kim i jak się można na nie zapisać? Jestem bardzo zainteresowana ;-)))

    • 4 2

  • Panowie i Panie

    Ja nie potrafię gotować ... z przymrużeniem oka - to źle?

    • 4 1

  • SUPER!!!

    Warsztaty z Tomkiem były rewelacyjne - polecam!!!
    Akademia Fumenti i cała organizacja pełen profesjonalizm.
    Z niecierpliwością czekam na kolejne interesujące mnie warsztaty.

    • 7 4

  • jakubiak

    jest ok. lubie jak gotuje w kuchni+

    • 4 3

  • Topinambur jak mantra, juz kazdy kucharz musi sie popisywac ( zprzymruzeniem oka)

    • 3 4

  • Parafrazując klasyka. (2)

    "Gotować każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej,
    ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi,uuuuuuuu:)"

    • 6 4

    • (1)

      A kto gotuje lepiej?

      • 1 2

      • "Gotowanie z przymrużeniem oka"Więcej luzu:)

        • 0 2

  • (1)

    głodny się stałem a do pracy nic nie wziąłem! dzięki!;)

    • 18 3

    • Do pracy nic nie wziąłem bo sobie nic nie zrobiłem?
      Kto gotuje lepiej?
      Ty czy ja?

      • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane