• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Rozmowa o pomorskiej kuchni w Metamorfozie

Anna Gryszkiewicz
23 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Kameralne spotkanie ekspertów, dziennikarzy, naukowców związanych z polską gastronomią obyło się 22 listopada w restauracji Metamorfoza. Kolacja połączona była z dyskusją przy wspólnym stole o działaniach kulinarnych w regionie Pomorza. Od lewej: Bartosz Czapiewski, dr hab. Jarosław Dumanowski, Monika Kucia i Agnieszka Kozak. Kameralne spotkanie ekspertów, dziennikarzy, naukowców związanych z polską gastronomią obyło się 22 listopada w restauracji Metamorfoza. Kolacja połączona była z dyskusją przy wspólnym stole o działaniach kulinarnych w regionie Pomorza. Od lewej: Bartosz Czapiewski, dr hab. Jarosław Dumanowski, Monika Kucia i Agnieszka Kozak.

Prowadząc cykl rozmów z szefami kuchni, wielokrotnie spotkałam się z opiniami, że w trójmiejskim środowisku gastronomicznym panuje zastój. Tymczasem mam wrażenie, że czarna chmura od lat wisząca nad kulinarnym Pomorzem, powoli skrapla się, oczyszczając atmosferę konkurencyjności i narzekania. Eksperci, krytycy kulinarni, restauratorzy i szefowie kuchni chcą ze sobą rozmawiać i - oby nie był to przedwczesny wniosek - wspólnie powziąć próbę dogonienia tych najlepszych zachodnich wzorów. Uda się?



Czy uważasz, że "Metamorfoza Gdańsk Pronature" zmieni coś w kulinarnym krajobrazie Pomorza?

Zainicjowana przez Justynę Zdunek, właścicielkę gdańskiej restauracji Metamorfoza inicjatywa pod tajemniczą i brzmiącą jak kolejny niebezpośredni przekaz reklamowy nazwą "Metamorfoza Gdańsk Pronature", okazała się świetnym pomysłem. Chociaż nad spotkaniem wisiał duży znak zapytania: "po co właściwie się ono odbywa?", obecność wielu znawców tematu i autentycznych miłośników kulinariów ułożyła najwłaściwszy scenariusz.

Przy stole zasiedli między innymi Monika Kucia, która od lat trzyma rękę na pulsie miejskiej gastronomii. Od 2005 roku wydawała dwa razy do roku autorski Przewodnik Kulinarny dla "Rzeczpospolitej", jako jednej z niewielu udało jej się zrobić wywiad z Ferranem Adrią, a wraz z Kurtem Schellerem wydała książkę "Kuchnia polska jakiej nie znacie". W roku 2009 została nominowana do ogólnopolskiej nagrody Oskar Kulinarny, w kategorii Dziennikarz Kulinarny. Kolację uświetniły też swoim towarzystwem autorki blogów portalu Zwierciadlo.pl: psycholog Dorota Minta (Kulinarna Kozetka Minty) oraz redaktor Agnieszka Kozak (Ugryzienie Kozak). Męską część panelu wspierali Robert Radkiewicz, dyrektor zarządzający magazynu "Slowlife & Garden" oraz Jarosław Dumanowski, dr hab. Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, którego książka o kuchni staropolskiej niedługo pojawi się na półkach księgarni. Kuluarowe rozmowy z Piotrem Jakimiakiem, współzałożycielem wkrótce rozpoczynającej działalność prywatnej Akademii Kulinarnej w Brzeźnie dały nadzieję, że lada chwila Trójmiasto stanie się dużo mocniejszym punktem na kulinarnej mapie Polski.

Dyskutowaliśmy o kulinarnym potencjale Pomorza, o tym, jakie smaki czyhają w odległości dosłownie kilkudziesięciu kilometrów, i jakie działania należy podjąć, by smaki te przybliżyć lokalnemu klientowi.

- "Metamorfoza Gdańsk Pronature" ma na celu odświeżanie tradycji kucharskiej Pomorza, odkrywanie produktów naturalnych, promowanie ekobiznesów. Jutro jedziemy w tym samym towarzystwie odwiedzić Koło Gospodyń Wiejskich "Kwiaty Kociewia" i dowiedzieć się czegoś więcej o produkowanych w pobliżu nalewkach. Po drodze zajedziemy do zaznajomionych wędzarni. To będzie kolejny pretekst do aktywnej dyskusji - wyjaśniała Agnieszka Małkiewicz, rzecznik i organizator akcji.

Wczorajsza kolacja była drugim z cyklu planowanych spotkań. Organizatorzy w swoich celach deklarują też stworzenie serii programów TV o dziedzictwie kulinarnym Pomorza, warsztaty kulinarne "Kuchnia regionalna pomorska w nowoczesnym wydaniu" oraz panel dyskusyjny gdańskich, polskich, europejskich blogerów kulinarnych.

Wieczór uświetniły dania autorstwa Łukasza Toczka, w całości oparte o produkty regionalne. Goście Metamorfozy znajdą je w zimowym menu degustacyjnym Metamorfozy.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (38) ponad 10 zablokowanych

  • :) (3)

    to znów ja
    również obejrzałem w końcu za namowa pr-owców pałacu kościeszy te stronę i zdjęcia i popłakałem się ze śmiechu:) dziękuję chciałbym tak zaczynac każdy dzień:)

    • 2 9

    • a co na tych stronach takiego zabawnego, bo nie rozumiem... ? (2)

      • 2 0

      • (1)

        wy żenujące człowieczki i ten wasz pałacyk

        • 0 3

        • skad tyle jadu? ludzie, niedziela jest :) mamy super restauracje

          Inspiracja, Metamorfoza i Mercato - super... choc ta ostatnia ciut przekombinowana jak dla mnie, ale to subiektywna opinia, innym moze sie podobac... Metamorfoza i Palac stawiaja na produkty regionalne i to jest super! Cieszmy sie mieszkancy trojmiasta, ze mamy szanse probowac takich pysznosci jakie w tych 3ech miejscach nam serwuja!
          AMEN

          • 3 0

  • Ok, ale spróbujcie Pałac Kościeszy NIEPRAWDOPODOBNE! (3)

    Bardzo cenie sobie restauracje Metamorfoza. Ale... jeszcze cudowniej jadam w rest. INSPIRACJA w Pałacu Kościeszy w Przyjażni. 10 minut drogi ze Słowackiego!!! Do tego bardzo sympatyczne ceny.

    • 9 19

    • wez harapkiewicz skoncz... (2)

      • 6 7

      • moze niech pan Harapkiewicz nie konczy, bo jest swietny! (1)

        • 5 2

        • jakiś znany gość :-)

          • 5 0

  • zainspirowani (1)

    a my zainspirowani ta dyskusja wybralismy sie do metamorfozy, powiem tak WYMIATA, nigdy wcześniej w trójmiescie nie jedliśmy na tak wysokim poziomie. Menu gegustacyjne poprostu rozwala na łopatki, obsługa na najwyższym poziomie(a dużo jeźdżimy po świecie)
    w końcu gdańsk ma się czym pochwalic.

    Małgosia i Artur S.

    • 7 8

    • a co takiego bylo w tym menu?

      • 4 0

  • Pałac Kościeszy w Przyjaźni.

    Zaintrygowani całą tą wczorajszą dyskusją, wybraliśmy się na obiad do Pałacu Kościeszy. Powiem krótko - POLECAMY!!!

    • 7 4

  • eeeeeuuuuuaaaaa

    To jest urwa żenujące

    • 1 4

  • Sprostowanie!
    Ukazal sie juz 3 tom z serii Monumenta Poloniae Culinaria We wspolpracy z Muzeum w Wilanowie - Kucharz doskonaly WIncentego Wieladki.
    Czy piszac tekst nie warto sprawdzic o kim sie pisze?
    Prof. Dumanowski, jest wybitnym specjalista o zywienia i kuchni dawnej, jesli ktos go krytykuje to sam nie wie co to jest historia kulinariow!
    Pozdrawiam

    • 1 0

  • Mam takie nieśmiale pytanie.Chodzi mi o zdjecie nr 13,19 i 23.

    Czy to jest całe danie? Czy może ten co robił zdjęcia sfotografował pozostawione przez kogoś resztki?

    Bo jeśli to pierwsze to muszę w domu zjeść obid przed wyjściem do takiego lokalu.
    Na stołach więcej świeczek i pustych kieliszków niż jadła i napitku.

    • 7 3

  • Artykuł SPONSOROWANY

    Co to za spotkanie inicjowane prez właścicielkę i te 20 fotek....brak słów, jak knajpach pada to się robi pseudo akcje i super fachowców się zbiera, wino się leje i fotki na Trójmiasto...dno! Byłem pare razy w metamorfozie...fajnie..ale te dresy i inni dziwni goście pewnie znajomi kelnerów i właścicielki, którzy siedzieli obok nie zachęcają mnie do powrotu w to miejsce...kicz przyczarowany bogactwem z niskiej Polki a ceny jak zwykle...kosmiczne

    • 12 4

  • Byłam na stronie

    Byłam na stronie pałacu kościeszy i chyba się wybierzemy na to menu degustacyjne...

    • 6 4

  • Inspiracja w Pałacu Kościeszy

    To prawda,też niedawno byliśmy w miejscowości Przyjazń w Pałacu Kościeszy,i ....CO totalne zaskoczenie menu degustacyjne 6-7dań 75pln,kuchnia niesamowita
    polecam Tomek i Ania

    • 9 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane