• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night

Natalia Lebiedź
24 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu. Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu.

Restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton zajęła pierwsze miejsce w trzech z czterech kategorii konkursu Wine&Food Noble Night, w tym główną nagrodę za całokształt osiągnięć, przyznawaną przez międzynarodowe jury.



Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise. Zwycięzca w kategorii "Przystawka": Jajo zielononóżki w barolo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise.
Wine&Food Noble Night to konkurs, w którym biorą udział kucharze ze ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Podczas uroczystej gali mają za zadanie zdobyć podniebienia gości przystawką, daniem głównym i deserem. Zwycięskie kuchnie otrzymują nagrody, promocję w mediach, a przede wszystkim prestiż i oficjalną rekomendację Noble Concierge, dzięki której znajdą się na liście sprawdzonych i polecanych miejsc.

W sobotę 22 września, podczas już piątej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęli szefowie kuchni 12 restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru. Na najlepsze danie głosowało prawie 1000 gości, w większości prestiżowych klientów Noble Banku. Wśród oceniających znajdowali się także polscy krytycy kulinarni, m.in. Maciej Nowak.

Dodatkową nagrodą wieczoru była ta za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez jury składające się z międzynarodowych szefów kuchni, wśród których byli także kucharze nagrodzeni gwiazdką przez przewodnik kulinarny Michelin.

Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow. Zwycięzca w kategorii "Danie główne": Zdekonstruowany boeuf Strogonow.
- Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody naszej restauracji za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu naszych szefów kuchni zyskało również największe uznanie blisko tysiąca gości obecnych na gali - cieszy się Monika Ugodowska, PR & marketing manager hotelu Hilton w Gdańsku.

Wśród wszystkich serwowanych tego wieczora dań, w kategorii przystawka i danie główne zwyciężyły dania podane przez szefów kuchni gdańskiego Hiltona - Adama WoźniakaPawła Wątor.

- Przystawka została wykonana z jaja zielononóżki w barollo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise - opisuje Adam Woźniak, szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk. - Z kolei jako danie główne zaproponowaliśmy zdekonstruowany boeuf strogonow - dodaje Paweł Wątor.

Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk będzie dostępne w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na 12 października.

W finale konkursu Wine&Food Noble Night rywalizowało 12 restauracji:

Restauracja Amarylis z Krakowa
Biała Gęś Tradycyjna Polska z Warszawy
Restauracja Concept 13 z Warszawy
Flaming Restaurant z Warszawy
Goko Restauracja Japońska z Poznania
Restauracja India Curry z Warszawy
Restauracja Kaprys z Warszawy
Restauracja LA Bibliotheque z Giżycka
Restauracja L'arc Varsovie z Warszawy
Restauracja Locanda z Łodzi
Restauracja Mercato z Gdańska
Restauracja Rozbrat 20 z Warszawy


  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Coroczna Gala Wine&Food Noble Night przygotowana na prawie 1000 osób odbywa na terenie wyścigów konnych na Służewcu.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.
  • Gala Wine&Food Noble Night.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (36) 7 zablokowanych

  • Zaraz restauracje będą świecić pustkami (1)

    jak nam zrobią 25 % vatu.

    • 18 16

    • spokojnie

      co tam vat jak marża naiadkach wynosi sredni ookoło 600%

      • 1 2

  • pustkami? (6)

    Myślę, że osoby, które stołują się w restauracjach o pewnym poziomie nie zwracają uwagi na to, czy to co jedzą ma 5, 8, 23, czy nawet i 30% VATu... Zapłacić 90 czy 120 złotych za steka - co za różnica? Poza tym nie oszukujmy się, ale kwotę na rachunku podbijają trunki, a nie posiłki!

    • 37 8

    • Dlatego zawsze do restauracji wnosze ze soba litr wody w plastikowej butelce i (1)

      popijam jak nikt z obskugi nie widzi.

      • 12 1

      • polski burak

        polski burak, idz ogarnij schabowego z kompotem

        • 0 1

    • 90 a 120 to wielka różnica (2)

      dla Ciebie nie? to nieźle szastasz pieniążkami. Rodziców? Czy od sponsora? Bo gdybyś sama zarobiła, to raczej byś tak nie napisała.

      • 5 13

      • dla mnie zadna roznica. Wydaje swoje zarobione...miesiecznie 20000 pln.

        • 1 2

      • Chyba kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi. Jeżeli stać cię na kupno dania za 90zl, to pewnie stać cię i na takie za 120, jeżeli 120zł to dla Ciebie dużo, to i 90zł będzie kwota nie do przekroczenia.

        • 4 1

    • zna temat

      zna temat, zgadzam się z opinią. trunki, zwłaszcza wino to często 50% jak nie wiecej końcowej ceny!

      • 0 0

  • Gdansk ponad Warszwka to sie tylko liczy !!!! (1)

    Najwazniesze ze wygrala restauracja z Gdanska ponad nadetymi bufonami z Warszawki - tak trzymac ! Co do do VAT'U to wogole nie ma to znaczenia dla klientow hoteli bo marze sa na poziomie 500% na jedzeniu a na kawie nawet 900 % ale uwierzcie mi ze klientom Hiltona to nie przeszkadza !

    • 30 3

    • w ogóle

      • 1 1

  • gratulacje (2)

    Brawo do szefa kuchni Hotelu Hilton! tak trzymać ! moze teraz te cuda wprowadzić do karty !?

    • 21 7

    • gratulacje

      Juz wprowadzil, sa tam od przedwczoraj, bylem jednym z pierwszych klientow i naprawde polecam !!!

      • 1 1

    • Zdekonstruowany boeuf Strogonow

      wygląda jak puszka żarcia dla kotów.

      • 3 1

  • Brawo

    Brawo Adaś i spółka tak trzymać !

    • 13 6

  • Śliczne dania (2)

    Dania wyglądają przepięknie, gratulacje!!!

    • 11 9

    • Zwłaszcza na tym zdjęciu całego zastawionego stołu. (1)

      Sztućców,talerzy,kieliszków na całym stole nastawiane jakby tam miało jeść 20 osób,a dania ledwo widać na tych dwóch paterkach+na trzeciej pieczywo.
      Więcej tam otoczki niż jedzenia.
      Normalny człowiek zje każde danie widelcem,nożem lub łyżką a nie jakieś cudowanie dla szpanu.

      • 4 1

      • A to ty nie wiesz, że na tym polega snobizm?

        • 1 0

  • Nie jadam w restauracjach.I to nie ze względu na brak gotówki ale z dbałości o własne zdrowie. (1)

    Jasne że są restauracje gdzie wszystko jest na "tip-top" ale to wyjątki i to bardzo drogie wyjątki.
    W gastronomi obowiązuje zasada że nic się nie marnuje tak więc jedzenie tam to wielka loteria.

    • 13 5

    • Z tymi drogimi wyjątkami to też różnie. Po obiedzie u Fukiera w Wawie dostałem po prostu s*****ki. Jedzenie fatalne.

      • 7 0

  • Pomyłka Jury konkursowego.... (2)

    Kuchnia w Hiltonie jest jedną z najgorszych w Trójmieście.
    AUTOPROMOCJA!!! Hilton wygrał w konkursie organizowanym przez sieć Hilton, Hilton wygrał w konkursie......itd,itp.

    • 17 17

    • Wiemy, ze u Was w Grandzie kuchnia pada ale kto dolki kopie ten sam.....

      • 7 7

    • Sam jesteś pomyłka ;)

      Zamiast się cieszyć że trójmiasto pojawia sie na mapie gastronimi i samemu wziąć się w garść i zacząć serwować dobre jedzenie to wymyślasz że Noble Bank ma coś wspólnego z Hiltonem i to franczyzą - lekko kometując głupek jesteś.

      • 7 2

  • Brawo! (2)

    Restauracja super!. Hotel rewelacja! Lokalizacja Najlepsza! Taxi w Hotelu.... baz komentarza.....

    • 7 11

    • (1)

      Co to jest Taxi w Hotelu?

      • 6 2

      • kiedys sie dowiesz.

        • 1 1

  • dekonstrukcja boefa (2)

    a na obrazku nie wygląda na takiego

    • 4 1

    • (1)

      Jeżeli skonstruowany boeuf przypomina gulasz, to jego dekonstrukcja będzie właśnie powrotem do składników w ich podstawowej formie. De facto, dekonstrukcja boefa jest równocześnie rekonstrukcją składników podstawowych.

      • 1 1

      • Opinia została zablokowana przez moderatora

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane