- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Restauracja Mercato wyróżniona znakiem Slow Food
Restauracja Mercato może się poszczycić kolejnym wyróżnieniem. W 2014 roku została uznana za najlepszą w Gdańsku według ocen przewodnika Gault&Millau. Teraz doceniło ją Stowarzyszenie Slow Food, które przyznało jej rekomendację oraz oznaczenie w postaci znaku Ślimaka. Nagroda to dowód uznania za promocję i wprowadzenie do menu ekologicznych i nieprzetworzonych produktów regionalnych.
Szef kuchni Mercato, Adam Woźniak, przygotowuje dania, które bazują na produktach związanych z tradycją regionu pomorskiego. Są uprawiane, poławiane lub hodowane wyłącznie na terenach w odległości nie dalszej niż sto kilometrów od Gdańska. Tym samym hołdują trendowi kulinarnemu "Farm to Table", czyli prosto od producenta na stół. I tak ryby słodkowodne dostarcza do restauracji pan Sławomir Męczykowski z okolic jeziora Mausz, mięso kupowane jest u producentów regionalnych m.in. z Rusocina, a dzikie zioła i nowalijki pochodzą z gospodarstwa Ogrodnictwo Lawenda z Pruszcza Gdańskiego.
- Oznaczenie restauracji znakiem Ślimaka i tym samym jej promocja przez Slow Food Polska to dla Mercato ogromne wyróżnienie i powód do dumy, biorąc pod uwagę fakt, iż jesteśmy jedyną restauracją w Gdańsku, która może się poszczycić tą rekomendacją. Bazą dla kuchni Mercato są produkty związane z tradycją regionu, uprawiane bądź hodowane wyłącznie lokalnie, co idealnie wpisuje się w ideę Slow Food - powiedział Adam Woźniak.
Wiosna przyniosła do Mercato nie tylko wyróżnienie, ale też nową kartę, w której znajdziemy m.in. wędzonego według przepisu z 1929 roku kurczaka, poddane minimalnej obróbce termicznej nowalijki i zupę o oryginalnej nazwie Parzy Broda. Nowe menu obowiązuje od 8 maja.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (42) 3 zablokowane
-
2015-05-09 14:01
czy tak jest naprawde (2)
medialnosc tylko szkodzi temu lokalowi a wiadomosci serwowane przez szefa kuchni ocieraja sie o kłamstwo:zupa parzy broda jest staropolska zupa z duza iloscia miesa i tłuszczu(nazwa pochodzi od długo krojonej kapusty ktora zwisała złyzki i parzyła brode). zupa pochodzi od rosyjskiej sczi z kapusty! co do kurczaka to sprytny chwyt marketingowy gdyz wg tego przepisu kurczak byłpodawany na ciepło a w tej restauracji nie ma mozliwosci technicznych do jego wykonania!!! popraw sie Adamie..nie bazuj na mediach bo prawdziwa kuchnia i prawdziwi artysci pracuja BEZ UDZIALU MEDIOW...pozdrawiam były szef kuchni z 45 letnim stazem
- 19 9
-
2015-05-12 10:49
Tak... (1)
Ale autorka tekstu nawet się nie pokwapiła, aby zdobyć podstawową wiedzę przed jego napisaniem. Stąd taki wydźwięk, to nie wina szefa kuchni akurat.
- 1 4
-
2015-05-12 11:15
popieram
No niestety Pan szef kuchni z 45 letnim stażem się nie popisał.....Jeżeli się na czymś nie znamy to się nie wypowiadamy....bo później wstyd !!! 45 lat jako szef kuchni - chyba w karczmie ...
- 0 3
-
2015-05-09 16:40
Pomyślmy dlaczego pusto
Na początku bylo pełno gości dobre jedzenie , dobre wina , dobra ekipa ....
- 9 9
-
2015-05-09 20:28
(1)
Mercato -dużo szumu o nic , rzeczywistość w tej knajpce dużo odbiega od wykreowanego i nadmuchanego w mediach wizerunku....napompowany balonik w końcu peknie...
- 16 7
-
2015-05-10 22:03
:)
Co za bzdura...chyba nigdy Pan/Pani nie był gościem w Restauracji Mercato. Szczerze polecam :)
- 2 5
-
2015-05-11 15:15
Normalna zupa
Parzy broda to normalna zupa na bazie kapusty. Nic odkrywczego...
- 6 4
-
2015-05-12 13:50
udawany standard (1)
Tanie, spikselowane, wydrukowane z internetu z naruszeniem praw autorskich wydruki na ścianach tej aspirującej na prestiżowe wnętrze restauracji to jakaś kpina...
- 8 4
-
2015-05-14 13:05
Byłam, widziałam faktycznie te grafiki z bliska wyglądają na kiepskiej jakości wydruki...
Widać że właściciele chciel przyoszczędzić na elementach wystroju ( z daleka wygląda niby ok a z bliska piksele...)... oby nie było tak z jedzeniem...- 1 0
-
2015-05-14 08:13
Najlepszy szef kuchni !!!!!
Pan Adam zasługuje na pochwały za cięzką pracę ! Jest idealnym szefem kuchni.
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.