• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Krew i woda świętowała pierwsze urodziny

Alicja Olkowska
5 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
- Rok nam minął bardzo szybko i kończymy go sukcesem. Nieskromnie przyznam, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty, a restauracja stała się naszym drugim domem. Nie chcemy jednak osiąść na laurach, przed nami nadal dużo pracy - mówiła Marta Pieterwas podczas urodzinowej imprezy. Na zdjęciu: załoga restauracji Krew i woda. - Rok nam minął bardzo szybko i kończymy go sukcesem. Nieskromnie przyznam, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty, a restauracja stała się naszym drugim domem. Nie chcemy jednak osiąść na laurach, przed nami nadal dużo pracy - mówiła Marta Pieterwas podczas urodzinowej imprezy. Na zdjęciu: załoga restauracji Krew i woda.

Spotkanie szefów kuchni, najpopularniejsze dania z karty i tłum gości. Tak w skrócie można podsumować pierwsze urodziny gdyńskiej restauracji Krew i woda.



Na urodzinach restauracji, która zadebiutowała na kulinarnej mapie Trójmiasta niemal dokładnie rok temu, zjawili się przyjaciele Marty i Mariusza Pieterwasów, stali goście oraz znani szefowie kuchni. Jak przyznała właścicielka, rocznica to dobra okazja do podsumowania działalności lokalu oraz pretekst do świętowania bliskimi osobami.

Zobacz także: Pieterwas Krew i Woda - otwarcie restauracji

- Rok nam minął bardzo szybko i kończymy go sukcesem. Nieskromnie przyznam, że wykonaliśmy kawał dobrej roboty, a restauracja stała się naszym drugim domem. Nie chcemy jednak osiąść na laurach, przed nami nadal dużo pracy - mówiła Marta Pieterwas. - Rocznica to dla nas ważny dzień i chcieliśmy go spędzić tak, jakbyśmy wyprawiali urodziny w domu, czyli w gronie bliskich ludzi i dlatego świętują z nami nasi przyjaciele z branży kulinarnej. Rok temu na otwarciu zaproszeni szefowie kuchni wspólnie gotowali z Mariuszem, tym razem chcieliśmy, aby byli gośćmi. Żaden z nich dziś nic nie ugotuje, chcemy po prostu spędzić z nimi miło czas.
Wśród tłumu gości wypatrzyliśmy m.in. Tomasza Purola, zwycięzcę 5. edycji "TopChef" i szefa kuchni w poznańskim Blow Up Hall 5050 Hotel; Roberta Wojnarowskiego z N31 restaurant&bar by Robert Sowa w Warszawie; Patryka Dziamskiego, uczestnika 4 edycji "TopChef" i właściciela Dziamski Culinary Studio; Ernesta Jagodzińskiego, szefa kuchnia poznańskiej ‪Cucina88‬. Na miejscu stawili się również dobrze znani w Trójmieście szefowie, czyli Łukasz Cegłowski, Adam Woźniak, Przemysław Woźny z restauracji Gård Nordic Kitchen Gdynia oraz Tomasz Deker.

  • Przyjaciele dopisali. Na zdjęciu m.in. Justyna Zalewska,  Tomasz Purol, Patryk Dziamski i Tomasz Deker.
  • Ostrygi - jedni je uwielbiają, inni nie chcą nawet spróbować. Te zaserwowane na urodzinach były wyśmienite.
  • Urodzinowy tort.
W przeciwieństwie do zeszłorocznego specjalnego menu stworzonego przez Mariusza Pieterwasa, Łukasza Cegłowskiego, Tomasza Hartmana oraz Michała Czekajło, tym razem właściciele postawili na dobrze zaopatrzony bufet, w którego skład weszły dania cieszące się największą popularnością wśród gości restauracji na co dzień, m.in. wątróbki drobiowe w czerwonym winie, ostrygi Fin de Claire, risotto z kalmarami i krewetkami, pikantna zupa tajska, delikatne policzki wołowe konfitowane w gęsim tłuszczu z kluskami śląskimi i śledź bałtycki po gdyńsku. Nie mogło również zabraknąć urodzinowego tortu, który przygotowała Renata Gutowska, współpracująca od czerwca z restauracją cukierniczka.

Za oprawę muzyczną odpowiadał Paweł Piorkowski. Obowiązywały zaproszenia, ale można je było również zakupić w cenie 250 zł od osoby.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (81) 5 zablokowanych

  • właścicielka

    powinna chyba odwiedzić swojego GP (chyba, że to wolooka Atena).

    • 9 2

  • Wylewający się hejt pokazuje tylko jak wielki sukces odnieśli właściciele (1)

    Bywam w restauracji z różną częstotliwością. Najczęściej zamawiam sałatę z łososiem, albo dania z karty dnia, gdyż zawsze znajduje się tam coś pysznego w przystępnej dla mnie cenie - dorsz z patelni, makarony no i zupy....poezja.
    Z reguły sala jest pełna, często odbywają się liczniejsze spotkania gości, po których widać co najmniej zadowolenie....
    Prawda jest taka, że Krew & Woda to wyśmienita restauracja na poziomie europejskim. Ale rozumiem ten wylewający się "racjonalny" hejt gdyż nie warto rzucać pereł przed wieprze.
    Keep up the good work

    • 11 30

    • :) aha, coś jeszcze chcesz dodać?

      bo do tej pory to co piszesz jest doskonałą antyreklamą
      a reklama (artykuł) wisi już tutaj tak podejrzanie długo,
      że tylko potwierdza przypuszczenia

      • 0 0

  • uwielbiam !!!!

    Moja ulubiona restauracja w trójmieście. Pyszne jedzonko, super

    • 7 16

  • G (2)

    Ciekawe ile zarabiają kucharze na początku 2500 zł za 240 h w miesiącu nie dzięki żal

    • 9 4

    • (1)

      Kucharz na początek dostaje 15 zł, pracowałem tam 2 miesiące. Zrezygnowałem tylko dlatego że jest otwarta kuchnia, mnie stresowały te ciągłe spojrzenia.

      • 0 0

      • Oczywiście 15zł na rękę na godzinę.

        • 0 0

  • Ciasnota. To raczej bar. ludzie siedzą sobie na plecach. gdzie rozmowa.....

    • 9 2

  • ..bylem raz, bez zachwytu - wiecej nie pojde.

    • 4 1

  • Okropna nazwa jak tylko ją widzę omijam z daleka

    skojarzenia z rzeźnią.

    • 2 0

  • bez szału

    jedzenie nawet ok, ceny wygórowane, ale do przeżycia
    za to obsługa porażka, własnie przez to więcej nie przyjdę

    wolałam poprzednią restaurację w tym miejscu

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane