• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przy wegańskim stole. Rozmowa ze znanymi trójmiejskimi projektantami

Aleksandra Sobocińska
20 grudnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Większość tradycyjnych świątecznych dań i wypieków można wykonać w wersji wegańskiej, czyli bez zastosowania produktów odzwierzęcych - mięsa, mleka, czy jaj.  Większość tradycyjnych świątecznych dań i wypieków można wykonać w wersji wegańskiej, czyli bez zastosowania produktów odzwierzęcych - mięsa, mleka, czy jaj.

Tradycyjne świąteczne dania z kuchni staropolskiej to m.in. wigilijny barszcz, pierogi, kapusta z grzybami oraz różne pieczone mięsa - kaczka, gęś, indyk, serwowane w pierwszy i drugi dzień świąt. Co jednak z osobami, które są na diecie wegańskiej? Jak wygląda ich świąteczne menu?



Na ten i inne świąteczne tematy rozmawiałam z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem, trójmiejskimi projektantami i pełnymi pasji weganami, którzy są gospodarzami programu telewizyjnego "Atlier Smaku" i autorami książki kucharskiej o tym samym tytule oraz książeczki z przepisami dla dzieci ''Kuchnia świątecznych łakoci''.

Święta to dla was...


Jola Słoma i Mirek Trymbulak: Czas, kiedy myślimy o innych, wymieniamy się kartkami, smsami i mailami, życząc sobie wzajemnie zdrowia, szczęścia oraz wszelkiej pomyślności, a na koniec zasiadamy do wspólnego, suto i pysznie zastawionego stołu.

Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Jola Słoma i Mirek Trymbulak.
Na waszym świątecznym stole ryb nie doświadczymy?

Już kilkanaście lat temu darowaliśmy życie karpiowi i innym wigilijnym rybom, wymieniając je na kotlety sojowe przygotowane w sposób do złudzenia przypominający tradycyjne dania. Lubimy taką świąteczną zabawę w ''oszukiwanie'' podniebienia. Robimy to dla siebie i dla naszych gości, by zachować wspomnienia chwil dzieciństwa, jednocześnie będąc w zgodzie ze swoją filozofią i sumieniem. Na co dzień jadamy bardzo prosto, nie udowadniając ani sobie ani innym niczego. Jednak święta są czasem magii i zabawy, więc i my się bawimy.

Złośliwi twierdzą, że wegetarianie i weganie lubią potrawy do złudzenia przypominające mięso, bo brakuje im tego smaku. Jak reagujecie na takie teorie?


Jeśli ktoś pomyślałby, że takie historie w podrabianie smaków, to wymysły i fanaberie współczesnych wegetarian, którzy tęsknią za smakiem mięsnych potraw, jest w błędzie. Już wieki temu jeden z cesarzy chińskich zainicjował taki rodzaj gotowania, który do dziś jest jedną z odmian tamtejszej kuchni. Nikogo nie dziwi tam wołowina, wieprzowina, kaczka, kurczak i krewetki w wersji wegańskiej, które smakiem i wyglądem przypominają oryginały, będąc jednocześnie produktem bardzo etycznym.

Skąd decyzja o przejściu z diety wegetariańskiej na wegańską?


Na przestrzeni ostatnich lat zawęziliśmy naszą dietę do wegańskiej i bezglutenowej, ponieważ właśnie takie zestawienie pozwoli nakarmić jak najszerszą grupę osób, zarówno tych, które mogą jeść wszystko, jak i tych z różnymi nietolerancjami. Stąd też zrodził się pomysł na ostatnią książeczkę dla dzieci ''Kuchnia świątecznych łakoci'', w której przedstawiamy przepisy na słodycze bez glutenu i bez nabiału, bo przecież święta to czas, w którym każde dziecko powinno być szczęśliwe i nie powinno brakować mu słodyczy. Nawet jeśli nie może jeść wszystkiego.

Przedstawiamy autorskie przepisy Joli Słomy i Mirka Trymbulaka na wegańskie dania świąteczne. Więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej ateliersmaku.pl.
____________________________________________________________________________________

KOTLETY PO GRECKU

Przepis z książki ''Atelier Smaku.108 potraw kuchni wegetariańskiej''

Składniki:

1 paczka płaskich kotletów sojowych
1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
mąka kukurydziana lub ryżowa do obtaczania
olej do smażenia

Sos:


40 dag marchwi
20 dag selera
20 dag pietruszki
pół szklanki oleju
pół łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
15 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
1 łyżka soli
pół łyżki cukru
1 szklanka wody
pół szklanki octu
20 dag koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
¼ kapusty pekińskiej (dolna część) i pół łyżeczki asofetidy (można kupić w sklepach internetowych)

Sposób przygotowania:


Gotujemy kotlety w wodzie z sosem sojowym, solą i czarnym pieprzem około 5 min., aż zmiękną. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Utarte na grubej tarce marchew, seler, pietruszkę i pokrojoną w paski kapustę pekińską wrzucamy do garnka z olejem. Dodajemy przyprawy i smażymy około 5 min, ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dosypujemy cukier i dusimy kolejne 10 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i ocet, mieszamy, po czym dusimy jeszcze 5 min. Odstawiamy na bok. Osobno smażymy na oleju na złoty kolor kotlety odsączone z wody i obtoczone w mące. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorących kotletów i warstwę gorącego sosu. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asofetidy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asofetida ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
____________________________________________________________________________________

BIGOS Z POMARAŃCZĄ

Przepis z książki ''Atelier Smaku. 108 potraw kuchni wegetariańskiej"

Składniki:

70 dag kapusty kiszonej
1 duża pomarańcza
25 dag tofu
10 dag suszonych wędzonych śliwek
2 dag suszonych borowików
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu
10 owoców jałowca

Sposób przygotowania:

Wstawiamy grzyby w garnku z 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie kroimy tofu w kostkę i smażymy w głębokim teflonowym garnku lub na patelni na 4 łyżkach oleju, dodając w trakcie curry i sos sojowy. Mieszamy od czasu do czasu. Siekamy kapustę kiszoną, dorzucamy na patelnię, mieszamy. Kroimy w drobną kostkę śliwki i obraną pomarańczę. Dodajemy do całości, mieszamy. Wywar z grzybów wlewamy do kapusty, a następnie dodajemy odcedzone grzyby pokrojone na drobno. Wrzucamy resztę przypraw i dusimy jeszcze około 20 min., mieszając od czasu do czasu. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i dusimy mieszając. To bardzo szybka wersja bigosu, jednakże - jak każdy bigos - jest lepszy z każdym podgrzewaniem.
____________________________________________________________________________________

MUFFINKI Z GRUSZKĄ, IMBIREM i CYTRYNOWYM LUKREM
Przepis z książki ''Kuchnia świątecznych łakoci''

Składniki:

50 dag obranych i pokrojonych w grubą kostkę gruszek
5 dag obranego, pokrojonego w kostkę imbiru
15 dag brązowego cukru
20 dag mąki ryżowej
20 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli
150 ml oleju słonecznikowego
150 ml mleka kokosowego
Lukier cytrynowy:
10 dag zmielonego na puder brązowego cukru
Otarta skórka z cytryny
Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w grubą kostkę gruszki oraz drobno pokrojony imbir i cukier wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 20 min. Gdy gruszki zmiękną oraz puszczą sok, zdejmujemy je z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, ciągle mieszając dolewamy mleka kokosowego i oleju, a na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowanych i ostudzonych gruszek z imbirem.

Zobacz także

Opinie (157) 5 zablokowanych

  • Każdy je to co lubi, (9)

    Ja tam wolę śledzika, karpia i pstrąga faszerowanego, a do tego zimna wódeczka.

    • 79 32

    • Każdy je to co lubi, (8)

      Ja tam wolę kotlet z karkówki, ziemniaki, 3 surówki, a do tego zimne piwko..

      • 25 10

      • (4)

        bardzo wyszukane jak na wigilię, tylko piw powinno być 12 to taka tradycja...

        • 24 4

        • (2)

          wigilia i te bzdety o bezmięsnych daniach to wymysł polskiej ciemnoty. W katolickiej Hiszpanii wigilii nie ma a w święta wszyscy zajadają mięsiwo i popijają winkiem.

          • 6 6

          • katolickiej hiszpanii? byłeś tam kiedykolwiek? (1)

            bo ja mieszkam tam na stałe (barcelona) i oni są bardzo mało wierzący - po tym jak kościół z franco się bratali.

            • 2 1

            • Adwokat sie znalazl

              • 1 0

        • 12 harnasi mozna kupic

          • 2 0

      • cytat z 'Polityki' (2)

        "...dziesiątki igieł pompują w tę wędlinę fosforany, rakotwórcze substancje konserwujące i wzmacniacze smaków. Efekt? Z ważącej kilogram szynki wychodzi kawałek o wadze dwukrotnie większej by producent zarobił krocie!"

        • 5 0

        • (1)

          ale to w kontekście czego?

          • 1 1

          • w kontekście supernaturalnych (hehe) kotletów sojowych...

            • 1 1

  • weganie i wigilia? chyba się komuś wyznania pomyliły... (7)

    nie ma to jak "domowe" jedzenie: "paczka kotletów sojowych"
    mielone czy schabowe te kotlety?

    • 47 58

    • co ma do tego wyznanie (5)

      A w czym widzisz sprzeczność? Ja jestem może nie weganką, ale wegetarianką i do tego osobą wierzącą (nawet ukończyłam studia teologiczne). "Czy jecie czy pijecie czy cokolwiek innego innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie"
      Radosnych i błogosławionych świąt życzę zarówno trawo, jak i mięsożercom :)

      • 36 7

      • Jestes osobą wierzącą ? ale w co...w kogo ? (1)

        Ukończenie teologii....
        moja znajoma ukończyła chyba Gdański Instytut Teologiczny ( kiedyś był, przy kościele, na ul. Zator- Przytockiego )

        ale o Biblii nie mogę z nią porozmawiać- nie czytała ( poza kilkoma fragmentami)
        nie uogólniam, ale pytam, kto czyta Biblię z tych nas, którzy uważamy się za wierzących w Boga ( jakiego, którego )

        • 10 20

        • nergal

          czyta dzieciom, czy jakoś tak...

          • 18 3

      • Pamiętasz widzenie (2)

        Pawła i płachtę z różnymi zwierzętami?

        • 2 2

        • (1)

          To nie byłą Paweł, tylko Piotr! Bóg uczył w ten sposób, że nic nie jest nieczyste. Poczytaj najpierw sobie, jeśli już się wypowiadasz ...

          • 5 1

          • Ech ta ellen g White

            • 0 1

    • lepsze mięso szprycowane chemią?

      polecam wpisać w google "urządzenie do szprycowania mięsa". Ja jadam mięsko tylko od rodziny ze wsi.

      • 3 0

  • Wegański stół wigilijny opisany, (3)

    czekamy na opis freegańskiego i kanibalskiego.

    • 49 44

    • staram się być tolerancyjny dla wszelkich inności...

      wykluczając chamstwo, głupotę, skłonność do przemocy i przestępstw itp.itd. ale tym razem doprawdy, choć nie przypisuję powyższym formom życia żadnej z wymienionych cech, nie mogę nie przyznać, że wq....ją mnie na maxa.

      • 12 7

    • kuchnia jak kuchnia :) (1)

      poproszę o przepis na paluszki lub uszka wg kuchni kanibalskiej

      • 4 6

      • Nic prostszego, odcinasz i jesz. A jak chcesz slone paluszki to ja chwile pod pache należy je włożyć. Danie gotowe.

        • 5 1

  • (6)

    Wyglądają na takich co nie mają dzieci tylko skupiają się na sobie...

    • 46 61

    • No i? (3)

      To jakieś przestępstwo?

      • 29 9

      • (2)

        W sumie nie, ale to jak ja bym pisał książki dla gejów.
        Ps. nie jestem nim

        • 17 5

        • Kryptogej. (1)

          Tacy zawsze na końcu zaprzeczają.

          • 9 9

          • Z taką psychologiczną wiedzą masz etat w MI6 z marszu.

            • 10 2

    • myślę, że gorzej jak ktoś ma dzieci a też skupia się na sobie wyłącznie

      • 13 2

    • obciachowi są

      • 6 10

  • W głowach wam się poprzewracało

    • 15 35

  • Jest przeciez wolnosc !!!!! :) My z Ryszardem tez robimy sobie wigilie etyczną ! (5)

    Bedzie Karp sojowy po sycylijsku , grzyby czekoladowe , Dzika kaczka zrobiona z cebuli i marchwii oraz cos na deser czyli pstrąg z ciasta ! Pyszne ! Zona lubi szczegolnie tego pstrąga z ciasta nalesnikowego. Oczywiscie jak sie pojawia dzieci w naszym zwiazku partnerskim to trzeba bedzie zrobic wiecej potraw ale jest ogolnie milusio :) . Wolnosc jest piekna !!!!! . Edward

    • 35 23

    • edzio śledzio ;-)

      • 2 1

    • święta to tradycja, święta to nie wolność. Jeśli nie obchodzę świąt tradycyjnie, są nic nie warte. (3)

      Bo po co łamać się opłatkiem skoro w imię wolności można chipsami o smaku np. paprykowym. Niech żyje WOLNOŚĆ. tfu, tfu......

      • 5 10

      • niewolniczy umysł (1)

        Widać mentalność chłopa pańszczyźnianego mocno zakorzeniona w narodzie.

        • 4 6

        • i już jakiś lewak cisnał ideologiczną ceglą
          nie dało sie wytrzymać nie?

          • 4 2

      • Lubię jak katolicy dzieła się tradycyjnie...poganskim oplatkiem;-)

        • 4 2

  • Każdy na jakiegoś bzika....... (2)

    Jeśli ten bzik nie szkodzi innym, to popieram. Lepiej weganizm, niż kibolizm.

    • 64 16

    • A jak kibol jest weganem

      • 10 3

    • w dzisiejszych czasach dbanie o to co się je to nie jest bzik

      co prawda weganizm jest może dość ekstremalny ale jak nie masz produktów mięsnych od rodziny ze wsi to zjadasz najgorszy syf jaki tylko jest. Sam jestem automatykiem i robiliśmy automatyzacje już nie jednych zakładów mięsnych i nie polecam czegokolwiek jeśli dbacie o swoje zdrowie. Jeśli chodzi o produkty mleczne to już jest z tym trochę lepiej bo klienci mają większą świadomość, ale ciągle można spotkać kwiatki jak np. śmietanę piątnica z biedronki zagęszczoną gumą bo woda + guma jest tańsza niż sam produkt. Sam korzystam z zasady że lepiej zjeść mniej a lepszej jakości.

      • 6 2

  • z całym szacunkiem, ale... (3)

    Jola jeszcze ujdzie. o gustach się nie dyskutuje. ale postać obok, wygląda jak jej koleżanka o podobnym image.

    • 30 31

    • ujdzie... chyba masz oczy w d..... (1)

      co ona ma na lbie?
      kask?

      • 11 11

      • Pewnie perukę. Wyłysiała na diecie.

        • 17 6

    • z całym szacunkiem, ale... ja widzę przesympatycznych , uśmiechniętych , niebanalnych ludzi i patrząc na nich sama się uśmiecham. Wesołych Świąt ! :-)))

      • 6 1

  • teoretycy ;-)

    • 8 2

  • "BIGOS Z POMARAŃCZĄ" - profanacja (5)

    slowianska staropolska potrawa naszych przodkow ktorzy nie znali cytrusow.

    moze jeszcze pierogi z oliwkami?

    • 52 24

    • :) Badz etyczny :) Przeciez jest wzmianka ze ta wigilia jest wzorowana na Chinach :)

      W Chinach zawsze do staropolskiego bigosu Cesarz dodawał pomarancze szczegolnie wlasnie na Wigilie :)))) :)))). Jak ty malo wiesz o swiecie i wigili :) Chyba musisz ta ksiazke sobie kupic :)))) . Co za jaja :) Oczywiscie chodzi o jaja ;'' nieodzwierzece '' :)

      • 16 0

    • 90% składników jest "niepolska"

      Zrezygnuj z ziemniaków, papryki, pomidorów, kukurydzy i wielu, wielu innych produktów, które w Europie dopiero są od kilkuset lat maksymalnie. Pozostań przy rzepie i będzie super 100% polskie jedzenie.

      • 12 2

    • (1)

      Akurat w kuchni staropolskiej cytrusy królowały, gdy nie były dostępne wymyślano czym by je zastąpić.

      • 9 3

      • W kuchni staropolskiej dominowaly jednak cycuszki mysle.

        • 0 1

    • chińszczyzna

      Pierogi wynaleźli Chińczycy. Do Polski przywędrowały przez Rosję i Ukrainę.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane