• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przy wegańskim stole. Rozmowa ze znanymi trójmiejskimi projektantami

Aleksandra Sobocińska
20 grudnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Większość tradycyjnych świątecznych dań i wypieków można wykonać w wersji wegańskiej, czyli bez zastosowania produktów odzwierzęcych - mięsa, mleka, czy jaj.  Większość tradycyjnych świątecznych dań i wypieków można wykonać w wersji wegańskiej, czyli bez zastosowania produktów odzwierzęcych - mięsa, mleka, czy jaj.

Tradycyjne świąteczne dania z kuchni staropolskiej to m.in. wigilijny barszcz, pierogi, kapusta z grzybami oraz różne pieczone mięsa - kaczka, gęś, indyk, serwowane w pierwszy i drugi dzień świąt. Co jednak z osobami, które są na diecie wegańskiej? Jak wygląda ich świąteczne menu?



Na ten i inne świąteczne tematy rozmawiałam z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem, trójmiejskimi projektantami i pełnymi pasji weganami, którzy są gospodarzami programu telewizyjnego "Atlier Smaku" i autorami książki kucharskiej o tym samym tytule oraz książeczki z przepisami dla dzieci ''Kuchnia świątecznych łakoci''.

Święta to dla was...


Jola Słoma i Mirek Trymbulak: Czas, kiedy myślimy o innych, wymieniamy się kartkami, smsami i mailami, życząc sobie wzajemnie zdrowia, szczęścia oraz wszelkiej pomyślności, a na koniec zasiadamy do wspólnego, suto i pysznie zastawionego stołu.

Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Jola Słoma i Mirek Trymbulak.
Na waszym świątecznym stole ryb nie doświadczymy?

Już kilkanaście lat temu darowaliśmy życie karpiowi i innym wigilijnym rybom, wymieniając je na kotlety sojowe przygotowane w sposób do złudzenia przypominający tradycyjne dania. Lubimy taką świąteczną zabawę w ''oszukiwanie'' podniebienia. Robimy to dla siebie i dla naszych gości, by zachować wspomnienia chwil dzieciństwa, jednocześnie będąc w zgodzie ze swoją filozofią i sumieniem. Na co dzień jadamy bardzo prosto, nie udowadniając ani sobie ani innym niczego. Jednak święta są czasem magii i zabawy, więc i my się bawimy.

Złośliwi twierdzą, że wegetarianie i weganie lubią potrawy do złudzenia przypominające mięso, bo brakuje im tego smaku. Jak reagujecie na takie teorie?


Jeśli ktoś pomyślałby, że takie historie w podrabianie smaków, to wymysły i fanaberie współczesnych wegetarian, którzy tęsknią za smakiem mięsnych potraw, jest w błędzie. Już wieki temu jeden z cesarzy chińskich zainicjował taki rodzaj gotowania, który do dziś jest jedną z odmian tamtejszej kuchni. Nikogo nie dziwi tam wołowina, wieprzowina, kaczka, kurczak i krewetki w wersji wegańskiej, które smakiem i wyglądem przypominają oryginały, będąc jednocześnie produktem bardzo etycznym.

Skąd decyzja o przejściu z diety wegetariańskiej na wegańską?


Na przestrzeni ostatnich lat zawęziliśmy naszą dietę do wegańskiej i bezglutenowej, ponieważ właśnie takie zestawienie pozwoli nakarmić jak najszerszą grupę osób, zarówno tych, które mogą jeść wszystko, jak i tych z różnymi nietolerancjami. Stąd też zrodził się pomysł na ostatnią książeczkę dla dzieci ''Kuchnia świątecznych łakoci'', w której przedstawiamy przepisy na słodycze bez glutenu i bez nabiału, bo przecież święta to czas, w którym każde dziecko powinno być szczęśliwe i nie powinno brakować mu słodyczy. Nawet jeśli nie może jeść wszystkiego.

Przedstawiamy autorskie przepisy Joli Słomy i Mirka Trymbulaka na wegańskie dania świąteczne. Więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej ateliersmaku.pl.
____________________________________________________________________________________

KOTLETY PO GRECKU

Przepis z książki ''Atelier Smaku.108 potraw kuchni wegetariańskiej''

Składniki:

1 paczka płaskich kotletów sojowych
1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego
mąka kukurydziana lub ryżowa do obtaczania
olej do smażenia

Sos:


40 dag marchwi
20 dag selera
20 dag pietruszki
pół szklanki oleju
pół łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
15 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
1 łyżka soli
pół łyżki cukru
1 szklanka wody
pół szklanki octu
20 dag koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
¼ kapusty pekińskiej (dolna część) i pół łyżeczki asofetidy (można kupić w sklepach internetowych)

Sposób przygotowania:


Gotujemy kotlety w wodzie z sosem sojowym, solą i czarnym pieprzem około 5 min., aż zmiękną. Wylewamy na durszlak do ostygnięcia. Utarte na grubej tarce marchew, seler, pietruszkę i pokrojoną w paski kapustę pekińską wrzucamy do garnka z olejem. Dodajemy przyprawy i smażymy około 5 min, ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dosypujemy cukier i dusimy kolejne 10 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i ocet, mieszamy, po czym dusimy jeszcze 5 min. Odstawiamy na bok. Osobno smażymy na oleju na złoty kolor kotlety odsączone z wody i obtoczone w mące. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorących kotletów i warstwę gorącego sosu. W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asofetidy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm. Asofetida ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę. Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.
____________________________________________________________________________________

BIGOS Z POMARAŃCZĄ

Przepis z książki ''Atelier Smaku. 108 potraw kuchni wegetariańskiej"

Składniki:

70 dag kapusty kiszonej
1 duża pomarańcza
25 dag tofu
10 dag suszonych wędzonych śliwek
2 dag suszonych borowików
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pieprzu
10 owoców jałowca

Sposób przygotowania:

Wstawiamy grzyby w garnku z 1 szklanką wody i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie kroimy tofu w kostkę i smażymy w głębokim teflonowym garnku lub na patelni na 4 łyżkach oleju, dodając w trakcie curry i sos sojowy. Mieszamy od czasu do czasu. Siekamy kapustę kiszoną, dorzucamy na patelnię, mieszamy. Kroimy w drobną kostkę śliwki i obraną pomarańczę. Dodajemy do całości, mieszamy. Wywar z grzybów wlewamy do kapusty, a następnie dodajemy odcedzone grzyby pokrojone na drobno. Wrzucamy resztę przypraw i dusimy jeszcze około 20 min., mieszając od czasu do czasu. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i dusimy mieszając. To bardzo szybka wersja bigosu, jednakże - jak każdy bigos - jest lepszy z każdym podgrzewaniem.
____________________________________________________________________________________

MUFFINKI Z GRUSZKĄ, IMBIREM i CYTRYNOWYM LUKREM
Przepis z książki ''Kuchnia świątecznych łakoci''

Składniki:

50 dag obranych i pokrojonych w grubą kostkę gruszek
5 dag obranego, pokrojonego w kostkę imbiru
15 dag brązowego cukru
20 dag mąki ryżowej
20 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
szczypta soli
150 ml oleju słonecznikowego
150 ml mleka kokosowego
Lukier cytrynowy:
10 dag zmielonego na puder brązowego cukru
Otarta skórka z cytryny
Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w grubą kostkę gruszki oraz drobno pokrojony imbir i cukier wrzucamy na patelnię i dusimy ok. 20 min. Gdy gruszki zmiękną oraz puszczą sok, zdejmujemy je z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, ciągle mieszając dolewamy mleka kokosowego i oleju, a na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowanych i ostudzonych gruszek z imbirem.

Zobacz także

Opinie (157) 5 zablokowanych

  • Tylko krytyka (2)

    Typowo polskie, najlepiej krytykować bo ktoś ośmiela się być innym. Zatem wszystkim fanom mięsiwa, tłustych ryb i wódeczki życzę przyjemnej otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, alergii i tak dalej. Ah jeszcze jedno, ocenianie kogoś po wyglądzie lub posiadaniu czy nieposiadaniu potomstwa jest tak żałosne, że aż mi was szkoda mali ludzie.

    • 0 1

    • jestem szczupłą wegetarianką, a mam cukrzycę....:-( (1)

      • 0 0

      • typu II

        • 0 0

  • masło wegańskie

    A propos kąśliwych uwag na temat "wegańskiego" masła. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem, nad przepisem widnieje coś takiego : "Przepis z książki Atelier Smaku. 108 potraw kuchni WEGETARIAŃSKIEJ" !!.

    • 0 0

  • Koleżanka i jej mąż są wegetarianami

    od nastolatka
    ich trójka dzieci -od urodzenia do dzisiaj: mają 25,23,17 lat
    i rodzice, i dzieci - są zdrowi, dwoje dzieci uprawia sport,
    fakt, że wszyscy szczupli, ale nie chudzi
    mają piękne zęby
    rodzice -maja każde po 48 lat- na nic się nie leczą, wyniki w normie

    widocznie można bez mięsa

    • 1 0

  • DO wszystkich mięsożernych (2)

    DO wszystkich mięsożernych - ciekawe ilu z was byłoby w stanie własnoręcznie zabijać kilka razy w miesiącu kury czy świnie, a potem je jeść. W sklepie nikt się nie zastanawia skąd to mięso. A potem wielka afera jak w Makro, że sprzedają całe prosiaczki... Im mniej mięsa w diecie tym lepiej

    • 10 7

    • ok, ale wegetarianie i weganie noszą buty, ubrania i galanterię ze skóry

      brak konsekwencji

      • 0 0

    • od tysięcy, setek lat ludzie tak robili

      ci co nie robili, umierali byli zabijani lub odrzucani

      • 3 4

  • (11)

    Nie chodzi o to co kto je. To jest jego prywatna sprawa. Tak jak i orientacja seksualna. Powtarzam - PRYWATNA. A nie obnosić się z tym przekonaniem publicznie i sugerować, inni są nieetyczni. Nienormalni. Tylko wy jesteście och i ach. A człowiek od setek tysięcy lat jest wszystkożerny. Tez jadam potrawy wegańskie. Najlepiej pasują do mięsa. Moim zdaniem weganizm to kolejna sekta religijna, coś jak dzieci światła. Czy coś.

    • 22 29

    • (9)

      wole być w sekcie wegańskiej niż sekcie zabijania zwierząt.
      nie obnoszę się z moimi poglądami, nie nękam znajomych, ale nie bedę tolerować ataku na mnie za moje przekonania. wybacz, ale ja spotykam się w różnych środowiskach z jednym poglądem - uporczywym przekonywaniem mnie, że szybko umrę, że to nie naturalne, że tak było zawsze i tak powinno zostać, że po to są zwierzęta.

      • 12 11

      • (5)

        W dzisiejszych czasach dobrobytu nie grozi śmierć z powodu diety wegańskiej. Czy jakiejkolwiek innej. Oczywiście stosowanej z głową. Bez wynaturzeń. Ale dla nasze go społeczeństwa? No mam wątpliwości. Naród anemików, bez werwy. Może przyjść taki czas, że po dziękuje my, iż kibole są wśród nas.
        Ogólnie weganki są spoko. Szczupłe i zgrabnie, lecz nieco szurnięte. Tylko weganie tacy niewydarzeni.

        • 9 2

        • (1)

          Marek masz racje :) moja zona jest weganka, jest szczupła, zgrabna i szurnięta :)

          • 6 0

          • Zazdroszczę.

            • 0 0

        • (2)

          weganki szczupłe i zgrabne? nawet weganka może być gruba jeżeli obżera się na okrągło frytkami

          • 11 5

          • (1)

            w wiekszosci weganie są szczupli i nie maja problemów z wagą, ale jak wszędzie zdarzają się wyjątki.

            • 5 1

            • Za to mają problem z jakąkolwiek aktywnością fizyczną.

              • 8 6

      • Gdy pieczesz chleb wegański zabijasz drożdże. To nieetyczne! Ale dlaczego nie można jeść miodu, sera, masła,mleka? Żadna krzywda dla zwierząt. A wełniany sweter można nosić?

        • 1 0

      • rośliny też zabijasz

        • 2 2

      • To ile krowek trzeba zabic .zeby sie napic mleka

        • 7 0

    • dokladnie tak jest to sekciarze ale zeby to rozpowszechnic musieli zrobic mode na bycie innym

      wiec dla cymbałów wprowadzili mode i zaczeli wymyślać bajeczki by to usprawiedliwić

      • 8 5

  • przypominam, że istnieją też osoby, które nie mogą jeść SOI, serio! (5)

    i co teraz?
    sprawa się mocno komplikuje

    • 5 6

    • W ogóle się nie komplikuje, bo weganie nie muszą jeść soi. (2)

      • 1 0

      • (1)

        W zasadzie to w ogóle niczego nie muszą jeść. O czystej wodzie człowiek żyje co prawda stosunkowo krótko, ale za to jak zdrowo!

        • 2 0

        • I etycznie.

          • 0 0

    • Mięsko pozostaje. :)

      • 0 0

    • na soję występuje alergia u wielu osób- statystycznie

      na świecie- tak często prawie jak na gluten

      pozostaje na pewno wszystko co z ryżu

      • 3 0

  • co to za weganie? (2)

    skoro w jednym z przepisow jest maslo...

    • 14 3

    • (1)

      ale jesteście kretynami...istnieje już coś takiego jak masło wegańskie

      • 5 10

      • hihi

        Taaaa... I wódka bezalkoholowa... ;-)

        • 1 0

  • :)

    Współczuję wegetarianom i weganom głupoty.Gdyż unikanie mięsa jest głupotą.Bez tłuszczy zwierzęcych organizm człowieka nie przyswoi niektórych witamin ,które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu gdyż tylko w tłuszczu zwierzęcym są się w stanie rozpuścić :)

    • 2 5

  • Jestem wegetarianką i protestuję!!

    Kupne kotlety sojowe nie są ani zdrowe,ani odżywcze,ani nie świadczą o wybitnym kunszcie kulinarnym.To szkodliwe,napakowane chemią świństwa..W necie jest tylu wspaniałych blogerów zamieszczających cudowne przepisy na kotlety z różnego rodzaju kasz,warzyw,ziaren itp że naprawdę zamieszczanie takiego przepisu to żenada i obciach.....Proponuję podszlifować warsztat,zanim zabierzemy się za publikowanie tzw. autorskich przepisów.

    • 5 0

  • "BIGOS Z POMARAŃCZĄ" - profanacja (5)

    slowianska staropolska potrawa naszych przodkow ktorzy nie znali cytrusow.

    moze jeszcze pierogi z oliwkami?

    • 52 24

    • chińszczyzna

      Pierogi wynaleźli Chińczycy. Do Polski przywędrowały przez Rosję i Ukrainę.

      • 1 0

    • (1)

      Akurat w kuchni staropolskiej cytrusy królowały, gdy nie były dostępne wymyślano czym by je zastąpić.

      • 9 3

      • W kuchni staropolskiej dominowaly jednak cycuszki mysle.

        • 0 1

    • 90% składników jest "niepolska"

      Zrezygnuj z ziemniaków, papryki, pomidorów, kukurydzy i wielu, wielu innych produktów, które w Europie dopiero są od kilkuset lat maksymalnie. Pozostań przy rzepie i będzie super 100% polskie jedzenie.

      • 12 2

    • :) Badz etyczny :) Przeciez jest wzmianka ze ta wigilia jest wzorowana na Chinach :)

      W Chinach zawsze do staropolskiego bigosu Cesarz dodawał pomarancze szczegolnie wlasnie na Wigilie :)))) :)))). Jak ty malo wiesz o swiecie i wigili :) Chyba musisz ta ksiazke sobie kupic :)))) . Co za jaja :) Oczywiscie chodzi o jaja ;'' nieodzwierzece '' :)

      • 16 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane